همدلی چیست ؟

همدلی چیست، این روزها بیشتر از گذشته در رسانه های مختلف راجع به این که باید با دیگران همدرد باشیم، صحبت می شود. اما کم‌تر رسانه ای برای توضیح مسائلی مانند همدلی چیست و تفاوت بین  همدلی و همدردی زمان می گذارد. از این رو در این مقاله به طور کامل و جامع به توضیح همدلی و تفاوت آن با همدردی پرداختیم و راهکارهایی برای افزایش همدلی در زندگی را برای شما بیان کرده ایم.

منظور از همدلی چیست؟

زمانی که یک نفر در حال صحبت کردن با شماست، شما بتوانید به خوبی به او گوش کنید و سعی کنید که دنیا را از نگاه او ببینید و سعی کنید که احساسات او را درک کنید، انگار که در آن موقعیت کنار او بوده اید.
وقتی که شما به صورت همدلانه با طرف مقابل ارتباط برقرار  می کنید، او راحت تر با شما از تمامی مشکلاتش و مسائلی را که با هیچکس در میان نمی گذارد را به راحتی به شما می گوید.

همدلی چیست؟‌ | در همدلی هیچ گونه قضاوتی وجود ندارد:

یکی از المان هایی که باعث می شود تا ما همدل دیگران باشیم این است که کسی را قضاوت نکنیم. اصلاً با وجود قضاوت کردن نمی توان همدل کسی بود.
اصولا قضاوت کردن تنها در صورتی اتفاق می افتد که طرف مقابلمان را درک نمی کنیم و به جای دیدن مسئله با نگاه او، با دیدگاه خودمان به مسئله نگاه می کنیم. که این خلاف تعرین همدلی است.

دو راهکار برای قضاوت نکردن دیگران:

 

قضاوت نکردن

اولین کاری که برای قضاوت نکردن دیگران باید انجام دهید این است که در ذهنیت خودمان را درست کنیم.
برای اینکار خودتان پنج کلمه راجع به یک شی یا یک موضوع بنویسید. برای مثال پنج کلمه راجع به توصیف مداد بنویسید و سپس از چند نفر از اعضای خانواده‌تان بخواهید پنج کلمه راجع به کلمه مداد بنویسند. زمانی که آنها این لغات را نوشتند، آنها را بخوانید. در عین تعجب مشاهده خواهید  کرد که همه آنها کلمات متفاوتی را نوشتند که همگی به درستی یک مداد را توصیف می کنند. اما اکثرشان با شما تفاوت داشته است. دلیلش هم این است که آنها با زاویه دید خودشان راجع به خودکار نوشته اند و شما با زاویه دید خودتان. در این صورت است که مشاهده می کنید هر کسی زاویه دید خودش را دارد و ما در جایگاهی نیستیم که بخواهیم این زاویه دید را نقد یا قضاوت کنیم.
دومین کار جنبه عملی دارد. هر لحظه که با دیگران صحبت می کنید باید به این موضوع توجه داشته باشید که دیگران را قضاوت نکنید. اصولاً زمانی که دیگران با ما صحبت می کنند، در ذهن ما یک گفتگوی ذهنی شکل می گیرد و یک صدایی مدام به ما می گوید که این چه کاری بوده که این فرد انجام داده، اگر فلان کار را انجام می داد بهتر بود و….
برای اینکه این موضوع را تمرین کنید، هربار که با دیگران صحبت می کنید و این گفتگو در ذهن شما شکل گرفت، به خودتان بگویید که من در حال قضاوت کردن هستم. با این کار شما پس از مدتی بر فرآیند خودتان آگاه می شوید.

همدلی چیست؟ |به طور موثر به دیگران گوش بدهید:

همدلی چیست؟ |به طور موثر به دیگران گوش بدهید:
همدلی چیست؟ |به طور موثر به دیگران گوش بدهید:
در کنار قضاوت نکردن، شنیدن موثر دیگران، کلید اصلی برای همدلی کردن است. متاسفانه زمانی که شما با دیگران صحبت می کنید متوجه می شوید که پس از مدتی طرف مقابلتان به خوبی به شما گوش نمی دهند و متوجه صحبت‌های شما نمی شوند. این موضوع باعث می  شود که شما دلسرد شوید.
اگر می خواهید که جهان از پنجره طرف مقابلتان نگاه کنید، باید به طور موثر به او گوش دهید. منظور از شنیدن موثر، چیزی فراتر از شنیدن صحبت های طرف مقابل است.
در اکثر اوقات پشت صحبت هایی که افراد با شما می کنند، دلایل مختلفی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید. برای مثال فرد به شما می گوید که دوست ندارد به سرکار برود و از سخت بودن کار و فشار کاری و ترافیک مسیر کار صحبت می کند. اما زمانی که بیشتر به او گوش می کنید، متوجه می شوید که بسیار به کارش علاقه دارد و فقط از برخی از رفتارهای همکارانش خوشش نمی آمد و به همان دلیل، تمامی این آسمان ها و ریسمان ها را به هم می بافت.
 شما باید با پنج احساس خودتان به طرف مقابل توجه کنید. برای مثال شما باید رفتارهای او را با چشمانتان ببینید، به ناگفته های او گوش کنید، توجه به بوی عطری که زده و….
از این طریق است که متوجه می شوید طرف مقابل شما چه می گوید. همزمان با گوش دادن به طرف مقابل فراموش نکنید که باید به صحبت های او رنگ و لعاب بدهید.
در ادامه چند راهکار به شما معرفی می کنیم که می توانید به وسیله آنها به خوبی به صحبت های طرف مقابل خودتان گوش کنید.

۱-اطمینان دهید که همراه او هستید:

 

اطمینان دهید که همراه او هستید:
اطمینان دهید که همراه او هستید:
اولین کاری که برای گوش کردن به طرف مقابل باید انجام دهید این است که به او اطمنیان دهید که همراه او و تمام تمرکزتان به طرف مقابل است.
برای اینکار بهتر است گاهی اوقات با کلاماتی مانند اوهوم و خب  به طرف مقابل القا کنید که به صورت مدام به او گوش می دهید.

۲- یادداشت برداری کنید:

زمانی که از صحبت های طرف مقابل یادداشت براداری می کنید علاوه بر آنکه به او نشان می دهید که برای صحبت هایش اهمیت قائل هستید، می توانید صحبت های او را طبقه بندی کنید. در این صورت اگر صحبت ها طولانی شد، فراموش نمی کنید که در ابتدای صحبت ها چه چیزی به شما می گفته. همچنین اگر صحبت های فرد با هم مغایرت داشته باشد، می توانید برای شفافیت بیشتر از او سوال بپرسید و این موضوع را به او بازخورد دهید.

۳- میان صحبت های او نپرید:

اگر بخواهیم به یکی از بزرگترین اشتباهات که در زمینه همدلی چیست؟ وجود دارد، اشاره کنیم، پریدن در میان صحبت‌های طرف مقابل است. زمانی که شما وسط حرف‌های او می پرید و بیهوده از تجربیات خودتان می گویید باعث می شوید که طرف مقابل از دست شما عصبانی شود.
تصور کنید که به دلیل مشکل اضطرابی که برایتان پیش آمده، نزد یک روانشناس مراجعه می کنید. روانشناس از شما سوال می پرسد که آیا درگذشته همچین تجربه ای داشته اید و شما به یاد یک خاطره تلخ که به خاطر آن اضطراب زیادی را تجربه کرده اید می افتید. شروع به تعریف می کنید و حال شما بسیار آشفته شده است و در آن شرایط نیاز دارید که یک نفر شما را درک کند، اما در همان لحظه روانشناس به جای گوش دادن، از یکی از تجربیات مشابه خودش یا بیمارش برای شما می گوید، چه حالی به شما دست می دهد. آیا با همان احساسی که داشتید، باقی حرف‌هایتان را به او می گویید.

۴- در تفکرات خود غرق نشوید.

بسیاری از افراد به دلایل مختلف از جمله نبودن در زمان حال، کمبود عزت نفس و … زمانی که طرف مقابل از خواسته های خودش صحبت می کند، حواسشان پرت می شود.
به این صورت که یا به یاد گذشته خودشان می افتند، یا به علت آنکه حوصله‌شان سر می رود، یاد گرفتاری هایی که تا یک ماه آینده قرار است سراغ آن ها را بگیرد.
کمبود عزت نفس نیز یکی از دلایلی است که باعث می شود ما در تفکرات خودمان غرق شویم. برای مثال طرف مقابل به شما می گوید بزرگترین اشتباه من این بود که به فلان رشته نرفتم. شما با شنیدن این جمله به یاد کم کاری هایی که در گذشته انجام داده اید می‌افتید و مدام خودتان را سرزنش می کنید و پس از چند دقیقه به خودتان می آیید و متوجه می شوید که حتی یک کلمه از صحبت‌های طرف مقابلتان را نشنیده اید.
ریشه این موضوع این است که شما ارزشمند بودن خودتان را به دستاوردهایتان گره زده اید.
سوال بپرسید:
بهترین راه برای درست شنیدن طرف مقابل این است که سوالات خوبی از او بپرسید، زمانی که سوالات شما درست باشد، به راحتی مسائل را به شما توضیح می دهد و به این صورت موقعیت برای شما و طرف مقابل به خوبی شفاف می شود.

همدلی چیست؟ | انواع سوالات برای همدل شدن با دیگران:

همدلی چیست؟ | مزایای همدلی چیست.

از مهم ترین مزیت های همدلی نسبت به همدردی این است که شما، برای طرف مقابل اتفاقات مثبتی رخ می دهد. به این صورت که یا در زمانی که مشغول صحبت کردن برای شماست، ناخودآگاه آرام می شود و گاهی اوقات مشاهده می شود که به راه حل مشکلش دست یافته است. در غیر این صورت شما به دلیل آنکه وضعیت را به طور کاملاً شفاف متوجه شده اید، می توانید راهکارهای منطقی به او بدهید و در نهایت اگر هم هیچ کدام از این سناریو ها اتفاق نیوفتاد، شما با گفتن کلمه متاسفم پرونده را می بندید.

همدلی چیست؟| تفاوت همدلی با همدردی

تا به اینجا با هم یاد گرفتیم که همدلی چیست و چطور باید همدل باشیم. اما واژه ای که بسیار با همدلی اشتباه گرفته می شود، همدردی است. زمانی که از هم دردی صحبت می کنیم، منظور این است که شما تلاش نمی کنید که جهان را از پنجره او ببینید، بلکه بدون اینکه به او گوش کنید و مراحل بالا را انجام دهید، خودتان را جای طرف مقابل می گذارید و به او راهکارهای اشتباه می دهید و یا تلاش می کنید که دلداری بدهید. این کار اشتباه است. چون بر اساس تصورات خودتان شکل گرفته است و هیچ فایده ای برای طرف مقابلتان نخواهد داشت. در همدردی بر خلاف همدلی اتفاق مثبتی برای طرف مقابل رخ نخواهد داد.

کلام آخر

اگر همه افراد درک کنند که همدلی چیست و چطور می توانیم همدلی را به یک فرایند زندگی تبدیل کنیم بسیاری از تنش ها و مشکلات هرکسی برطرف می شود و کسی مشکلی نخواهد داشت. انسان ها راحت تر می توانند با هم درد و دل کنند و مشکلات یکدیگر را حل کنند. همدلی از مهم ترین ابزارهای رهبری کردن دیگران است.

همین حالا شروع کن!

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید