آموزش مدیریت سرمایه در بورس
سلام ماهانی عزیز. اگر میخوای تو بورس و یا هر بازار مالی دیگهای موفق باشی، باید قبل از هر چیزی بحث مدیریت سرمایه رو یاد بگیری. من تو این مقاله، هر آن چیزی که باید در مورد مدیریت سرمایه بدونی رو بهت میگم:
• مدیریت سرمایه در بازار بورس چیست؟
• اصول مدیریت سرمایه در بازار بورس چیست؟
• اصل عدم هیجان
• اصل تقسیم سبد سهم
• اصل سرمایه گذاری در صنایع مختلف
• اصل حد سود و حد ضرر
• اصل ریسک به یوارد
• استراتژی مدیریت سرمایه در بازار بورس
سرمایه گذاری در بازار بورس ایران
یکی از بهترین بازارها برای سرمایه گذاری در بازارهای مالی، بازار بورس هست. بازار بورس در ایران، چند سالی هستش که روند صعودی داره و بستر خوبی برای رشد سرمایه فراهم کرده. اما این اصلا به این معنی نیست که شما هر میزان سرمایهای که توی بازار بیارید، میتونید چند برابر سود کنید.
یکی از اشتباهاتی که مردم در بازار سرمایه دارن اینه که فکر میکنن با هر میزان سرمایهای بیان تو بازار بورس و هر سهمی رو بخرن و یا توی هر صنعتی سرمایه گذاری کنن، بالاخره به سود میرسن. در حالی که این تفکر کاملا اشتباهه. ما باید مدیریت سرمایه در بورس رو همیشه در اولویت داشته باشیم.
بورس، جایی نیست که ما بخوایم با سرمایهی خودمون قمار کنیم. یا بخوایم بر اساس احتمال و شانس پیش بریم. یادتون باشه که بورس یک بازار مالی هستش و هر بازار مالی از ویژگیهای علم اقتصاد برخورداره. راهها و نکتههای زیادی هست که میتونه ما روبه سود کردن تو بورس برسونه. اما یه چیزی رو نباید از یاد ببرید.
نکته ی مهم برای سرمایه گذاری در بازار بورس
اونم اینه که تو بازارهای مالی، خصوصا در بورس، ضرر نکردن، خیلی سختتر از سود کردنه. یعنی شما باید به حدی روی مبحث مدیریت سرمایه در بورس کار کنید که اگر وارد یک بازار مالی شدید، تا جایی که ممکنه اول ضرر ندید و بعد به سود کردن فکر کنید.
آموزش مدیریت سرمایه توی ایران، سابقه چندانی نداره. در حالی که اگه یه سری به بازار فارکس، یا بورسهای جهانی بزنید، میبینید که اولین نکتهای که خود کارگزاریها و حتی مدرسین بورس به شما یاد میدن اینه که مدیریت سرمایه در بورس رو رعایت کنید.
خب، حالا که این مطلب اینقدر مهمه، من قصد دارم بهتون یک آموزش جامع از مدیریت سرمایه در بورس بدم و به همهی سوالاتتون در این زمینه پاسخ بدم تا که با خیال راحت تری توی بازار بورس فعالیت کنید و موفقیت بیشتری کسب کنید.
مدیریت سرمایه در بورس چیست؟
ببینید وقتی در مورد مدیریت سرمایه حرف میزنیم، به زبان ساده داریم میگیم که چطوری با سرمایهای که توی دستمون هست، برخورد کنیم که بتونیم به سود بیشتری برسیم و بتونیم چند برابرش کنیم. حالا مدیریت سرمایه در بورس هم دقیقا همینه.
ما باید بر اساس سرمایهای که داریم یک استراتژی مدیریتی برای خرید و فروش سهم هامون داشته باشیم تا که سه تا هدف رو بهش برسیم. این سه تا هدف، توی بازار بورس اینه که: اول از همه ضرر نکنیم. دوم از بازار جا نمونیم و سوم اینکه سود کنیم.
شاید خیلیها که تازه اومدن تو بورس و سودهای بورسی رو دیدن به این باور رسیده باشن که بورس ضرر نداره. اما باید بهتون بگیم که بورس هم مثل هر بازار مالی دیگهای ضرر داره و اگر ما نتونیم بحث مدیریت سرمایه در بورس رو رعایت کنیم، طبیعتا ضرر سنگینی میکنیم.
اما نگران نباشید، تکنیکهایی هست که جلوی ضرر شما رو برای همیشه میگیره. یعنی وقتی شما اصول مدیریت سرمایه در بورس رو یاد بگیرید، دیگه نیاز نیست که نگران ضرر کردن باشین. اصول مدیریت سرمایه در بورس به شما یاد میده که بیش از 90 درصد معاملاتتون رو همیشه با سود ببندید.
دومین نکته اینه که ما باید یه جوری مدیریت سرمایه در بورس انجام بدیم که از بازار جا نمونیم. عمدتا روند بازارهای مالی، همیشه صعودیه و اگر نزولی هم داشته باشه، دوباره فازهای صعودی رو در پیش داره. اما این وسط خیلی مهمه که تو صنعتی سرمایه گذاری کنیم که در حال رشده.
مثال
یه موقع بازار صعودیه، اما صنایع غذایی رشد خوبی ندارن. یه موقع بازار نزولیه اما میبینیم که مثلا صنعت بانکداری، در حال صعود در بازار هستش. اگر ما بحث مدیریت سرمایه در بورس رو به درستی بلد باشیم. هم توی غذاییها سود میکنیم و هم توی بانکداریها.
و مبحث سوم اینه که ما جوری مدیریت سرمایه در بورس رو انجام بدیم که همیشه نتیجهی کارمون صعودی باشه. وقتی ما وارد بازار سرمایه میشیم، همیشه باید دیدمون به چند برابر کردن پولمون باشه، اما این زمانی نتیجه میده که ما استراتژی مدیریت سرمایه در بورس خودمون رو بر اساس تکنیکهای اصولی مدیریت سرمایه ترتیب بدیم.
اصول مدیریت سرمایه در بازار بورس
در مبحث مدیریت سرمایه در بازار بورس، ما چند اصل اساسی داریم که باید حسابی بهشون توجه کنیم و اونها رو مد نظر قرار بدیم. این رو مطمئن باشید که اگر این تکنیکها رو به درستی رعایت کنید، در کمتر از یکسال حداقل دو تا سه برابر سرمایهی خودتون از بورس سود میگیرید.
هیجانی نشوید.
اولین تکنیکی که باید توی مبحث مدیریت سرمایه در بورس رعایت کنید، بحث هیجان درمعامله هاست. من تو مبحث تحلیل بنیادی بهتون این رو گفتم که خیلی از خبرها و خیلی از اتفاقات ممکنه روی بورس تاثیر بگذاره و برای مدت زمان کوتاهی باعث شه که بورس یه رشد خوب یا ریزش زیادی داشته باشه.
اما کسی این وسط موفقه که به کل از این هیجانات دوری کنه. وقتی میبیند بازار منفیه، نباید سریعا سهمتونو بفروشید. نباید سریع برید تو صف فروش. در مقابل هم باید به این نکته توجه کنید که وقتی بازار مثبته، نباید برید تو صف خرید.
این نکته رو از من داشته باشید که منفیهای بازار، فرصت خرید هستن و مثبتهای بازار فرصت نگهداری و یا فروش. یعنی وقتی بازار داره اصلاح میکنه یا بعبارتی میریزه، قانون مدیریت سرمایه در بورس میگه که سهم بخرید و وقتی که بازار مثبته باید صبوری کرد و در نقطه مناسب فروخت.
پس دوری از هیجان و تکیه بر سواد و دانش بورسی مهمترین کاریه که باید بهش توجه داشته باشید. اگر میخواید خیلی خوب این مسئله رو درک کنید، آموزش تحلیل تکنیکال رو دنبال کنید. اونجا در مورد حمایتها و مقاومتها براتون گفتم. حمایتها فرصت خرید و مقاومتها فرصت فروش یک سهم هستن.
سبد سهام داشته باشید
دومین قانونی که باید در بحث مدیریت سرمایه در بورس بهش توجه کنید، بحث سبد سهام داشتنه. این رو فک میکنم بارها شنیدید که اگر میاید تو بازار بورس، تخم مرغاتونو تو یه سبد نچینید. چرا؟ به این دلیل که اگر به هر دلیلی این سبد از دستتون افتاد. همه تخم مرغاتون نشکنه.
برای این کار شما باید با هر میزان سرمایهای که وارد میشید، یه سبد سهام برای خودتون داشته باشید و این سبد سهام رو بر اساس دارایی خودتون، تنظیم کنید. اگر بخوام یه مثال براتون بزنم، باید بگم که مثلا اگر ده میلیون تومان پول وارد بازار بورس کردید. باید حداقل این پول رو به سهبخش تقسیم کنید.
چطوری؟ بزارید براتون واضحتر بگم. اگر شما ده میلیون پول داشته باشید و همرو بریزید تو یه سهم، اگر سهم یه منفی پنج بخوره شما پونصد هزار تومن پولتون رو از دست دادید. اما اگر سه تا سهمش کنید و یکی از سهما منفی پنج بخوره. شما نهایت بین صد تا صد و پنجاه هزار تومن پول از دست دادید.
بهترین راه طبق اصول مدیریت سرمایه در بورس اینه که تو سبدتون سه تا پنج سهم داشته باشید. پس سرمایهی خودتون رو تقسیم بر سه تا پنج قسمت کنید و هر کدوم رو در یک سهم سرمایه گذاری کنید.
از چند صنعت خرید کنید
یکی از نکتههایی که خیلی بهش توجه نمیشه و خیلی هم تازه واردا ازش ضرر میکنن، اینه که از گروههای مختلف خرید نمیکنن. ما تو بازار بورس، صنعتهای مختلفی داریم که بهشون میگیم گروه سهام. مثلا وقتی میخوایم در مورد صنعت خودرو صحبت کنیم، میگیم گروه خودرویی.
خب برای خرید سهم، با توجه به اینکه شما سبد قراره بچینید، بهتره که از گروههای مختلف خرید کنید. مدیریت سرمایه در بورس به شما میگه که اگر یه خودرویی تو سبدت داری، بعدی رو از یه گروه دیگه بخر. مثلا برو سراغ گروه غذایی.
این کار باعث میشه که شما جریان بازار رو در دستتون بگیرید. مثالش رو قبلا زدم. مثلا اگر خودروییها سود ده بودن و بانکیها تو همان زمان، درجا زدن یا ریختن، شما نگران سرمایت نیستی، چون مدیریت سرمایه کردی و همزمان هم داری سود میکنی و هم از بازار جا نموندی. و ضررتم داره با سودت حداقل یر به یر میشه.
حد سود و زیان تعیین کنید
طمع کردن و حریص بودن تو بازار بورس، تضمین کننده ضرر کردن شماست. این رو همین جا راحت بهتون بگم که کسی تو بازارهای مالی بخصوص بورس موفقه، که برای خودش یه حد و حدودی از سود و ضرر رو تعیین کنه.
وقتی که ما یک سهمی رو با دانش میخریم. یعنی یاد میگیریم که تحلیل تکنیکال انجام بدیم روی سهم. یاد میگیریم که تحلیل بنیادی روی سهم داشته باشیم و بعد میخریم، اونوقته که ما به هدفهای سهم آگاه هستیم. یعنی براش یه هدف سود تعیین میکنیم.
این میشه حد سود ما. ما برای هر سهمی که بهش ورود میکنیم، باید یه حد سود تعیین کنیم. این حد سود، خیال ما رو راحت میکنه که اگر سهم ما به اون قیمت مد نظر ما رسید، ما دیگه میفروشیم و یا سیو سود میکنیم. اما اشتباهی که خیلیا میکنن اینه که به حد سود پایبند نیستند.
در واقع طمع میکنن و وقتی تارگت سودشون زده میشه، با خودشون میگن که حالا بازم صبر میکنم و سود میکنم. در حالی که این اشتباهه. چرا؟ چون شما دارید بر خلاف قانون مدیریت سرمایه در بازار بورس عمل میکنید و این باعث میشه که از سودتون کم شه یا حتی ضرر کنید.
اما یه اصطلاح دیگه هم داریم که بهش میگیم حد ضرر. اگر مقاله تحلیل تکنیکال رو دنبال کرده باشید، بهتون گفتم که هر حمایتی که از دست بره، میشه مقاومت و سهم تا حمایت بعدی ریزش میکنه. اگر شما حمایت سهمتون از دست رفت، جاییه که باید به یه استراتژی درست مدیریت سرمایه فکر کنید.
چطوری؟ وقتی که یک سهم رو میخرید، باید به این نکته توجه کنید که این سهم حمایتش دقیقا کجاست؟ اگر روی حمایت خریدید، باید به این فکر کنید که چند درصد ضرر باعث میشه که شما دست از این معامله بکشید؟ این میشه حد ضرر.
مثالی از حد ضرر
وقتی که شما وارد یک سهم میشید، همونطوری که یه حد سود تعیین میکنید، یه حد ضرر هم باید بزارید. مثلا با خودتون میگید که من روی 90 درصد سود میفروشم، اما رو بیست درصد ضرر سهم رو ردش میکنم و میرم یه سهم دیگه میخرم.
به حد ضررتون باید خیلی پایبند باشید، چون موندن تو یه سهمی که داره وارد روند نزولی میشه و پایبند نبودن به حد ضرر باعث میشه که شما دچار ضرر بیشتر بشید. ولی اگر به حد ضرر پایبند بودید، میتونید یه سهم بهتر پیدا کنید و برید یه سود بهتر در یه نماد دیگه داشته باشید.
ریسک به ریوارد
قانون بعدی در مدیریت سرمایه در بورس، مدیریت ریسک به ریوارده. ما وقتی وارد یه سهم میشیم، باید به این توجه کنیم که نسبت سود به ضرری که ممکنه توی اون سهم داشته باشیم، 3 به 1 باشه. یعنی چی؟
یعنی ما زمانی یه معامله باز میکنیم و یه نماد رو خریداری میکنیم، که بدونیم میزان سودی که به ما میده سه برابر ضرریه که ما ممکنه در سهم بدست بیاریم. یعنی حد سود ما سه برابرِ حد ضرر ماست. بزارید یه مثال براتون بزنم.
فرض کنید که شما یه نماد از خودروییها انتخاب میکنید که قیمتش 100 تومنه. اگر تحلیلتون به شما گفت که این نماد سی درصد رشد میکنه، یعنی حد سود شما میشه سی درصد و ممکنه که نهایت ده درصد ریزش کنه، یعنی حد ضرر شما بشه ده درصد، اونجا جاییه که شما باید برید مطمئن سهم رو بخرید.
پس ریسک به ریوارد، یا میزان ریسک به سودی که دریافت میکنید رو هم توی اولویت بزارید. این مسئله میتونه معاملههای شما رو خیلی موفقتر کنه. چون اگر شما سه تا معامله این شکلی باز کنید. اگر دوتاشم تبدیل به ضرر بشه. شما سر جمع 20 درصد ضرر کردید. ولی اون نمادی که به سود تبدیل میشه، 30 درصد به شما سود داده و شما هنوز ده درصد جلویید.
این رو میتونم بگم که احتمال اینکه هر سه تاش منفی بشه، دیگه خیلی پایینه. یا خیلی باید فرد بد شانس باشه یا اینکه تحلیل بلد نباشه که سه تا تحلیلش و سه تا سهمی که خریده هر سه تا به حد ضرر رسیده باشه.
10 نکته طلایی برای مدیریت سرمایه در بورس
مجله سرمایه گذاری یا اینوستوپدیا، یکی از مجلههای با سابقه و تخصصی بازار سرمایه در دنیاست. این مجله علاوه بر اینکه تحلیلهای بی نقصی از بازار سرمایه ارائه میده، هر چند وقت یکبار نکتههایی رو برای فعالان بازار سرمایه در مورد مدیریت سرمایه در بورس میگه که بسیار کاربردیه.
تو این مقاله تیم ماهان تیموری تصمیم گرفته که ده تا از این نکتههای درجه یک که در آخرین مقاله این مجله منتشر شده رو براتون بگه و توضیحات لازم رو براتون بده. امیدواریم که این نکتهها، شما رو به یکی از اون یک درصد افراد موفق در بازار سرمایه تبدیل کنه.
1) ضرر را بپذیرید، بازنده بودن را نه.
اولین نکتهای که مجله سرمایه گذاری در مورد مدیریت سرمایه در بورس به ما یاد میده اینه که هیچ تضمینی وجود نداره که بازار بعد از یه روند نزولی، حتما روند صعودی طی کنه و شما دوباره سود کنید و یا سر به سر بتونید از یه سهم خارج بشید.
پس نباید هیچ وقت به این فکر کنید که اگر توی ضرر هستید، با صبر کردن میتونید از ضرر در بیاید و حداقل با یه سود کمی سهمتون رو بفروشید. چرا؟ به این دلیل که شما در بازار سرمایه، قراره که بر روی فرصتها سرمایه گذاری کنید و قرار نیست که با زمان و صبر کردن وارد یک معامله بشید.
چیزی که یک سرمایه گذار و تریدر رو موفق میکنه اینه که با توجه به اصول مدیریت سرمایه در بورس، بتونه از کوچک ترین فرصتها، برای رسیدن به سودهای چند برابری استفاده کنه. خیلی وقتها میشه که یه فردی بدون تحلیل یک سهمی رو میخره. مثلا میره سهم خساپا که خودروسازی سایپا هست رو میخره.
و به این فکر میکنه که خب این سهم که هیچوقت ضرر ده نخواهد بود، چون که همیشه ماشین هاش رو داره میفروشه و یکی از پر بازده ترین شرکتهای ایران محسوب میشه. اما یکهو مشابه اتفاقاتی که در مرداد سال 99 افتاد، سهام این شرکت بیش از سی درصد افت قیمت رو تجربه میکنه و اونوقت شما باید روزها این انتظار رو بکشید که قیمت سهم برگرده.
در حالی که اگر یه تحلیل درست داشتید و اصول مدیریت سرمایه رو رعایت میکردید، میتونستید خیلی راحت، منتظر فرصتی باشید که سهم در کف قیمتی قرار بگیره و یه سود عالی ازش بدست بیارید. این مثال رو براتون زدم که اگر سهمی از هزار تومن بیاد 500 تومن، شما 50 درصد سرمایتو از دست دادی ولی برای اینکه دوباره از 500 بره هزار تومن، باید صد در صد سود کنید.
پس اگر دید درستی داشته باشید، میتونید خیلی راحت، فرصت درست رو پیدا کنید و بجای انتظار برای سر به سر شدن قیمت، اون سود صد در صدی رو بگیرید. خب حالا اگر یه همچین اشتباهی رو در مدیریت سرمایه در بورس مرتکب شدیم و رفتیم تو ضرر باید چه کار کنیم؟
اینجا انتخاب با شماست. توصیه کارشناسان مجله سرمایه گذاری اینه که شما به جای صبر کردن برای اینکه یه روزی بازار برگرده، باید روی اصل حد ضرر تمرکز کنید و بپذیرید که شما ضرر کردید. اما اگر این پذیرش رو نداشته باشید و احساس کنید که اگر الان سهمتون رو بفروشید، مایه شرمساریه براتون، مطمئن به جای یک کسی که در بازار بورس ضرر کرده، تبدیل میشید به کسی که به بازنده تبدیل شده.
پس ضرر رو بپذیرید، ولی هیچ وقت بازنده نباشید. یه تریدر و کسی که تو بازار بورس فعالیت میکنه، میدونه که ضرر بخشی از بازاره. پس به جای اینکه از ضرر خجالت بکشه یا احساس شرم کنه یا دوباره به یه معامله هیجانی دست بزنه، تلاش میکنه که با بالا بردن علمش، چند برابر ضرری که کرده، از بازار سود بگیره.
2) با هر منفی از بازار فرار نکنید
یکی از اشتباهاتی که اکثر تازه واردها در بازار سرمایه انجام میدن اینه که با هر منفی، میخان از بازار فرار کنن. بگذارید یه مثال براتون بزنم. فرض کنید که شما در یک بازار صعودی وارد بورس شدید و معاملاتتون رو شروع کردید.
در روزهای اول هم سود خوبی گرفتید و اکثر سهام هاتون با بالای ده تا بیست درصد سود در بازار دارن معامله میشن. اما یه روز بعد از چند روز سود دادن، بازار منفی میشه. یا اینکه شما یه سهمی رو با تحلیل امروز خریدید و فردا منفی میشه و با دیدن یه منفی، احساس میکنید که اشتباه کردید که وارد بازار شدید و از بازار میاید بیرون.
خب بگذارید یه حساب سرانگشتی کنیم که اگر شما در هر هفته و هر روز دو تا معامله بزنید. توی یه هفته تقریبا ده تا معامله میتونید داشته باشید. اگر از این ده تا معامله، پنج تاش فرداش منفی بشن و شما از بازار بیاید بیرون، در واقع شما چیزی حدود بیست و پنج درصد سرمایه خودتون رو دود هوا کردید.
پس نکته اینجاست که قرار نیست ما با نوسانات کوتاه مدت و یا اتفاقاتی که در لحظه میفته، مثل یه خبر بد، بخوایم نسبت به سرمایه گذاری خودمون واکنش نشون بدیم. اینکه ما یک میلیون سرمایه گذاری کرده باشیم و به پنجاه هزار تومن بالا و پایین قیمت واکنش نشون بدیم و پولمون رو از بازار بکشیم بیرون، خلاف اصول مدیریت سرمایه در بازار بورس هستش.
خب باید چکار کنیم؟ بهترین راه اینه که به استراتژی خودمون پایبند باشیم. یه وقتهایی هستش که ما رو یه سهام به دید بلند مدت سرمایه گذاری کردیم و اون سهام در بازهای از سال، اوضاع خوبی نداره و یه مقدار قیمتش افت میکنه، اما ما میدونیم که با توجه به طرحهایی که داره و با توجه به قیمتی که الان داره، سهم مناسبی برای سرمایه گذاری هست، پس قانون مدیریت سرمایه در بورس به ما میگه که به استراتژی خودمون وفادار باشیم و سرمایمون رو به بازی نگیریم.
3) به شایعات گوش ندهید
این اصل از مدیریت سرمایه در بورس رو همیشه رو به روی خودتون داشته باشید که هیچ خبری، تا زمانی که منبع موثقی تاییدش نکرده، برای شما نباید معیار معامله باشه. یه اصطلاحی در بازار بورس آمریکا رایجه که میگن شایعه رو بخر و خبر رو بفروش. در واقع این یه حقه در بازارهای بورس محسوب میشه که با سرمایه داران بزرگ با این روش، با سرمایهی خیلی از مردم بازی میکنند و سود میگیرند.
در واقع یه خبر یا یه حرفی توی بازار میپیچه و ما که هیچ اطلاعی نداریم که چه اتفاقی دقیقا افتاده، از روی هیجان و از ترس از دست سرمایه، سریعا سهاممون رو میفروشیم. یا حتی برعکس، یه خبر خوبی رو در بازار شایعه میکنن و بعد شما میرید سهم میخرید، ولی در اصل، سرمایه داران بزرگ قصد فروش سهامشون با این روش رو داشتن.
پس خبرها رو دنبال کنید، اما هر خبری رو معیار معاملات خودتون قرار ندید. مدیریت سرمایه در بورس به ما میگه که سرمایهی ما، منبع اصلی درآمد و سود ما از بازار بورسه، پس ما نباید اون رو با هر چیز غیر معتبری آتیش بزنیم.
4) استراتژی معین داشته باشید
همهی ما اسم وارن بافت رو به عنوان یکی از بزرگترین بورسیهای دنیا و یکی از بزرگترین سهامداران بازارهای بورس آمریکا میشناسیم و بارها و بارها، جملات معروفش رو شنیدیم. اما یک جملهی بسیار معروف داره که میگه:
” در بورس، ثروت از افراد عجول به جیب افراد صبور انتقال پیدا میکند. “. در واقع این استراتژی سالیان سال آقای وارن بافت بوده. اون همیشه سهامها رو با دید بلند مدت و برای بنیادشون میخریده و همیشه دنبال این بوده که سهمهای ورشکسته رو پیدا کنه و با کار کردن بر روی این سهمها، سود خوبی رو از آن خودش کنه.
پس چیزی که برای ما خیلی باید مهم باشه اینه که برای مدیریت سرمایه در بورس، ما اول از همه باید یک استراتژی داشته باشیم و از اون مهم تر اینکه باید به استراتژی خودمون وفادار باشیم. اینکه ما هر هفته یه استراتژی جدید برای خودمون طراحی کنیم، کار درستی نیست.
بلکه ما باید اول آموزش ببینیم، بعد تحقیق کنیم، بعد نتایج تحقیق رو، روی بازار بررسی کنیم و در نهایت یک استراتژی جامع برای خودمون طراحی کنیم و با توجه به اون استراتژی جامع معاملات خودمون رو انجام بدیم و سرمایه هامون رو چند برابر کنیم.
5) روی یک روش معاملاتی تاکید نداشته باشید
خیلی از سهامداران احساس میکنن که اگر یه روش معاملاتی، مثل تابلوخوانی یا تحلیل تکنیکال رو یاد گرفتند دیگه همه چیز رو بلدن و این باعث میشه که روی سرمایه هاشون قمار کنن. اما یکی از اصلهای مدیریت سرمایه در بورس، اینه که شما تعصبی روی روشهای معاملاتی خودتون نداشته باشید.
تعصب روی روش معاملاتی، روی تحلیل و روی یک سهم، باعث میشه که شما سرمایتون رو از دست بدید و یا از فرصتهای بازار جا بمونید. یک اصطلاحی رو در بازار داریم که میگه هیچوقت با یک سهم ازدواج نکنید.
در واقع سهمها در بازار هستن که به ما سود برسونن. اینکه ما تعصب روی یک سهم داشته باشیم و یا بخوایم روی یه روش معاملاتی و یا روی یه سبک تحلیل خیلی تمرکز کنیم، باعث میشه که ما بقیهی فرصتهایی که بازار به ما میده رو از دست بدیم.
6) روی آینده تمرکز کنید و یک چشم انداز داشته باشید
ششمین اصل از اصول مدیریت سرمایه در بورس، اینه که شما همیشه باید نگاهتون به آینده باشه. این رو همهی ما میدونیم که ما قیمت حال حاضر سهم رو میبینیم، رفتار گذشتهی سهم رو بررسی میکنیم برای سودی که در آینده میده، اون سهم رو خریداری میکنیم.
پس خیلی مهمه که ما یک چشم انداز داشته برای معاملات داشته باشیم که بتونه تریدها و معاملات ما رو منطقی تر و پرسودتر کنه.
حالا برای اینکه به این چشم انداز برسیم باید چه کار کنیم؟ بهترین راه اینه که بین زمان و قیمت یکی رو بعنوان مسیر معاملاتی خودمون انتخاب کنیم.
یه وقتایی هست ما یه سهم رو میخریم و به این فکر میکنیم که باید توی سه ماه اینده حداقل بیست درصد سود به ما برسونه. خب اینجا ما روی زمان حساب باز کردیم و عنصر زمان برای ما مهم تره و اگر اون سهم در سه ماه آینده پنجاه درصد سود داد، یا بیست درصد ضرر داد، برای ما چیزی که مهمه اینه که از معامله بیرون میایم و بقیهی فرصتهای بازار رو رصد میکنیم.
اما راه دیگه اینه که ما روی قیمت و ارزش یک سهم حساب باز کنیم و چشم انداز خودمون رو طراحی کنیم. فرض کنید که شما به این باور رسیدید که یک سهمی ارزشش هزار تومنه اما الان داره روی ششصد تومن معامله میشه. پس روی تارگت با حد سود و حد ضرر مشخص، حساب باز میکنید و معامله رو انجام میدید و زمان براتون از اولویت خارج میشه.
چیزی که خیلی باید روش تمرکز داشته باشید داشتن یک چشم انداز نسبت به آینده است. اون چیزی که الان دارید میبینید همون آیندهای هستش که چند وقت پیش بهش توجه نکردید و اگر الان هم برای آینده برنامه ریزی درستی نداشته باشید، طبیعتا باز هم نمیتونید مدیریت سرمایه در بورس رو به درستی انجام بدید و سود خوبی بگیرید.
7) روشن فکر باشید
خیلیها شاید فکر کنند که روشن فکری در بازار سرمایه معنی نداره، اما بر اساس نظر کارشناسان مجله سرمایه گذاری، کسانی در مدیریت سرمایه در بورس موفق هستند که به جای خرید کور کورانه سهام و تنها نگاه کردن به برندها، به سراغ سهمی برن که میتونه سود ساز باشه.
اگر همین الان از شما بخوان که بین یه شرکت گمنام در بورس که سود سازی خوبی داره و یه شرکت معروف که سود سازی متوسطی داره، یکی رو برای سرمایه گذاری انتخاب کنید، بر اساس شناختی که از برندها دارید، اون شرکتی رو انتخاب میکنید که اسمش رو بارها شنیدید.
این یه روش غلط برای مدیریت سرمایه در بورس هستش و این باعث میشه که خیلی از سودهای پنهان بازار رو از دست بدید. یه مثال ساده براتون میزنم که برید چک کنید و ببینید که چقدر این سهم بیش از هر سهم دیگهای توی بازار ایران سود داده. اگر به نمودار سهم وسدید نگاه کنید، میبینید که بیش از دو سه هزار درصد در یکسال سهامداران این سهم سود گرفتند.
در حالی که خیلیها حتی اسم این هلدینگ رو هم نشنیدن و خیلیا اصلا سراغ سهمهایی نمیرن که توی بازار زرد و نارنجی تو فعال هستن. اما دید خوب داشتن و روشن فکر بودن نسبت به بازار سرمایه و انتخاب سهم سود ساز، کاملا خلاف چیزهایی هستش که مردم عادی فکر میکنند. پس به دنبال سهامهایی باشید که قابلیت سود سازی دارند، نه اینکه برند هستن.
8) فریب تحلیل دیگران را نخورید.
هیچ کس جز خود شما، دلش برای سرمایش نمیسوزه. این اصل رو نه تنها از ما بلکه از کارشناسهای بازار سرمایه در مجله سرمایه گذاری داشته باشید. شما وقتی تصمیم میگیرید به بازار سرمایه ورود کنید، سرمایهای در دستتون هست که باید بر طبق اصول مدیریت سرمایه در بورس، اون رو به سود دهی برسونید.
پس شما باید خودتون دست به کار شید، آموزش ببینید و تحلیل بزنید. اینکه فریب کانالهای تلگرامی و تحلیلهای بدون پشتوانه یه سری از سایتها رو بخورید، هیچوقت برای شما فایدهای نداره و جز ضرر در بلند مدت هیچ سود دیگهای نداره.
پس همونطوری که برای سرمایهی خودتون وقت گذاشتید و طی سالها اون رو جمع کردید، یه چند ماهی هم وقت بگذارید و بازار رو آموزش ببینید تا از سرمایه تون توسط خودتون محافظت بشه و کسی نتونه با چند تا حرف شما رو فریب بده که سهمی رو بخرید و بعد هم ضرر کنید.
9) اعتبار از کارگزاری دریافت نکنید
هر کارگزاری بسته به سیاستهایی که داره، اعتبارهایی رو برای معامله گرها قائل میشه که میتونن با اون معامله کنن و از سودش بهره ببرن، اما نکته اینجاست که اصل پول مال خودشون نیست و اگر ضرر کنن باید ضرر پول رو پرداخت کنند.
فرقی نمیکنه تازه وارد هستید یا اینکه سالها تجربهی بازار رو دارید، چیزی که مهمه اینه که به هیچ وجه نباید با پولی که مال خودتون نیست و یه اعتبار کوتاه مدته، شروع به معامله کنید. بازار هیچ وقت قابل پیش بینی نیست، هر اتفاقی میتونه توی بازار بیفته و هر اتفاقی میتونه یه ضرر حسابی به شما بزنه.
پس تا جایی که سعی دارید، هیچوقت از اعتبار کارگزاریها استفاده نکنید و روی پول خودتون معامله کنید. یادتون باشه که سرمایه دار شدن توی بورس، یک شبه و یک ماهه اتفاق نمیفته و بازار هم همیشه صعودی نخواهد بود.
10) روی پول بورس حساب باز نکنید
و آخرین و طلایی ترین نکته برای مدیریت سرمایه در بورس اینه که روی پول بورس و سودش هیچ وقت حساب باز نکنید. خیلیها با این فکر میان تو بازار که با سودی که از بورس میکنن خرج دانشگاهشون رو بدن یا اینکه قسطای عقب موندشون رو تسویه کنن.
اما باید بهتون بگیم که روی پول بورس به هیچ وجه نمیشه حساب باز کرد. این رو همیشه در برنامه ریزیهای مربوط به مدیریت سرمایه در بورس لحاظ کنید که یک بازار صعودی میتونه تو یه روز منفی بشه و برای مدتها منفی بمونه و یک بازار منفی میتونه یهو تبدیل به یه بازار صعودی بشه.
چیزی که برای شما مهمه اینه که پولی که تو بورس وارد میکنید، پولی مازاد بر سرمایهای باشه که هر روز و یا در زمانهای مهم بهش نیاز دارید. بهترین راه برای مدیریت سرمایه در بازار بورس اینه که به این باور برسید که پول بورس اصلا دیگه وجود نداره و اون مقداری که تو حساب کارگزاری هست، صرفا یه عدده که شما باهاش بازی میکنید.
و اما نکتهی آخر در مدیریت سرمایه در بازار بورس…
برای معاملههای خودتون استراتژی داشته باشید. شما باید سهم هاتون رو به سه استراتژی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم کنین و بر اساس این استراتژی مدیریت سرمایه در بورس داشته باشید. شما باید خواستهی خودتون رو از هر سهم مشخص کنید.
اگر میبینید که یک سهمی آینده داره، یعنی تحلیل بنیادیش در وضعیت خوبیه و میخواید برای یکسال دیگه این سهم رو نگهداری کنید، طبیعتا تو این یه سال نباید دیگه به این سهم دست بزنید و باید بگذارید که راهش رو بره. مگر اینکه حد ضرر شما رو فعال کنه.
و بعنوان توصیهی آخر بهتون میگم که تا میتونید آموزش ببینید. آموزش در بازار سرمایه باعث میشه که دید قدرتمند تری به بازار داشته باشید. وقتی آموزش درست در اختیار داشته باشید و مدیریت سرمایه در بازار بورس رو هم رعایت کنید. اونوقته که سود شما تضمین شده است.
آموزش در بازار سرمایه و بورس
برای آموزش در بازار سرمایه و بازار بورس، شما راههای مختلفی دارید. اما مسئله اینجاست که این راههای مختلف به جای اینکه به شما کمک کنن، شما رو سردرگم میکنن. اینقدر مجموعه آموزشی تو ایران تولید شده و اینقدر هزینههای بالایی دارن که واقعا هیچ کس نمیتونه یه تصمیم درستی در مورد آموزش بازار داشته باشه.
اما طبق معمول، تیم ماهان تیموری که همیشه به دنبال، رشد سواد و هوش مالی مردمه، یه دورهای رو تهیه کرده تحت عنوان دوره هوش بورسی. این دوره جامع ترین دوره آموزش بورس در ایرانه و علاوه بر جامع بودن، ارزان ترین دوره هم محسوب میشه.
شاید باور نکنید اما اگر بخواید محتوای همین دوره رو تو هر مجموعه آموزشی دیگه یا توی پکیجهای دیگه تهیه کنید باید ده تا دوازده میلیون پول خرج کنید. این در حالیه که شما میتونید با یک دهم پول تو دوره هوش بورسی شرکت کنید و علاوه بر یادگیری بورس، هوش سرمایه گذاری هم یاد بگیرید.
هوش سرمایه گذاری به اضافه آموزش بورس، اونم از صفر تا صد، اونم در کوتاه ترین زمان ممکن، چیزیه که تیم ماهان تیموری بهت پیشنهاد میکنه. این انتخاب توئه که تبدیل به یک تحلیلگر بشی، یا اینکه همش منتظر باشی ببینی دیگران چی میگن؟
اگر دوس داری که مدیریت سرمایه در بورس رو یاد بگیری و در کنارش یک استراتژی معاملاتی هم داشته باشی، هوش بورسی میتونه این رو بهت هدیه بده. هم بورس یاد بگیر، هم بازار رو فول شو و هم سرمایت رو چند برابر کن.
سلام توی هوش سرمایه گذاری پلاس تحیلیل بنیادی نبود بعدا اضافه میشه؟
باسلام خدمت شما یک سوالی داشتم . در دوره هوش سرمایه گذاری پلاس یک بخش بورس داره . آیا من اگر دوره هوش هوش سرمایه گذاری پلاس تهیه کنم لازم نیست دوره هوش بورسی خرید کنم؟ یعنی آموزش بورس هر دو فرقی ندارند؟
سلام و درود
امیدوارم حالتون عالی باشه. این دو آموزش بورس متفاوت هستند و هوش بورسی ، اموزش بورس از صفر هست که با مفاهیم پایه و مبانی سرمایه گذاری شروع میشه و بعد تحلیل بنیادی و در مرحله بعد تحلیل تکنیکال بررسی میشه. و در مرحله آخر آموزش مدیریت سرمایه به خوبی آموزش داده میشه. و شما در دوره هوش سرمایه گذاری پلاس می تونید آموزش هوش بورسی پلاس رو داشته باشید
مطالب عالی وخوب بیان شده وقابل فهم