افراد کاریزماتیک چه ویژگی‌هایی دارند؟

افراد کاریزماتیک چه ویژگی‌هایی دارند؟

اگر از دو انسان در مورد تعریف افراد کاریزماتیک پرسیده شود، احتمال شنیدن دو پاسخ متفاوت بسیار زیاد است. اما به طور کلی، می‌توان گفت : به کسانی گفته می‌شود که با داشتن برخی ویژگی‌های خاص قادر هستند دیگر انسان‌ها را به خود جذب کنند. درواقع، افراد کاریزماتیک افرادی جذاب و اثرگذار هستند. در این مقاله قصد داریم 20ویژگی که در تمامی افراد کاریزماتیک مشاهده می شود را با هم بررسی کنیم تا با تمرین این ویژگی ها بتوانید به بهترین شکل به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید.

کلمه کاریزما به چه معناست؟

کاریزما ریشه یونانی دارد که کلمه از خاریس گرفته شده است که به معنای دختری افسانه ای است که در ادبیات یونان جز اسطوره های آن کشور است که به‌عنوان نماد جذابیت و زیبایی شناخته می شود. با این وجود خود واژه معنی اصلی دیگری دارد که در مورد لطف خدایان است که زیبایی و جذابیت را به مردم می داده است.

با این تفاسیر اگر بخواهیم معنای کاریزما بودن را درک کنیم این طور به نظر می رسد که خیلی از ما آن را با جذابیت یکی می دانیم و خصوصیات افراد کاریزماتیک را با همین موضوع می سنجیم.

کاریزما و علوم

کاریزما و علوم

کاریزما و خصوصیات افراد جسور در علوم  مختلفی مورد بحث و گفت گو و تحقیق قرار گرفته است به طور مثال در رسته جامعه شناسی کاریزما را سرچشمه قدرت و مقبولیت بین مردم می داند. در حوزه روانشناسی آن را در قالب خصوصیات افراد جسور مورد بررسی قرار می دهند .

در علوم سیاسی آن را در رسته  تحلیل مدیران و رهبران بزرگ قرار می دهند و در مهارت های ارتباطی آن را در حوزه متقاعدسازی قرار می دهند .

با دقی در موارد بالا متوجه خواهید شد که هر حوزه تعریف متفاوتی از این موضوع دارند به همین خاطر نمی توان به همین راحتی تعریف درستی از این موضوع داشته باشیم اما در ادامه یک تعریف که همه حوزه ها را در بر بگیرد را به شما ارائه می دهیم.

تمرین کن ، کاریزماتیک شو

اما قبل از آن یک تمرین به شما می دهیم تا کمی در مورد کاریزماتیک بودن  به فکر فرو بروید و در نهایت ویژگی افراد جسور را یادبگیرید و به یک فردی که کاریزما است تبدیل شوید.

برای این کار بهتر است ابتدا برای خود تعریف کنید کاریزما از نظر شما به چه معناست و  خصوصیات افراد کاریزماتیک چگونه است . یادتان باشد قرار نیست یک تعریف علمی از این موضوع داشته باشید فقط کافی نظر خود را  بیان کنید.

کار دیگری که باید انجام دهید این است که چند ویژگی که فکر می کنید جز خصوصیات افراد کاریزماتیک است را نام ببرید و سعی کنید مانند آن ها رفتار کنید.

کاریزما، ذاتی یا اکتسابی:

همه ما به یک شکل پا به این دنیا می گذاریم، برهنه، گریان و ناتوان در اموری مانند راه رفتن،‌ حرف زدن و … اما به نظر شما چه اتفاقی می افتد که برخی از افراد می توانند انسان های زیادی را جذب خود کنند و به رهبران بزرگی در صنف خودشان تبدیل شوند؟

کاریزما امری اکتسابی است و شما با رعایت برخی از نکات در روند زندگی خودتان می توانید به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید.

کاریزما، ذاتی یا اکتسابی

ویژگی‌ افراد جسور

1- صاف ایستادن:

یک از خصوصیات افراد کاریزماتیک این است که ، در اغلب مواد صاف و استوار می‌ایستند. این افراد نه شل و ژولیده، بلکه صاف و قبراق هستند.

2- واضح صحبت کردن:

افراد کاریزماتیک، همواره واضح صحبت می‌کنند. این افراد پیش از آن‌که آغاز به صحبت کنند می‌دانند قرار است چه بگویند. از این‌رو، آن را بارها در ذهن مرور می‌کند و با صدایی روشن کلمات را بدون هیچ ابهامی ادا می‌کنند. این افراد در هنگام صحبت کردن عجله نمی‌کنند و هر جمله را با ابهت خاصی به مخاطب می‌گویند تا مخاطب خواه ناخواه تحت تأثیر جمله‌ی گفته شده قرار گیرد.

3- از برخی ژست‌های خاص استفاده کردن:

استفاده از زبان بدن و برخی ژست‌های خاص،  ویژگی افراد جسور است. این ژست‌ها البته که در هر موقعیت متفاوت هستند اما در کل نه تنها بر دیگران بلکه بر روی فرد کاریزماتیک نیز به واسطه‌ی تولید بیشتر آندورفین تأثیر می‌گذارند. آن‌ها با استفاده از زبان بدن و ژست‌های خاص دیگران را به خود جذب کرده و آن‌ها را  تحت تسلط خود قرار می‌دهند. این ژست‌های خاص، همانطور که گفته شد، در هر موقعیت ممکن است متفاوت باشند ولی در کلیت امر، افراد کاریزماتیک خیلی عجله نمی‌کنند، رفتار موقر و آرامی دارند، هول نیستند و به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی اوضاع به طور کامل تحت کنترل‌شان است.

ژست های خاص

4- شنونده‌ی خوبی بودن:

افراد کاریزماتیک همواره شنوندگان خوبی هستند. آن‌ها در هر گفتگو تمام توجه خود را به فرد مقابل و سخنان او اختصاص می‌دهند و حس خوبی را به گوینده انتقال می‌دهند تا بیشتر صحبت کند. رفتار یک فرد کاریزماتیک در برابر سخن گفتن فرد مقابل به گونه‌ای است که گوینده علاوه بر ترغیب برای صحبت کردن بیشتر، از فرد کاریزماتیک تأثیر زیادی می‌پذیرد. درواقع بسیاری اعتقاد دارند خوب گوش کردن به سخنان افراد در آن‌ها تأثیر مثبت بسیاری بر جا می‌گذارد و باعث می‌شود که آن‌ها نیز همواره به سخنان فرد شنونده به خوبی گوش دهند.  به طور خلاصه، فرد کاریزماتیک شنونده‌ی خوبی است و در حین گوش دادن به سخنان فرد مقابل گهگاه با پرسیدن برخی پرسش‌ها مسیر گفتگو را هدایت می‌کند. او حواس خود تنها به گوینده و سخنان او مبذول می‌دارد و از سرک کشیدن به گوشی موبایل و یا روی برگرداندن از فرد گوینده اجتناب می‌کند.

شنونده‌ی خوبی بودن

5- خیلی خشمگین نشدن:

برخلاف آن‌ چیزی که در ذهن بسیاری از مردم است، خشمگین شدن‌های زیاد باعث کاریزماتیک شدن نمی‌شود. در واقع، انسان خواه ناخواه از کسانی می‌تواند تأثیر بپذیرد که  بر خود مسلط هستند و به عواطف و رفتارهای لحظه‌ای، اجازه‌ی عمل نمی‌دهند.

6- برخود مسلط بودن:

صحبت از برخود مسلط بودن شد و ما را ملزم کرد که به یکی دیگر از ویژگی‌های افراد کاریزماتیک بپردازیم. فرد کاریزماتیک خیلی تند و ناگهانی از خود ابراز احساسات نمی‌کند. حال این احساس می‌خواهند خشم باشد، یا غم و حتی شادی و خنده. درواقع فرد کاریزماتیک نه خیلی شدید متأثر می‌شود و نه خیلی شدید بشاش و خوشحال. او همواره همچون فردی خویشتن‌دار به نظر می‌رسد که به طور کامل بر خود و سایر عواطف مسلط است. این‌گونه رفتارها هستند که می‌توانند بر جذبه و تأثیرگذاری بیفزایند و نه قهقهه‌ها و گریه‌های شدید. مدیریت احساسات و هوش هیجانی به شما این امکان را می دهد که خودتان را به یک فرد کاریزماتیک تبدیل کنید.

7- تمرکز زیاد:

حواس جمع بودن یکی دیگر از ویژگی‌های افراد کاریزماتیک است. این افراد خیلی کم اجازه می‌دهند که موضوعی حواس آن‌ها را پرت کند به خصوص در زمانی که در حال انجام کاری هستند. آن‌ها به تمام چیزهای ریز و درشت احاطه دارند . نه صداها، نه اتفاقات اطراف و نه هیچ چیز دیگری نمی‌تواند آن‌چنان تأثیری بر روی تمرکز فرد کاریزماتیک داشته باشد.

 

8- لبخند زدن:

در اینجا منظور از لبخند زدن این نیست که افراد کاریزماتیک همواره لبخند به لب دارند، بل آن‌چه که مد نظر است یک لبخند واقعی می‌باشد. تحقیقات نشان از آن دارد که یک لبخند واقعی، که به لبخند دوشِن نیز مشهور است، می‌تواند تأثیر بسیاری بر دیگران داشته باشد. اما در مقابل، لبخند مصنوعی عکس این قضیه عمل می‌کند. بد نیست بدانید که تشخیص لبخند مصنوعی توسط دیگران امر دشواری نیست و اغلب افراد می‌توانند یک لبخند واقعی را از لبخندی مصنوعی تمییز دهند. در هر صورت این نکته‌ای بدیهی است که یک لبخند باوقار و واقعی واکنش زیادی در محیط اطراف می‌تواند داشته باشد.

لبخند زدن

9- برقرار کردن ارتباط چشمی:

برقراری ارتباط چشمی یا همان تماس چشمی یکی از بهتری گزینه‌ها جهت برقراری یک ارتباط خوب میان دو یا جند نفر است. افراد کاریزماتیک چه هنگام گفتگوی دو نفره و چه هنگامی که در یک جمع قرار دارند، با دیگران ارتباط چشمی برقرار کرده و باعث افزایش احساس نزدیکی می‌شوند.

10- نحوه‌ی بیان خوب:

اشخاص کاریزماتیک نحوه‌ی بیان بسیار خوبی دارند. آن چیزی که به آن سخنوری گفته می‌شود نقش زیادی در متقاعد کردن دیگران ایفا می‌کند. مطلب را خوب بیان کردن حتی گاه می‌تواند حقیقت را دروغ و دروغ را حقیقی جلوه دهد. در هر صورت، فرد کاریزماتیک با بیان خوب و تأثیرگذار خود می‌تواند به راحتی از دیگران انتقاد کند بدون آن‌که موجب رنجش شخص انتقاد شونده گردد.

نحوه‌ی بیان خوب

11- تحسین کردن:

انسان‌های کاریزماتیک تحسین کننده‌های خوبی هم هستند. درواقع آنان به رفتار کسانی که با آنها ارتباط دارند ، می‌دانند کِی و چگونه رفتار یک انسان یا گروه را مورد تحسین قرار دهند تا بر روی انسان یا گروه تحسین شونده تأثیر زیادی داشته باشند.

تحسین کردن

12- به گروه خاصی منحصر نبودن:

افراد کاریزماتیک خود را به یک گروه خاص منحصر نمی‌دانند. همچنین با هر فردی از هر گروه به گونه‌ای متفاوت برخورد می‌کنند، برخوردی که خاصِ آن فرد و یا گروه موردنظر باشد. آنان یاد گرفته اند کسی را قضاوت نکنند و می دانند که هرکسی منطق خودشان را دارد و هرکاری که انجام می دهند بر اساس منطق خودشان درست است. به همین دلیل که رفتار و طرز تفکر کسی را قضاوت نمی کنند، می توانند با هر فردی مناسب خودش رفتار کنند و می توانند با هر شخص ارتباط برقرار کنند.

13- خواندن احساسات دیگران:

خواندن احساسات دیگران توسط این افراد بهتر از سایر افراد است. این اشخاص بهتر می‌توانند نوع لبخند، اضطراب، بیقراری و دیگر احساسات انسان‌ها را تشخیص دهند.

و وقتی که این احساسات را به طرف مقابل بازخورد می دهند، احساس خوبی در آنها به وجود می آید.

14- تمرکز نکردن بر نقاط ضعف دیگران:

در واقع تمرکز کردن بر نقاط ضعف دیگران از جمله کارهایی است که یک فرد کاریزماتیک از آن دوری می‌جوید. افراد کاریزماتیک بیش از آن‌که بر نقاط ضعف دیگران تمرکز داشته باشند بر نقاط قوت آن‌ها تمرکز دارند و با تقدیر و تحسین‌های مناسبی که از دیگران به عمل می‌آورند تأثیر بسیاری از خود بر جای می‌گذارند. همچنین آنها با افرادی که ارتباط نزدیکی دارند، نقاط قابل بهبودشان را به آنها بازخورد می دهند.

15- لمس کردن:

یک ویژگی افراد جسور این است که گاهی با لمس کردن موقرانه‌ی مخاطب خود تأثیر زیادی از خود بر جای می‌گذارند. البته از خاطر نباید برد که این لمس در هر مکان و در هر زمانی نباید صورت گیرد و تشخیص مکان و زمان مناسب آن نیز بر عهده‌ی فرد کاریزماتیک است.

16- مثبت نگری:

یکی دیگر از خصوصیات افراد کاریزماتیک بدبین و منفی نگر نیستند. آن‌ها همواره به موفقیت و آینده‌ای بهتر از اکنون می‌اندیشند و این اندیشه را نیز با زبان و عمل به اطراف انتقال می‌دهند.

17- خود را بزرگ نپنداشتن:

گمان می‌کنم یک امر بدیهی باشد که بسیاری از انسان‌ها از افراد خودشیفته و خودبزرگ‌انگار خوش‌شان نمی‌آید. فرد کاریزماتیک خود را شخص مهمی نمی‌پندارد و رفتارش به گونه‌ای نیست که این حس را به دیگر انسان‌ها القا کند. یکی از علل جذاب بودن او همین است.

18- پذیرفتن اشتباهات:

انتقادپذیری و پذیرفتن اشتباهات از دیگر ویژگی‌های انسان‌های کاریزماتیک است. آن‌ها خیلی جدی و در کمال آرامش اشتباه خود را می‌پذیرند. آن‌ها می‌دانند که هر انسانی از خطا مصون نیست و آن‌ها نیز به مثابه‌ی یک انسان ممکن است خطا کنند. فرد کاریزماتیک می‌داند که هر اشتباه می‌تواند به عنوان یک تجربه درنظر گرفته شود و از اشتباه‌های مشابه بعدی جلوگیری و ممانعت به عمل آورد.

19- صدا کردن دیگران با استفاده از نام افراد:

بسیاری از متخصصان معتقدند که به خاطر سپردن نام افراد و صدا زدن آن‌ها با استفاده نام‌شان تأثیر زیادی در تبدیل شدن به یک شخصیت کاریزماتیک دارد. درواقع، شخصیت‌های کاریزماتیک نه از ضمایری مانند شما، جنابعالی و …، بلکه از نام فرد برای مخاطب قرار دادن او استفاده می‌کنند و این‌گونه او را به خود جذب می‌نمایند.

صدا کردن دیگران با استفاده از نام افراد

 

۲۰- تخصص داشتن در برخی از مهارت ها:

یکی از ویژگی هایی که به شما این امکان را می دهد تا به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید این است که در یک یا چند حرفه، حرفی برای گفتن داشته باشید و دستاورد های بزرگی به دست آورده باشید.

چه افرادی از نظر شما کاریزماتیک هستند، چند تا از آنان را در ذهنتان مجسم کنید.

احتمالاً یکی از ویژگی بارز آنها تخصصشان در یک مهارت خاص می باشد.

فرد کاریزماتیک چه کسی است؟
کسی که می تواند به راحتی دیگران را با رفتار و افکارش تحت تاثیر قرار دهد.
کاریزما امری ذاتی است یا اکتسابی؟
امری اکتسابی است و هیچ کس مادرزاد کاریزماتیک نیست.
چطور می توان به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شد؟
از طریق الگو برداری از رفتار ها و ویژگی های افراد کاریزماتیک

نتیجه‌گیری:

افراد کاریزماتیک، شخصیتی جذاب، با اعتماد به نفس، جسور، قاطع و انتقادپذیر دارند. این افراد خود را انسان‌های مهمی نمی‌پندارند و بر این عقیده نیستند که از هرگونه اشتباه مصون‌اند. آن‌ها با زبان بدن و به وسیله‌ی ارتباط چشمی با مخاطب خود رابطه برقرار می‌کنند و همواره پیش از صحبت کردن به نوع کلمات و نحوه‌ی بیان آن‌ها توجه کافی دارند. افرادی که کاریزماتیک هستند  پرحرف نبوده و شنونده‌های خوبی هستند و سعی می کنند که به دیگران گوش کنند. آن‌ها با استفاد از زبان بدن بر دیگران تأثیر می‌گذارند و از واکنش‌های احساسیِ لحظه‌ای دوری می‌گزینند. حین صحبت کردن سعی می‌کنند از صدایی رسا استفاده کنند تا بتوانند در کنار استفاده از جملات واضح، دیگران را برای پذیرش سخنان خود متقاعد کنند.

سوالات متداول

آنها بیش از آن که سخن بگویند، گوش می‌دهند. آن ها از حاشیه ها دوری می کنند. آن ها سعی می کنند خودشان باشند. آن ها همیشه سخنان سنجیده ای می گویند. آن ها مسئولیت پذیر هستند

وینستون چرچیل، آتاتورک، آبراهام لینکولن، تئودور روزولت، فیدل کاسترو، ماهاتما گاندی، آدولف هیتلر، مارتین لوترکینگ، مالکوم ایکس، نلسون ماندلا ...

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید