جنباندن سر در زبان حرکات بدن
در این مقاله که آخرین بخش از این سری مقالات در مورد ژستهای سر است; به بررسی جنباندن سر در زبان حرکات بدن میپردازیم.
وقتی در مورد جنباندن سر صحبت میکنیم; در واقع درباره چرخش سر از این طرف به آن طرف صحبت میکنیم که در همه جا به معنای «نه» است.
درست مثل تکان دادن سر به جلو به نشانه تأیید; فهمیدن معنی جنباندن سر ساده است اما میتوان با نگاهی نزدیکتر کمی در معانی این حرکت عمیقتر شد; در مورد سایر ژستهای سر که مشابه با جنباندن سر هستند صحبت خواهیم کرد.
همانند تکان دادن سر به جلو; سرعت و ریتم حرکت نکاتی درباره شنونده به ما میگوید:
|
اما بعضی اوقات جنباندن سر به سختی آشکار است; این جنباندن میتوان سریع یا ناکامل انجام شود; چرخش سر به یک طرف هم میتواند نشانه «نه» باشد انگار شنونده با حرفهایی که شنیده سیلی خورده است; به این حالت اشاره کردم چون بیشتر مردم مثل یک شخصیت کارتونی سر خود را تکان نمیدهند و اغلب این کار بیادبانه و نامناسب تلقی میشود.
توجه به این علامتهای منفی به خصوص زمانی که آنها در برابر چربزبانی فروشنده قرار دارند مهم است; این مخالفتهای پنهان از بین نمیروند و به نفع فروشنده است که قبل از ادامه کار و از دست دادن فروش این مسائل را حل کند.
بریدن
در مورد این مسئله صحبت کردیم که سر ما به سمت چیزهایی که دوست داریم میچرخد; این مسئله در ژستی که در میان متخصصین به ژست بریدن معروف است نیز صدق میکند.
وقتی از کسی میبریم; یا با سر، یا با شانه یا با پشت کردن به سمت دیگری میچرخیم; هر چقدر چرخش ما بیشتر باشد واکنش منفی ما شدیدتر است. روی برگرداندن ملایمترین نوع بریدن است اما به هر حال آزاردهنده نیز هست.
قبل از جمعبندی باید بین بریدن و نگاهکردن به اطراف برای فکر کردن تمایز قائل شویم:
|
وقتی در مورد مسائل جدی صحبت میکنیم; اغلب ترجیح میدهیم به دوردست نگاه کنیم; این کار به ما کمک میکند تمرکز کنیم و شفافتر فکر کنیم; این به خاطر دوست نداشتن کسی که با او صحبت میکنیم یا دوست نداشتن حرفهای او نیست; این فقط یک تغییر حالت از مکالمه به پردازش است. وقتی چیزی را که میشنویم دوست نداریم; سعی میکنیم تا جایی که امکان دارد کمتر در گفتگو درگیر شویم و تلاش میکنیم به گفتگو پایان دهیم; ما از سایر ژستهای بیقراری و بیصبری مانند نگاههای کوتاه به اطراف و بازی کردن با اشیاء استفاده میکنیم و اگر در مکالمه شرکت کنیم; بدون تلاش زیاد فقط جملات کوتاه بیمعنی به کار میبریم. |
وقتی نه در واقع به معنی بله است
با وجود اینکه تکان دادن سر به جلو به معنی بله و جنباندن سر به معنی نه; یک رفتار جهانی است، بعضی استثناهای فرهنگی هم وجود دارند:
در بعضی از کشورهای بالکان(بلغارستان،مقدونیه،آلبانی); عکس این قضیه صحت دارد. تکان دادن سر به بالا به معنی «نه» و جنباندن سر به معنی «بله» است.
دلایل کافی برای اینکه چرا این گونه است پیدا نکردهام و این خیلی جالب است چون ما از بدو تولد این ژستها را میشناسیم( حتی نوزادان نابینا وقتی سیر شوند سر خود را میجنبانند).
به هر حال ما باید به تفاوتهای یکدیگر احترام بگذاریم و اگر گذرتان به این کشورها افتاد این ژستها را به خاطر داشته باشید تا حرکت اشتباهی انجام ندهید.
حرکت دادن سر به طرفین ، نه یک «بله» ، نه یک «نه»
یکی از گیجکنندهترین ژستهای سر، حرکت دادن سر به طرفین در هند است.
شیوههای مختلفی برای انجام این حرکت وجود دارد و هر کدام معنی متفاوتی دارند; این حرکت ممکن است معنی نه،بله،شاید،سلام و تشکر داشته باشد. همه اینها به موقعیت استفاده و تفاوتهای جزئی انجام حرکت بستگی دارد.
به طور کلی در این ژست سر به صورت عمودی از این طرف به آن طرف حرکت میکند; توضیح اینکه این حرکت چه زمانی معنی بله و چه زمانی معنی خیر میدهد کار بسیار دشواری است; من هیچ وقت هند نبودم و فکر میکنم که با مشاهده دقیق تمرین میتوانید قدرت تشخیص این مسئله را به دست آورید.
تمرین
نکات تئوری زیادی در مورد ژستهای سر به شما گفتم; اجازه بدهید این نکات را در چند راهنمای عملی خلاصه کنم:
- برای ایجاد تفاهم با دیگران و تشویق کردن از تکان دادن سر به جلو استفاده کنید; وقتی کسی سعی میکند با شما تفاهم ایجاد کند خوب به علائم او دقت کنید.
- سعی کنید از روی حرکات سر طرف مقابل متوجه شوید چقدر حواسش به شماست.
- به احساس خود گوش دهید; اگر احساس میکنید کسی با شما مخالف است یا توجهی به حرفهای شما ندارد، دست نگهدارید و سعی نکنید برای گوشهایی که نمیشنوند سخن بگویید.
- به یاد داشته باشید، سرعت و جهت حرکت چیزهای اصلی هستند که باید به آنها توجه کنید.
- اگر به کشوری خارجی سفر میکنید; فرهنگ و آداب و رسوم آنها را بشناسید و به آن احترام بگذارید; اگر حرکات آنها را تقلید کنید بهتر میتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید; نگران اشتباه کردن نباشید، آنها از تلاش شما قدردانی خواهند کرد.
خواهشمندیم با دیدگاه سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مقالات یاری نمایید
تیم آموزشی ماهان تیموری
نویسنده :ماهان تیموری- پویا ودایع
آموزشهای: کسب و کار،کسب و کار اینترنتی،مدیریت
بسیار عالی ممنون