راه های کاهش استرس

راه های کاهش استرس

استرس یکی از انواع احساساتی است که ما در طول زندگیمان بارها آن را تجربه می کنیم. این احساس طبیعی است و قضیه آنجایی خطرناک می شود که استرس ما برای هر موضوع بیش از حد به طول بیانجامد. از این رو تصمیم  گرفتیم که در این مقاله به انواع راهکارهای کاهش استرس اشاره کنیم. یکی دیگر از مهم ترین مواردی که قبل از توضیح این راهکارها باید به آن اشاره کنیم این است که شما باید با تعریف استرس آشنا شوید.

استرس به چه معناست؟

قبل از پاسخ به این سوال بهتر است که به یک سوال پاسخ دهید:

آخرین بار سر چه موضوعی یک استرس را تجربه کردید؟

به نظر شما ریشه این استرس چه چیزی بود؟

اصولاً زمانی دچار استرس می شویم که احساس کنیم کارهای محول شده یا خواسته ای که از ما دارند فراتر از حد توانمان است. منشا استرس می تواند درونی یا بیرونی باشد.

تاثیر تفکرات بر ایجاد استرس:

 

برای مثال اکثر انسان ها زمانی که قصد دارند یک کار جدید را انجام دهند و دلیلش این است که احساس می کنند که توانایی آنها کم تر از حد مورد نیاز است و این احتمال وجود دارد که خرابکاری کنند.

زمانی که یک نوازنده استرس می گیرد، احساس می کند که توانایی هایش کم تر از دوساعت اجرای زنده است.

این دو مثال نمونه هایی از استرس درونی بود. البته در برخی از مواقع فرد، خودش با خودش فکر می کند که منابع  مورد نیازش بسیار کم تر از منابع لازم است. در صورتی که این طور نیست. در مثال بالا امکان دارد که نوازنده واقعاً توانایی نواختن برای یک کنسرت را داشته باشد، اما در ذهن خود به اشتباه چنین تصور می کند.

 

پیشنهاد ما به شما : عوامل استرس در زندگی

تاثیر شرایط و عوامل بیرونی بر ایجاد استرس:

گاهی اوقات شرایط بیرون باعث می شود که ما دچار اضطراب شویم. برای مثال مدیرمان قصد دارد که یک پروژه سنگین چند ماهه را در یک ماه تحویل دهیم. این عامل بیرونی باعث می شود که ما درذهن خود فکر کنیم که منابع موجود ما(یک ماه زمان) بسیار کم تر از منابع مورد نیاز ما( چند ماه زمان) است. در نتیجه دچار استرس می شویم.

البته استرس باعث می شود که ما فشار بیشتری به خودمان بیاوریم و کار را در زمان درستی تحویل دهیم، اما در طول این یک ماه اذیت می شویم و فشارروانی بسیاری را تحمل می کنیم.

گاهی اوقات هم عوامل بیرونی درخواست یک فرد نمی باشد. بلکه عواملی مثل بیماری و… باعث به وجود آمدن استرس شوند.

پاسخ ما به عوامل استرس زا:

 

پاسخ ما به عوامل استرس زا

 

به طور کلی هرچیزی در طبیعت که در شرایط سخت قرار می گیرد، واکنشی را برای رها شدن از آن شرایط سخت انجام می دهد. برای مثال درختان در فصل سرما برگ های خودشان را از دست می دهند. انسان نیز در شرایط استرس زا رفتارهایی را از خودش بروز می دهد. برای مثال عصبی‌تر می شود، تمرکز ندارد و خوابش به هم میریزد و از این  دست اتفاقات برای او می افتد. در نهایت این پاسخ ها می توانند در قسمت های مختلف زندگی ما را دچار چالش هایی کنند.

برای مثال تصور کنید که در یک ماه آینده یک چک دارید که چون مبلغ سنگینی دارد از منابع موجود مالی شما خیلی بیشتر است. در نتیجه شما استرس دارید که نتوانید این استرس را پرداخت کنید. در این یک ماه هر روزی که می گذرد، استرس شما بیشتر می شود و به دنبال آن پرخاشگری شما نسبت به دوستان و خانواده خودتان سخت تر می شود.

راه های کاهش استرس:

 

راه های کاهش استرس

 

تا به اینجا با چیستی استرس و دلیل به وجود آمدن آن آشنا شدیم. در ادامه قصد داریم که راهکارهایی را به شما ارائه کنیم که در درجه اول بتوانید اهداف، خواسته های دیگران و… را با توانایی خودتان طوری فیکس کنید تا دچار استرس نشوید و در درجه دوم اگر دچار استرس شدید با استفاده از این راه های کاهش استرس، بتوانید پاسخ های خودتان در برابر استرس را کنترل کنید.

 

راه های کاهش استرس | تنظیم وظایف متناسب با توانمندی ها:

ظرفیت خودتان را مشخص کنید:

اولین راه از راه های کاهش استرس این است که تلاش کنید تا خودتان را از نظر توانایی و دانش، زمان، ویژگی های روانی و… بررسی کنید. در این صورت متوجه می شوید که چقدر ظرفیت دارید. در چنین شرایطی اگر یک فرد از شما درخواست کند که کاری را انجلام دهید، می توانید بررسی کنید که تا چه میزان با توانایی های شما هم راستاست. به یاد داشته باشید اگر کمی از سطح توانایی های شما بالاتر بود، حتماً‌ آن پیشنهاد را قبول کنید. چون در این صورت اگر دچار استرس هم شوید، دچار استرس مثبت می شوید و بیشتر رشد می کنید.

نه بگویید:

 

نه بگویید

 

اگر درخواستی که از شما شد، بسیار بیشتر از سطح شما بود، باید به طرف مقابل خودتان نه بگویید. شاید این نه گفتن کمی سخت باشد، اما شما می توانید خودتان را از استرس بیهوده نجات دهید.

چطور نه بگوییم؟

از آنجا که بسیاری از افراد در نه گفتن مشکل دارند به شما پیشنهاد می کنیم که طبق مراحل زیر عمل کنید تا راحت تر نه بگویید.در ابتدا باید به این موضوع توجه داشته باشید که زمانی که پاسخ شما منفی است، طرف مقابل سعی می کند که به طرق مختلف این پاسخ را به پاسخ مثبت تبدیل کند. پس باید حواس خودتان را جمع کنید.

قاطع باشید:

منظور ما از قاطع بودن این نیست که محکم و بی دلیل بگویید خیر، چون در این صورت طرف مقابل بسیار ناراحت می شود و اگر در جلسه مذاکره باشید، به احتمال زیاد مذاکره را از دست می دهید.

بلکه منظور ما از قاطع بودن این است از بدون هیچ تنشی روی موضع خودتان باقی بمانید. برای اینکار بهتر است که در ابتدا پاسخ منفی را بدهید، پس از آن دلیل خودتان را بازگو کنید و در نهایت روی موضع خودتان باقی بمانید و بگویید که واقعا این کار را انجام دهید.

امید بیهوده ندهید:

برخی از افراد پس از آن که به دیگران پاسخ منفی می دهند، احساس بدی پیدا می کنند و برای آنکه از شدت این احساس بد کم کنند، به دیگران امید بیهوده می دهند. برای مثال یک متحوا نویس به کارفرمای خود می گوید که الآن سرم شلوغ است، اما تا سه ماه دیگر این کار را انجام می دهم. سه ماه تمام می شود و این فرد کار را شروع هم نمی کند و در نتیجه دچار استرس می شود.

اگر می بینید کاری با شرایط و توانایی های شما جور نیست و به آن نه گفتید،‌ لطفا برای آنکه آن پروژه از دستتان نرود، امید بیهوده به دیگران ندهید. چون در آخر شما نمی رسید که آن کار را انجام دهید و در نهایت شرمنده طرف مقابل می شوید.

بهبود مهارت تصمیم گیری و حل مسئله:

بهبود مهارت تصمیم گیری و حل مسئله

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم ریشه استرس عوامل بیرونی و درونی می باشد. برای مثال یک مسئله برای کسب وکار شما پیش می آید.

تصور کنید که شما صاحب کسب وکار هستید و پنج نیرو دارید. این پنج نیرو پس از سه سال همکاری تصمیم می گیرند که به صورت مستقل کار کنند. در نهایت پس از اتمام قرارداد این نیرو ها شما را ترک می کنند. این شرایط باعث به وجود آمدن استرس می شود.

در این شرایط شما باید مسئله خودتان را به خوبی تشخیص دهید. در مثال بالا مسئله استخدام نیروی جدید و راهکارهایی برای وفادار کردن نیروها می باشد. پس از تشخیص مسئله شما باید راه حل هایی را پیدا کنید و در نهایت به وسیله مهارت تصمیم گیری از میان راهکارها بهترین راه حل را انتخاب کنید. به محض اینکه شما دست به اقدام بزنید به طور چشم گیری از میزان استرس شما کاسته می شود. پس همانطور که دیدیم یکی از راه های کاهش استرس مهارت حل مسئله می باشد.

کامل گرا نبودن:

بسیاری از افراد خودشان اهدافی را تعیین می کنند که بسیار از سطح توانایی های خودشان بالاتر است و پس از مدتی که تلاش می کنند و نتیجه ای نمی بیینند خسته می شوند و در نهایت به طور کامل آن هدف را رها می کنند. از این رو یکی دیگر از راه های کاهش استرس این است که کامل گرایی را کنار بگذارید.

شما می توانید یک چشم انداز بزرگ برای خودتان تعیین کنید. اما اهداف خودتان را به صورت پله به پله و کوتاه مدت تعیین کنید و به نوبت به هرکدام از اهدافی که دارید جامه عمل بپوشانید. در این صورت شما با یک تیر دو نشان می زنید؛ به این معنا که هم به چشم انداز ایده آل خودتان می رسید و هم این مسیر را با استرس کم تری طی می کنید.

 

تمرین بودن در زمان حال:

بسیاری از افراد سر مسائلی که هنوز به وجود نیامده است استرس دارند و دلیلش هم این است که این افراد به جای زندگی در زمان حال اکثر زمانشان را در زمان آینده سپری می کنند. اگر می خواهید استرس خودتان را کم کنید، به شما پیشنهاد می کنیم که بودن در زمان حال را تمرین کنید. به یاد داشته باشید گذشته ها دیگر باز نمی گردد و آینده هم توهمی بیش نیست. بودن در زمان حال یکی از سخت ترین راه های کاهش استرس می باشد، اما اگر بر آن مسلط باشید، کمک شایانی به شما خواهد کرد.

راه های کاهش استرس | کنترل پاسخ‌هایمان به استرس

همانطور که گفتیم زمانی که دچار استرس می شویم، به طور طبیعی عکس العملی را از خودمان نشان می دهیم. این عکس العمل می تواند به هم خوردن ساعت خواب،  پرخاشگری، در برخی موارد مصرف سیگار و الکل و… باشد. در ادامه راهکارهایی را به شما می گوییم که اگر به دلایل مختلف دچار استرس شدید، تا زمانی که توانایی های خودتان را ارتقا دهید، به وسیله آن بتوانید پاسخ هایتان را در برابر استرس کنترل کنید.

ورزش کردن:

ورزش کردن نه تنها باعث سلامتی شما می شود بلکه یکی از راه های کاهش استرس می باشد.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید