مدیریت مالی چیست؟ – تعریف مدیریت مالی

مدیریت مالی یکی از مهارت ها بسیار مهم  و کاربردی در زندگی ماست تا اینکه بتوانید هزینه هاتون را کنترل کنید و با رعایت اصول اون ،از نظر مالی  مشکلی نداشته باشید به همین خاطر سعی کردیم که در این مقاله به آن بپردازیم.در این مقاله در ابتدا یک تعریف جامع و کامل از این موضوع پرداختیم و سپس به این موضوع اشاره کردیم که چگونه می توانیم به  مدیریت امور مالی خود را در دست بگیریم؟

مدیریت مالی

وارن بافت، از بزرگ ترین سرمایه داران آمریکا،.در یکی از سخنرانی هایش به جمله ای طلایی اشاره می کند و می گوید:

.”هیچ گاه فکر نکنید که کار کردن می تواند شما را سرمایه دار کند،.این مدیریت مالی است که شما را به ثروت می رساند”..

همه ی ما انسان ها با توجه به توانایی های مختلفی که داریم،.در برهه های مختلف زندگی خودمان،.به کسب درآمد به شیوه های گوناگون می پردازیم،.اما مشکلی که در تقریبا تمام انسان ها حداقل یک بار در زندگی شان با آن مواجه می شوند،.بحث مدیریت کردن امور مالی و اشنا نبودن با اصول مدیریت مالی است.

داشتن مدیریت در مورد امور مالی، به زبان ساده مجموعه تکنیک هایی است که یک شخص می تواند با استفاده از آن یک تعادل درست در میزان درآمد. و خرج کرد خودش ایجاد کند. به همین خاطر نیاز به مدیریت کردن موارد مالی در همه انسان ها و در همه جوامع، وجود دارد.

تاریخچه مدیریت مالی

هیچ تاریخ رسمی برای علم مدیریت کردن امور مالی وچود ندارد. از گذشتگان بسیار دور تا به امروز تمامی پادشاهان و افراد تاثیر گذار و ثروتمند هر جامعه ای می توانستند پول و اندوخته خودشان را به خوبی مدیریت کنند.
همین موضوع باعث می شد که آنها بتوانند جز تاجران و بازرگانان و شاهان و وزرا باشند. متاسفانه امروزه نیز عموم مردم توانایی در مدیریت مسائل  مالی را کسب نکرده اند و همین مسئله باعث می شود که نتوانند آن طور که باید و شاید به خواسته های خودشان جامه عمل بپوشانند و هر پولی که در می آورند به غلط خرج می کنند.
البته خالی از لطف نیست که بگوییم رشته مدیریت مالی از سال 1990 وارد دانشگاه ها شد.

واقع گرا باشیم!

اما اگر بخواهیم کمی رو راست باشیم،باید بگوییم که در کشور ما، خصوصا با وضع اقتصادی ای که وجود دارد مدیریت مالی از کسب درآمد هم امر مهم تری است..ما در تیم آموزشی ماهان تیموری،.روزانه صدها تماس و هزاران پیام دریافت می کنیم که همه یک مفهوم دارند:

”دخلم به خرجم نمیخوره”

و این مسئله نشان دهنده ی عدم مدیریت مالی در بین مردم ماست.ما می پذیریم که شرایط اقتصادی بد، تورم، گرانی و سایر مسائل، در رویکردهای مالی زندگی ما تاثیر فراوان دارند،.اما اینکه ما بخواهیم سر تسلیم در برابر اوضاع فرود بیاوریم،.چیزی است که خلاف باورهای تیم آموزشی ماهان تیموری است.

ما بر این باوریم که در هر شرایطی، اگر برنامه ریزی و مدیریت درست در زندگی ما اعمال شود،ما می توانیم یک زندگی رو به جلو داشته باشیم. پیش از این در باب مدیریت زمان با شما صحبت کردیم و در این مقاله هم قصد داریم که در باب مدیریت مالی با شما صحبت کنیم.

موضوع بسیار مهم

داشتن و رعایت کردن اصول مالی در زندگی ما، امر بسیار مهمی است، چون اگر این مهارت نداشته باشیم و برنامه ای برای مدیت مالی خود تدوین نکرده باشیم ، نمی توانیم آن طور که باید زندگی خود را اداره کنیم .

بنابراین رعایت اصول مدیرت مالی  و داشتن برنامه مدیریت  مالی می تواند در بیشتر مراحل زندگی  به ما کمک کند و مسیر را برای ما هموار کند.

خیلی از افراد مهارت مدیریت ، مخصوصاً در مسائل مالی ندارند ، به همین خاطر آمار درستی از مخارجی که تاکنون انجام داده اند  ، ندارند،  به همین خاطر چالش های زیادی رو از جمله عقب افتادن اقساط  و بدهی را تجربه می کنند . در نتیجه بیشتر وقت ها حال خوبی ندارند و از زندگی خود به شدت ناراضی هستند.

بنابراین باید یاد بگیرید که چطور می شود  انواع مدیریت و مدیریت امور مالی خود رو در دست بگیرید . این امر رو باید جدی بگیرید چون موضوع خیلی مهمی در زندگی است.زیرا  می تواند تمام بخش های زندگیمان  رو تحت تأثیر قرار دهد.

مدیریت مالی چیست؟

مدیریت مالی به مجموعه دستور العمل ها و تکنیک هایی گفته می شود که چرخه مالی زندگی ما را تامین می کند.

و یک دور نمای درست و صحیح از وضعیت اقتصادی و مالی زندگی ما به ما اعطا می کند.البته داشتن  مدیریت در مسائل مالی شاخه های متفاوتی دارد و می تواند در صنعت، در آموزش.

در کسب و کار، در تولید و در بسیاری از نقاط دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد،.اما کلی ترین و اصلی ترین مبحثی که در اینجا وجود دارد شامل مدیریت کردن امور مالی در زندگی و مدیریت تدام کسب و کار است.

از آنجایی که هدف تیم آموزشی ماهان تیموری کمک به مردم در راستای داشتن یک زندگی بهتر است،.ما تمرکز خودمان را در این آموزش بر روی مدیریت کردن امور مالی در زندگی میگذاریم و شما می توانید با استفاده از همین تکنیک ها، آن را به بخش های دیگر زندگی خود تعمیم دهید ، بهترین سرمایه گذاری را انجام دهید و امور مالی و معنوی خود را به عالی ترین شکلپ یش ببرید.شما اگر کار تولیدی در خانه هم داشته باشید باید بدایند که چگونه امور مالی خود را داشته باشید،یعنی مدیریت مالی وابسته به کار و درآمد خارج از منزل نیست.

چه کاری برای مدیریت مالی باید انجام دهیم

 

اصول مدیریت مالی 

این مهارت بر سه اصل استوار است:

  • کسب درآمد
  • پس انداز درآمد
  • سرمایه گذاری درآمد

مجموع این سه مورد ،اصول مدیریت مالی را تشکیل می دهند.اگر بخواهیم کمی بیشتر در باب آن توضیح دهیم باید بگوییم که هر شخصی در زندگی مالی خود باید یک منبع درآمد داشته باشید.

باید جدای از خرج کردن درآمد، برای خود پس اندازی ایجاد کند.و باید به کمک آن پس انداز، قدرت سرمایه گذاری و اضافه کردن ثروت را نیز بیاموزید.

زیرا در حال حاضر و نسبت به مسائل اقتصادی بهترین راه برای پیشرفت در امور مالی ،سرمایه گذاری است .بنابراین سرمایه گذاری را به بهترین و عالی ترین روش ممکن آموزش ببینید.

چگونه به مدیریت مالی درست برسیم ؟

آگاهی داشتن از وظایف مدیرمالی ، تا به حد زیادی یک بحث سلیقه ای است.چرا که هر کس می  تواند بر اساس اصول زندگی خودش و میزان درآمد و میزان سرمایه گذاری خودش یک روش مدیریت کردن امور مالی داشته باشد. اما سلیقه ای عمل کردن در این حوزه ، ما را با مشکلات بزرگی مواجه می کند،.چرا که ما در بحث مدیریت مالی، به صورت فردی عمل نمی کنیم.

بخشی از در آمد ما با جریان اقتصادی جامعه گره خورده است..بخشی از درآمد و خرج کردهای ما بر اساس مسئولیت های ما نسبت به اطرافیان و خودمان گره خورده است و وقتی که شرایط مدام تغییر کند،.ما نیز طبیعتا باید مدام تغییر کنیم و این باعث می شود که هیچ برنامه مدون و ثابتی برای مدیریت کردن امور مالی نداشته باشیم.

اما در حال حاضر ما باید چه کار کنیم؟

استاد ماهان تیموری طی آموزش های بسیاری که از اساتید بزرگ دنیا دیده اند ،توانسته اند به دیدگاهی جامع و کامل در حوزه مدیریت مالی و هوش مالی رسیده اند که تمامی این مطالب را سعی می کنیم به صورت خلاصه در این مقاله برایتان توضیح دهیم.

اما برای اطلاعات و یادگیری اصولی و کاربردی، بهترین روش استفاده کردن از دوره ی هوش مالی استاد ماهان تیموری می باشد.

 

مدیریت مالی چیست ؟

مدیریت مالی چیست؟

فعالیت‌های مالی تو هر مجموعه‌ای، یکی از مهم ترین و پیچیده ترین کارها محسوب میشود. برای همین هم مجموعه‌های اقتصادی و تمامی کسب و کارها موظف هستند که از یک مدیر متخصص برای انجام کارهای مالی استفاده کنند.در واقع مدیر مالی، شخصی هست که تمام عملکردهای مالی یک سازمان و یا یک مجموعه اقتصادی و کسب و کار را تحت کنترلش میگیرد و از سرمایه‌ها و دارایی‌های شرکت مواظبت می کند. اما نکته‌ای که خیلی مهم هست این هست که مدیر مالی، میتواند روی آینده‌ی یک شرکت بسیار تاثیر بگذارد و مدیریت کسب و کار یک سازمان را به شکل عمیقی تحت تاثیر قرار دهد.

اگر بخواهم دقیق به شما بگویم، چشم انداز هر مجموعه‌ای، به بخش‌های مختلف تقسیم میشود و یکی از مهم ترین بخش‌ها هم همیشه چشم انداز مالی مجموعه هاست و شخص مدیر مالی، متعهد هست که چشم انداز مالی شرکت رو تامین کند.اما چطوری؟

ببینید، زمانی شما میتوانید در مجموعه‌ی خودتون یک رشد مالی رو تجربه کنید که مدیر مالی مجموعه‌ی شما به همه‌ی وظایف خودش آگاه باشد و از سمتی دیگر بتواند بر اساس روش‌های مدیریتی شما را در هر برهه‌ای از زمان، در بهترین وضعیت مالی قرار بدهد.

برای یک مدیر مالی، تفاوتی نمیکند که مجموعه در بدترین شرایط اقتصادی قرار دارد یا اینکه در بهترین حالت خودش، چیزی که برای مدیر مالی یک مجموعه مهم هست، این هست که چطور با استفاده از همون شرایطی که مجموعه در اون قرار دارد، بهترین بازده رو برای مجموعه با توجه به چشم اندازهای مالی، فراهم کند.

تو این آموزش من سعی کردم این بار وظایف مدیر مالی یک مجموعه و آموزش مدیریت زمان در مدیریت پروژه را به شما بگویم و سعی می کنیم با استفاده از مثال‌هایی که میزنیم، بحث تاثیرگذاری مدیر مالی، در روند رو به رشد یک مجموعه را برای شما کامل توضیح بدهیم. این وظایف را من به دو بخش تقسیم کردم.

یک وظایف مدیریتی و دو وظایف مدیریت استراتژیک .

وظایف مدیر مالی

یک مدیر مالی در حالت کلی باید به وظایف زیر به عنوان وظایف مدیریتی خودش آگاه باشه :

تجمیع نقدینگی و بودجه

در هر مجموعه‌ای، تصمیم گیری در باب چشم اندازها، تدوین چشم اندازها و عملی کردن برنامه‌های مجموعه، همه به میزان نقدینگی و سرمایه‌های شرکت بستگی دارد.

و کنترل این میزان دست کسی نیست جز مدیر مالی مجموعه.اگر شما مدیر مالی یک مجموعه هستید باید به این توجه کنید که نوع نگاه شما به تک تک اجزای مالی یک مجموعه، میتونه ضامن رشد برنامه‌ها و به ثمر نشستن تمام اهداف مجموعه باشد.

پس شما این وظیفه رو دارید که بر روی همه منابع مالی کنترل داشته باشید.

اما کنترل شما بر روی منابع مالی باید به چه صورت باشه؟

بهترین روشی که مرکز راهنمای مطالعات مدیریتی به مدیران مالی پیشنهاد میکند این هست که مدیران به جای کسر کردن از هزینه‌ها، به فکر تجمیع نقدینگی و بودجه باشند.

از وظایف مدیر مالی این هست که در همه‌ی شرایط به این فکر کند که چطور میتواند با کمترین میزان هزینه، بشترین جمع آوری نقدینگی را در سازمان رسمی و سازمان غیر رسمی داشته باشد.

حالا این جا بستگی به نوع نگاه یک مدیر مالی دارد که با توازن توی دستمزد‌ها اینکار را کند یا اینکه منابع سرمایه گذاری مجموعه رو درگیر این مسئله کند.

چیزی که مهم هست این می باشد که در یک مجموعه تحت هیچ شرایطی، آشفتگی مالی یا چیزی که بازاری‌ها به آن پرتی مالی می گویند، وجود نداشته باشه و مدیر مالی بتواند در عین حال بر روی همه‌ی منابع مالی محسوس و غیر محسوس تمرکز کند.

تخصیص بودجه

وقتی که جمع آوری نقدینگی و مدیریت بودجه توی یه مجموعه‌ای صورت بگیرد و تمام صورت‌های نقدینگی و بودجه‌ای بر روی میز مدیر مالی به صورت شفاف وجود داشته باشد، آن وقت هست که یک مدیر مالی میتواند به راحتی برای برنامه‌ها و چشم اندازهای مجموعه، شروع به بودجه بندی کند.

برای بودجه بندی، چند تا عامل برای مدیر مالی خیلی مهم هست که در ذیل وظایف مدیر مالی همیشه از آن یاد میشود.

اولین چیزی که خیلی برای مدیر مالی مهم هست این می باشد که همه چیز به صورت بهینه در مجموعه تقسیم بندی شود و مدیریت مالی کارکنان و پرسنل همه بخش ها در کمال دقت انجام شود تا موجب نارضایتی نگردد .

در واقع، یک مدیر مالی قبل از اینکه هر لیست وظایفی برای خودش بعنوان مدیر مالی داشته باشد، اول از همه باید به این فکر کند که واژه‌ی بهینه خرج کردن بودجه را ضرب در همه‌ی وظایف مدیر مالی خودش کند.

اما دومین چیزی که باید یک مدیر مالی به آن توجه داشته باشد این هست که مجموعه دارای چه پتانسیلی برای رشد هست و به میزان این پتانسیل، چقدر رشد داشته؟ به زبان ساده، وقتی که یک شرکت، ظرفیت رشد ده برابری دارد ولی در حال حاضر دارد از یک دهم ظرفیت خودش استفاده میکند، یعنی مشکلی در تخصیص بودجه برای بخش‌های توسعه نیافته رخ داده.است

اینجاست که وظایف مدیر مالی ایجاب میکند که به بخش‌های توسعه نیافته سری بزند و میزان بهره وری آنها  را نسبت به بخش‌های رشد یافته بسنجد و ببیند که چطوری میتواند یک تعادلی در همه‌ی این بخش‌ها ایجاد کند.

برقراری تعادل

برقراری این تعادل برای مدیر مالی به این صورت هست که بجای کم کردن هزینه‌ی بخش‌های رشد یافته، برود سمت اینکه سرمایه گذاری‌های مجموعه و اینکه چقدر مجموعه میتواند در بازه کوتاه مدت و بلند مدت، رشد مالی داشته باشد را حساب کند و بعد تخصیص بودجه بر اساس اونها داشته باشد.

و در یک نتیجه گیری اگر بخواهم این بخش از وظایف مدیر مالی رو برای شما بگویم میتوانم اینجوری بگویم که بعد از گردآوری و تجمیع نقدینگی و بودجه، این از وظایف مدیر مالی هستش که شیوه‌های غیر مستقیم و مستقیم تخصیص بودجه برای همه بخش‌های یک مجموعه را برعهده بگیرد تا با بهره وری بالا اما هزینه‌ی معقول، برنامه‌های شرکت به ثمر برسد.

تدوین برنامه سود دهی

یک بخش مهم دیگه از وظایف مدیر مالی این هست که مدیر مالی برای هر مجموعه تدوین برنامه‌های سود دهی را انجام بدهد. هر مجموعه‌ای برای رشد اقتصادی و مالی خودش باید سوددهی مناسب داشته باشد. سود آوری میتواند بقای شرکت و زمینه‌ی برنامه ریزی برای مجموعه‌ها را فراهم کند.

یک مدیر مالی این را به خوبی می داند که سود در هر مجموعه‌ای به چند تا عامل بستگی دارد.

قیمت گذاری، رقابت در صنعت، وضعیت اقتصادی، مکانیزم عرضه و تقاضا و هزینه‌ها و بازده‌ها از جمله عوامل اصلی سود سازی برای یک مجموعه محسوب میشود.

وظایف مدیر مالی در بحث سود سازی، این هست که ترکیب درستی از تمامی عوامل ثابت و متغیرهای تولید و گزینه‌های بالا را در قالب یک استراتژی تدوین کند و آن را به مدیران ارشد برای بازدهی بالاتر مجموعه ارائه کند.

نکته مهم در این بخش از وظایف مدیر مالی، این هست که مدیر مالی تمام هزینه‌ها را با استفاده از پرتی هزینه‌ها و هزینه‌های فرعی محاسبه کند و به ناخالصی‌های مالی هم اشاره داشته باشد. چون در بسیاری از مجموعه‌ها مدیر مالی تنها بر روی این مسئله تمرکز دارد که هزینه‌های خالص را ثبت کند و این در بلند مدت و در یک مقیاس بزرگ باعث نوسانات شدیدی در بخش مالی یک مجموعه می شود.

درک بازارهای سرمایه

مجموعه‌های مالی، باید در بازار سرمایه فعالیت کنند. فعالیت مجموعه‌های تجاری، در بازار‌های سرمایه عمدتا به دو شکل صورت میگیره. یا اینکه خود سهام شرکت دربازارهای سرمایه قابل معامله است و در حال معامله شدنه و یا اینکه مجموعه به عنوان یک کد حقوقی، در بازار سرمایه خرید سهم شرکت‌های دیگه رو انجام میده.

یکی از وظایف مدیر مالی، که بسیار هم در یک مجموعه تجاری مهمه اینه که مسئولیت سرمایه گذاری شرکت در بورس و یا عرضه سهام شرکت در بورس رو بر عهده بگیره. این مسئله نیاز به درک و دانش بسیاری داره و مدیر مالی باید به اصول سرمایه گذاری در بازار سرمایه هم آگاه باشه.

اما چیزی که خیلی مهم تره اینه که مدیر مالی یک مجموعه، باید بر اساس مازاد درآمد مجموعه، ریسک سرمایه گذاری در بورس را به عهده بگیره.

اگر سری به تاریخ شرکت‌های ورشکسته مالی بزنید، می‌بینید که مجموعه‌هایی که بدون دانش بورسی و بدون مدیریت ریسک به بورس وارد شده‌اند، ضررهای بسیاری را متحمل شده‌اند.

وطایف استراتژیک مدیر مالی

وظایف استراتژیک مدیر مالی

ارائه گزارش‌های مالی

هر مدیر مالی علاوه بر وظایف مدیریتی خودش، یک سری از وظایف استراتژیک هم در فضای کارش داره که اون‌ها بخش مهمی از وظایف مدیر مالی محسوب میشن. وظایف استراتژیک میتونه بر روی روند کار و به خصوص آینده‌ی یک مجموعه خیلی تاثیر گذار باشه.

1) ارائه گزارش‌های مالی

هر مدیر مالی وظیفه داره که تمام صورت حساب‌ها و گزارش‌های مالی رو در خدمت مدیران ارشد و در سطوح مختلف در مدیریت بگذاره. اما نکته‌ای که این بین بسیار مهمه اینه که این از وظایف مدیر مالی هستش که باید تحلیل گزارش‌های مالی رو هم انجام بده.

خیلی از مدیران مالی فکر می‌کنند که ارائه دادن گزارش‌های مالی کفایت میکنه اما اینطور نیست. اگر میخواید با یک مدیر مالی درست، مجموعه رو در مسیر توسعه قرار بدین، بهترین راه اینه که علاوه بر گزارش‌های مالی، تحلیل خودتون رو همراه با تخمین‌ها و پیش بینی‌ها به مدیران ارشد ارائه بدین.

این رو هم یادتون نره که یکی از اصلی ترین گزینه‌ها در لیست وظایف مدیر مالی، اینه که مدیر مالی حتما با استفاده از گزارش‌های مالی، برنامه‌ای برای شرکت تدوین کنه و مسیر رشد و پیشرفت رو برای شرکت هموار تر کنه.

2) مشاوره در باب سرمایه گذاری

مدیر مالی، صرفا حسابرس یا حسابدار نیست. وقتی ما از وظایف مدیر مالی صحبت میکنیم، به طور مستقیم در مورد مباحث سرمایه گذاری هم صحبت می‌کنیم. سرمایه گذاری در هر مجموعه‌ای بر عهده مدیر مالی اون مجموعه است.

پس این رو در ذهنتون داشته باشید که اگر مجموعه‌ای دارید یا خودتون یک مدیر مالی هستید، باید روی مباحث سرمایه گذاری به طور ویژه کار کنید و تمام تمرکز خودتون رو هم بگذارید بر روی اینکه چطور با استفاده از مشاوره‌های مالی، بهترین سهام‌ها و بهترین منابع رو برای سرمایه گذاری انتخاب میکنید البته اگر شما نیم نگاهی هم به گرایش استراتژی mba داشته باشید عالی می شود .

یکی از برنامه‌های استراتژیک یک مدیر مالی اینه که هر ماه گزارشی از سرمایه‌های مجموعه در اختیار مدیر کل و مدیران بالا دستی یک مجموعه قرار بده. در واقع برآیند میزان سود و ضرر مدیر مالی در سرمایه گذاری‌ها چیزیه که از وظایف مدیر مالی ما استخراج می‌کنیم.

ضمنا این نکته رو هم فراموش نکنید که اگر در بازار بورس و یا در هر صنعت و بنگاه اقتصادی دیگری سرمایه گذاری کردید، بعنوان یک مدیر مالی وظیفه دارید که شرح سرمایه گذاری و دلایل اینکه چرا اون سرمایه گذاری رو انتخاب کردید هم به مدیران ارائه بدید.

3) حفظ سلامت مالی

فساد مالی برای هر برندی چه کوچک، چه بزرگ، یک آفت محسوب میشه و اگر کسی نتونه جلوشو بگیره، خیلی زود، اون برند و اون مجموعه از هم میپاشه پس نکته که هست اینه که در  مدیریت منابع انسانی همین ابتدا ما باید دقت زیادی انجام دهیم .

اما به نظر شما چه کسی باید جلوی فساد مالی رو بگیره؟ بله درسته، این از وظایف مدیر مالی در مجموعه است که جلوی فساد رو بگیره.

برای این کار، اولین وظیفه‌ای که یه مدیر مالی داره اینه که تا میتونه شفافیت رو در نقل و انتقالات مالی و داد و ستدهای تجاری مجموعه بالا ببره. از سمت دیگه حتما نظارتی بر تمام بخش‌های حساس مالی که امکان بروز فساد در اون‌ها وجود داره، مثل مدیریت خرید، اعمال بکنه تا جلوی هر گونه فساد مالی گرفته بشه.

این رو هم حتما یادتون بمونه که مشاهده یک فساد مالی در مجموعه، اول از همه برای خود شما بد خواهد شد. چرا؟ به این دلیل که وقتی که خاطی شناخته شد و از مجموعه بیرون رفت، یک لکه‌ی ننگ در کارنامه‌ی شما بعنوان مدیر مالی ایجاد میشه که پاک کردنش بسیار سخته.

و آخرین مسئله این که یک مدیر مالی وظیفه داره برای مبارزه با فساد مالی، حتی داد و ستدهای تجاری روسا و مدیران ارشد حتی در سطح مدیریت کسب و کار بین المللی  رو هم کنترل بکنه و در صورت مشاهده هر گونه تخلف، اون رو به واحدهای مربوطه گزارش بده.

4) مکاتبات مالی

تا حالا واژه‌ی مجموعه مالی بسته به گوشتون خورده؟ یکی از اصطلاحاتی که توی علم مدرن مدیریت امور مالی به گوش می خوره، اصطلاحیه به نام مدیریت امور مالی بسته. در واقع شرکت‌ها و یا سازمان‌هایی که هیچ ارتباط دو جانبه مالی‌ای با سایر مجموعه‌ها ندارن، یک مجموعه مالی بسته محسوب میشن که کاملا تقصیرش بر گردن مدیر مالی مجموعه هست.

هر مدیر مالی‌ای در هر جای دنیا وظیفه مکاتبات مالی با سایر برند‌ها، مجموعه‌ها، شرکت‌ها وسازمان‌ها رو بر عهده داره تا بتونه بهترین بازدهی مالی رو برای مجموعه فراهم کنه. البته ناگفته نمونه که این اتفاق باید با هماهنگی مدیریت کل اتفاق بیفته اما وظیفه پیشنهاد و برنامه ریزی اون به عهده مدیر مالی هستش.

یه مثال براتون بزنم. وقتی که یک مجموعه‌ای کالایی رو تولید میکنه و یا خدماتی رو عرضه میکنه و فقط روی فروشش در بین مردم و در مارکت حساب باز کرده، طبیعتا یک مجموعه مالی بسته قلمداد میشه. چون هیچ راهی برای تامین درآمد جز از طریق مارکت نداره.

در حالی که یک مجموعه مدام باید در حال مکاتبه کردن با سایر سازمان‌ها و برند‌ها برای فروش بیشتر یا همکاری‌های تجاری باشه. مثلا یه مدیر مالی باید همیشه فراخوان‌ها و مزایده‌ها رو دنبال کنه و مسئولیت مکاتبات مالی رو برعهده بگیره تا بتونه بیشترین میزان سود دهی رو برای مجموعه خودش فراهم کنه.

ویژگی‌های مدیر مالی موفق

ویژگی‌های مدیر مالی موفق

برای تبدیل به یک مدیر مالی موفق و کسب بهترین نتیجه از انجام وظایف مدیر مالی، باید یک سری از نکات رو مورد توجه قرار بدیم. البته این رو از این جهت بهتون میگم که بسیاری از کسانی که این مقاله رو میخونن مدیرانی هستن که دنبال جذب یک مدیر مالی خوب هستند. این نکات میتونه یه چک لیست خوب برای مدیران باشه.

1) از مدیرانی استفاده کنید که فارغ التحصیل رشته‌های مالی از دانشگاه باشند و در این حوزه تخصص از خوبی برخوردار باشند. معدل، دانشگاه محل تحصیل، مقالات، فعالیت‌های دانشجویی و همچنین فعالیت‌ها و تجربیات کاری می‌تونه گزینه‌ی خوبی برای ارزیابی باشه.

2) مدیر مالی باید سابقه کار داشته باشد. بعضی‌ها فکر می‌کنند که اگر از یک کسی که تجربه مدیریت مالی نداشته استفاده کنند میتونن خیلی کمتر حقوق بدن و این به نفعشونه اما اینطوری نیست و این باعث میشه در بلند مدت ضرر‌های جبران ناپذیری داشته باشید. سعی کنید برای مدیر مالی، حتما یک نیروی با تجربه استخدام کنید.

3) مدیر مالی نباید به هیچ وجه تک بعدی باشد. سعی کنید از مدیرانی استفاده کنید که هم از اقتصاد می‌دونند، هم از بورس میدونند و هم اینکه بازار رو به خوبی میشناسند. این برای استراتژی‌های شما بسیار کارسازه.

4) مدیر مالی باید شخصیت قوی‌ای داشته باشه. اگر مدیر مالی هستید حتما یکبار به روانشناس سر بزنید و شخصیت خودتان را بشناسید و برای رشدش هدف گذاری کنید. و اگر مدیر هستید حتما یه تست شخصیت در ابتدای کار از کسی که می‌خواید استخدامش کنید بگیرید.

5) مدیر مالی باید به روز باشه و در جریان تمام خبرها، تصمیمات دولتی و اتفاقات منطقه‌ای باشه. شاید این به طور مستقیم در کار مدیر مالی تاثیر نگذاره، اما میتونه دیدی بهش بده که کارشو قوی تر و با برنامه تر انجام بده.

 

10 اصل طلایی مدیریت مالی استاد ماهان تیموری

 

1. درآمد خودتان را افزایش بدهید 

اولین اصلی که استاد ماهان تیموری به ما می آموزد. این است که درآمد خودتان را افزایش دهید. شاید شما هم با شنیدن این جمله، تعجب کنید و احساس کنید که جمله ی کلیشه ای به نظر می آید.اما باید بگوییم که شما برای رسیدن به سطح عالی مدیریت مالی، باید خودتان را از محدودیت های کسب و کار خودتان نجات دهید.

 

اگر کارمند هستید، اگر مدرس هستید، اگر حتی یک مدیر هستید،.باید راهی برای رهایی از درآمد ثابت پیدا کنید و یا اگر یک درآمد عالی دارید،.باید آن را باز هم افزایش دهید.

اگر بر روی این مسئله فکر نکنید ، مدام در چنگال تورم و گرانی می افتید و این باعث می شود که بعد از دو سه سال،.میزان درآمد شما و منابع درآمد شما دیگر کفاف زندگی شما را ندهد.

حالا سوال اصلی اینجاست که چطور می توانم درآمد خودم را زیاد کنم؟

چگونگی افزایش درآمد

 

بگذارید خیلی بی تعارف با هم صحبت کنیم. اگر احساس می کنید که کار کردن شما با یک حقوق ثابت چیزی خلاف توانایی های شماست،.شما باید به فکر راه اندازی کسب و کار مستقل خودتان باشد.

اما اگر فکر می کنید که کارتان را دوست دارید و در کنار آن می توانید به کارهای دیگر هم بپردازید،.پس باز هم باید به راه اندازی یک کسب و کار دیگر و یا مشغول شدن به کاری دیگر، در کنار کار اصلی خودتان فکر کنید.

خیلی ها فکر می کنند که این فقط مردم ایران هستند که مجبورند دو شیفت کار کنند،.اما باید بگوییم که نه اصلا اینطور نیست. تمام مردم  دنیا، حتی در کشورهای ثروتمند کسانی هستند که چند شغل دارند و باید چند شغل را مدیریت کنند و بقول استاد ماهان تیموری:.” حتی من هم چند شغله هستم و به دنبال افزایش درآمد، هر روز برنامه ای جدید برای خودم دارم “.

پس به هیچ وجه فکر نکنید که داشتن یک کار جانبی و یا راه اندازی کسب و کار شخصی،.باعث می شود که شما از زندگی تان بیفتید باید ارتباط با کارمندان و کارمندی را درست کنید اما این وسط باید مراقب یک نکته باشید.

وقتی ما صحبت از درآمد بیشتر می کنیم، به هیچ وجه منظورمان این نیست که شما از خواب و خوراک و خانواده بزنید.و به صورت چند شیفت، کارهای سخت داشته باشید. این خیانت به خودتان است..شما باید هوش کسب و کار خودتان را تقویت کنید و یک کار جانبی شخصی، در کنار کار اصلی خودتان راه اندازی کنید.اگر علاقه دارید که بیشتر در مورد این موضوع بدانید، حتما سری به مقاله کسب و کار خانگی بزنید.و یا از ویدیوهای رایگان هوش مالی استفاده کنید..این دو منبع به شما چشم انداز روشنی را در این حوزه هدیه می کنند.

2. بودجه بندی کنید

تفاوتی نمی کند که ما چقدر درآمد داشته باشیم، نکته ی مهم این است که بتوانیم روی درآمد خودمان،.بودجه بندی درست کنیم. اما بودجه بندی هم اصولی دارد که باید به آن توجه کنید. فرض کنید که شما ماهی ده میلون تومان درآمد دارید.

بودجه بندی درست برای ده میلیون تومان درآمد به این شکل است که شما بیست درصد این ده ملیون تومان را سرمایه گذاری کنید..5 درصد آن را به صورت نقد پس انداز کنید و باقی آن را بسته به تعداد افراد خانواده و میزان خرج کردتان در ماه تقسیم بندی کنید..اما اشتباهی که اکثر مردم انجام میدهند این است که به جای درصد، مبلغ تعیین می کنند..مثلا اگر ده میلون درآمد دارند. می گویند که: ” من دو میلیون برای سرمایه گذاری کنار میگذارم. یک ملیون نقدینگی همیشه خواهم داشت و باقی را صرف خورد و خوراک و قسط و سایر مسائل می کنم.”

خب اشتباه این روش این است که شما خودتان را در رقم ها محدود کرده اید.و همیشه بر روی ده تومان سرمایه گذاری کرده اید..این باعث می شود که فکر شما اجازه ی رشد درآمد را به شما ندهد..فکر شما نمی تواند به درآمد بیست میلیونی فکر کند،.چرا که شما مدام روی ده میلیون تومان در حال بودجه بندی هستید.

حالا اگر روزی درآمد شما بشود هشت میلیون تومان،.یا دچار تورم شوید ، دیگر زمام مدیریت مالی از دست شما بیرون می رود و دچار مشکل می شوید..پس تا می توانید با درصدها، شروع به بودجه بندی کنید و به بودجه بندی خودتان پایبند باشید.

3. از شر بدهی ها راحت شوید

اگر یک نکته ی طلایی قرار باشد از تیم آموزشی ماهان تیموری،.برای همیشه در ذهنتان داشته باشید این است که:.”هیچ وقت در دام بدهی و قرض نروید و اگر قرض و وامی دارید ، سریعا به فکر تسویه آن باشید”

سومین اصل از اصول مدیریت مالی این است که پیش از بودجه بندی، به فکر تسویه بدهی هایتان باشید. سعی کنید بدهی جدیدی به لیست قرض هایتان اضافه نکنید و قبلی ها را نیز از بین ببرید..اگر نمی دانید که چطور  باید بدهی هایتان را پرداخت کنید، از قانون گلوله برفی استفاده کنید..قانون گلوله برفی استاد ماهان تیموری، می تواند شما را در تسویه بدهی هایتان به شدت کمک کند.

4. درآمدهای پنهان ایجاد کنید

شاید برای شما هم سوال باشد که چطور بعضی ها ثروت مند می شوند و چطور هر روز بر سرمایه ی شان اضافه می شود..یکی از راه های طلایی افزایش درآمد، در تکنیک ایجاد در آمد های پنهان است.شاید اولین بار باشد که اسم  درآمد پنهان به گوشتان خورده باشد،.اما باید بگوییم که یکی از برترین تکنیک های مدیریت مالی این است که شما بتوانید پولتان را بدون کار کردن متمرکز زیاد کنید..ما دو راه اساسی برای ایجاد درآمد پنهان به شما پیشنهاد می کنیم.

یک اینکه به بورس وارد شوید و در بورس سرمایه گذاری کنید و دو اینکه یک کسب و کار خانگی راه اندازی کنید..اگر فکر می کنید که چیزی  از بورس نمی دانید و یا نمی توانید مانند ثروت مندان در بورس کسب درآمد کنید، ما برای شما محصولات فوق العاده ای در این زمینه آماده کرده ایم.دوره هوش بورسی، یک دوره جامع در باب سرمایه گذاری بورس است که می تواند شما را به سود پانصد درصدی در یک سال برسد..از سمت دیگر هم مقالات رایگان متعددی برایتان در حوزه ی کسب و کارهای خانگی فراهم کرده ایم که می توانید آن را مطالعه کنید.

مهم این است که شما علاوه بر درآمد اصلی تان  از کارهای جانبی ای که خودتان صرفا نقش موسس و مدیر دارید نیزدرآمد زایی کنید.این کار باعث چرخش نقدینگی در برنامه  مالی شما می شود.

ایجاد درآمد های پنهان

5. اولویت های مالی خودتان را مشخص کنید

اصولا انسان ها کار می کنند، درآمد کسب می کنند تا به وسیله ی درآمدی که کسب می کنند به خواسته های مالی شان برسند..یکی از تکنیک های مدیریت مالی که می تواند ما را به خواسته هایمان نزدیک تر کند، ایجاد لیست اولویت های مالی است.اولویت های مالی به دو دسته تقسیم می شوند. کوتاه مدت و بلند مدت. بعنوان مثال،.شما پس انداز می کنید، سرمایه گذاری می کنید و در نهایت قصد دارید که پس از یکسال به هدف خرید یک ماشین برسید.

پس خرید ماشین در اولویت مالی بلند مدت شما قرار دارد و یا در ماه برنامه ریخته اید که هفته ای یکبار با خانواده ی تان به یک سفر یک روزه بروید..پس سفر یک روزه شما اولویت مالی کوتاه مدت شماست..حالا این میان کسی موفق است که اسیر دیگر خواسته های مالی نشود و نگذارد که اولویت ها از بین برود.

بگذارید یک مثال ساده در این مورد بزنیم که مسئله را به خوبی درک کنید..فرض کنید که شما یک لیست خرید دارید و یک مقدار بودجه مشخص برای خرید و با این لیست به یک هایپر مارکت می روید. اولویت شما خریدی است که در لیست مشخص کرده اید. اما در لابلای قفسه ها ناگهان هوس می کنید که دو بسته شکلات هم بردارید..ناگهان تصمیم می گیرید که فلان مارک نوشابه را هم امتحان کنید.

خب، این میان چه اتفاقی می افتد؟

در آخر یا شما پول بیشتری خرج کرده اید و یا از بخشی از لیست خریدتان زده اید و به خرید های دیگر پرداخته اید..اما اگر برای خودتون تعریف مدیریت مالی داشته باشید و اولویت ها را بشناسید، می دانید که خرید شما در اولویت است.و این کار باعث می شود که پول اضافی صرف نکنید و به هدف تان هم برسید.خرید ماشین و منزل و سایر هدف ها هم همین طور است.اگر قرار است ماشین بخرید و ناگهان پول خرید ماشین را خرج یک سفر به ترکیه می کنید،.مطمئنا شما از مدیریت درستی در مورد امور مالی برخوردار نیستید و همیشه چند گام از زندگی تان عقب می مانید.

6. خرج هایتان را یادداشت کنید

یادداشت خرج ها، یک تکنیک به شدت ساده در مدیریت مالی است. اما شاید باورتان نشود که همین تکنیک ساده می تواند تا نود درصد،.شما را به یک مدیریت مالی درست نزدیک تر کند.وقتی که خرج هایتان را بنویسید و وقتی که بدانید چقدر در کجا و بر سر چه چیزی خرج کرده اید،.می توانید رفتار مالی خودتان را در خرجکرد هایتان بسنجید و دیگر آن ها را تکرار نکنید.این کار به شما کمک می کند که قدرت نقدینگی بالاتری داشته باشید و بتوانید به سرمایه گذاری و یا پس انداز بپردازید..مثلا در یک مثال ساده، یکی از هنرجویان دوره های بیزینس کوچینگ، یک لیست خرجکرد ارائه داده بود که به طرز عجیبی،.روزی سی هزار تومان پول خرید چای از یک کافه پرداخت می کرد.

یعنی در ماه 900 هزار تومان هزینه ی چای خوردن؟!!!.خب می شود با سیصد تومان یک دستگاه چای ساز خرید.و یا اصولا با خرید یک فلاکس سی هزار تومانی برای کل یک روز چای داشت.پس حداقل هشتصد هزار تومان در ماه می توان با یک نوشتن ساده، صرفه جویی کرد..این مثال ساده را با خودتان بارها تکرار کنید.و ببینید که چه میزان از خرج های زندگیتان اصلا الزامی در آن ها نیست. این دقیقا معنای مدیریت مالی است.

7. یک برنامه اقتصادی داشته باشید

خیلی ها فکر می کنند که بودجه بندی، همان برنامه اقتصادی است..اما نه اینطور نیست. برنامه اقتصادی یک گام فراتر از بودجه بندی است اگر تا اینجای کار مراحل بالا را به خوبی انجام داده باشید،.می توانید یک برنامه اقتصادی درست برای خودتان بسازید. چرا که داشتن یک برنامه اقتصادی درست،.زمانی رخ میدهد که شما عادت های بد رفتار مالی تان را تغییر بدهید و سعی کنید.

بر اساس برنامه ای که برای خودتان چیده اید و هدف هایی که تعیین کرده اید، پیش بروید.اگر توانسته اید خرج های اضافی را کنترل کنید و تارگت های مالی خودتان را نیز تعیین کرده اید..وقت آن است که یک برنامه ریزی اقتصادی برای همه بخش های زندگی تان داشته باشید.

8 . اتفاقات غیر منتظره را نیز پیش بینی کنید

یکی از بزرگترین مشکلاتی که افراد در زمینه ی امور مالی دارند.این است که هیچ جایی برای اتفاقات پیش بینی نشده در برنامه مالی خودشان ندارند..زندگی همیشه به صورت ایده آل پیش نرود.هر انسانی ممکن است حوادث مختلفی را در زندگی تجربه کند.و یا ناگهان اتفاقی بیافتد که باعث شود شما نیاز به پول داشته باشید..اگر تمام پولتان را جیره بندی کرده باشید، در چنین شرایطی با استرس روبرو می شوید.

ولی اگر درست و منطقی پس انداز کرده باشید و درآمد پنهان شما نیز مکمل برنامه مدیریت مالی شما باشد،.می توانید از پس چنین شرایطی به راحتی بر بیایید. ما در ایران یک رسم خوب داریم و همیشه بخشی از پولمان را برای روز مبادا می گذاریم.

9 . خط قرمز برای کاهش هزینه هایتان بگذارید

یکی از عادت های بد مالی، این است که اگر چهار صد هزار تومان در کیف پولمان، پول باشد،.ما تمام آن چهارصد هزار تومان را خرج می کنیم..یعنی این باور به غلط در بین ما جا افتاده است که ما اجازه داریم که کل دارایی خودمان را تا قران آخر خرج کنیم..اما داشتن مدیریت در امور مالی، درست عکس این مسئله را می گوید.

شما باید برای خودتان یک خط قرمز مالی بگذارید. مثلا هر بار که موجودی حساب تان زیر پانصد هزار تومان آمد،.زنگ خطر مدیریت مالی را برای خودتان به صدا در بیاورید و سعی کنید که یک دور دیگر برنامه ی ماهیانه ی خودتان را چک کنید.و یک سری از موارد را دوباره اصلاح کنید. هرگز نگذارید که پولتان صفر شود.

10. سرمایه گذاری را جدی بگیرید

در بخش درآمد های پنهان به سرمایه گذاری اشاره کردیم.اما جا دارد یکبار دیگر به آن به طور اختصاصی اشاره کنیم..یادتان باشد که اگر می خواهید دراین حوزه موفق شوید باشید،مدیریت سرمایه بحث مهمی در سرمایه گذاری می باشد.

شما اگر بتوانید علاوه بر تعریف مدیریت مالی که وارد فرآیند زندگی تان کرده اید، مدیریت سرمایه درست و اصولی را وارد سرمایه گذاری های خودتان بکنید مطمئن باشید پس از مدتی درآمد بسیار زیادی از سرمایه گذاری های خودتان به دست خواهید آورد. مدیریت سرمایه  ریسک سرمایه گذاری های شما را به شدت کاهش می دهد. درست مانند مدیریت مالی که ریسک بیهوده خرج کردن پول را در زندگی کم می کند و به شما این امکان را می دهد که برای همه جنبه های زندگی خودتان بودجه تعیین کنید. مباحث مدیریت سرمایه در سرمایه گذاری را می توانید در مقاله مدیریت سرمایه بخوانید.

 

سخن پایانی

 از نگاه استاد ماهان تیموری، انسانی در بحث مدیریت مالی موفق است که تجربه و دانش را در کنار هم استفاده کند.طبیعی است که برای شروع این کار در زندگی، ابتدا کمی خطا و شکست را نیز تجربه کنید.

اما بدانید که شما هم اکنون علم آن را دارید که چگونه این مهارت را  زندگی خودتان را در دست بگیرید و تنها باید به اراده و تجربه ی خودتان اعتماد کنید.و به موفقیتی جدید در زندگی برسید. از اینکه تا پایان این مقاله همراه من بودید از شما سپاس گذارم. در این مقاله سعی شد که مدیریت امور مالی رابه طور کامل و جامع برایتان توضیح دهیم و سپس به این موضوع پرداختیم که چگونه مدیریت مالی را  به درستی در زندگی اجرایی کنیم.

قطعا آموزش های استاد ماهان تیموری می تواند در این مسیر راهنما و راهگشای شما باشد.ممنون می شوم که اگر در خصوص مدیریت امور مالی ،صحبت و یا نظر خاصی دارید در بخش نظرات برایمان بنویسید و مطمئن باشید که کارشناسان مجموعه ماهان تیموری ؛مشتاق هستند که پاسخگو شما باشند.

سوالات متداول

مانند هر مهارتی که می خوهی در زندگی خود داشته باشید و آن را در زندگی و کسب و کار خود پیاده سازی کنید نیاز به اصولی خاص دارد . مدیریت کردن امور مالی هم دقیقا از این موضوع جدا نیست. به طور مثال برای مدیریت مالی بهتر است مخارج خود را بنویسید، روی چیزیهایی سرمایه گذاری کنید که نرخ برگشت سریع تری دارند.سعی کنید وام نگیرید و اگر وامی گرفتید برای چیزی باشد که ارزش ان دائما افازیش می یابد.

اهداف مالی برای خود تعیین کنید،  امور مالی خود را بودجه بندی کنید، در مورد امور مالی خود مشاوره بگیرید، ذهنیت مالی مثبتی داشته باشید.

همین حالا شروع کن!

24 پاسخ

  1. با سلام من در دانشگاه یک تحقیق در مورد مدیریت مالی دارم و این مقاله شما اطلاعات خوبی رو بهم داد در زمینه مدیریت مالی و تکنیک های مدیریت مالی البته نواقصی هم در متن بود که به نظرم بهتر است کمی مقاله اپدیت شود ولی در هر صورت ممنونم از تیم استاد ماهان تیموری

  2. با سلام متشکر از این محتوا غنی و خوب لطفا بیشتر در مورد شرح وظایف مدیر مالی توضیح دهید من مدیر مالی بیمارستان هستم ولی احساس میکنم که نیاز به اطلاعات بیشتر در این حوزه دارم

    1. سلام دوست من
      بهتر است در خصوص این مورد با مشاوران ما صحبت بفرمایید تا راهکار مناسبی را به شما بدهند.

  3. میشه معرفی رشته مدیریت مالی رو تو این صفحتون داشته باشید به نظرم جای این مطلب خیلی خالی هستش در متن و سوال خیلی از کسانی که در حوزه مدیریت مالی دارند تحصیل می کنند و دوست دارند در مورد گرایش ها، حقوق و درآمد و بازار کار بیشتر اطلاعات کسب کنند

    1. سلام دوست عزیز
      ممنون از شما که وقت گذاشتید و مطالعه کردید
      امیدوارم موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید