یادداشت برداری

یادداشت برداری

سلام ماهانی عزیز امروز می خواهیم درباره اهمیت یادداشت برداری در هنگام مطالعه و تاثیر آن در افزایش کیفیت یادگیری و افزایش سرعت مطالعه با شما صحبت کنیم.

 

یادداشت برداری چیست؟

یادداشت برداری به معنای نوشتن خلاصه اطلاعاتی است که در کتابها و یا کلاس‌های درس مطرح می‌شود و غالباً با هدف یادگیری بیشتر و فراخوانی اطلاعات انجام می شود.

 

یادداشت برداری

یادداشت برداری چه کمکی به ما می‌کند؟

اجازه بدهید برای پاسخ به سؤال یادداشت برداری چه کمکی به ما می‌کند؟ از آقای تونی بوزان که یکی از افراد برجسته در زمینه تندخوانی است و تا به حال افراد زیادی را تربیت کرده است استفاده کنیم. آقای بوزان در کتاب  قدرت تندخوانی ۷ ویژگی برای تبدیل شدن به یک تندخوان ماهر را بیان می‌کند که عبارتند از: تشخیص، جذب، درک مطلب، دانش، حفظ و به یادسپاری، فراخوانی، ارتباط. یادداشت برداری در مرحله درک مطلب، حفظ و به یاد سپاری و فراخوانی اطلاعات به ما کمک ویژه‌ای می کند و سرعت و کیفیت ما را به طور چشم‌گیری افزایش می‌دهد.

 

یادداشت برداری هنگام مطالعه:

بهترین زمان برای یادداشت برداری درست در هنگام مطالعه می‌باشد و در این صورت است که به طور همزمان باعث درک مطلب، حفظ و به یادسپاری می‌شود. خیلی از افراد به اشتباه هر خطی را که می‌خوانند نکات مهمش را یادداشت می‌کنند و یا اینکه اگر از آن خط خوششان آمده باشد آن را یادداشت می‌کنند. برخی هم از لبه دیگر بوم می‌افتند و بعد از اینکه یک مقاله یا و یک کتاب را خواندند، هر چیزی که در یادشان مانده بود را می‌نویسند. اما هر دو این روش‌ها، هیچ نقشی در ارتقای افزایش کیفیت شما ندارند. برای یادداشت برداری اصولی بهتر است پس از آنکه یک فصل از یک کتاب و یا یک مبحث طولانی از یک فصل کتاب را خواندید، یادداشت برداری کنید. در این شرایط سرعت مطالعه شما کاهش پیدا نخواهد کرد.

پیشنهاد ما به شما : آموزش تندخوانی

 

انواع  یادداشت برداری:

افراد مختلف بنا به عادتی که دارند روش های مختلفی را برای یادداشت برداری انتخاب می کنند که در ادامه برخی از آنها را برای شما بیان می کنیم. شما با هر کدام که احساس راحتی بیشتری می‌کنید می‌توانید آن را به عنوان شیوه خودتان انتخاب کنید.

حاشیه نویسی

1.حاشیه نویسی

حاشیه نویسی یکی از قدیمی‌ترین روش های یادداشت برداری به حساب می‌آید که از گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است. همه ما هم در دوران دانش‌آموزی وقتی که معلم نکاتی علاوه بر متن کتاب می گفت در حاشیه کتاب می‌نوشتیم که بعداً در زمان امتحان آن‌ها را مجدد مطالعه کنیم. می‌توانیم از این روش وام بگیریم و پس از خواندن یک فصل از کتاب و یا یک مبحث از فصل طولانی در حاشیه کتاب مواردی که به نظرمان اهمیت داشته را بنویسیم.

حاشیه نویسی به فرآیند حفظ و به یاد سپاری و به فراخوانی اطلاعات در آینده کمک شایانی می‌کند. همچنین برای آنکه درک مطلبمان را از این مفاهیم افزایش دهیم می‌توانیم مفاهیمی که از دانسته‌های قبلیمان می‌دانستیم به این موارد اضافه کنیم. این شیوه به دلیل وقت گیر نبودن خیلی خوب است اما چون در حاشیه کتاب نوشته می‌شود برای مرور کردن حتماً باید کتاب در دسترسمان باشد.

پیشنهاد ما به شما : یادداشت برداری به روش کرنل

2.جدول کشیدن

جدول کشیدن

کشیدن جدول یکی دیگر از روش هایی است که به شما این امکان را می دهد که به صورت دسته بندی شده اطلاعات کلیدی کتاب را برای خودتان مشخص کنید. خوبی این روش این است که از گیج شدن و اشتباه کردن در مفاهیم جلوگیری می کند. البته باید حواستان را جمع کنید که به ترتیب در جدول بنویسید تا از اشتباه کردن مفاهیم در آینده پرهیزی کنید.

دسته بندی کردن

3.دسته بندی کردن مطالب:

اوتلاین کردن یا دسته بندی کردن مطالب از دیگر روش های یادداشت برداری است. برای اوتلاین کردن باید ابتدا مطالب جامع تر را بنویسیم و رفته رفته از مطالب کلی به مطالب جزئی تر می‌رسیم که با استفاده از آنها بتوانیم به بهترین شکل خودمان را رشد دهیم. در این روش به دلیل این دسته بندی کل به جزء خیلی درک مطلب ساده تر می‌شود و به طبع به یاد‌آوردن آن مطالب هم بسیار ساده تر خواهد شد.  اما این روش به دلیل اینکه باید مطالب را دسته بندی کنید زمان زیادی از شما گرفته خواهد شد.

نقشه ذهنی

4.نقشه کشی ذهنی

 

نقشه کشی ذهنی یکی از بهترین روش ها برای دسته بندی کردن مطالب است که  می تواند قدرت ذهن را به خوبی به تصویر بکشد.شما از طریق‌ آن می‌توانید اطلاعات کتاب را یادداشت برداری کنید. از طرفی چون این نقشه ها شکل بصری نیز دارند شما می توانید با استفاده از آنها اطلاعات را ساده تر به یاد بیاورید.  برای کشیدن یک نقشه ذهنی باید از یک ایده کلی و جامع شروع کنیم، و سپس اضافه کردن جزئیات بر روی شاخه ها آن را ادامه دهید. یکی از خوبی‌هایی که روش مایند مپینگ را برجسته می‌کند این است که شما می توانید هر لحظه که می خواهید مطالب جدیدی را به آن اضافه کنید.

هایلایت کردن

5.هایلایت کردن یا علامت زدن

هایلایت کردن نیز مثل حاشیه نویسی از رایج ترین روش های نت برداری است. در هایلایت کردن ما به کمک یک ماژیک روی مطالب مهم خط میکشیم و آنها علامتگذاری می کنیم. اینکار باعث میشود که در هنگام مرور کردن فقط مطالب مهم و کاربردی را بخوانیم.

این حالت به دلیل راحت و ساده بودن بسیار مفید است اما دو ایراد هم دارد: اول اینکه کلمات کلیدی را نمی‌توان در آن نوشت و دومین ایراد هم این است که وقت شما را می‌گیرد چون شما در حین مطالعه هایلایت می‌کنید در صورتی که در بقیه روش‌ها شما پس از خواندن یک فصل خلاصه نویسی می‌کنید. برای رفع مشکل دوم شما می‌توانید مطالبی که احساس می کنید مهم هستند یک علامت مثل علامت تیک بگذارید و کنار مفاهیمی که احساس می‌کنید آنها را متوجه نمی‌شوید یک علامت ضربدر بزنید تا بعدا در هنگام فراخوانی بدانید که مطالب که علامت تیک دارند مطالب مهمی بوده‌اند و مطالبی که کنار آنها علامت ضربدر وجود داشته است، مطالبی بوده اند که متوجه آنها نشده اید و نیاز است که آنها را بار دیگر مرور کنید.

 

یادداشت برداری

چطور باید یادداشت برداری کنیم:

مهم‌ترین موردی که باید به آن توجه کنیم این است که در یادداشت برداری که انجام می‌دهیم کلمات را به صورت کلیدی بنویسیم و از نوشتن کلمات اضافی پرهیز کنیم. برای مثال در جمله( بهترین روش یادداشت برداری روش نقشه ذهنی است که به شما کمک می کند مطالب را بهتر فراخوانی کنید و از آنها استفاده کنید) را کلمات کلیدی آن را در نت برداری خودمان اضافه می کنیم. بهترین روش، یادداشت برداری، نقشه ذهنی، فراخوانی مطالب

مواردی که در بالا نوشته شد، همان کلمات کلیدی است که باید در یادداشت برداری از آنها استفاده کنیم.

پیشنهاد ما به شما : فواید یادداشت برداری چیست؟

توضیحات تونی بوزان درباره یادداشت برداری:

تونی بوزان در کتاب قدرت تندخوانی خود گفته است که کارآمدترین و موثرترین مهارت‌های تندخوانی دنیا اگر با یک تکنیک نت‌برداری ناکارآمد و وقت تلف کن همراه شوند، بی ارزش خواهند بود. او اعتقاد دارد که نت برداری کارآمد و مفید کپی کردن کورکورانه همه آنچه  که گفته شده است، نیست، بلکه باید گزینش صورت بگیرد. در نت برداری باید شمار کلماتی که نوشته می‌شوند به حداقل و میزان اطلاعات فراخوانی شده به حداکثر برسد.

تونی بوزان ادامه می دهد که عنصر مهم و حیاتی در نت برداری انتخاب کلمه کلیدی است. او یک کلمه کلیدی را در صورتی مفید می بیند که شرایط زیر را داشته باشد.

  • باید شروع کننده نوع صحیحی از حافظه باشد.
  • نباید خیلی توصیفی، انتزاعی یا کلی باشد.
  • باید از نظر خودتان کافی و ارضا کننده باشد.
  • باید توانایی خلاصه کردن اطلاعات را داشته باشد.
  • در صورت توان باید بتواند تصویر خاصی را در ذهن تداعی کند.

اگر بتوانیم به درستی کلمات کلیدی را انتخاب کنیم خواهیم دید که با حجم خیلی کمی از یاداداشت‌ها می توانیم اطلاعات بسیاری را به خاطر بیاوریم و این موضوع یکی از بهترین اتفاقاتی است که می تواند برای شما رخ دهد که در هر کتاب تندخوانی که وجود دارد به آن اشاره شده است. وقتی که شما آموزش تندخوانی را به طور کامل می بینید و مشغول به خواندن کتاب های مختلف می‌شوید و اطلاعات بسیار زیادی را وارد ذهن خودتان می کنید، باید یک سیستمی برای به یاد آوردن و مرور کردن مطالب نیز برای خودتان ایجاد کنید.

با استفاده از روش های یادداشت برداری که به شما گفته شد می‌توانید این کار را انجام دهید. این که از کدام روش استفاده کنید به خودتان و تیپ شخصیتی و عادات مطالعاتیتان بستگی دارد ولی یک نکته وجود دارد که در هرکدام از روش هایی که انتخاب می کنید باید از آن استفاده کنید و آن هم استفاده از کلمات کلیدی و حذف کلمات اضافی می‌باشد.

بهترین تکنیک‌های یادداشت برداری:

وقتی که شما از شیوه‌های نت برداری که بالاتر به آنها اشاره کردیم، یک مورد را انتخاب کردید، می‌توانید از تکنیک‌های یادداشت برداری که در ادامه به آنها اشاره می کنیم استفاده کنید و سعی کنید با استفاده از آنها سرعت مطالعه خودتان را افزایش بدهید.

ثابت قدم باشید و وسوسه نشوید

ثابت قدم باشید و وسوسه نشوید:

اگر در هنگام مطالعه کتابی هستید وسوسه نشوید که تمام کتاب را بخوانید و سپس یادداشت برداری را شروع کنید بلکه پس از خواندن یک فصل و یا یک مبحث طولانی از یک فصل نت برداری را شروع کنید. اگر هم در حال گوش دادن به یک سخنرانی یک ساعته هستید ، وسوسه نشوید که در 10 دقیقه اول یادداشت برداری کنید و در بقیه جلسه اصلاً چیزی یادداشت نکنید. اطمینان حاصل کنید که سرعت خود را حفظ کرده و به طور مداوم در طول سخنرانی اطلاعات جمع آوری می کنید. یک مدرس خوب اطلاعات با کیفیت را در طول جای سخنرانی خود ارائه می دهد ، بنابراین تمرکز خود را از دست ندهید.

پیشنهاد ما به شما : بهترین زمان مطالعه

هجی و دستور زبان را فراموش کنید

زیاد به خودتان سخت نگیرید، شما امتحان نمی‌دهید و یا اینکه هیچ کس قصد ندارد شما را به خاطر چند اشتباه املایی و گرامری سرزنش کند. دستیابی به کمال در این زمینه ها مهم نیست؛ بلکه بر جمع آوری و ضبط اطلاعات تمرکز کنید. و اگر این بدان معناست که هجی و گرامر شما باید بلغزد ، پس ایرادی ندارد.

از نمادها و اختصارات استفاده کنید

وقتی یادداشت می کنید وقت نوشتن با جملات کامل نخواهید داشت به این دلیل که اگر شما تندخوانی را آموزش دیده باشید دوست دارید که هرچه سریع تر کتاب را تمام کنید پس دراین چند دقیقه کوتاهی که قرار است در آن یادداشت برداری کنید، بهتر است که از جملات کوتاه و کلمات کلیدی استفاده کنید. مجموعه نمادها و اختصارات خود را ایجاد کنید.

از رنگها استفاده کنید

برای شفاف سازی بیشتر و بهبود کیفیت اطمینان حاصل کنید که هنگام یادداشت برداری از جوهرهای رنگی مختلف استفاده می کنید. شما می توانید  از این طریق مضامین مختلفی را نشان دهید و به رنگ دیگری تغییر دهید. این امر خصوصاً در مواردی مفید است که بعداً برای نوشتن گزارش یا تجدید نظر در امتحانات به یادداشت های خود نیاز داشته باشید.

در این مقاله انواع روش های یادداشت برداری را به شما گفتیم. اگر نکات گفته شده هنگام یادداشت برداری را رعایت کنید بهتر می‌توانید فرایند فراخوانی اطلاعاتتان را انجام دهید.

با این وجود شما می توانید از مقالات دیگر که در سایت ماهان تیموری در مورد یادداشت برداری است استفاده کنید و نتایج مطلوب تری را کسب کنید.

 

سوالات متداول :

آقای بوزان در کتاب  قدرت تندخوانی ۷ ویژگی برای تبدیل شدن به یک تندخوان ماهر را بیان می‌کند که عبارتند از: تشخیص، جذب، درک مطلب، دانش، حفظ و به یادسپاری، فراخوانی، ارتباط. یادداشت برداری در مرحله درک مطلب، حفظ و به یاد سپاری و فراخوانی اطلاعات به ما کمک ویژه‌ای می کند و سرعت و کیفیت ما را به طور چشم‌گیری افزایش می‌دهد.

بهترین زمان برای یادداشت برداری درست در هنگام مطالعه می‌باشد و در این صورت است که به طور همزمان باعث درک مطلب، حفظ و به یادسپاری می‌شود. خیلی از افراد به اشتباه هر خطی را که می‌خوانند نکات مهمش را یادداشت می‌کنند و یا اینکه اگر از آن خط خوششان آمده باشد آن را یادداشت می‌کنند. برخی هم از لبه دیگر بوم می‌افتند و بعد از اینکه یک مقاله یا و یک کتاب را خواندند، هر چیزی که در یادشان مانده بود را می‌نویسند. اما هر دو این روش‌ها، هیچ نقشی در ارتقای افزایش کیفیت شما ندارند. برای یادداشت برداری اصولی بهتر است پس از آنکه یک فصل از یک کتاب و یا یک مبحث طولانی از یک فصل کتاب را خواندید، یادداشت برداری کنید. در این شرایط سرعت مطالعه شما کاهش پیدا نخواهد کرد.

حاشیه نویسی- جدول کشیدن-دسته بندی مطالب- نقشه کشی ذهنی

نقشه کشی ذهنی یکی از بهترین روش ها برای دسته بندی کردن مطالب است که شما از طریق‌ آن می‌توانید اطلاعات کتاب را یادداشت برداری کنید. از طرفی چون این نقشه ها شکل بصری نیز دارند شما می توانید با استفاده از آنها اطلاعات را ساده تر به یاد بیاورید.  برای کشیدن یک نقشه ذهنی باید از یک ایده کلی و جامع شروع کنیم، و سپس اضافه کردن جزئیات بر روی شاخه ها آن را ادامه دهید. یکی از خوبی‌هایی که روش مایند مپینگ را برجسته می‌کند این است که شما می توانید هر لحظه که می خواهید مطالب جدیدی را به آن اضافه کنید.

همین حالا شروع کن!

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید