بازاریابی سبز

سلام ماهانی های عزیز، وقتتان بخیر. امیدوارم که حالتان عالی باشد در این مقاله می خواهیم که درباره بازاریابی سبز با شما صحبت کنیم.

شکی نیست که تکنولوژی و صنعت امروزه، رنگ تازه‌ای به زندگی بشر داده است و بسیاری از کارها را آسان‌ و غیرممکن‌ها را ممکن کرده است. اما همان‌طور که می‌دانید، صنعت در کنار فواید بی‌شمارش مضراتی هم برای انسان و طبیعت دارد. برای داشتن زندگی راحت، گذشته از صنعت و تکنولوژی، به محیط زیست سالم هم نیاز داریم. کشورهای صنعتی از سال ۱۹۶۰ به ضرورت محافظت از محیط زیست پی بردند و با گذر زمان و افزایش آگاهی عمومی، همه‌ی اقشار آن جوامع توانستند این ضرورت را درک و در زندگی روزمره‌ی خود به آن توجه کنند. متأسفانه در کشور ما علی‌رغم میل باطنی شهروندان، آگاهی عمومی و اقدامات عملی به حد کافی نرسیده است. بازاریابی سبز می‌تواند راه‌ حلی برای این مشکل باشد.

امروزه تمام جوامع بشری در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات زیست‌محیطی از جمله انواع آلودگی‌ها مثل آلودگی هوا، آلودگی آب‌ها و مواد غذایی و موارد دیگری مثل افزایش حجم زباله‌های پلاستیکی و غیرقابل تجزیه، افزایش گرمایش جهانی و همچنین مسائل متعدد و مشابه دیگری می‌باشند. مسئول بیش از سه چهارم از این آلودگی‌ها، شرکت‌ها و کمپانی‌های تجاری دنیا هستند که با تولید محصولات مضر برای طبیعت و محیط زیست، باعث گسترش هرچه بیشتر آلودگی‌ها به نقاط مختلف می‌شوند.

حال به نظرتان چگونه می توانیم از این بحران ، در بازاریابی محصول خودمان استفاده کنیم؟

در واقع استفاده کردن از این مدل بحران ها در یک مدل از بازاریابی به اسم بازاریابی سبز رواج پیدا کرده است.

حال در این مقاله می خواهیم به این موضوع بپردازیم که چگونه می توانیم در کسب و کارمان از بازاریابی سبز استفاده کنیم و کسب و کارمان را رشد دهیم.

 

بازاریابی سبز چیست؟

بازاریابی سبز نوعی از بازاریابی می باشد که در آن محصولات و خدمات بر اساس مزایای زیست محیطی آن تبلیغ می شود. حتی میتوان بازاریابی سبز را به عنوان بازاریابی محصولات سازگار با محیط زیست، مطرح کرد. محصولاتی که به هیچ عنوان به محیط زیست آسیب نمی رساند.

بازاریابی سازگار با محیط زیست یا «بازاریابی سبز»، روشی از دادوستد است که در آن تقاضای مصرف‌کنندگان در رابطه با ترویج فرهنگ محافظت از محیط زیست، مورد توجه قرار می‌گیرد. کمپین‌های بازاریابی سبز، برتری ویژگی‌های محصولات و خدمات شرکت خود را در زمینه‌ی حفاظت از محیط زیست پررنگ می‌کنند. این ویژگی‌ها معمولا شامل مواردی مانند، استفاده از مواد سازگار با محیط زیست در بسته‌بندی‌ها، افزایش بازده‌ی مصرف انرژی در محصولات برقی، کاهش مصرف مواد شیمیایی در محصولات کشاورزی، یا کاهش تولید سموم و دیگر آلاینده‌ها در فرایند ساخت محصول هستند.

چگونه از بازاریابی سبز استفاده کنیم؟

پس از آنکه به این موضوع پی بردیم که بازاریابی سبز به چه معناست و علت شکل گیری آن چه بوده است؛ این چالش به وجود می آید که چگونه می توانیم در کسب و کارمان از این مدل از بازاریابی استفاده کنیم؟

شما به عنوان یک مدیر کسب و کار و یا به عنوان یک بازاریاب می توانید به چند روش به تقاضای روز افزون مردم به استفاده از محصولاتی که به محیط زیست آسیب و یا خطری نمی رساند؛ پاسخ دهید.

این روش ها را می توان به شکل زیر طبقه بندی کرد:

1-تاکید بر روی ویژگی های زیست محیطی محصول و گذاشتن تمرکز تبلیغات بر روی آن

2-محصولات جدید را به گونه ای به مخاطبان معرفی وعرضه کنید که مطابق با سلیقه آنها باشد،محصولاتی با بازده‌ی مصرف انرژی بالا، اسراف کم، طول عمر زیاد و سازگار با آب‌وهوای بومی

3- طراحی مجدد محصولات موجود، اگر تصور می کنید که محصولاتتان با روش و شیوه ای که می خواهید در این نوع از بازاریابی ارائه دهید متفاوت است پس حتما در طراحی آنها تغییراتی را اعمال کنید. برای مثال اگر محصولات شما ، به شکلی طراحی شده است که به محیط زیست آسیب و یا خطری را وارد می کند؛ خب طبیعتا شما نمی توانید از این مدل از بازاریابی استفاده کنید. پس خودتان را با این مدل از کمپین ها تطبیق دهید.

 

 بسیاری از شواهد نشان می‌دهند که بعضی از شرکت‌ها، تنها جهت کسب منافع بیشتر روی بازاریابی سبز تأکید دارند. گرچه شرکت‌هایی نیز هستند که محصولات‌شان را با حساسیت‌های همه‌گیر محیط زیست هماهنگ می‌کنند؛ زیرا صاحبان و مدیران آنها به اندازه‌ی خشنودی و رفع نیاز‌ها و خواسته‌های مصرف‌کنندگان، در برابر حفظ محیط زیست نیز احساس مسئولیت می‌کنند. بازاریابی سبز در واقع روی لزوم نظارت بر محیط زیست تأکید می‌کند.

 هر نوع فعالیت بازاریابی، که نظارت بر محیط زیست را به‌عنوان یک مسئولیت اساسی در توسعه‌ی کسب‌وکار به رسمیت بشناسد و روی لزوم مسئولیت‌پذیری به اندازه‌ی رشد کسب ‌وکار تأکید داشته باشد، بازاریابی سازگار با محیط زیست نامیده می‌شود. این تعریف نیز باید به تعریف رایج مسئولیت‌ها و اهداف کسب‌وکار اضافه ‌شود.

 

آیا مصرف کنندگان حاضرند برای محصولات سازگار با محیط زیست پول بیشتری پرداخت کنند؟

هدف بازاریابی سبز این می باشد که با ارائه‌ی ارزش بیشتر از جنبه‌ی زیست محیطی توجه مشتریان را به خود معطوف نماید و به  مخاطبان این حس را تلقین کند که این برند به تمام جنبه‌های زندگی مشتریانش اهمیت می‌دهد و مشتری نیز به هنگام تصمیم خرید یک امتیاز ویژه برای این برند در نظر بگیرد.

اما این موضوع بیانگر رضایت مشتریان برای پرداخت بیشتر به این برندها نیست. با این‌حال، بسیاری از افراد معتقدند برندهای سبز برندهای لوکسی هستند که مشتریان محصولات آن‌ها را حتی با قیمت بیشتر به محصولات دیگر برندها ترجیح می‌‌دهند و از آنها خرید خود را انجام می دهند.

این مسئله باعث شد تا شرکت مشهور تحقیقات بازار به نام نیلسون تحقیقی را در این زمینه انجام دهد. این نظرسنجی از ۳۰۰۰۰ مصرف‌کننده از ۶۰ کشور جهان صورت گرفت. نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد که:

نتیجه گیری اول: ۵۵%از مصرف‌کنندگان حاضر به پرداخت اضافی برای محصولات و خدماتی هستند که متعهد به تاثیر اجتماعی و زیست‌محیطی هستند.

نتیجه گیری دوم: ۵۲٪ از مصرف‌کنندگان در شش ماه گذشته، حداقل یک محصول از محصولات شرکت‌های متعهد به مسئولیت اجتماعی خریداری کرده‌اند.

نکته‌ی جالب این تحقیق آن‌جاست که مصرف‌کنندگان آسیا، آمریکای لاتین و شرق میانه (حدود ۶۵٪) نسبت به اروپا و شمال آمریکا تمایل بیشتری برای محصولات سبز دارند و حاضرند برای آن هزینه‌های اضافی پرداخت نمایند.

 

هرگز به فکر سوء استفاده از این مدل بازاریابی نباشید:

در حالی‌که بازاریابی سبز در حال توسعه و رشد است و روز به روز بر تعداد مصرف‌کنندگانی که تمایل به خرید از شرکت‌های سبز دارند افزوده می‌شود؛ اما محدودیت‌هایی نیز در این زمینه وجود دارد.

مابین ادعاها و محصولات برخی از برندها تناقض وجود دارد، در واقع بسیاری از کسب‌وکارها از فرصت استفاده کرده و به دروغ برخی کارهای مثبت را به خود الحاق می‌کنند. به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ برند صابون Down نشان حمایت از حیات‌وحش داشت، اما تحقیقات گروه‌های زیست محیطی نشان داد که ماده‌ای در این صابون وجود دارد که برای آبزیان سمی و بسیار خطرناک است. همین موضوع منجر به نابودی آن برند شد. لذا سوءاستفاده از این مفهوم می‌تواند تاثیرات بسیار مخربی در ذهن مشتریان شما داشته باشد.

 

سخن پایانی 

از اینکه تا انتهای این مقاله همراه من بودید از شما متشکرم. در این مقاله سعی کردیم که مبحث بازاریابی سبز را برایتان به صورت مفصل مطرح کنیم و به این مسئله بپردازیم که چگونه می توانیم با استفاده از این مدل از بازاریابی ، سود و درآمد کسب و کارمان را افزایش دهیم.

اگر در خصوص این مقاله نظر و یا صحبت خاصی دارید ، می توانید در بخش نظرات برایمان بنویسید و مطمئن باشید که کارشناسان مجموعه ماهان تیموری با اشتیاق پاسخگو شما خواهند بود.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید