مزیت رقابتی و تاثیر آن در کسب کار ها

سلام ماهانی های عزیز، وقتتان بخیر. امیدوارم که حالتان عالی باشد در این مقاله میخواهیم درباره مزیت رقابتی صحبت کنیم.

در دنیای بازاریابی امروز شما حتما می بایست در حرفه خود خاص و شاخص باشید تا بتوانید در بین تعداد بیشماری از رقبایتان حرفی برای گفتن داشته باشید و بتوانید مشتری ها را به سمت خود بکشانید. در واقع شما باید یک یا چند مزیت رقابتی برای کسب و کارتان ایجاد کنید که به واسطه ی آن بتوانید در حرفه و در کسب و کارتان شاخص باشید و حرفی برای گفتن داشته باشید.

حال در این مقاله به این موضوع می پردازیم که اصلا مزیت رقابتی چیست؟ و چگونه می تواند کسب و کار ما را متحول کند؟ و همین طور این موضوع بررسی می شود که چگونه می توانیم برای کسب و کارمان مزیت رقابتی ایجاد کنیم.

بنابراین اگر صاحب کسب و کار و یا مدیر یک شرکت هستید و می خواهید که در حرفه خود سرآمد و یا شاخص باشید؛ پس تا انتها این مقاله همراه من باشید.

مزیت رقابتی چیست؟

مزیت رقابتی قابلیت منحصربه ‌فردی می باشد که کسب و کار شما را از دیگران در میدان رقابت جلو می‌اندازد. و باعث می شود که شما در بازار تحول ایجاد کنید.در واقع  همان کاری است که شما می‌توانید آن را به بهترین شکل انجام داده و در بازار و از نگاه مشتری بی‌نظیر است. یک مزیت رقابتی، قابلیت یا قوت درونی کسب و کار است که مشتری به دلیل وجود آن شما را به عنوان اولین گزینه در بازار انتخاب می‌کند.

 پس مشخص است که هر قابلیتی تبدیل به مزیت نمی‌شود، بلکه باید برای مشتری ارزش داشته باشد. دستیابی به مزیت رقابتی پایدار موجب ایجاد یک موقعیت مستحکم و غیرقابل تقلید در بازار می‌شود، بطوری‌که رقبای مستقیم نخواهند توانست از آن به نفع خود استفاده کنند.

 

مقاله مرتبط : راه اندازی کسب و کار

 

هر کسب و کاری  یک راه‌حل منحصربفرد برای دستیابی به این موقعیت را برای کسب و کار خودتعریف می‌کند. در عین حالی ‌که راه‌حل‌ها کاملاً اختصاصی به نظر می‌رسند. یعنی در اصل، مزیت رقابتی را اصلا نباید از دیگران تقلید کنید و در کسب و کار خودتان اجرایی کنید ،زیرا در این صورت شما تبدیل به بازیگر درجه دوم می شوید و آن کسب و کاری که از آن کپی و یا تقلید کرده اید ، نقش اصلی را بازی می کند. در اصل شما با این کارتان هیچ تحولی ایجاد نخواهید کرد و فقط خودتان را ازبا این حرکت از چشم مخاطبان و مشتریان خود می اندازید.

هر چه تعداد مزیتهایی که برای کسب و کار و یا شرکتتان  در اختیار دارید، بیشتر باشد، پایداری آن نیز بیشتر خواهد بود. کسب و کار‌ها با تکیه بر چند مورد برای مثال هزینه، رهبری فنی و دانش بازار مزیت رقابتی خود را شکل داده و بقیه مواردی که عنوان شد را در سطح قابل قبولی نگه می‌دارند.

در این میان، کسب و کار‌هایی هم هستند که به هر دلیلی توانایی این بخش را ندارند که به مزیت های متفاوتی برای کسب و کارشان ایجاد کنند، احتمال پایداری آنها حتی در میان‌مدت نیز بسیار کم است. حتی اگر ظاهر در یک مقطع زمانی توانسته باشند به اثربخشی عملیاتی برسند. اثربخشی عملیاتی به معنای «انجام بهتر فعالیت‌های مشابه با رقبا است». این فعالیتها شامل هر کار روزمره و عملیاتی می‌شود برای مثال کاهش تعداد موارد نقص در محصول نهایی یا تبلیغات فراوان، نشانه‌هایی از اثربخشی عملیاتی هستند. اما در نقطه مقابل اثربخشی استراتژیک که به انجام کار متفاوت نسبت به رقیب تاکید دارد، غالباً فراموش می‌شود.

 

اهمیت مزیت رقابتی برای کسب و کار چیست؟

ساده ترین دلیلی که می توانم برایتان بیاورم این است که اگر به تازگی کسب و کاری را برای خودتان راه اندازی کردید ، می بایست یک ایده جذاب برای خودتان داشته باشید تا به وسیله آن بتوانید نسبت به رقبای خودتان که سالها در این حرفه مشغول به فعالیت هستند؛وجه تمایز داشته باشید.

در بازار کسب و کار امروز، نه تنها می بایست این اقدامات را انجام دهید بلکه باید بهتر از رقیبتان باشید تا بتوانید که به موفقیت برسید.

نکته ای که باید در ابتدای مسیر کسب و کارتان به آن توجه کنید این است که

از نظر محصولات ممکن است نتوانید نوآوری داشته باشید و باید همان محصولاتی را بفروشید که بقیه می‌فروشند یا همان خدماتی را ارائه دهید که بقیه ارائه می‌دهند؛ پس باید به فکر ایجاد مزیتی بیافتید که رقبای شما از ارائه آن عاجزند. تا بتوانید به واسطه  آن خود را در بازار رقابتی مطرح کنید.
بنابراین برای جذب مشتریان به سمت خود و در دست گرفتن بازار، نیاز به یک مزیت رقابتی دارید؛ در غیر این صورت، مشتریان به سمت رقیبانتان جذب خواهند شد و درآمدتان کاهش میابد.

پیشنهاد مطالعه: کسب و کار اینترنتی

 

چگونه مزیت رقابتی ایجاد کنیم؟

همان طور که برای همه واضح و مشخص است،این است که رقابت در فضای امروز بازار بسیار مشکل است ،اما به هر حال شما باید بتوانید برای کسب و کارتان مزیت هایی را ایجاد کنید تا بتوانید خودتان را مطرح کنید وگرنه محکوم به شکست هستید.

برای این کار نیاز دارید که سه عامل زیر را بررسی و تحلیل نمایید:

تحلیل عملکرد رقبا:

عملکرد رقبایتان را به دقت بررسی و تحلیل نمایید. ببینید چه خدماتی ارائه می‌دهند و کدام خدمات مهم را در لیست کار خدمات خود ندارند. ببینید رقیبانتان چه ضعف‌هایی دارند و سعی کنید آن ضعف‌ها را در کسب و کار خود جبران کنید. و دقیقا همان نقاط ضعف بشود نقاط قوت کسب و کار شما؛ در واقع باید نقاط ضعف رقیبانتان را به نقاط قوت خود تبدیل کنید. هیچ وقت سعی نکنید که یک کپی بسیار ضعیف از رقیبتان باشید.

تحلیل مشتری:

هیچ موقع در کسب وکارتان مشتری ها را فراموش نکنید. زیرا در نهایت آنها هستند که بابت خدمات و یا محصولات شما پول پرداخت می کنند بنابراین تمام تمرکز خودتان را بر روی مشتری ها بگذارید و سعی کنید که برایشان ارزش ایجاد کنید.

 بهتر است نیازهای مشتریان را شناسایی کنید، بدانید که مشتریان شما چه کسانی هستند و بر اساس آن اقدام به رفع نیازهای آنان نمایید.

کسب دانش:

بهتر است برای اینکه بتوانید متفاوت از رقیب‌هایتان باشید بر دانش و توانمندی تیم کسب و کار خود تکیه کنید. برای مثال برند گوگل سال‌هاست که تکنولوژی‌های جدید و به‌روز در دستور کار خود دارد و از این بابت دست‌نیافتنی شده است.

توانمندی و دانش شما می‌تواند برای شما مزیت رقابتی به ارمغان بیاورد و خودش نیز یک مزیت نسبی برای کسب و کار شما باشد. برای مثال اگر تیمی متخصص در امر فروش فراهم کنید بهتر می‌توانید نسبت به سایر رقبا محصولات خود را به فروش برسانید. و بازده مناسب تری را تجربه کنید حتی اگر توانمندی‌های محصولات شما در حد رقیبتان باشد.

چگونه مشتریان وفادار پیدا کنیم؟

حال که مزایای رقابتی سازمانمان را شناسایی کردیم ،زمان آن است که بفهمیم در کسب و کارمان چگونه مشتریانی وفادار کسب کنیم؟

شما باید مزایای کسب و کارتان را به گونه ای انتخاب کنید که نه تنها یک قدم بلکه چندین قدم از رقبای خودتان جلوتر باشید.در واقع شما می بایست یک مزیت رقابتی پایدار برای کسب و کارتان ایجاد کنید . حال شاید بپرسید که مزیت پایدار چیست؟

مزیت پایدار ، مزیتی می باشد که دیگر هیچ کس نمی تواند با شما درآن رقابت کند. در واقع شما پیشرو در آن هستید به گونه ای که هیچ یک از رقبایتان نتوانند با شما رقابت کنند. وشما بدون رقابت در این بازار به تاخت و تاز بپردازید.

برای مثال شما می توانید به شرکت های بزرگی مثل اپل و یا گوگل توجه کنید. رقبای این شرکت ها کم نیستند اما این دو  شرکت توانسته اند که سهم بزرگی از بازار را در اختیار خود بگیرند. به گونه ای که مخاطب منتظر است تا این شرکت ها ، محصولات و یا خدمات خود را ارائه بدهند تا آنها خریداری کنند. به این نکته توجه داشته باشید که تکنولوژی و دانش شرکت اپل به گونه ای است که تاکنون هیچ شرکتی نتوانسته است که با او به رقابت جدی بپردازد و به آن دست پیدا کند.بنابراین تکنولوژی و دانش، مزیت پایدار این شرکت ها هستند و به این دلیل شرکت های مختلف توان مقابله و رقابت را با آنها ندارند.

مقاله کسب و کار خانگی را مطالعه کنید

 

چه راهبردهایی برای ایجاد مزیت وجود دارد؟

شما به عنوان مدیر و صاحب یک کسب و کار می توانید از استراتژی های مختلفی برای ایجاد یک مزیت رقابتی برای خودتان استفاده کنید که در ادامه این مقاله به آن می پردازیم.

کنترل و مدیریت هزینه ها:

اگر بعد از شناخت مخاطبان و مشتریان خود ، نتیجه گیری کردید که قیمت پایین می تواند یک مزیت رقابتی برای کسب و کار شما محسوب شود پس باید هزینه های مربوط به ساخت و تولید محصولات خود را پایین بیاورید.اگر بتوانید این استراتژی را بتوانید در مقیاس بزرگ تر انجام دهید ، می توانید در بازاری که همه ی رقبایتان با قیمت های بالاتری فعالیت می کنند، شما نبض بازار را در دست بگیرید و بتوانید با استفاده از این قابلیت ؛ کسب و کارتان را چند قدم جلو بندازید.

استراتژی تمایز:

به این نکته توجه داشته باشید که اگر کیفیت محصولات و موارد دیگری به جز قیمت برای مشتریان شما اهمیت دارد، می‌توانید در آن‌ها تمایز ایجاد کنید و اگر بتوانید به خوبی از عهده ایجاد تمایز برآیید، حتی می‌توانید، قابلیت این را داشته باشید که  محصولات و یا خدمات خود را با قیمت‌های به نسبت بالاتری از رقبا به دست مشتریان برسانید. پس به این نکته توجه کنید که اگر کیفیت محصولاتتان را بالا نگه دارید و مزیت های فوق العاده ای را ایجاد کنید ، حتی مشتریان حاضر هستند که مبالغ بیشتری را برای محصولات شما بپردازند.

تمرکز:

توجه داشته باشید که هدف از این استراتژی، تمرکز بر یک بازار خاص کوچک می باشد. به این نکته توجه کنید اگر مشتریان آن بازار کوچک، نیازها و خواسته های  متفاوتی را در نظر داشته باشند و شما می توانید با عرضه محصولات و خدمات خود، نیازهای آن‌ها را برطرف کنید، و قطعا وضعیت های بسیار مطلوبی را در کسب و کارتان تجربه خواهید کرد.

حتما به این مسئله توجه کنید که هر کدام از این راهبردها، باید با توجه به شناخت مشتریان، مخاطبان و رقبا صورت گرفته و انجام گیرد تا به نتیجه فوق العاده ای برسید.

مطلبی که معمولا در کسب و کار پیش می آید این موضوع می باشد که بسیاری از شرکت‌ها در شرایط بحرانی جامعه و یا سازمانشان، دچار شوک بزرگی می شوند اما نکته ای که می توان در این جا مطرح کرد این است که در مقابل این مشکل دو راه دارند، یا باید قید کار و بیزینس خود را بزنید و یا استراتژی‌های مختلف فروش خود را تغییر دهید و با ایجاد یک مزیت رقابتی و بهبود مشکلات خود، دوباره سرپا شده و سازمان خود را از شرایط بحرانی نجات دهید.بنابرابن توجه کنید که  ساخت یک مزیت رقابتی مناسب، می‌تواند سازمان شما را به طرز عجیبی از بحران نجات دهد. و دقیقا مانند پلی عمل کند که شما را از شکست به سمت پیروزی سوق دهد.

پس برای رسیدن به یک استراتژی مناسب در کسب و کار خودتان ، حتما زمان بگذارید و تمام تلاش ، توان و تمرکز خود را قرار دهید تا بتوانید به یک نتیجه گیری بسیار مناسب و مطلوب در این حوزه برسید. چون داشتن این استراتژِی می تواند شما را نجات دهد.

به یک نکته فوق العاده مهم در کسب و کارتان توجه کنید و آن این مطلب باشد که برای رسیدن به موفقیت، باید بتوانید سودی را که برای بازار هدف خود فراهم می‌کنید، بهتر از رقبای خود ارائه دهید. و دقیقا این مزیت رقابتی شماست. شما باید این پیام را در هر ارتباط با مشتریان خود تقویت کنید. که شامل تبلیغات، روابط عمومی و نقاط فروش شما در کسب و کارتان می باشد.

پس به این مطلب هم توجه کنید که حتی اهمیت دادن به ویترین کار و نحوه تعامل کارمندان شما با مشتریانتان در این امر، ضروری خواهد بود.

سخن پایانی

از اینکه تا پایان این مقاله همراه من بودید از شما متشکرم ، در این مقاله سعی کردیم که مبحث مزیت رقابتی در کسب و کار را برایتان به طور کاملا مفصل توضیح دهیم ؛حال اگر در خصوص این مقاله نظر و یا صحبت خاصی دارید می توانید در بخش نظرات برایمان بنویسید و مطمئن باشید که کارشناسان مجموعه ماهان تیموری با اشتیاق پاسخگو شما خواهند بود.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید