آموزش مدیریت مالی به نوجوانان به صورت عملی

سلام ماهانی عزیز. اگر دنبال این هستی که فرزند خودت رو در سنین نوجوانی با مسائل مدیریت مالی نوجوانان آشنا کنی، این مقاله بهترین منبع برای شماست. تو این مقاله من به زبان ساده با راهکارهای اساسی مدیریت مالی نوجوانان رو به شما آموزش میدم.

یکی از آموزش‌های مهمی که هر خونواده‌ای باید به نوجوانان خودش بده، مسئله‌ی مدیریت مالی هستش. در واقع مسائل مالی این روزها مهم ترین نقش رو در زندگی افراد بازی میکنن و کسی که با اصول این علم مدیریتی آشنا نباشه، نمیتونه وضعیت خوبی رو برای زندگی و معیشت تو جامعه داشته باشه.

همین هم باعث شده که کارشناسای مختلفی توی دنیا دور هم جمع بشن و دستور العمل‌های متفاوتی رو برای آموزش مدیریت مالی به نوجوانان، تدوین کنن . اما قبل از اینکه من این دستور العمل‌ها رو براتون بگم و بهتون شیوه‌های آموزش مدیریت مالی نوجوانان رو یاد بدم، باید یه مقدمه در مورد اینکه چرا ما باید این مسائل رو به نوجوانان یاد بدیم براتون بگم که به شدت میتونه برای خانواده‌ها موثر باشه.

ببینید، فرزند شما وقتی به سن نوجوانی میرسه، یعنی در مقطعی از زندگی قرار میگیره که یک گام تا مستقل شدن فاصله داره و باید  از همین سن به این فکر کنه که کم کم کار پیدا کنه، در آمد مستقل داشته باشه و بتونه گلیم خودش رو از آب بکشه بیرون. اگر شما نتونید تو این سن بهش یاد بدید که چطوری میتونه مهارت مدیریت مالی رو داشته باشه، نوجوان شما در سنین بزرگسالی به مشکلات بسیاری میخوره.

از طرفی دیگه این رو هم باید به شما بگیم که  همه‌ی ادم‌های موفق دنیا که تونستن وضعیت مالی خوبی داشته باشن، اولین درس‌های مدیریت مالی خودشون رو توی فضای خانواده که یک نسخه کوچیک شده از خانواده هست یاد گرفتن و بعد با همون روش در جامعه آزمون و خطاهایی داشتن و نهایت به یک موفقیت کاری و مالی بزرگ رسیدن.

پس اگر شما این آموزش رو در کودکان و نوجوانان خودتون ایجاد نکنید، باید انتظار یک وابستگی مالی هم در سنین بالاتر داشته باشید. و آخرین نکته این هستش که نوجوان‌ها در سنینی هستند که سن بلوغ هست و اگر آموزش درستی به اون‌ها داده نشه و فضای ذهنی اون‌ها به درستی خصوصا در مورد مدیریت مالی نوجوانان شکل نگیره، اصلاح کردن اون خیلی سخته.

بعنوان مثال، وقتی که شما به ساختار شخصیتی نوجوانان نگاه می‌کنید، می‌بینید که اونها بیشتر درخواست پول دارند تا اینکه به فکر این باشند که پول در بیارند. همین مسئله هم باعث میشه که اگر مدیریت مالی نوجوانان رو بهشون یاد ندیم، انتظاراتشون از زندگی بالا میره و تو جوانی و بزرگسالی دچار مشکل میشن.

تیم استاد ماهان تیموری، سعی کرده که تو این مقاله راهکارهای عملی و درست برای درک مدیریت مالی نوجوانان رو به شما دوستان یاد بده تا که بدون هیچ مشکلی بتونید تربیت مالی نوجوانان خودتون رو انجام بدید.

راهکارهای اساسی برای مدیریت مالی نوجوانان

توی دنیا کارشناس‌های مالی زیادی هستن که سعی میکنن مطالب مختلفی رو برای مدیریت مالی نوجوانان بیان کنن. اما بنیاد آموزش‌های مالی، مقاله‌ای رو منتشر کرده که راهکارهای اساسی و عملی در بحث مدیریت مالی نوجوانان رو به ما یاد میده و تیم استاد ماهان تیموری سعی کرده که این راهکارها رو به ساده ترین شکل ممکن برای شما دوستان بیان کنه.

روحیه‌ی کار کردن را در نوجوانان ایجاد کنید.

این روزها دیگه دنیا این شکلی نیست که ما انتظار داشته باشیم یه انسان بزرگ بشه، درس بخونه و وقتی که درسش تموم شد بره سر یه کاری و زندگیش رو بچرخونه. دنیا این شکلی شده که رقابت حرف اول رو میزنه و هر کسی از سنین نوجوانی باید بره سمت این که برای خودش یه جایگاه شغلی پیدا کنه و پول در بیاره و خرج خودشو بده.

برای همین اولین گامی که شما باید توی مدیریت مالی نوجوانان بهش توجه کنید این هستش که روحیه کار کردن رو توی بچه‌ها زیاد کنید. چطوری؟ اولا که سنین ابتدایی نوجوانی طبیعتا شرایط کار کردن یه مقدار سخته و بهترین راه اینه که فرد در این سن توسط شما پدر و مادر عزیز، تشویق بشه که یه مهارتی رو یاد بگیره.

اما وقتی به سنین پایانی نوجوانی میرسیم، میتونیم این روحیه رو در بچه‌ها ایجاد کنیم که کم کم کارهای پاره وقت انجام بدن. این روزها هم به کمک اینترنت، این فرصت ایجاد شده که انسان‌ها با مهارت‌های مختلف، بدون نیاز به سرمایه خاصی، کار خودشون رو شروع کنن.

این تقویت روحیه کار باعث میشه که کم کم نوجوان بفهمه که برای خرج‌های زندگی خودش، باید مسئولیت قبول کنه و بره سراغ درآمدی که اون رو به یک نقطه استقلال برسونه. وقتی این روحیه در نوجوان شما ایجاد بشه، باقی راه آنچنان سخت نیست.

پیشنهاد ما به شما : ماتریس آیزنهاور

بودجه بندی را محدود کنید.

اگر ما از اون دسته خانواده‌هایی هستید که دلتون نمیاد به خواسته‌های مالی نوجوانان خودتون نه بگید، باید بگیم که سخت در اشتباهید و این ضربه بزرگی به اینده اونها میزنه. اگر می‌خواید بهترین نتیجه رو از مدیریت مالی نوجوانان و آموزشش بگیرید، باید به این فکر کنید که احساسات شما نمیتونه تضمین زندگی آینده فرزندتون باشه و باید یه فکر اساسی دیگه بکنید.

بهترین راهی که کارشناس‌ها پیشنهاد کردن این هستش که شما هر میزان که سن فرزندتون بالا تر میره، بودجه بندی رو براش محدود تر کنید و ازش بخواید که کم کم به این فکر باشه که بره دنبال یادگیری یه هنر یا مهارت و خودش درآمدشو در بیاره.

در واقع این راه به نوعی ساختار عملی نکته اول هستش . شما بعد از اینکه روحیه کار رو در یک نفر تقویت کردید، باید یه انگیزه هم بهش بدید. انگیزه‌ای که شما بهش میدید، همیشه قرار نیست مثبت باشه و حمایتی، یه وقتایی نیاز هست که خودتون رو در موقعیت‌هایی بگذارید که شاید برای یه پدر و مادر سخت باشه اما برای آینده فرزندتون خوبه.

پس هر چقدر که سن بچه تون زیاد تر میشه، به این فکر کنید که بودجه‌اش رو محدود کنید تا که یاد بگیره، باید روی پای خودش واسته و نمیتونه همیشه انتظار مالی داشته باشه. البته این هم به این معنی نیست که رشد فرزند خودتون رو به خطر بندازین. این کار باید با مقادیر خیلی کم شروع بشه و بعد به نقطه‌ای برسه که فرزندتون روی پای خودش بایسته.

سرمایه گذاری را به او آموزش بدهید.

وقتی از نوجوان صحبت می‌کنیم، دیگه نمیتونیم ازش بخوایم که  یه قلک داشته باشه و بره با این قلک پس انداز جمع کنه. نه این دیگه برای یه نوجوان فایده نداره. چیزی که شما باید در مدیریت مالی نوجوانان، بعنوان یه روش جایگزین پس انداز به بچه هاتون یاد بدید این هستش که به اون‌ها سرمایه گذاری کردن رو یاد بدید.

برای این کار هم سعی کنید وقت بگذارید و فرصت‌های سرمایه گذاری کردن رو براش شرح بدید. حتی اگر خودتون اهل این کار نیستید، یکبار فرزندتون رو پیش یک مشاور مالی ببرید و بگذارید خودش علاقه به سرمایه گذاری پیدا کنه.

وقتی که یک مشاور متخصص این کارو انجام بده، کودک میتونه به راحتی هر چه تمام تر، راه خودشو برای زیاد کردن پس اندازهاش یاد بگیره. فرقی نمیکنه که در کجا سرمایه گذاری میکنه، اگر در بورس میخاد سرمایه گذاری کنه، حمایتش کنید، اگر در طلا هستش، حمایتش کنید، چیزی که مهمه اینه که باید یاد بگیره که سرمایه گذاری بخشی از زندگی انسان‌های موفق در این دنیاست.

البته اگر نیاز به کمک داشتید این رو بگیم که تیم استاد ماهان تیموری، همه خدمات آموزشی برای ورود به بازار سرمایه رو داره و شما میتونید از محصول هوش بورسی گرفته تا هوش طلا و حتی ارز دیجیتال، برای بچه هاتون مجموعه‌های آموزشی تهیه کنید و اون‌ها رو وارد سرمایه گذاری کنید.

نوجوان‌ها را درگیر مسائل مالی کنید.

ما توی مدیریت مالی نوجوانان، دیگه نمیتونیم انتظار داشته باشیم که مثل یه کودک با یه بچه برخورد بشه و باید کاری کنیم که نوجوان ما درگیر بشه با مسائل مالی و خودش مستقلا طعم خرج کردن و درست خرج کردن رو یاد بگیره.

برای همین هم، بهترین راهی که کارشناس‌های مدیریت مالی نوجوانان مطرح میکنن این هستش که بجای اینکه با نوجوان‌ها به خرید برید و از اون‌ها بخواید که شراکت در خرید داشته باشن. لیست خرید بهشون بدین و ازشون بخواید که با یه بودجه‌ای که بهشون میدید، برن و بهترین خرید رو داشته باشن.

وقتی که نوجوان شما با یه لیست خرید مواجه میشه ناخودآگاه به این درک میرسه که باید با بودجه‌ای که در اختیارش گذاشته شده، هم کل لیست رو بخره و هم روی مبلغی که بهش داده شده، همه رو تهیه کنه. این باعث میشه که هم به دنبال جای ارزان تری برای خرید کردن باشه هم به کیفیت فکر کنه و هم مدیریت مالی رو یاد بگیره.

یه خوبی دیگه‌ای هم که این مسئله داره اینه که وقتی شما اینکارو می‌کنید نوجوان شما به این درک میرسه که بازار نوسانات خودشو داره و خیلی چیزها هر روز داره گرون میشه، یا امروز قیمت فلان جنس خیلی پایین اومده. یا حتی فلان مغازه، فلان کالا رو ارزون تر میده و این هوش مالی رو پیدا میکنه که بهترین خرید رو داشته باشه.

وقتی کودک شما مستقل بشه و خودش بخواد خرج کنه، دیگه اونموقه میدونه که از هر چیزی باید چقدر بخره، از کجا بخره و با چه کیفیتی بخره که متناسب با بودجه‌اش باشه. پس بیایم و نوجوان‌های خودمون رو درگیر مسائل مالی کنیم تا یاد بگیرن که روی پای خودشون واستن.

برنامه مالی فرزندانتان را چک کنید.

این بخش از آموزش مدیریت مالی به نوجوانان، یکی از بخش‌های اساسی‌ای هست که خانواده‌ها خیلی باید بهش توجه کنن. در واقع تو این بخش شما دو تا زیر مجموعه آموزشی دارید که باید خوب از پسش بر بیاید. یک اینکه شما باید دور نمای فرزندانتون رو در زمینه‌ی مالی بدونید. و دو اینکه باید صورت خرج‌های فرزندتون رو بشینید و باهاش چک کنید.

توی قدم اول، شما باید با فرزندتون دوستی کنید و نباید به هیچ وجه چیزی رو بر اون تحمیل کنید. یعنی باید توی گفتگوهایی که باهاش می‌کنید، به این نتیجه برسید که فرزندتون از زندگیش چه انتظار مالی‌ای رو داره. این انتظار مالی، عامل تعیین کننده‌ای هست که فقط با حرف زدن میتونید بهش برسید.

اینجا شما باید ارزوهای فرزندتون رو بشنوید و اون رو بابت آینده مالی‌ای که توی ذهنش ساخته تشویق کنید و اگر میتونید راهی رو هم پیش راهش بگذارید که بتونه با اون مسیر خودش رو بهتر پیدا کنه و قدرت بیشتری رو در زمینه‌ی فکر کردن به مسائل مالی پیدا کنه. چیزهایی مثل خونه خریدن، ماشین خریدن، سفر رفتن و هر آرزویی که بهرحال یه طرف قضیه‌اش پول باشه، میتونه به شدت روی مدیریت مالی نوجوانان شما تاثیر بگذاره.

اما توی گام دوم یه خرده قضیه متفاوته. در واقع شما وقتی دور نمای بچه هاتون رو بدونید، باید از اون مراقبت کنید که به اون نقطه‌ای که می‌خوان برسن. اما نباید باز هم شماتت کنید. باید برای مدیریت مالی نوجوانان خودتون یک راهنما باشید.

به خاطر همین باید هر چند وقت یکبار لیست مخارج فرزندنتون رو با حضور خودش چک کنید. یعنی چی؟ اولا که شما تو این راه باید از نوجوان خودتون بخواید که تمام مخارجش رو یادداشت کنه. از کوچک ترین چیزها گرفته تا بزرگترین خرج‌هایی که داره رو باید یادداشت کنه.

و هر چند وقت یکبار کنارش بشینید و ببینید که داره کجا خرج میکنه و چه خرج‌هایی داره که میتونه ازشون صرف نظر کنه یا تو چه موردی زیاده روی کرده و تو چه موردی عالی عمل کرده و قابل ستایشه. این‌ها رو که کنار هم بگذارید اون نتیجه دلخواه از آموزش مدیریت مالی به نوجوانان رو میگیرید. و این نکته رو هم فراموش نکنید که نوجوان های شما در مرحله یادگیری هستند و جای خطا کردن بسیار دارند. پس کنارشون باشید و نزارید که راه اشتباه برند. سخت گیری بی مورد هیچ فایده ای نداره و نمیتونه مسیر رو به کسی نشون بده. حمایت رو در کنار جدیت داشته باشید تا تو مسئله مدیریت مالی نوجوانان بهترین نتیجه رو بگیرید و بهترین دستاورد رو داشته باشید. این رو هم بگیم که مقالات متعددی توی تیم ماهان تیموری برای تربیت هوش مالی کودکان و نوجوانان آماده شده که میتونید استفاده کنید و تاثیرش رو در زندگی خودتون حس کنید.

سوالات متداول :

این روزها دیگه دنیا این شکلی نیست که ما انتظار داشته باشیم یه انسان بزرگ بشه، درس بخونه و وقتی که درسش تموم شد بره سر یه کاری و زندگیش رو بچرخونه. دنیا این شکلی شده که رقابت حرف اول رو میزنه و هر کسی از سنین نوجوانی باید بره سمت این که برای خودش یه جایگاه شغلی پیدا کنه و پول در بیاره و خرج خودشو بده.

برای همین اولین گامی که شما باید توی مدیریت مالی نوجوانان بهش توجه کنید این هستش که روحیه کار کردن رو توی بچه‌ها زیاد کنید. چطوری؟ اولا که سنین ابتدایی نوجوانی طبیعتا شرایط کار کردن یه مقدار سخته و بهترین راه اینه که فرد در این سن توسط شما پدر و مادر عزیز، تشویق بشه که یه مهارتی رو یاد بگیره.

وقتی از نوجوان صحبت می‌کنیم، دیگه نمیتونیم ازش بخوایم که  یه قلک داشته باشه و بره با این قلک پس انداز جمع کنه. نه این دیگه برای یه نوجوان فایده نداره. چیزی که شما باید در مدیریت مالی نوجوانان، بعنوان یه روش جایگزین پس انداز به بچه هاتون یاد بدید این هستش که به اون‌ها سرمایه گذاری کردن رو یاد بدید.

برای این کار هم سعی کنید وقت بگذارید و فرصت‌های سرمایه گذاری کردن رو براش شرح بدید. حتی اگر خودتون اهل این کار نیستید، یکبار فرزندتون رو پیش یک مشاور مالی ببرید و بگذارید خودش علاقه به سرمایه گذاری پیدا کنه.

ما توی مدیریت مالی نوجوانان، دیگه نمیتونیم انتظار داشته باشیم که مثل یه کودک با یه بچه برخورد بشه و باید کاری کنیم که نوجوان ما درگیر بشه با مسائل مالی و خودش مستقلا طعم خرج کردن و درست خرج کردن رو یاد بگیره.

برای همین هم، بهترین راهی که کارشناس‌های مدیریت مالی نوجوانان مطرح میکنن این هستش که بجای اینکه با نوجوان‌ها به خرید برید و از اون‌ها بخواید که شراکت در خرید داشته باشن. لیست خرید بهشون بدین و ازشون بخواید که با یه بودجه‌ای که بهشون میدید، برن و بهترین خرید رو داشته باشن.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید