سخنوری چیست؟

شاید هر کدام از ما افرادی را دیده ایم که صحبت های جذابی دارند و همه را شیفته خود می کنند به همین خاطر دوستان و روابط زیادی دارند .از این مهارت با عنوان های فن بیان ، خطابه، فصاحت نیز یاد می شود . به همین خاطر قصد داریم در این مقاله به این مفهوم بپردازیم که سخنوری چیست؟ و چگونه می توانیم از آن به نفع خود استفاده کنیم.
بنابراین معنا و مفهوم سخنوری این است که فرد بتواند به خوبی صحبت کند و طرف مقابل خود را تحت تأثیر قرار دهد و در نهایت مخاطب صحبت های او را قبول کرده و حتی اقدام به انجام کارهایی بکند.

ژن سخنوری

خیلی از افراد فکر می کنند هر کسی که یک مهارت عالی دارد صرفاً آن را از پدر و مادر خود به ارث برده است با این حال باید گفت این افراد در اشتباه کامل به سر می برند زیرا هر فردی می تواند مهارت هایی را یاد بگیرد و در آن ها به موفقیت برسد. این در حالی اتفاق می افتد که واقعاً فرد بخواهد و برای این که موفق شود بهای آن را پرداخت کند که این موضوع با تمرین و تکرار فراوان اتفاق می افتد و در نهایت فرد می تواند در سخنوری، حرفی برای گفتن داشته باشد.
علاوه بر این موضوع دیگری که برای پاسخ به سؤال سخنوری چیست باید گفت این است که این مهارت مانند مهارت های دیگر نیز اصول و قواعد خود را دارد با این حال این اصول و قواعد بسیار ساده به نظر می رسند. به عنوان مثال رعایت ریتم صدا، لحن ، سرعت صحبت و… از مواردی هستند که باعث موفقیت شما در این حوزه می شود.

از کجا شروع کنیم

 

از کجا شروع کنیم

 

اولین نکته در بحث سخنوری این است که فرد باید بسیار شفاف و واضح صحبت کند تا بتواند نظر مخاطب خود را جلب کند. بنابراین با اضافه کردن چاشنی ریتم مناسب قدرت کلام خود را به شدت افزایش می دهید و تأثیر کلام خود را دو چندان می کنید. علاوه بر این موضوع ، استفاده از کلمات بسیار سخت که مخاطب معنا و مفهوم آن را متوجه نمی شود ،پرهیز کنید و به جای آن از کلمات تأثیر گذار و حتی جدید که قابل فهم است استفاده کنید.

عدم استفاده از جمله پر کن ها

احتمالاً همه ما در بین صحبت کردن خود از آواهایی مانند ، اووم ، عه و… استفاده می کنیم و یا حتی از کلمات تکراری و یا بهتر است بگوییم تکیه کلام های زیادی مانند، به قوله، در واقع، بنابراین، مثلاً و… استفاده می کنیم .بنابراین باید بدانید استفاده از این کلمات در گوش شنونده بسیار آزار دهنده به نظر می رسد و در واقع باعث می شود از وضوح صحبت های شما کاسته شود.
این موضوع به این دلیل اتفاق می افتد که زمانی که ما کلمه کم می آوریم مغز ما با استفاده از جمله پرکن ها می خواهد زمان بخرد تا کلمه مورد نظر یا جمله بعدی را بیان کند . به همین خاطر اگر می خواهید در حرفه سخنوری حرفه ای شوید نیازمند انجام چند کار ساده اما به شدت نتیجه بخش، هستید . به عنوان مثال هنگامی که متوجه شدید می خواهید از جمله پر کن ها استفاده کنید، مکث کنید و به سخنوری خود ادامه دهید . این کار تأثیر کلام شما را افزایش می دهد و صحبت های شما را شنیدنی تر و جذاب تر می کند.

کامل صحبت کن

کامل صحبت کن

 

 

یکدیگر از مواردی که باعث می شود در سخنوری بسیار خوب عمل کنید این است که سعی کنید کلمات را به صورت کامل ادا کنید و از لحن کوچه بازاری دوری کنید به طور مثال وقتی می خواهید بگویید دقیقاً از دیقا استفاده نکنید زیرا تأثیر کلام شما را به شدت کاهش می دهد.

ابتدا فکر کن بعد صحبت کن

یکی دیگر از موانع سخنوری این است که ما قبل از اینکه فکر کنیم، صحبت می کنیم و گاهی جملاتی را بیان می کنیم که به راحتی می تواند ارتباطات ما را از بین ببرد و اصلاً کاری کند که مردم جور دیگری در مورد ما فکر کنند، به همین خاطر مهارت فکر کردن و بعد صحبت کردن می تواند نتیجه بسیار خوبی را به دنبال داشته باشد. ما در این مورد ضرب المثل هایی نیز داریم .به طور مثال ضرب المثلی داریم که می گوید ابتدا حرف هایت را مزه مزه کن بعد حرف بزن !
برای این که بتوانید به این مهارت دست پیدا کنید ابتدا خودتان را جای مخاطبتان قرار دهید و ببینید اگر جای آن ها بودید چه سؤالاتی می پرسیدید ، با این کار ذهن خود را برنامه ریزی می کنید تا در هر زمانی آماده باشید و قبل از اینکه سوالی بپرسند ، به قول معروف جواب هایی در آستین داشته باشید.

اعتماد به نفس خود را نشان بده

 

اعتماد به نفس خود را نشان بده

 

شاید افرادی را دیده باشید که وقتی صحبت می کنند ، خیلی با ترس و لرز و بسیار آرام این کار را انجام می دهند، به همین دلیل خیلی از افراد از آن ها سو استفاده می کنند . به نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟ جواب بسیار ساده است وقتی فردی اعتماد به نفس دارد خیلی از افراد حرف او را می خوانند و به صحبت های او گوش می دهند و او را فردی جذاب و دوست داشتنی می دانند.
بنابراین وقتی شما با اعتماد به نفس صحبت می کنید و یا وانمود می کنید که فردی با اعتماد به نفس هستید مردم جور دیگر به شما نگاه می کنند و شما را دوست خواهند داشت . حال وقتی شما با اعتماد به نفس مشغول سخنوری می شوید این تأثیر دو چندان می شود و مردم ناخودآگاه به شما توجه بیشتری می کنند و سخنان شما مورد توجه قرار می گیرد.

سرعت خود را حفظ کن

سرعت صحبت کردن شما یکی دیگر از موضوعاتی است که در سخنوری اهمیت بسیار بالایی دارد زیرا این سرعت باعث می شود مخاطب شما سر ذوق باید و یا از سخنان شما خسته شود . به همین خاطر شما باید از یکنواختی سرعت صحبت های خود دوری کنید. بنابراین باید یاد بگیرید در حین سخنوری گاهی سرعت گفتار خود را گاهی تند ، گاهی آهسته و گاهی معمولی صحبت کنید تا تاثیر جملات خود را بالا ببرید و اهمیت جملات خود را از این طریق نشان دهید.

مطالعه کنید

مطالعه یکی از کارهایی است که باعث می شود هر فردی از لحاظ ذهنی قوی و حتی دایره لغات او افزایش پیدا کند . این موضوع باعث می شود فرد راحت تر جمله پر کن ها را کنار بگذارد و بهتر با مخاطب خود صحبت کند و منظور خود را برساند. به همین منظور برای تقویت مهارت سخنوری خود کتاب های زیاد و حتی مربوط را بخوانید تا با یک تیر دو نشان بزنید.

زبان بدن

یکی دیگر از نکات مهم در سخنوری و فن بیان استفاده از زبان بدن است. این مهارت یکی از مواردی است که می تواند مهارت سخنوری شما را تقویت کند و صحبت های شما را بهتر به سمع و نظر مخاطب برساند و تأثیر کلام را چندین برابر می کند. شما با این کار در اصل دو بار به مخاطب خود مطالبتان را ارائه داده اید ؛ یک بار با صحبت و یک بار با زبان بدن به همین خاطر موضوعات در ذهن مخاطب می ماند. برای اینکه بتوانید این مهارت را یاد بگیرد و صحبت های خود را با زبان بدن خود همراه کنید بهتر است جلو آیینه بایستد و تمرین کنید تا در نهایت بتوانید با هماهنگی بیشتر تأثیر خود را بر مخاطب بگذارید و سخنوری عالی داشته باشید.

چشم ها دریچه دنیای ارتباطات

یکی از موارد بسیار مهم که می تواند توجه مخاطب شما را جلب کند تماس چشمی است. اگر شما بتوانید از این ابزار در سخنوری خود استفاده کنید قلب مخاطب خود را تسخیر کرده اید . وقتی شما بتوانید با یک برنامه از پیش تعیین شده به طور منظم ارتباط چشمی قوی با مخاطب خود ایجاد کنید با این کار شما می توانید توجه مخاطب را به خود جلب کنید ، زیرا آن ها به این مسئله پی خواهند برد که شما برای آن ها اهمیت فراوانی قائل هستید.

گوش شنوا داشته باشید

متأسفانه ما در ایران مهارت گوش دادن را یاد نگرفته ایم و حتی آموزش های آکادمیکی نیز در این باره وجود ندارد با این حال مهارت گوش شنوا یکی از مسائلی است که می تواند شما را سخنوری حرفه ای نشان دهد .بنابراین ، این ضعف می تواند یک فرصت عالی برای هر فردی که می خواهد سخنوری را یاد بگیرد باشد. برای این که این مهارت را یاد بگیرید به صداهایی که در اطراف شما وجود دارد توجه کنید و صداهای موجود را بشنوید شما با این کار می توانید یاد بگیرید چگونه دیگران را بشنوید و پاسخ آن ها را بدهید.

کلام آخر

ما در این مقاله به این موضوع پرداختیم که سخنوری چیست و چگونه می توان به کمک راه حل های مختلف این مهارت را تقویت کرد تا در نهایت بتوانید ارتباط مؤثری با مخاطب خود بر قرار کنیم و در نهایت بتوانیم تأثیر گذاری بیشتری روی دیگران داشته باشیم. با این حال باید بدانید قرار نیست کارهای بسیار سختی انجام دهید تا سخنور خوبی باشید بلکه با تکرار و تمرین این اتفاق خواهد افتاد.
با این حال و به نظر شما چه موارد دیگری وجود دارد که بتوان به کمک آن مهارت سخنوری خود را تقویت کنیم؟
لطفاً نظر ارزشمند خود را با ماهان تیموری درمیان بگذارید.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید