معرفی انواع شاخه های کوچینگ

 

کوچینگ رشته ای است که در آن کوچ تلاش می کند که بدون قضاوت و با استفاده درست از ابزارهایی که در اختیار دارد در کنار مراجع قرار بگیرد. به صحبت های او گوش کند و به کمک سوالات قدرتمندی که از او می‌پرسد، بازخوردهایی که می‌دهد کمک می کند که مسائل و چالش‌ها، نقاط قوت و ضعف مراجع برایش شفاف شود و در نهایت زمانی که تمامی مسائل شفاف شد، مراجع به راحتی برای اهدافش برنامه ریزی می کند و برای برطرف شدن چالش‌هایش اقدامک طراحی می کند. کوچینگ هم مانند اکثر رشته های تخصصی، زیر شاخه های مختلفی دارد. در این مقاله انواع کوچینگ را به شما معرفی می کنیم.

اکثر افراد تصور می‌کنند که تمامی شاخه های کوچینگ در بیزینس کوچینگ و لایف کوچینگ خلاصه می شود. در صورتی که این طور نیست. زیر شاخه های کوچینگ بیشتر از این دو شاخه است. البته نکته مهم این است که این کلیات جلسه کوچینگ از یک اصول پیروی می کند و شاخه های مختلف کوچینگ برای مباحث تخصصی و انتخاب ساده‌تر مراجعین شکل گرفته اند.

 

لایف کوچینگ 

لایف کوچینگ

لایف کوچینگ یکی از انواع کوچینگ است که برای بهبود زندگی شخصی از آن استفاده می شود. کسانی که در مدیریت زندگی شخصیشان چالش‌ دارند، می توانند با مراجعه به لایف کوچ از آن چالش صحبت کنند. لایف کوچ به صحبت هایشان گوش می دهد و به عبارتی چراغ قوه خود را روی توانمندی‌های مراجع می اندازد. مراجعین پس از هر جلسه کوچینگ با توجه به بازخورد هایی که از جانب لایف کوچ خود دریافت می کنند بیشتر به نقاط قوت و ضعف خود پی می برند.

لایف کوچینگ نیز مانند انواع کوچینگ، هدف نهایی مراجع مشخص می شود و تلاش می شود که با توجه به اهداف و وضعیت فعلی برای رسیدن به خواسته‌ها برنامه ریزی و اقدامک تعیین شود.

در هر جلسه اقدامک های مختلفی تعیین می شود که مراجع موظف است تا جلسه بعدی کوچینگ تمام آنها را در زندگی خود پیاده سازی کند. به این ترتیب مراجع با اقدامک هایی که برای خود طراحی می کند، روز به روز بیشتر به اهداف خود دست پیدا می کند. علاوه بر آن بیشتر بر نقاط قوت خود متمرکز می شود و آنها را به حد اعلا می رساند. همچنین برخی از نقاطی که مراجع در آن ضعف دارد ولی برای رسیدن به هدف به آنها ضعف دارد مشخص شده و برای برطرف شدن آن برنامه ریزی می شود. لایک کوچینگ موارد زیادی را در برمی گیرد که در ادامه هرکدام از آنها را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.

کوچینگ سلامت

کوچینگ سلامت روش دیگری از انواع کوچینگ است. اکثر افراد جامعه با این شاخه از کوچینگ آشنا هستند و با شنیدن نام کوچ به یاد ورزش و مربیان ورزشی می افتند.

کوچینگ سلامت و فرآیندهایی که دارد کمی با آن چیزی که از مربیان ورزش می شناسیم تفاوت دارد. اکثر مربیان ورزشی خودشان قهرمانانی هستند که خودشان مسیر حرفه‌ای را تا انتها رفته اند و تمام مهارت هایی که آموزش دیده اند و از آن در مسیر قهرمان شدن استفاده کرده اند به شاگردان خود آموزش می دهند و آنها را تا رسیدن به مسیر قهرمانی یاری می کنند. به عبارتی اکثر مربیان ورزشی در حال حاضر حکم مشاور و منتور کاربلد را دارند.

کوچینگ سلامت کمی تفاوت دارد. در کوچینگ سلامت، مربی در کنار شاگرد قرار می گیرد و با هم اهداف شاگرد را شفاف می کنند. در ادامه مربی با تمام ظرفیت های شاگرد از جمله وضعیت خانوادگی و… آشنا می شود.

در نهایت تلاش می کند که با توجه به اهداف و شرایط مراجع برای او یک برنامه در نظر بگیرد.

هدف اصلی از کوچینگ سلامت اصلاح لایف استایل و سبک زندگی است. طی جلسات کوچینگ سلامت، مراجع یک یا چند هدف ورزشی برای خود انتخاب می کند و برای رسیدن به آن تلاش می کند. علاوه بر آن مواردی مانند تغذیه و ساعت خواب او اصلاح می شود.

کوچینگ تحصیلی

انتخاب رشته تحصیلی در دوران دبیرستان، انتخاب رشته دانشگاهی، آمادگی برای آزمون های مختلف از جمله آزمون های آخر ترم تحصیلی و آزمون هایی مانند مدارس تیزهوشان و آزمون کنکور سراسری، از جمله موارد است که اگر یک کوچ تحصیلی در کنار دانش آموزان باشد می تواند آنها را بهتر راهنمایی کند.

شناخت و شناسایی استعداد، شناخت روحیات و اخلاقیات، شناخت ویژگی های خانوادگی و شناسایی نقاط ضعف و قوت پیش از انتخاب رشته از جمله مواردی است که پیش از انتخاب رشته باید به آن توجه کرد. در این صورت انتخاب بهتری صورت می گیرد و در ادامه احتمال موفقیت بسیار افزایش پیدا می کند.

کوچینگ توسعه فردی

توسعه فردی

کوچینگ توسعه فردی یکی دیگر از انواع کوچینگ است که در آن کوچ تمرکزش روی ارتقای مراجع است. این مدل کوچینگ بر خلاف کوچینگ زندگی که درباره آن صحبت کردیم، تمرکز اصلی روی ارتقای توانمندی هاست. به طوری که توجه بیشتری روی ارتقای ظرفیت‌های مراجع دارد و در حین شناخت بیشتر مراجع آنها برای هدف اصلی بعدی که دستیابی به اهداف در کسب و کار است دست پیدا می کنند.

کوچینگ رشد معنوی

در جلسات کوچینگ رشد معنوی هدف اصلی مراجع باید رسیدن به وحدت و یکپارچگی وجود و شناخت و کشف روحیات اخلاقی خود باشد. به عبارتی می توان گفت در انتهای جلسات کوچینگ رشد معنوی، مراجع احساس می کند که همه انسان‌ها بخشی از یک انرژی کل هستند. در نهایت اقداماتی که برای زندگی شخصی خود در نظر می گیرد به این موضوع توجه ویژه ای می شود.

 

 

کوچینگ روابط عاطفی

کوچینگ روابط عاطفی

بسیاری از افراد پیش از ازدواج به روانشناس و مراجعین خانواده مراجعه می کنند. در این شرایط مشاور شخصیت آنها را به صورت جداگانه بررسی می کند و در نهایت نظرش را به آنها بازگو می کند. برخی دیگر از افراد نیز زمانی که رابطه‌شان به بن بست رسیده است، تصمیم می گیرند که به روانشناس مراجعه کنند. در این صورت نیز مشاور به بررسی گذشته می پردازد و سعی می کند که ریشه مشکلات را در آن زمان پیدا کند.

اما کوچینگ رابطه که یکی از انواع کوچینگ زندگی رویکرد متفاوتی نسبت به مشاور دارد. در کوچینگ روابط عاطفی شما برای ساختن رابطه‌ای جذاب در آینده برنامه ریزی می کنید. در این صورت است که از کوچینگ روابط عاطفی می توانید استفاده کنید.

بیزینس کوچینگ

بیزینس کوچینگ یکی دیگر از شاخه های اصلی کوچینگ است که مانند لایف کوچینگ زیر شاخه های بسیار دارد. کسب و کارها نیز مانند انسانها باید اهداف و چشم اندازی داشته باشند و برای رسیدن به آن هوشمندانه تلاش کنند.

متاسفانه اکثر کسب و کارها چشم انداز شفافی ندارند. بیزینس کوچ در کنار کسب و کارها قرار می گیرد و به آنها کمک می کند که چشم انداز مناسبی برای کسب و کارشان پیدا کنند.

یکی دیگر از وظایف بیزینس کوچ، بررسی کامل وضعیت فعلی است. کوچ باید بررسی کند که کارکنان تا چه میزان از توانمندی‌های خود استفاده می کند، تجهیزات در چه وضعیتی هستند و آیا می توانند کسب و کار را در مسیر رسیدن به اهداف یاری کنند؟

پس از مشخص شدن وضعیت فعلی و چشم انداز کسب و کار نوبت به طراحی اقدام  و استراتژی می رسد. کوچ به صورت منظم بررسی می کند که آیا کسب و کار در مسیر رسیدن به اهدافش است یا خیر.

 

کوچینگ سازمانی

در کوچینگ سازمانی، بیزینس کوچ با دیدی فراخ‌تر به کسب و کار می‌نگرد. کوچینگ سازمانی از انواع کوچینگی است که در آن نگاه اکثر صاحبین کسب و کار نسبت به بیزینسشان تغییر می کند و به دید استراتژیک به کسب و کار نگاه می کنند.

تک تک کارکنان کسب و کار جزئی از کسب و کار هستند. در نتیجه برخی از جلسات کوچینگ سازمانی، به صورت گروهی برگزار می شود تا همگی بتوانند از چالش هایی که دارند صحبت کنند.

کوچینگ رهبری

در جلسات کوچینگ رهبری، مدیر کسب و کار و کوچ تلاش می کنند که نقاط قوت کارمندان را مشخص کنند و با قرار دادن هر کارمند در جای درست، بیشترین کمک را به آنها بکنند. در این صورت کارکنان احساس رضایت بیشتری خواهند داشت.

یکی از مواردی که در کوچینگ رهبری حائز اهمیت است ترسیم چشم انداز برای کارکنان است. هر چه این ترسیم بهتر باشد، کارکنان با انگیزه بیشتری کار خواهند کرد. زیرا بیشتر نقش خودشان را در موفق شدن این ایده متوجه می شوند.

تاثیرگذاری روی کارکنان تنها بخشی از کوچینگ رهبری است. در کوچینگ رهبری تلاش می شود که مدیران به سمت رهبر شدن و اثر گذاری سوق داده شوند.

کلام آخر

کوچینگ دانشی است که زیر شاخه های بسیاری دارد. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، اصول کوچینگ و ابزارهای کوچینگ یکسان هستند و در انواع کوچینگ بسته به نیاز از آنها استفاده می شود.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید