مدل آیدا ( AIDA ) در تبلیغات چیست؟

همان طور که می دانید از زمانی که بشر فهمید باید برای فروش محصولات خود تبلیغ کند روش های گوناگون و زیادی به وجود آمد. با این حال با رشد و پیشرفت بشر این تبلیغات نیز پیشرفت کردند و روش های جدید جایگزین روش های قدیمی شدند با این حال برخی از آن ها مانند مدل آیدا با قدمت صد ساله در تبلیغات مورد استفاده قرار می گیرد. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله مدل آیدا در تبلیغات ، در فروش و بازاریابی و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم.

اما ابتدا بیایید تاریخچه ای از به وجود آمدن این مدل و سیر تکاملی آن را با هم مرور کنیم.

تاریخچه مدل آیدا ( AIDA ) در تبلیغات

اگر بخواهیم تحقیقی در این مورد داشته باشیم باید بگوییم قدمت این روش به صد سال پیش بر می گردد . این روش توسط فردی به نام الیاس ادوارد لوئیس ابداع شد اما به وسیله ادوارد استرانگ مدرس دانشگاه استنفورد به شهرت رسید . با این وجود کلمه آیدا  AIDA مخفف کلمات Attention ، Interest ، Desire ، Action به ترتیب از راست به چپ به معنای ، ایجاد آگاهی ، علاقه، تمایل و دعوت به اقدام است.

مدل آیدا در تبلیغات

مدل آیدا در تبلیغات

این مدل برای تبلیغات خطی مورد استفاده قرار می گیرد که روشی بسیار ساده اما کاربردی است . این مدل از چهار بخش تشکیل شده است که مانند قیف فروش است و چرخ فروش حول محور این چهار مرحله می چرخد. بنابراین در ادامه مراحل این مدل را مورد بررسی قرار می دهیم.

مدل AIDA یک چارچوب بازاریابی است که در طول مسیر فروش محصول یا خدمات به مصرف کنندگان در هر مرحله توجه دارد و باعث می شود مخاطب با محصول یا خدمات شما تعامل برقرار کند  و در نهایت به یک مشتری واقعی تبدیل شوند.

توجه یا آگاهی: توجه مخاطبان خود را برای ایجاد آگاهی جلب کنید.

علاقه: با برقراری ارتباط با خواننده خود علاقه خود را افزایش دهید.

میل: با توضیح آنچه که از آن به دست می آورند، میل ایجاد کنید.

اقدام: خواننده خود را به انجام کاری سوق دهید.

مدل AIDA به طور گسترده در بازاریابی، فروش و روابط عمومی استفاده می‌شود، زیرا یک فرمول  ساده برای جذب و تبدیل سرنخ‌ها ارائه می‌دهد. بنابراین بازاریابان می توانند از مدل آیدا در تبلیغات را برای نیازهای مختلف مانند نوشتن خبرنامه های الکترونیکی یا توسعه زمینه های فروش، مقیاس کنند.

ایجاد آگاهی

همان طور که می دانید شناخت برند شما توسط مشتریان بالقوه امری حیاتی است به همین خاطر اولین گام برای توسعه مدل آیدا در تبلیغات ایجاد آگاهی از برند و محصول است به طور مثال برخی از برندها برای اینکه مشتریان بالقوه پیدا کنند شروع به استفاده از تبلیغات و روش های مختلف بازاریابی می کنند.

به طور مثال آن ها از روش تبلیغات پارتیزانی یا همان چریکی استفاده می کنند که این موضوع باعث می شود گاها با روش های خلاقانه  مردم را متوجه  برند خود کنند.

ایجاد علاقه

ایجاد علاقه

دومین گام برای درک مدل آیدا در تبلیغات مربوط به ایجاد علاقه در مخاطب است بنابراین شما به عنوان کسی که میخواهد از این روش استفاده کند باید بتوانید علاقه مخاطب را به خود جلب کنید. بنابراین  شما ابتدا باید از علایقی که مشتری شما می تواند داشته باشد آگاهی پیدا کنید و با توجه به آن تبلیغات خود را انجام دهید.

به عنوان مثال شرکت پاک از این روش به خوبی استفاده کرده است. به عنوان مثال گز شما متولد ده شصت باشید با شیشه های شیر با آن طراحی  خاصی که داشت خاطراتی داشته اید  به همین خاطر این شرکت از این موضوع به خوبی آگاهی دارد در نتیجه دوباره شیشه شیرهایی با همان سبک و سیاق را به بازار عرضه کرد و تبلیغات خود را حول محور همین موضوع قرار داد.

یا یکی از شرکت های لوازم بهداشتی در تبلیغات خود نشان داد فردی در حمام از شامپویی استفاده کرد که محتویات آن سیاه رنگ بود و فرد به خاطر همین موضوع با حوله حمام به فروشگاه مراجعه می کند و دلیل آن را می پرسد. سناریویی که این شرکت نشان می دهد، به خوبی مخاطب را کنجکاو می کند این نوع شامپو چیست و چه کاری انجام می دهد. نمونه های فراوانی از این موضوع وجود دارد که اگر به دور و بر خود نگاه کنید شاهد ین موضوع خواهید بود.

ایجاد تمایل

سومین مرحله مدل آیدا در تبلیغات مربوط به تمایل است. این مرحله یکی از کلیدی ترین مواردی است که شما باید به آن توجه کنید زیرا ممکن است فردی در مورد برند شما آگاهی پیدا کند، کنجکاوی او تحریک شود و به محصولات شما علاقه مند شود اما این موضوع نمی تواند به تنهایی باعث خرید محصول شود بنابراین شما باید در آن ها اعتماد لازم را ایجاد کنید.

حال این اتفاق چه زمانی می افتد؟ فرض کنید شما به یک فروشگاه برای خرید محصولی مراجعه می کنید. شما به عنوان مشتری چه چیزی را خریداری می کنید؟ آیا تمایل به استفاده از محصولات ناشناخته دارید؟ قطعا پاسخ منفی است زیرا شما و یا هر فرد دیگری در اکثر مواقع محصولاتی را خریداری می کند که به آن اعتماد دارد و در فرآیند برندینگ آن اعتماد ایجاد شده است.

بنابراین ایجاد اعتماد برای استفاده از  مدل آیدا در تبلیغات یک پیش شرط مهم است که شما با کمک آن می توانید مشتری خود را ترغیب به خرید کنید.

دعوت به اقدام

دعوت به اقدام

آخرین مرحله در فرآیند مدل آیدا در تبلیغات مربوط به  دعوت به اقدام است. این موضوع قطعه مهم دیگری از فرآیند بازاریابی و تبلیغات و به طور کلی فروش است. زیرا گاهی افراد تمایل به خرید دارند اما باز هم گاهی در خریدهای خود تعلل می کنند و یا نمی دانند چه کاری باید انجام دهند به همین خاطر دعوت به اقدام می تواند تمام کننده کار باشد . در نتیجه استفاده از CTA ها می تواند درصد فروش را بالا برده و نتیجه تبلیغات را به ثمر بنشاند.

به عنوان مثال شما می توانید در انتهای معرفی محصول و یا خدمات خود به مشتریان خود بگویید از اینجا خرید کنید، این مقاله را  بخوانید و…  استفاده کنید.

مزایا و معایب مدل آیدا در تبلیغات

مانند هر روش دیگری این مدل هم مزایای و معایب خود را دارد این در حالی است که نمی توان برای هیچ روشی قطعیتی قائل شد به همین خاطر نباید نسبت به مدل های گوناگون تعصب داشت در نتیجه همین موضوع برای مدل آیدا در تبلیغات نیز صادق است. اولین عیبی که این روش دارد خطی بودن آن است این درحالی است که گاهی فرآیند فروش به این سادگی اتفاق نمی افتد و بالا و پایین های بسیاری دارد.

از طرف دیگر این مدل برای خریدهای انی افراد در شرایط مختلف طراحی نشده است و دید بلند مدت را دنبال می کند. اما این روش مزایایی هم دارد به عنوان مثال سادگی آن باعث می شود هر فردی به راحتی آن را اجرا و پیاده سازی کند. همچنین این روش می تواند در برخی از کسب و کارها به خوبی پاسخگو باشد.

AIDA چگونه استفاده می شود؟

مدل AIDA برای بیش از 100 سال دیدگاه ها را در مورد استراتژی های بازاریابی و فروش شکل داده است. این فرمول را هنوز می توان در کتاب های استاندارد بازاریابی فعلی نیز پیدا کرد. فراتر از آن، مدل آیدا در تبلیغات در روابط عمومی برای برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل اثربخشی کمپین ها نیز استفاده می شود و همچنان اطلاعات ارزشمندی برای تجزیه و تحلیل پیام های تبلیغاتی ارائه می دهد.

مزایای این فرمول ساده را می توان در سادگی و امکانات کاربردی انعطاف پذیری آن در مناطقی غیر از فروش های ثابت پیدا کرد. به عنوان مثال، در تجارت الکترونیک، اثربخشی ارائه محصول در یک فروشگاه آنلاین را می توان با استفاده از چهار جنبه فرمول مدل آیدا به راحتی تجزیه و تحلیل کرد.

از آنجایی مدت طولانی، مدل AIDA به عنوان نمونه ای برای یک فرآیند فروش موفق در نظر گرفته می شد، اما امروزه توافق عمومی وجود دارد که استفاده از این مدل کاملا خطی به تنهایی دیگر در فرآیندهای فروش مدرن مناسب نیست. به عنوان مثال، احساسی که اغلب در تبلیغات به آن پرداخته می شود و توسط روانشناسی تبلیغات به عنوان ابتدایی شناخته می شود، در فرمول AIDA نقشی ندارد. هدف گذاری و، به عنوان مثال، ملاحظات مربوط به پیشینه اجتماعی و جمعیتی نیز شامل نمی شود. AIDA همچنین نقاط مختلف فروش را در نظر نمی گیرد. استراتژی فروش برای یک مشتری که از یک فروشگاه آنلاین بازدید می کند با استراتژی فروش مشتری جدیدی که می خواهد در مورد یک ماشین جدید در نمایندگی مطلع شود کاملاً متفاوت است.

انتقاد دیگری که امروزه به مدل AIDA وارد می شود این است که مدل گام به گام، توالی نسبتاً ثابتی از مراحل فردی را ارائه می دهد. اما در عمل، فرآیند فروش همیشه نباید خطی باشد. به عنوان مثال، مراحل “جاذبه” و “علاقه” را می توان به صورت یک فاز تکمیل کرد. علاوه بر این، رسانه‌ها و/یا دستگاه‌های مختلف را می‌توان در مسیر سفر مشتری تا زمانی که یک طرف علاقه‌مند به خریدار تبدیل شود، استفاده کرد. یک مدل گام به گام ساده AIDA این مسیرهای مختلف را برای رسیدن به هدف در نظر نمی گیرد. به همین دلیل است که امروزه از مدل‌های چند فرآیندی غیر سلسله مراتبی بیشتر در تحقیقات تأثیر تبلیغات استفاده می‌شود.

مدل DAGMAR در سال 1961 به عنوان یک نسل از مدل AIDA ظاهر شد. مدل DAGMAR با وضوح بیشتری بر رویکرد ارتباطی تبلیغات، به عنوان جایگزینی برای مدل AIDA، تمرکز دارد. مخفف «داگمار» برگرفته از عنوان کتاب «تعریف اهداف تبلیغاتی برای نتایج اندازه گیری شده تبلیغات» انتشارات راسل اچ کولی است. با این حال، حتی مدل DAGMAR که در سال 1961 معرفی شد، اکنون بیش از 50 سال قدمت دارد.

وقتی تبلیغ‌کنندگان امروزه با مدل AIDA کار می‌کنند، همیشه باید از این واقعیت آگاه باشند که این مدل در واقع یک مدل فازی است که نمی‌تواند تمام جنبه‌های فردی فرآیند خرید یا فرآیند تأثیر تبلیغات را نشان دهد. با این وجود، کار لوئیس مهم بود، زیرا او اولین کسی بود که فرآیند فروش را به عنوان یک مدل فاز ارائه کرد، بنابراین زمینه‌ای برای تبلیغات مدرن فراهم کرد.

کلام آخر

ما در این مقاله به این موضوع پرداختیم که مدل آیدا چیست و  این مدل از چه اجزایی تشکیل شده است. همچنین به این  موضوع اشاره کردیم که  این مدل یکی از قوی ترین  روش های بازاریابی و تبلیغات است که با  پیگیری 4 مرحله   قیفی مانند قیف فروش ایجاد می کند تا  در نهایت یک فرد را به یک مشتری بالقوه تبدیل کند.با این توضیحات آیا شما از این مدل در کسب و کار خود استفاده کرده اید؟  لطفاً نظر ارزشمند خود را با ما یعنی تیم ماهان تیموری در میان بگذارید.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید