مدیریت کسب و کارهای کوچک

کسب و کارهایی که اندازه کوچکی دارند، اغلب با رشد و پیشرفت بسیار زیادی همراه هستند ، زیرا به راحتی می توانند خود را با شرایط به وجود آمده تطبیق دهند و به طور کلی چابک تر از شرکت های بزرگ به مسیر خود ادامه دهند . مدیریت کسب و کار کوچک که به صورت آکادمی در دنیا تدریس می شود می تواند نقش مهمی در رشد و پیشرفت اقتصاد در دنیا ایجاد کند، با این حال در برخی از دانشگاه های ایران نیز این رشته  با نام دوره های MBA  به دانشجویان و افراد علاقه مند آموزش داده می شود. با همه این تفاسیر اگر شما می خواهید مدیریت کسب و کاری را بر عهده بگیرید، باید مهارت هایی مانند طراحی بیزینس پلن ، توسعه محصول ، جذب نیروی کارآمد داشته باشید تا بتوانید با بازاریابی صحیح در میدان رقابت موفق شوید و در چالش های پیش رو سربلند بیرون آیید.

از آنجایی که کسب و کارها بسیار متفاوت تر از قبل شده اند و رقابت شدیدی بین آن ها به وجود آمده است ، برخی از آن ها همان روش سنتی را در پیش گرفته اند، اما برخی کسب و کار خود را بر بستر اینترنت نیز راه اندازی کرده اند . این در حالی است که مدیریت کسب و کارهای کوچک اینترنتی بسیار متفاوت تر از روش های سنتی است.

مدیریت یک کسب و کار کوچک که وظیفه دارد به صورت همزمان تمامی جنبه های مختلف عملکردی یک بنگاه را مدیریت  و در ارتباط با وضعیت حال حاضر کسب و کار اطلاع کامل پیدا کند و برای آینده آنها نیز برنامه ریزی نماید. علاوه بر همه این موارد ایجاد درگیری بیشتر در ارتباط با نیازهای بازار و مشتریان قوانین و الزاماتی که در ارتباط با آن کسب و کار در جامعه وجود دارد نیز باید توسط مدیریت کسب و کار کوچک مورد توجه قرار گرفته و دانش خود را در این ارتباط به صورت مداوم به روز نماید. از این رو فعالیتهای مدیر کسب و کار کوچک دامنه بزرگی را شامل شده و به صورت مداوم باید بتواند بر هر یک از  چالش‌های کسب . کار غلبه نماید. بنابر این برای روشن تر شدن ماجرا قصد داریم در ارتباط با مدیر یت کسب و کارهای کوچک تعاریف و توضیحاتی در سطح مقدماتی  ارائه نماییم.

تعریف مدیریت کسب و کارهای کوچک

مدیریت کسب و کارهای کوچک

کسب و کار هایی که  کمتر از ۵۰۰ نفر پرسنل می باشند را به عنوان کسب و کار های کوچک در نظر می گیریم بر اساس این تعریف چیزی در حدود ۹۹ درصد کسب و کار هایی که در یک کشور وجود دارند جز کسب و کارهای کوچک محسوب می شوند اما نکته ای که وجود دارد این است که تعریف مشابهی در جوامع از کسب و کار های کوچک وجود ندارد و در اقتصاد های مختلف کسب و کار های کوچک تعاریف متفاوتی دارند.
علاوه بر موارد مذکور موارد دیگری مانند خصوصی بودن کسب و کار و سودآور بودن کسب و کار نیز جنبه های دیگری برای کوچک قلمداد نمودن یک کسب و کار محسوب می شود. علت عدم وجود یک تعریف مشخص از در ارتباط با کسب و کار های کوچک در کشور های مختلف از این بابت است که در هر کشوری بر اساس سیاست گذاری های صورت گرفته خود از کسب و کار های کوچک به صورت ویژه از آنها حمایت می نماید.

 

مطالب مرتبط: آموزش راه اندازی کسب و کار

 

ضرورت توجه به مدیریت کسب و کارهای کوچک

ضرورت توجه به مدیریت کسب و کارهای کوچک

چنانچه وضعیت اقتصادی در یک کشور در حالت نرمال باشد تعداد زیادی از کسب و کار های کوچک در طول یک سال تاسیس و راه اندازی می شوند و استارت آپ های زیادی نیز در طی این مدت یک سال پایه گذاری می شوند اما بخش عمده ای از این بنگاه های اقتصادی نمی توانند به اهداف خود دست یابند. مشکلات تامین مالی، بازاریابی ضعیف و چالش های حقوقی از مهم ترین مواردی است که به عنوان دلایل ور شکستگی این‌ کسب و کارهای نو ظهور شمرده می‌ شوند بر اساس نتایج به دست آمده چیزی در حدود ۴۰ درصد شرکت های تازه تاسیس به دلیل آنکه محصولات و یا خدماتی که ارائه می دهند مورد نیاز بازار نیست ور شکست خواهند شد و نزدیک به ۲۵ درصد این کسب و کار ها به دلیل اینکه تیم خوبی تشکیل نداده اند نمی توانند به کار خود ادامه دهند. یکی از مهمترین معیارهایی که سبب موفقیت کسب و کار های کوچک می شود وجود یک رهبر قدرتمند و با مهارت های رهبری بالا می باشد
در مدیریت کسب و کار کوچک کارکنان، سهامداران، تامین کنندگان و شرکای کلیدی رابطه تنگاتنگی با کسب و کار دارند. بنابراین رهبری بنگاه باید دارای یک ذهن قوی و با قدرت مدیریت بالا باشد تا بتواند با حداکثر کارایی از تمامی منابعی که در اختیار دارد و ارتباطات خود به منظور پیشبرد اهداف این کسب و کار استفاده نماید و به صورت همزمان باید رضایت تمامی ذینفعان را نیز برآورده نماید مدیران یک کسب و کار کوچک کارکنان خود را به خوبی می‌توانند ترغیب نماید تا آنها با حداکثر توان خود فعالیت های خود را انجام دهند و در مقابل از زحمات آنها تقدیر به عمل آید و از این طریق می توانند یک فرهنگ تلاش و کوشش را در فضای کاری کسب و کار پایه گذاری نمایند و از سوی دیگر با تشویق ارائه ایده های خلاقانه فضای پویایی را در جهت تحقق اهداف کسب و کار ایجاد نمایند.

فواید مدیریت کسب و کار های کوچک

تقریباً تمامی کسب و کارهای کوچک متعلق به بخش خصوصی هستند و بخش عمده ای از اشتغال زایی در اقتصاد های مختلف در دنیا به عهده کسب و کار های کوچک می باشد بنابراین بزرگترین اقتصاد های دنیا نیز به این کسب و کار های کوچک وابستگی بسیار زیادی دارند. این کسب و کار ها علاوه بر آن که اشتغال خوبی ایجاد می نمایند، ظرفیت خلاقیت و نوآوری بسیار بالایی دارند. تقریباً تمامی این کسب و کار های کوچک به صورت کارآفرینی ایجاد می شوند و بنابراین در صورتیکه این کسب و کار ها بتوانند در فضای کاری خود رشد کنند این موضوع به این معنا است که افراد حرفه‌ای و توانمندی در داخل این کسب و کار ها پرورش یافته و این ظرفیت در آنها ایجاد شده است که بتوانند مهارت های خود را نیز توسعه دهند و کسب و کار آنها نیز می تواند در مسیر فعالیت خود کار خود را گسترش دهد و بنابراین نقش بیشتری می تواند در صنعت مربوط به خود ایفا نماید. بنابراین ظرفیت خود را برای جذب کمک های دولتی و همچنین جذب سرمایه گذار های قدرتمند و شرکای کلیدی مناسب نشان داده است. اما به طور خلاصه اگر بخواهیم به مزیت های مدیریت کسب و کارهای کوچک اشاره نماییم می توانیم به وجود انعطاف پذیری بالا در کسب و کار های کوچک، ظرفیت بالای آن ها در ایجاد خلاقیت و نوآوری، امکان ایجاد برند شخصی در این کسب و کارها، اشتغال زایی مناسب برای افراد محلی اشاره نماییم. اما به غیر از این مزیت هایی که به آنها اشاره نموده ایم مدیریت کسب و کارهای کوچک با چالش هایی نیز همراه می باشد که از آن جمله می توانیم ساعت های طولانی ساعت های کاری بیش از حد، وظایف پیچیده مدیریت و چند وظیفه بودن نفرات اصلی در این کسب و کارها را عنوان نماییم.

با وجود آنکه برای موفقیت یک کسب و کار کوچک وجود یک ایده مناسب ضروری است. اما پس از راه‌اندازی این کسب و کار مدیریت و رهبری قوی، توانمندی بالا در فروش محصولات کسب و کار توانمندی در مدیریت کارکنان نیز باید وجود داشته باشد تا بتوان موفقیت پایداری را از مدیریت کسب و کار کوچک انتظار داشت.

مهمترین مواردی که باید در مدیریت کسب و کار کوچک مورد توجه قرار گیرد

 

مدیریت کسب و کارهای کوچک

 

همانگونه که عنوان شد مدیریت توان رهبری بالا، توانمندی در بازاریابی و تبلیغات، مدیریت منابع انسانی از مهمترین موارد الزامی در موفقیت در مدیریت کسب و کار کوچک محسوب می شود اما به صورت مشخص برای موفقیت یک کسب و کار موارد زیر را مرود توجه قرار داد.

 

مطالب مرتبط: آموزش دوره راه اندازی کسب و کار آنلاین

 

• طرح کسب و کار

معمولاً طرح کسب و کار پیش از راه اندازی آن تهیه می ‌شود و در زمان راه اندازی و پس از راه اندازی کسب و کار این طرح تهیه شده مبنای بسیاری از تصمیم گیری ها برای مدیران می باشد. جزئیات مربوط به محصول، بازار هدف، پیش ‌بینی‌های گردش مالی از مهمترین اقلامی هستند که در طرح کسب و کار باید در مورد آنها موارد به اندازه کافی مورد بررسی قرار گیرد و نتایخ آن در این طرح وجود داشته باشد و در طول فعالیت کسب و کار نیز اطلاعات مندرج در این طرح باید به صورت منظم به روز رسانی شود.

• تامین مالی

پس از اینکه کسب و کار راه اندازی شد گردش مالی قلب یک کسب و کار می باشد که در این کسب و کار سبب ایجاد حیات در آن می شود. گردش مالی در این کسب و کار می‌تواند از طریق گرفتن تسهیلات، سرمایه گذاری شخصی، کمک های بلاعوض دولت و یا فروش سالانه محصولات باشد. از آنجایی که هر یک از این راه های تامین مالی برای کسب و کار دارای مزایا و معایب خاص خود می باشد بنابراین اشراف مدیریت کسب و کار کوچک بر روی هر یک از این راه ها و تصمیم گیری نهایی در ارتباط با نحوه و زمان استفاده از آنها به مهارت بالایی نیاز دارد.

• جذب افراد مناسب

بعد از راه اندازی یک کسب و کار یکی از مهمترین کار هایی که باید انجام شود استخدام افرادی است که به اندازه کافی توانمندی و انگیزه برای کمک به فعالیت های اجرایی کسب و کار داشته باشند. حفظ انگیزه های کاری کارکنان از طریق راهکار های مالی و غیرمالی از دیگر مهارت‌های مدیران کسب و کار می باشد.

• برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان

پس از اینکه مدت زمان مشخصی از اینکه افرادی در کسب و کار استخدام شده اند سپری شد، این افراد به اندازه کافی در ارتباط با جزئیات اجرای کار خود اشراف پیدا می‌کنند اما به منظور ارتقای عملکرد آنها و افزودن مهارت های جدید این افراد نیازمند برگزاری دوره های آموزشی می باشند تا از این طریق توانمندی های خود را به منظور کمک به تحقق اهداف کسب و کار افزایش دهند.

• پیگیری امور مالی از موارد بسیار مهم در کسب و کار می باشد

خرید مواد اولیه و ملزومات در کسب و کار و از سوی دیگر فروش محصولات و خدمات کسب و کار جریان ورود و خروج خروج پول را در کسب و کار ایجاد می نماید. به منظور ثبت تمامی وقایع مالی بسیار ضروری می باشد تا بتوان مدیریت مالی خوبی را در این زمینه اعمال نمود. از این رو استفاده از یک مدیر مالی معتمد می‌تواند در موفقیت حوزه مالی در کسب و کار نقش بسزایی داشته باشد.

• هزینه برای بازاریابی را یک سرمایه‌گذاری بدانید

در فضای کنونی که کسب و کار ها رقابت بیشتری با یکدیگر دارند توانمندی در زمینه بازاریابی و تبلیغات حرف اول را میزند یک مدیر با تجربه برای کسب و کار توانمندی خوبی در زمینه انتخاب روش مناسب برای انجام بازاریابی و تبلیغات در هر مقطع سنی کسب و کار دارد و با انجام هزینه منطقی برای بازاریابی و تبلیغات می تواند منافع خوبی را برای فعالیت اقتصادی خود ایجاد نماید.

 

مقاله مرتبط: معرفی شغل های پر درآمد در ایران

 

مهمترین وظایف مدیر کسب و کار کوچک

مهمترین وظایف مدیر کسب و کار کوچک

معمولاً در کسب و کارهای کوچک صاحبان کسب و کار مسئولیت مدیریت آن را نیز به عهده می‌گیرند. اگرچه در دراز مدت این موضوع می‌تواند به کسب و کار آسیب‌های جدی وارد نماید اما معمولاً این موضوع از ابتدا وجود دارد که مالکان و مدیران کسب و کار در یک یا چند نفر خلاصه می شود. بنابراین این نفرات دارای نقش و وظایف مهمی می باشند و ارتباطات گسترده ای را در داخل و خارج از مجموعه باید برقرار نمایند. انتحاب مدیران میانی در کسب و کارهای کوچک یکی دیگر از دغدغه های مدیریت کسب و کار کوچک است. پس از آنکه ت حدی از سن بنگاه اقتصادی گذشت، ضرورت استفاده از مدیران میانی در کسب و کار احساس می شود این مدیران باید بتوانند ارتباط خوبی را با زیردستان خود برقرار نموده و از طرفی باید منابع در اختیار خود را برای کمک به تحقق برنامه ها و اهداف بنگاه بسیج نمایند. در برخی از کسب و کارهای کوچک معمولا برای انتخاب مدیران میانی از بین بستگان خود قردی را برای سمت مورد نظر در نظر می گیرند در حالیکه ممکن است که در درازمدت این موضوع آسیب های جدی به کسب و کار وارد نماید. علت این موضوع آن است که ممکن است فرد مورد نظر دانش و تجربه لازم را برای قبل آن مسوولیت نداشته باشد در این صورت این امکان وجود خواد شد که کسب و کار از همان قسمت آسیب ببیند.
اما مهمترین وظایفی که این اشخاص به عهده دارند به شرح زیر می باشد:
• بررسی مستمر فعالیتهای روزمره کارکنان
• استخدام کارمندان جدید
• مدیریت موجودی مواد و کالا
• مدیریت تولید
• مدیریت مالی
• مدیریت فروش
• مدیریت انتظارات ذینفعان

کلام آخر

مدیریت کسب و کار کوچک در اقتصاد های مختلف نقش بسیار زیادی در اشتغال زایی و رشد اقتصادی آن جامعه دارند از این رو توسط دولت ها از سیاست های خاصی مورد حمایت قرار می گیرند مدیریت کسب و کارهای کوچک با وجود این که دارای مزیت های خوبی مانند کمک به برندسازی شخصی، امکان مدیریت بهتر منابع انسانی و سایر منابع موجود در کسب و کار می باشد اما با این حال به علت تعدد وظایفی که به عهده آنها می باشد دارای مسئولیت سختی می باشند مدیریت و رهبری قوی توان فروش و بازاریابی بلامدیریت منابع انسانی از مهمترین وظایف مدیر کسب و کار کوچک می باشد

سوالات متداول

طراحی بوم کسب و کار، تأمین مالی، جذب افراد مناسب، برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان، پیگیری امور مالی از موارد بسیار مهم در کسب و کار می باشد، هزینه برای بازاریابی را یک سرمایه‌گذاری بدانید

بررسی مستمر فعالیت‌های روزمره کارکنان، استخدام کارمندان جدید، مدیریت موجودی مواد و کالا، مدیریت تولید
مدیریت مالی، مدیریت فروش، مدیریت انتظارات ذینفعان

همین حالا شروع کن!

4 پاسخ

    1. درود خدمت شما دوست و همراه گرامی، مدیریت کسب و کار کوچک رو دانشگاه هایی مثل دانشگاه الزهرا، دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، دانشگاه تبریز، دانشگاه تبریز، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی و… آموزش می دهند

    1. درود خدمت شما دوست و همراه گرامی. از شما ممنونیم که مقاله مدیریت کسب و کار کوچک رو مطالعه کردین امیدواریم برای شما مثمر ثمر بوده باشه

دیدگاهتان را بنویسید