تصمیم گیری چه مراحلی دارد

تصمیم گیری چه مراحلی دارد : هر روز ما در حال تصمیم گیری هستیم از انتخاب لباسی که قصد داریم با آن خانه را ترک کینم تا غذایی که قرار است در هر روز بخوریم. علاوه بر آن با گسترش دنیای اینترنت در هر دقیقه پیشنهاد هایی به ما نشان داده می شود که ما باید به آنها پاسخ دهیم. از این رو داشتن مهارت تصمیم گیری یکی از مهم ترین مهارت های توسعه فردی است که باید به آن در زندگی شخصی مسلط شویم. زیرا هر تصمیم و انتخابی که در زندگی انجام می دهیم باید بهای آن را بپردازیم. به همین دلیل دانستن این موضوع که تصمیم گیری چه مراحلی دارد به ما کمک می کند که تصمیمات بهتری در زندگی بگیریم.
زمانی که نگاهی به تاریخ می اندازیم متوجه می شویم که بسیاری از پادشاهان تصمیمات اشتباهی گرفته اند و بابت این تصمیم اشتباه هم بهای سنگینی پرداخت کرده اند. به عنوان مثال احمد شاه، آخرین شاه قاجار یکی از این پادشاهان بود که در اوج فقر و تنگدستی و قحطی در ایران، به جای آن که انتخاب کند که اموال خود را میان مردم گرسنه و بیمار آن روز ایران تقسیم کند، تصمیم گرفت که اجناس خود را به قیمت گران بفروشد. در این شرایط تنها انبار داران بزرگ می توانستند از این محصولات استفاده کنند. آنها هم پس از خرید محصولات از شاه، آنها را در انبارهای خود احتکار می کردند. بهای این تصمیم و اقدامات احمدشاه، از دست دادن پادشاهی بود.

تصمیم گیری چه مراحلی دارد : مشخص کردن چرایی تصمیم

 

 

 

اول از همه شما می بایست مشخص کنید که هدف از تصمیمتان چیست. برای چه می خواهید این تصمیم را بگیرید. چه اتفاقاتی افتاده است که باید این تصمیم را بگیرید. آیا واقعا تصمیم گرفته شده شما می تواند به برطرف شدن این مشکلات کمک کند یا خیر.
مشخص کردن هدف تصمیم گیری اولین مرحله تصمیم گیری است.

تصمیم گیری چه مراحلی دارد : جمع آوری اطلاعات

 

جمع آوری اطلاعات

 

ناصرالدین شاه نیز یک تصمیم اشتباه گرفت. ناصر الدین شاه در مرحله جمع آوری اطلاعات خود که یکی از مهم ترین مراحل تصمیم گیری است، دچار خطا شده بود. سرانجام به دلیل این اطلاعات اشتباه فرمان کشتن امیرکبیر را صادر کرد.
برای جمع آوری اطلاعات در زمینه ای که می خواهید تصمیم بگیرید به شما پیشنهاد می کنیم که از افراد با تجربه کمک بگیرید، در اینترنت جستجو کنید، مزایا و معایب آن تصمیم را بررسی کنید.
مرحله بعد از جمع اوری اطلاعات، مرحله ارزیابی اطلاعات است. هرچه اطلاعاتی که در این مرحله راجع به تصمیمی که قرار است بگیرید، جامع تر باشد می توانید در مرحله ارزیابی اطلاعت بهتر عمل کنید.
برای مثال تصور کنید که از طرف شرکتی به شما درخواستی ارسال می شود. راحت ترین کاری که شما می توانید انجام دهید، این است که سوالاتی برای آشنایی بیشتر سوالاتی از کسی که با شما تماس گرفته است، بپرسید. پس از آن شما باید در اینترنت و اینستاگرام جستجو کنید و با سایت و پیج آنها آشنا شوید.
تاریخچه شرکت را بررسی کنید، نظرات مشتریان را بخوانیدو… در صورت امکان سعی کنید یک بررسی کلی در دوستان و آشنایان داشته باشید که آیا از محصولات آن شرکت استفاده کرده اند یا آشنایی با آن دارند.
علاوه بر تمام این موضوعات، در روز استخدام پیش از آنکه نوبت شما سر برسد، سعی کنید رفتار کارکنان آن مجموعه را بررسی کنید و در زمان مصاحبه، تمامی سوالات مربوط به شرایط حقوقی، فرهنگ سازمانی و …. را از طرف مقابل بپرسید.
نکته حائز اهمیت در این مرحله از تصمیم گیری این است که تلاش کنید تا اطلاعات درستی را به دست بیاورید. همانطور که دیدید اطلاعات اشتباه می توانند تصمیمات اشتباهی را به دنبال داشته باشند.

تصمیم گیری چه مراحلی دارد : مرحله ارزیابی اطلاعات

 

مرحله ارزیابی اطلاعات

 

پس از آنکه به اندازه کافی راجع به تصمیمتان اطلاعات جمع آوری کردید، نوبت به بررسی و تجزیه و تحلیل این اطلاعات می رسد.
از جدول T استفاده کنید:
این تکینک ارزیابی اطلاعات به قدری در میان افراد مختلف جا افتاده است که اگر از افراد مختلف بپرسید که تصمیم گیری چه مراحلی دارد، قطعاً به این تکنیک اشاره خواهند کرد.
در این تکنیک شما یک جدول می کشید، در یک سمت جدول مزایای تصمیمی که قرار است بگیرید را یادداشت می کنید و در سمت دیگر جدول معایب تصمیمتان را یادداشت می کنید. آنتونی رابینیز در کتاب خود از این روش به نام اهرم رنج و لذت یاد می کند. به عبارتی شما در یک طرف جدول راجع به رنج هایی در صورت گرفتن یا نگرفتن این تصمیم به سراغ شما می آید را یادداشت می کنید و در سمت دیگر این جدول لذت هایی که در صورت گرفتن تصمیم تجربه خواهید کرد را یادداشت می کنید.
در واقع این تکنیک کمک می کند که شما جوانب مثبت و منفی را بسنجید. وقتی با یک تصمیم بزرگ روبرو می شویم، گاهی اوقات تصویر بزرگ را از دست می دهیم. لیستی از مزایا و معایب برای هر اقدامی بنویسید و سپس آنها را با هم مقایسه کنید. گاهی اوقات معایب آن‌قدر که ما تصور می‌کنیم بد نیستند یا این که مزایای تصمیم به حدی ارزشمند هستند که ارزش معایب را داشته باشند.
همسو بودن ارزش و تصمیم را مشخص کنید.
بسیاری فقط به دنبال این هستند که بدانند تصمیم گیری چه مراحلی دارد، اما چیزی که از مراحل تصمیم گیری پر اهمیت تر است، شناختن ارزش های خویش است. اگر ارزش هایتان با تصمیمی که قرار است بگیرید در یک راستا نباشند، شما پس از مدتی در آن تصمیم شکست خواهید خورد. دلیلش هم این است که از درون حال خوبی نخواهید داشت. در مورد اهداف و ارزش های خود فکر کنید. مهم است که با خودمان و آنچه در زندگی برایمان ارزش قائل هستیم صادق باشیم. وقتی مواردی را که برای شما مهم هستند در تصمیم گیری لحاظ می کنید، بهترین گزینه ای که ممکن است آشکار شود. به هر حال، به احتمال زیاد به نتیجه ای می رسید که از آن راضی خواهید بود.
دارن هاردی در کتاب استثنا باشید می گوید: اگر تصمیم ها حتی یک درجه با ارزش هایتان اختلاف داشته باشد، نتیجه ای کاملا متفاوت به شما می دهد. همانطور که اگر هواپیما اگر حتی یک درجه در مدار خود در شروع مسیر جا به جا شود در انتهای مسیر از یک شهر دیگر سر در می آورد.

بهترین راه حل را انتخاب کنید
هنگامی که گزینه های جایگزین را ارزیابی کردید، گام بعدی این است که تصمیم خود را بگیرید!

اگر معیارهای مختلفی برای در نظر گرفتن تصمیم دارید، از تجزیه و تحلیل ماتریس تصمیم برای مقایسه قابل اعتماد و دقیق آنها استفاده کنید. اگر می‌خواهید تعیین کنید کدام یک باید بیشترین تاثیر را در تصمیم شما داشته باشند، یک تحلیل مقایسه زوجی انجام دهید.

تصمیم گیری چه مراحلی دارد : مراقبت از تصمیم

 

مراقبت از تصمیم

 

از مهم ترین پاسخ ها به سوال تصمیم گیری چه مراحلی دارد، مراقبت کردن از تصمیم است.
یک محیط سازنده برای تصمیم گیری خود ایجاد کنید

آیا می توانید به تصمیم خود توجه لازم را بدهید؟ قبل از غواصی در حقایق و ارقام، مدتی را صرف آماده سازی خود کنید.
به یاد داشته باشید که بیشتر تصمیم‌ها روی افراد دیگر نیز تأثیر می‌گذارند، بنابراین به ایجاد یک محیط سازنده کمک می‌کند تا در آن شرایط را با هم بررسی کنید و حمایت کسب کنید.
این امر به ویژه زمانی صادق است که برای اجرای تصمیمی که مسئولیت آن بر عهده شماست، باید به افراد دیگر تکیه کنید. شما باید مشخص کنید چه کسانی را باید در این فرآیند بگنجانید و چه کسانی بخشی از هر گروه تصمیم گیری نهایی خواهند بود، که در حالت ایده آل فقط شامل پنج تا هفت نفر می شود.
افراد را قادر به مشارکت در بحث بدون ترس از رد سایر شرکت کنندگان و ایده هایشان کنید. مطمئن شوید که همه تشخیص می دهند که هدف گرفتن بهترین تصمیم ممکن در شرایط، بدون سرزنش است.
احساسات را کنترل کنید
اگر به دلیل اینکه با یک تصمیم سخت روبرو هستید، غرق در احساسات منفی هستید، مهم است که مراقب خود باشید. زمانی را برای استراحت یا انجام کاری که از آن لذت می برید اختصاص دهید.
اگر متوجه می‌شوید که بلاتکلیفی ‌تان در مورد موقعیتی بر نحوه زندگی روزانه‌ تان تأثیر می‌گذارد، بهتر است با فردی که به او اعتماد دارید صحبت کنید یا به یک مشاور مراجعه کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا در فرآیند تصمیم گیری کار کنید و شما را از طریق استراتژی های مختلف راهنمایی کنند.
در گزینه های خود تجدید نظر کنید. اگر بر سر یک تصمیم با فشار زیادی روبرو هستید یا عوامل جدیدی وجود دارد که باید در نظر بگیرید، دوباره گزینه های خود را بررسی کنید. ممکن است تصمیم بگیرید که تصمیم اصلی شما همچنان بهترین است، اما به خودتان این امکان را بدهید که مسیر را تغییر دهید. اگر تصمیمی دیگر برای شما مناسب نیست، این مراحل را دوباره طی کنید تا راه حل بهتری پیدا کنید.

کلام آخر

تصمیم گیری یکی از مهارت های نرم است که چه در زندگی شخصی و چه در محیط کاری به شما کمک خواهد کرد. از این رو در سایت ماهان تیموری سعی کردیم به سوال تصمیم گیری چه مراحلی دارد، پاسخی جامع بدهیم .

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید