کاربرد هوش هیجانی

کاربرد هوش هیجانی: هر کدام از ما در زندگی خود شرایطی را گذرانده ایم که باعث تجربه احساسات مختلفی شده است . به طور مثال از دست یک نفر عصبانی ویا ناراحت شدیم و… اما هر کدام از ما پاسخ های متفاوتی به این شرایط داده ایم . برخی از ما در این شرایط واکنش بدی نشان می‌دهیم و برخورد نامناسبی را از خود بروز می دهیم ، برخی دیگر از ما برخورد مناسبی و منطقی با اتفاقات اطراف خود نشان می دهیم. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله در مورد کاربرد هوش هیجانی در زندگی صحبت کنیم و موارد مختلف در این حوزه مورد بررسی قرار دهیم.

هوش هیجانی چیست؟

ما در مقاله هوش هیجانی چیست به طور مفصل در مورد این موضوع صحبت کردیم با این حال برای یاد آوری هر چند کوتاه در مورد هوش هیجانی صحت می کنیم. بنابراین می توان هوش هیجانی را توانایی فرد در مدیریت خود و دیگران و روابط او برای رسیدن به اهدافش دانست.

تاریخچه هوش هیجانی

آقای دنیل گلمن در سال 1995 اولین بار تعریفی جامع از هوش هیجانی به مردم ارائه داد با این حال این موضوع در سال 1900نیز مورد بررسی قرار گرفته است، اما آن طور که باید اطلاعات زیادی در دسترس نبود، به همین خاطر آقای کلمن تعریف جامعی را ارائه داد که هنوز از آن‌ها استفاده می شود. اما نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که هوش هیجانی از زمان پیدایش بشر وجود داشته است و تا ابد و دهر نیز ادامه خواهد داشت.
اجداد غار نشین ما هنگامی که می خواستند به شکار بروند ترس های مختلفی را تجربه می کردند . به طور مثال آن‌ها برای تهیه غذا در محیط زیست، وارد قلمرو حیوانات وحشی می شدند و با برخورد با آن‌ها زمان این را نداشتند تا تحلیل کنند چه اتفاقی در حال رخ دادن است بنابراین یا مجبور بودند به جانداری که با آن روبرو شده اند حمله کنند و یا پا به فرار بگذارند . با این حال رفته رفته انسان‌ها شروع به تفکر نمودند و در نهایت درک کردند که آن‌ها همیشه و در هر حالی احساسات مختلفی را تجربه می کنند که در نهایت این موضوع باعث شد مفهومی به نام کاربرد هوش هیجانی به وجود آید.

بخش های مختلف برای کاربرد هوش هیجانی

 

بخش های مختلف برای کاربرد هوش هیجانی

 

هوش هیجانی از 5 بخش تشکیل شده است که باعث می شود کاربردهای مختلفی داشته باشد. به همین خاطر شما برای استفاده از کاربرد هوش هیجانی نیاز دارید از این مهارت های نیز بهره مند شوید که عبارت‌اند از :
• شناخت خود یا خودآگاهی به این معنا که شما باید از احساسات و نوع رفتارتان آگاهی پیدا کنید.
• همراهی به این معنی که بتوانید دیدگاه فرد مقابل را درک کنید.
• مهارت اجتماعی به این معنا که بتوانید ارتباط درستی با اطرافیان خود برقرار کنید.
• تأثیرگذاری به این معنا که شما توانایی رهبری و ایجاد انگیزه در دیگران داشته باشید.
• هدف گذاری و اولویت بندی امور به این معنا که بتوانید به اهداف خود در زندگی دست پیدا کنید.

چگونه از تست ها برای بهره مندی از کاربرد هوش هیجانی استفاده کنیم؟

همان طور که می دانید با پیشرفت سریع تکنولوژی انجام تست های مختلف برای اینکه بدانید شما تا چه حدی هوش هیجانی دارید، به وجود آمده اند. به همین خاطر شما با پاسخ به سؤالات موجود در این تست ها می توانید میزان هوش هیجانی خود را به سادگی بسنجید. این تست ها هر کدام خصوصیات خاصی دارند که شما می توانید با صلاح دیدی خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنید که 5 مؤلفه ای که در بالا به آن اشاره کردیم در این تست ها مورد بررسی قرار می گیرد.

به طور مثال تست بار – آن Bar – on یکی از تست هایی است که بر کاربرد هوش هیجانی در زندگی تاکید دارد. در صورتی که تست هوش هیجانی با نام شاته است که بر هوش هیجانی عمومی تکیه دارد که توسط دو روانشناس با نام های مایر و سالووی ساخته شد با این تفاوت که بر 4 مؤلفه فرعی یعنی درک احساسات، به کارگیری صحیح آن‌ها ، مدیریت احساسات خود و دیگران تمرکز دارد.
با این تفاسیر می توان گفت کاربرد هوش هیجانی با مهارت های اصلی و فرعی معنا پیدا می کند و بدون آن‌ها نتیجه ای به همراه نخواهد دشت.

کاربرد هوش هیجانی در مراحل مختلف زندگی

1. از کودکی تا بزرگ‌سالی

یک کاربرد هوش هیجانی که بسیار مهم است در زمان نوزادی و کودکی فرد استفاده دارد . به همین خاطر همان طور که می دانید طرز برخورد والدین با فرزندان دختر و پسر به شدت فرق می کند بنابراین اگر دقت کرده باشید مهارت های عاطفی فرزندان دختر بسیار قوی تر از پسران است و زودتر در این حوزه به بلوغ می رسند .
نتیجه این موضوع را می توان در زمان نوجوانی و بزرگ سالی افراد مشاهده کرد و تفاوت هایی که بین زن و مرد وجود دارد. به طور مثال گاهی بانوان چیزهایی را درک می کنند که آقایان ازلحاظ احساسی قادر به درک آن نیستند و همین موضوع باعث ایجاد اختلاف بین آن‌ها و در نهایت منجر به طلاق می شود. با این تفاسیر اگر هر کدام از آن‌ها فرای از دانسته های خود 5 مؤلفه را به خوبی یادبگیرند و از آن استفاده کنند زندگی سراسر شیرینی را تجربه می کنند.

2. تربیت فرزند

کاربرد هوش هیجانی در تربیت فرزند نیز بسیار قابل مشاهده است که در سال های اخیر توجه بیشتری به این موضوع شده است و والدین کم کم به این فکر افتاده اند که احساسات و عواطف کودکان بسیار مهم است و عدم توجه به آن می تواند اتفاقات ناگواری را در سنین مختلف برای کودک به وجود آورد.
به همین خاطر اگر می خواهید از کاربرد هوش هیجانی برای تربیت فرزند خود استفاده کنید تا فرزندتان از همان سنین کم بتواند احساسات خود را کنترل کند . به طور مثال شما می توانید احساسات مختلف را با تصاویر نشان دهید و حتی برای هر کدام از آن‌ها نام های متفاوتی قرار دهید تا کودک شما به راحتی آن‌ها را یاد بگیرد. شما همچنین می توانید با این ترفند مدیریت احساسات را نیز به آن‌ها آموزش دهید و در آن‌ها ایجاد انگیزه کنید.

3. استخدام

کاربرد هوش هیجانی در استخدام نیز مشخص است. هر کدام از ما با افرادی در محیط کار خود روبرو شده ایم که بسیار غر می زنند و از زمین و زمان شاکی هستند و حتی نمی توانند ارتباط درستی با دیگران بر قرار کنند بنابراین لازم است این افراد قبل از این که در جای دیگری استخدام شوند، هوش هیجانی را یادبگیرند.

4. تعامل با دیگران و کار گروهی

 

تعامل با دیگران و کار گروهی

 

کاربرد هوش هیجانی در محیط های کاری نیز ملموس است. به طور مثال وقتی افراد در یک محیط با هم کار می کنند و هوش هیجانی خوبی نیز با هم دارند ، ارتباطات بهتری با هم دارند ، انگیزه بالاتری برای کار کردن دارند و می توانند پیشرفت بیشتری داشته باشند. برعکس اگر افراد در محیط کاری خود از هوش هیجانی خوبی برخوردار نباشد، نارضایتی بیشتری از خود نشان می دهند و حتی نمی توانند با همکاران خود ارتباط درستی برقرار کنند.

5. عملکرد شغلی

عملکرد افراد موضوع دیگری است که کاربرد هوش هیجانی را بیشتر برای ما مشخص می کند . وقتی افراد هوش هیجانی خوبی داشته باشند در بر خورد با چالش هایی که در شغل خود دارند راحت تر و بهتر عمل می کنند و به طور کلی انعطاف پذیری بالاتری دارند به همین خاطر از کار خود لذت می برند. با این حال در تحقیقات ثابت شده است افرادی که هوش هیجانی را یاد گرفته اند بهره وری بالاتری دارند.
زیرا این افراد توانایی بیشتر در مدیریت احساسات خود و تحمل استرس ها در محیط کار هستند ، افراد پر تلاشی هستند و برای اهداف سازمانی تلاش فراوانی می کنند، ارتباطات بیشتری برقرار می کنند، بهتر می توانند با همکاران خود همدلی کنند، ضریب هوشی بالاتری دارند و در نهایت اعتماد به نفس بالاتری از خود بروز می دهند.

6. مدیریت

مدیریت موضوع مهم دیگری است که کاربرد هوش هیجانی در آن به شدت بالاست زیرا بهتر می توانند با دیگران تعامل دشته باشند و مشکلات کارمندان زیردستان خود را راحت تر حل می کنند.

7. محیط های استرسزا

همانطور که می دانید هر کدام از ما رفتارهای متفاوتی هنگام بروز استرس از خود نشان می‌دهیم به همین خاطر اگر 5 مؤلفه اصلی را بلد باشیم می توانیم از مزایای کاربرد هوش هیجانی استفاده کنیم که یکی از آن‌ها در محیط های استرس زایی است که دائما در آن احساس نا امنی می کنیم که در نهایت باعث می شود ما تاب اوری بالاتری در ناملایمات زندگی داشته باشیم.

8. تصمیم گیری

 

تصمیم گیری

 

کاربرد هوش هیجانی در تصمیم گیری نیز بسیار قابل بحث است زیرا افرادی که هوش هیجانی بالایی ندارند در تصمیم گیری بسیار عجول هستند به همین خاطر تصمیمات اشتباه زیادی می گیرند اما برعکس افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند تصمیمات درست تری می گیرند.

کلام آخر

ما در این مقاله 8 مزیت کاربرد هوش هیجانی در زندگی و کسب و کار را مورد بررسی قرار دادیم و گفتیم که چگونه از کودکی تا بزرگ سالی ما نقش دارد و همچنین در هنگام استخدام ، در محیط کار ، محیط های استرسزا و در تصمیم گیری های ما اهمیت خود را نشان می دهد.
بنابراین به نظر شما هوش هیجانی چه کاربردهایی دارد؟
لطفاً نظر ارزشمند خود را با ما یعنی تیم ماهان تیموری در میان بگذارید.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید