توکن چیست ؟

توکن‌ یکی از کلماتی است که در کنار کوین، آلت کوین، NFT، ارزدیجیتال و… کسانی که تازه قصد ورود و سرمایه گذاری در دنیای کریپتو کارنسی را دارند، دچار سردرگمی می کند. به زبان ساده توکن‌ها ارزهای رمزنگاری شده ای هستند که بلاکچین مخصوص به خودشان را ندارند. در این مقاله قصد داریم به طور کامل توکن ها را از نحوه ساخت و ذخیره بر بلاکچین های مختلف بررسی کنیم و تفاوت هر یک از این اصطلاح‌ها را یکبار برای همیشه در کنار هم درک کنیم.

تفاوت ارز دیجیتال، بیت کوین، آلت کوین

ارز دیجیتال:

قدمت ارز دیجیتال بسیار بیشتر از ارزهای رمزنگاری شده می باشد. پیشینه این ارزدیجیتال به سال ۱۹۹۰ باز می گردد. در این سال‌ها ارز دیجیتال طلا با پشتوانه طلا به بازار آمریکا آمد، اما به دلیل نبود سازکار امنیتی مناسب باعث ایجاد پولشویی شد که به همین علت پس از مدتی استفاده از آن ممنوع شد.
به طور کلی ارز دیجیتال به پولی گفته می شود که ملموس و فیزیکی نیست، اما پشتوانه ارزشمندی دارد. هر چیز ارزشمند و باقدرتی از جمله دلار، ریال، نفت، طلا و… می‌تواند نقش این پشتوانه را بازی کند.
برای مثال زمانی که ما به مغازه می رویم و خرید می کنیم و برای پرداخت هزینه از کارت بانکی استفاده می کنیم، از همین ارزدیجیتال استفاده کرده‌ایم. در واقع ما در این فرآیند دیجیتالی از پولی استفاده می کنیم که قابل رویت نیست و پشتوانه آن ریال است که منطبق با تعریف ارزدیجیتال است که به آن اشاره کردیم.

 

پیشنهاد ما به شما : بلاکچین چیست ؟

 

ارز رمزنگاری شده:

می توان گفت ارزرمز نگاری شده یا همان بازار کریپتوکارنسی‌ها زیر شاخه ای از ارزدیجیتال است. این ارزهای رمزنگاری شده نیز پشتوانه های معتبری دارند. این ارزهای رمز نگاری شده ماهیت کلیشان مثل ارز دیجیتال است اما تفاوت‌هایی در ساختار آنها وجود دارد که در این مقاله نمی گنجد. از آنجا که فرهنگستان فارسی واژه معیینی برای کریپتو کارنسی استفاده نکرده است و ارز رمزنگاری شده نیز، تلفظ راحتی ندارد، عموم مردم به ارز رمز نگاری شده، ارز دیجیتال می گویند. ما نیز در مقالات سایت ماهان تیموری هرجا که صحبت از ارز دیجیتال کردیم منظورمان همان ارز رمزنگاری شده می باشد.

تفاوت بیت کوین و آلت کوین:

اولین ارز دیجیتالی که به بازار عرضه شد، بیت کوین بود. به جز بیت کوین، همه ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم، لایت کوین و… جز آلت کوین‌ها هستند.

تفاوت کوین و توکن چیست؟

تا به اینجا به تفاوت اصطلاحات مختلف پرداختیم و از این به بعد به سمت هدف اصلی مقاله که توضیح توکن‌هاست می پردازیم.
تمامی کوین‌ها شبکه بلاکچین مخصوص به خودشان را دارند و اطلاعاتشان را در آنها ذخیره می کنند. این در حالی است که توکن ها شبکه بلاکچین مخصوص به خودشان را ندارند و روی شبکه های بلاکچین مختلف دیگر از جمله اتریوم جا به جا می شوند.
بیت کوین و تمامی آلت کوین‌ها از جمله اتریوم، ریپل و… در دسته کوین ها جای می‌گیرند و تتر، چین لینک و… نیز توکن به حساب می آیند.

توکن‌ها چطور ساخته می‌شوند؟

ایجاد آنها برای کسانی که با زبان برنامه نویسی آشنا هستند بسیار ساده است وهمین فرآیند بسیار ساده باعث شده است که در سال 2017 بسیاری از افراد از سرمایه گذارانی که اطلاعات زیادی نداشتند کلاه برداری کنند و مبالغ هنگفتی بابت توکن‌هایی که خودشان ایجاد کرده بودند دریافت کنند.
در واقع برای ساختن توکن‌ها باید از زبان برنامه نویسی که در قرارداد هوشمند بلاکچین یک ارز آمده است استفاده کنید و طبق استاندار آن بلاک چین عمل کنید. برای مثال زبان برنامه نویسی در بلاکچین اتریوم، سالدیتی است و استاندارد آن هم ERC20 است. به عبارتی برنامه نویسان می توانند با زبان سالدیتی و با استاندارد ERC20 یک توکن در شبکه بلاکچین اتریوم به وجود بیاورند. هر کوینی، زبان برنامه نویسی مخصوص به خود را دارد که در قراداد هوشمند آن آمده است.
به طور کلی 2800 تا از 3900 ارز دیجیتال موجود، جز توکن ها می باشند. 80 درصد آنها بر پایه اتریوم می باشند و 20 درصد دیگر بر پایه سایر بلاکچین های موجود هستند.
البته طراحی توکن به این معنا نیست که شما می توانید سود زیادی به دست بیاورید. برای آنکه توکن‌های شما جز ارز های معتبر به حساب بیاید که در صرافی ها حرفی برای گفتن دارد می بایست از یک سری مراحل دشوار و البته پر هزینه عبور کند و نیازمند زیرساخت و بستر مناسب است.

مزایای توکن‌ها

در این قسمت قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که چرا توکن‌ها به وجود آمدند و کاربرد آن‌ها در صورت وجود کوین‌ها چه بود؟

صرفه جویی در زمان و هزینه:

مهم‌ترین مزیتشان این است که ساختش، زمان، انرژی و سرمایه کم‌تری نسبت به ساخت بلاکچین نیاز است و افراد به راحتی می توانند بر پایه یک شبکه بلاکچین دیگر توکن را طراحی کنند. در حالی که اگر کسی قصد به وجود آوردن یک کوین جدید داشته باشد، باید یک شبکه بلاکچین اختصاصی نیز برای آن به وجود بیاورد که این کار اصلاً ساده نیست.
جذب سرمایه برای ساخت شبکه اصلی بلاکچین:
همانطور که گفته شد طراحی آنها بسیار ساده‌تر از طراحی کوین‌ها می باشد. بسیاری در ابتدا توکن طراحی می‌کنند و از طریق فروش آن، سرمایه اولیه مورد نیاز برای طراحی کوین و ساختار بلاکچین مختص آن را به دست می آورند و پس از مدتی ساختار بلاکچین مخصوص به خودشان را طراحی می کنند. برای مثال ترون با نماد TRX، جز این نمونه‌ها می باشد.

استفاده از امنیت شبکه‌های بلاکچین:

اصولاً شبکه‌های بلاکچین ارزهای دیجیتالی مانند اتریوم از امنیت بالایی برخوردار است و توکن هایی که برای اساس این سامانه به وجود می آیند به صورت ناخودآگاه از امنیت این شبکه‌ها برخوردار می شوند.

توکن‌ها به طور کلی در دو دسته تقسیم بندی می شوند:

توکن‌های مثلی (Fungible) :

به طور کلی در علم اقتصاد به دارایی‌های که ارزش یکسانی داشته باشند و قابلیت تعویض با یک دیگر را داشته باشند، کالاهای مثلی می گویند. برای مثال به طور کلی تمامی اسکناس‌ها جز این دسته هستند. یک اسکناس 100 دلاری، یک کالای مثلی به حساب می آید. زیرا به راحتی بدون آنکه از ارزشش کاسته شود، می تواند آن اسکناس را با یک اسکناس 100 دلاری دیگر تعویض کرد. سکه بهارآزادی نیز کالای مثلی است زیرا بدون آنکه از ارزشش کم شود می توان آن را با یک سکه بهار آزادی دیگر تعویض نموند.
بیش از 95 درصد توکن‌ها مثل تتر که همه واحدهای آن از ارزش یکسان برخوردار است و قابلیت معامله شدن دارد جز توکن‌های مثلی است.

توکن‌های غیر مثلی(non-fungible):

به طور کلی دارایی هایی که اطراف ما قرار دارند که فاقد ارزش یکسانی هستند و قابلیت مبادله شدن را ندارند جز کالاهای غیر مثلی هستند. برای مثال لپ تاپ شما یک کالای غیر مثلی است. زیرا شما نمی‌توانید هر زمان که خواستید به مغازه بروید و با دادن لپ‌تاپتان یک لپ‌تاپ عین لپ‌تاپ خودتان را بگیرید. زیرا که شاید برند و مدل این کالاها دقیقاً مشابه هم باشد، اما میزان کارکرد آنها تغییر می کند.
NFTها کالایی های دیجیتال و منحصر به فرد بوده که بر روی ساختار بلاکچین بایکدیگر معامله می شوند. آثارهنری مانند نقاشی و موسیقی، نام دامنه‌های مختلف، آیتم بازی های کامپیوتری و… جز NFT به حساب می‌آیند. ساختار این NFTها به این صورت است که شما اثر خودتان را به دیگران می فروشید و در ازای آن ارزدیجیتال دریافت می کنید. NFTها جز توکن‌های غیر مثلی به حساب می ‌آیند.

کلام آخر

به طور کلی توکن‌ها جز مهمی از ارزهای دیجیتال هستند که طراحی و ساخت‌ آنها بسیار ساده‌تر از سایر کوین‌ها می باشد. زیرا توکن ها احتیاج به ساختار بلاکچین منحصر به فرد ندارند.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید