هدف گذاری و برنامه ریزی

سلام ماهانی های عزیز. وقتتون بخیر،امیدوارم که حالتان عالی باشد.مسئله هدف گذاری و برنامه ریزی همیشه برای اکثر ما ،یک چالش بوده است. شاید بعضی ها در نحوه و چگونگی هدف گذاریشان مشکل داشته باشند و یا اگر هدف گذاری درست و صحیحی دارند ،شاید نحوه رسیدن به  اهدافشان را نمی دانند؟ و یا حتی اگر نحوه رسیدن به اهدافشان را می دانند،اما استمرار ندارند.

اگر شما هم در این دسته از افراد قرار دارید پس این مقاله مخصوص شماست.

 هدف گذاری و برنامه ریزی در راستای محقق کردن اهداف از جمله کارهایی است که به شما این امکان را می دهد تا خودتان را به بهترین شکل در راستای رسیدن خواسته هایتان قرار دهید و به این شکل سعی کنید که نتیاجی با کیفیت در مدت زمان کم تر برای خودتان خلق کنید. در این مقاله اهمیت هدف گذاری و برنامه ریزی در مدیریت و شیوه های تصمیم گیری را با هم بررسی می کنیم.

هدف گذاری چیست؟

هدف‌گذاری، مشخص‌کردن و تعریف اهداف واضح و روشن، سپس تلاش مداوم برای رسیدن به آنها است. این اهداف مشخص باید مواردی باشند که می‌خواهید در آینده‌ معینی به آنها دست یابید. 

 هدف‌گذاری، فرایندی قوی برای اندیشیدن به آینده ایدئال و خلق آن است. برای مشخص‌کردن هدف، به ویژگی خاصی از آن فکر کنید که می‌خواهید در آینده به آن دست یابید؛ این ویژگی باید عدد یا رخداد خاصی باشد؛ سپس به کمک انضباط شخصی در موعد مقرری را برای رسیدن به هدف مشخص کنید.

هدف گذاری و برنامه ریزی موثر

اگر تا به حال در کلاس های هدف گذاری شرکت کرده باشید از این قضیه آگاهی دارید که موثر ترین روشی که از آن برای هدف گذاری استفاده می کنند، روش هدف گذاری اسمارت می باشد. ما در مقاله هدف گذاری اسمارت به اندازه کافی درباره این روش هدف گذاری با شما صحبت کرده ایم اما در این مقاله قصد داریم که یک شیوه هدف گذاری را به شما معرفی کنیم که از طریق آن بتوانید این پروسه را برای خودتان ساده تر کنید.

مهندسی معکوس

یکی از بزرگترین اشتباهاتی که افراد انجام می دهند این است که تلاش می کنند تا شخصیت و مهارت های خودشان را رشد دهند و سپس بر اساس مهارت هایشان مشغول هدف گذاری می شوند. این کار یک ایراد بزرگ دارد و آن هم این است که افراد دچار انباشتگی اطلاعات می شوند. روش مهندسی معکوس به ما می گوید که در ابتدا تلاش کنیم تا برای خودمان یک چشم انداز بزرگ مشخص کنیم و پس از آن تلاش کنیم تا آموزش ها و اقدامات لازم در راستای رسیدن به آن هدف را انجام دهیم. این کار از هدر رفتن بیهوده زمان ما جلوگیری می کنید و باعث مدیریت زمان و برنامه ریزی بهتر می شود.

چشم انداز خودتان را مشخص کنید:

چشم انداز خودتان را مشخص کنید

در زندگی اولین کاری که شما باید انجام دهید این است که تصمیم بگیرید واقعآً چه می خواهید ارزش ها و نتایج را بسنجید. آیا نتایج ارزش این هزینه ها را دارند؟ سپس ذهن خود را کاملا کنکاش کنید و با تمام قدرت به دنبال هدفتان بروید.( آلفرد آ. مونتاپرت)

مهم ترین گام هدف گذاری و برنامه ریزی، مشخص کردن این است که شما در زندگی خودتان دقیقاً دوست دارید که به چه اهدافی دسترسی پیدا کنید. اهداف شما می تواند در حوزه های مختلفی باشند. برای مثال شما می توانید برای سلامتی خودتان، برای بیزینس و شغل خودتان، برای روابط و شرایط معنوی خودتان هدف گذاری کنید و سعی کنید که از طریق برنامه ریزی درست و اصولی به آنها دست پیدا کنید.

 یکی از زمینه هایی که گفته شد را همین الآن انتخاب کنید. پس از اینکه یکی از این زمینه ها را انتخاب کردید، یک چشم انداز ده ساله برای خودتان تعیین کنید. برای مثال اگر شما حوزه سلامتی را انتخاب کرده اید، مشخص کنید که در ده سال آینده دوست دارید که اندام شما به چه صورتی باشند؟ چه ورزشی را دوست دارید که در آن حرفه ای شوید؟

در تعیین کردن چشم انداز تا می توانید بزرگ فکر کنید و چشم انداز بزرگی برای خودتان در نظر بگیرید. چون ده سال فرصت زیادی برای رسیدن به آن چشم انداز است.

پیشنهاد ما به شما : نمونه برنامه ریزی استراتژیک

دسته بندی اهداف

وقتی که قرار است تا از شیوه مهندسی معکوس برای خودتان هدف گذاری و برنامه ریزی را انجام دهید، اولین کاری که پس از تعیین کردن چشم انداز باید به آن توجه داشته باشید این است که اهداف خودتان را در راستای رسیدن به آن چشم انداز دسته بندی کنید. وقتی که شما چشم اندازتان را مشخص کردید باید ببینید چه مهارت ها و پیش نیاز هایی برای رسیدن به آن چشم انداز نیاز است و برای خودتان ضرب العجل هایی در طی مسیر قرار دهید که تا فرا رسیدن آنها، اقداماتی را انجام دهید. شما می توانید این ضرب العجلها را در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای خودتان در نظر بگیرید. اهداف کوتاه مدت، اهدافی هستند که شما قرار است که در یک بازه ۶ ماهه تا یکساله به آنها دسترسی پیدا کنید.

اهداف میان مدت اهدافی هستند که در بازه ۳تا ۵ ساله می توانید به آنها دسترسی پیدا کنید و اهداف بلند مدت نیز اهدافی هستند که می توانید در بازه های ۵ تا ۸ ساله به آن دست پیدا کنید. توجه داشته باشید که این اهداف باید به صورت مکرر و پشت هم به گونه ای شما را هدایت کنند که در نهایت به چشم انداز خودتان برسید.

شناخت وضعیت موجود

هدف گذاری و برنامه ریزی به روش موثر از سه قسمت تشکیل شده است:

۱-شناخت وضعیت موجود:

۲-شناخت وضعیت مطلوب

۳-اقدامات لازم برای رسیدن از وضعیت موجود به مطلوب

تعیین چشم انداز و به دنبال آن دسته بندی کردن اهداف به بازه های کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت به شما در شناخت وضعیت مطلوب کمک شایانی می کند. اما شناخت وضعیت موجود یکی از مهم ترین گام ها در هدف گذاری وبرنامه ریزی اصولی می باشد. منظور از شناخت وضعیت موجود این است که خودتان، مهارت هایتان، ارزش هایتان و عواملی که به شما در راستای رسیدن به هدف انگیزه می دهد و باعث افزایش تمرکز و کنترل ذهن شما می شود را به خوبی شناسایی کنید. هرچه بهتر خودتان را بشناسید، بهتر می توانید برای خودتان هدف گذاری کنید.

پنج سوال طلایی برای رسیدن به اهداف:

پنج سوال طلایی برای رسیدن به اهداف

یکی از گام های موثر در راستای رسیدن به اهداف این است که اهدافتان تا حد ممکن برای خودتان شفاف کنید. در ادامه پنج سوال را به شما معرفی می کنیم که با استفاده از آنها می توانید اهدافتان را برای خودتان مشخص کنید.

 

چرا هدف گذاری

چرا:

پاسخ دادن به این سوال به شما این امکان را می دهد تا برای خودتان مشخص کنید که برای چه می خواهید به این هدفتان برسید. به عبارتی جواب این سوال به عنوان یک عامل انگیزه دهنده برای شما عمل می کند و به شما این امکان را می دهد تا هر زمان که خسته شدید با نگاه کردن به آن، سعی کنید تا به راه خود با درک قانون پارکینسون، ادامه دهید.

چطور:

وقتی که شما به این سوال پاسخ می دهید در واقع برای خودتان تعیین می کنید که از چه طریقی می خواهید به این هدف خودتان برسید. چه کسانی می توانند به شما کمک کنند و…

چه مهارت هایی دارم:

یکی دیگر از مواردی که باعث موفقیت شما در زمینه هدف گذاری و برنامه ریزی می شود خودشناسی است. شما باید در ابتدا بررسی کنید که چه مهارت هایی برا ی رسیدن به هدفتان وجود دارد و پس از آن نیز بررسی کنید که چند مورد از این مهارت ها را از گذشته دارید.

به چه مهارت هایی نیاز است:

پس از آنکه مهارت هایی  که برای رسیدن به اهدافتان را تعیین کردید، باید مشخص کنید که در چه زمانی قصد دارید یادگیری این مهارت ها را شروع کنید.

پیشنهاد ما به شما : معجزه تلقین

چه زمانی هدف گذاری

چه زمانی:

در این قسمت شما تعیین می کنید که در چه زمانی قرار است تا به هدف خودتان برسید. یعنی شما باید برای خودتان مشخص کنید که چه زمانی قصد دارید که یک هدف را شروع کنید و در چه زمانی به آن هدف برسید و پرونده اش را ببندید.

اهداف خودتان را کد گذری کنید:

مرور کردن اهداف به شما این امکان را می دهد که بدانید در کجای این مسیر رسیدن به هدف قرار دارد و چقدر با اهداف خودتان فاصله دارید و چه کارهایی را باید برای رسیدن به این هدفتان انجام دهید. برای اینکار شما در یک بورد یا یک کاغذ عنوان هدفتان، زمانی که آن را شروع کردید و زمانی که  برای پایان دادن به آن در نظر گرفته اید یادداشت کنید که ما به شما یادداشت برداری به روش کرنل را پیشنهاد می کنیم و هر روز یا هر هفته سعی کنید که به این کاغذ ها نگاهی بیاندازید. اگر شما در ابتدای سال هدف گذاری کنید و آنها را به حال خودشان رها کنید، هرگز به خواسته های خودتان نخواهید رسید. کد گذاری کردن اهداف به شما این امکان را می دهند تا از فراموش شدن آن ها جلوگیری کنید.

یک مثال برای هدف گذاری و برنامه ریزی موثر:

علی یک جوان بیست ساله است که دوست دارد در بیست سال آینده به استقلال مالی و یک بیزینس شخصی برای خودش راه اندازی کند. پس از این که علی این چشم انداز را برای خودش تعیین کرد نوبت به دسته بندی اهداف می رسد. علی بررسی می کند که یکی از کارهایی که افراد ثروتمند انجام داده اند، سرمایه گذاری بوده است. برای همین یادگیری این موضوع بهترین سرمایه گذاری می تواند جز اهداف کوتاه مدت او باشد. همچنین یکی دیگر از اهداف کوتاه مدت او می تواند پیدا کردن شغلی که به آن علاقه دارد، آموزش دیدن در راستای آن و پیدا کردن شغلی که به آن مربوط است باشد. شروع سرمایه گذاری و تهیه مواد اولیه مورد نیاز برای راه اندازی کارش می تواند جز اهداف میان مدت او باشد و…

مشخص کردن اقدامات لازم برای رسیدن به خواسته ها

پس از آنکه توانست یک چشم انداز ایده آل برای خودش تعیین کند و همچنین اهداف را دسته بندی کند نوبت به آن می رسد که اقدامات و ماموریت هایی که انجام آنها منجر به محقق شدن اهدف کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت می شود را تعیین کند. برای مثال ثبت نام در یک کارگزاری می تواند اولین اقدام برای شروع سرمایه گذاری باشد. دومین ماموریت هم پیدا کردن یک آموزش بورس کامل و جامع و سومین ماموریت هم این است که هر روز یک تا دو قسمت از آن آموزش را ببیند و به آن عمل کند. با انجام این کار می تواند در بازه ای که تعیین کرده است به هدف خودش برسد.

برنامه ریزی

برنامه ریزی

پس از انجام هدف گذاری نوبت به برنامه ریزی می رسد. مهم ترین عامل که رسیدن شما به هدف را تعیین می کند داشتن یک برنامه ریزی روزانه است. داشتن برنامه از داشتن هدف شفاف واجب تر است. شما با برنامه خوبی که به آن عمل کنید می توانید به هدفی که برایتان شفاف نیست برسید اما عکس این قضیه ممکن نمی باشد.

چالش بزرگ در برنامه ریزی

خیلی از افراد برای خودشان برنامه می ریزند اما به آن عمل نمی کنند و همین مسئله برنامه ریزی را به یک چالش برای آنها تبدیل کرده است. دلایل زیاد و متعددی برای عمل نکردن به برنامه وجود دارد که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم.

اشخاص:

یکی از مهم ترین عواملی که موجب به هم خوردن برنامه افراد می شود مزاحمت هایی است که از طریق دوستان و آشنایان آنها برایشان رخ می دهد. برای مثال شما برای خودتان برنامه می ریزید که امروز یکسری از کار ها را انجام دهید اما ناگهان یکی از دوستان شما با شما تماس می گیرید و از درخواست می کند که شما را ببیند و شما نیز این درخواست را قبول می کنید و به همراه دوستتان بیرون می روید و همین عامل باعث می شود که شما نتوانید کارهایی را که برای خودتان مشخص کرده اید را انجام دهید.

پیشنهاد ما به شما : اهمال کاری چیست

محدودیت زمانی

محدودیت زمانی:

یکی دیگر از مهم ترین موانع در جهت هدف گذاری و برنامه ریزی این است که افراد در آن واحد می خواهند چندین هندوانه را با یک دست بردارند و همین موضوع باعث  می شود که آنها دچار محدودیت زمانی شوند. به شما پیشنهاد می کنیم برای آنکه دچار این مشکل نشوید ابتدا بگذارید به یک هدف خودتان برسید و سپس به سراغ هدف بعدی بروید و یا اینکه نهایت سه تا چهار هدف را به صورت همزمان باهم دنبال کنید.

پس از اینکه این دوچالش را در زمینه برنامه ریزی رفع کردید نوبت به آن می رسد که تلاش کنید تا برای خودتان برنامه بریزید. در برنامه ای که برای خودتان و رسیدن به هدف هایتان می ریزید باید عواملی را جهت سنجش این برنامه خودتان در نظر بگیرید. و همچنین سعی کنید برنامه شما به صورتی باشد که تمامی ماموریت هایی که برای رسیدن به هدفتان در نظر گرفته اید را در بر بگیرید.

هدف گذاری و برنامه ریزی در مدیریت:

تمام مواردی که تحت عنوان هدف گذاری و برنامه ریزی شخصی به شما گفتیم را می توانید برای هدف گذاری و برنامه ریزی در سطوح مدیریت سازمان  خود نیز انجام دهید. یعنی در ابتدا شما باید با تحلیل بازار و رقبا و استراتژی های خودتان یک چشم انداز برای خودتان تعیین کنید و پس از آن تلاش کنید تا برای سازمانتان اهداف کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت مشخص کنید. شما باید هدف گذاری و برنامه ریزی که برای سازمانتان انجام داده اید را در اختیار کارمندان بگذارید تا این اهداف برای آنها هم شفاف باشد.

 

هدف گذاری حرفه ای چگونه است؟

اگر می‌خواهید متوجه بشوید  که چگونه هدفگذاری کنید، از این ۸ مرحله در این فرایند پیروی کنید که به شما کمک می‌کنند تا بزرگ‌ترین اهدافتان را در ۹۰ روز آینده، مشخص کنید و سپس به آن برسید.

این نکات در هدف‌گذاری به شما کمک خواهد کرد تا اهدافی را تعیین کنید که برایتان مهم‌اند و سریع‌تر به آنها برسید.

۱. اهداف خود را از طریق ترسیم آینده ایدئال تعیین کنید

هدف‌گذاری با تصور آینده‌ای شروع می‌شود که در حال حاضر وجود ندارد؛ آینده‌ای که ایدئال زندگی و حرفه‌ای شما را در بر می‌گیرد. برای کسب تصویر بهتری از آینده، سعی کنید آن را با بیشترین جزئیات ممکن تجسم کنید؛ برای مثال، دقیقا چه شکلی است و چه حسی به شما می‌دهد. سپس به این فکر کنید که دقیقا چه کارهایی باید انجام دهید تا آن را به واقعیت تبدیل کنید.

زمانی که تصویر واضحی از آینده ایدئال خود به دست آوردید، نقش ساختار و جهت‌گیری فکری شما شروع می‌شود. هر‌چقدر جزئیات در تصویرسازی اهداف برای شما شفاف‌تر باشد، ذهن شما احساس تملک بیشتری نسبت به نتایج پیدا می‌کند.

پیشنهاد ما به شما : حافظه تصویری

۲. اهدافی را که می‌خواهید به آنها برسید، بشناسید

اگر نمی‌دانید هدفتان چیست و چگونه هدفگذاری کنید، چگونه می‌خواهید بفهمید چه زمانی به آن می‌رسید؟

برخی از موفق‌ترین کارآفرینان، چشم‌انداز شخصی و کاری خود را برای ۳ تا ۵ سال آینده مشخص می‌کنند. بعضی از آنها حتی به ۲۵ سال آینده خود فکر می‌کنند؛ آنها اهداف خود را از طریق هدف‌گذاری، دقیقا طرح‌ریزی می‌کنند، سپس به عقب برگشته و اهداف زمانی تعریف‌شده و قابل‌ ارزیابی برای خود تعیین می‌کنند.

کلام آخر

در نهایت باید به شما بگوییم که تک تک لحظات زندگی انسان بدون هدف گذاری و برنامه ریزی هدر خواهد شد. پس اگر برای خودتان هدفی مشخص نکرده اید به شما پیشنهاد می کنیم که هرچه سریع تر این کار را انجام دهید و اجازه ندهید بهترین دارایی شما که زمان شماست از بین برود.

از اینکه تا پایان این مقاله همراه من بودید از شما متشکرم،اگر درخصوص این مقاله نظر و یا صحبت خاصی دارید می توانید در بخش نظرات برایمان بنویسید و مطمئن باشید که کارشناسان ما در مجموعه ماهان تیموری با اشتیاق پاسخگوی شما خواهند بود.

همین حالا شروع کن!

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید