سلام ماهانی عزیز. این رو میدونستی که وظایف مدیر مالی، چقدر میتونه روی آیندهی یک شرکت تاثیر گذار باشه؟ اگر دوس داری روش تاثیرگذاری توسط مدیریت مالی بر روی کسب و کارت رو یاد بگیری، این مقاله رو بخون.
مدیریت مالی چیست؟
فعالیتهای مالی تو هر مجموعهای، یکی از مهم ترین و پیچیده ترین کارها محسوب میشه. برای همین هم مجموعههای اقتصادی و تمامی کسب و کارها موظف هستند که از یک مدیر متخصص برای انجام کارهای مالی استفاده کنند.
در واقع مدیر مالی، شخصیه که تمام عملکردهای مالی یک سازمان و یا یک مجموعه اقتصادی و کسب و کار رو تحت کنترلش میگیره و از سرمایهها و داراییهای شرکت مواظبت میکنه. اما نکتهای که خیلی مهمه اینه که مدیریت مالی، میتونه روی آیندهی یک شرکت بسیار تاثیر بگذاره.
اگر بخوام دقیق بهتون بگم، چشم انداز هر مجموعهای، به بخشهای مختلف تقسیم میشه و یکی از مهم ترین بخشها هم همیشه چشم انداز مالی مجموعه هاست و شخص مدیر مالی، متعهد هستش که چشم انداز مالی شرکت رو تامین کنه.
اما چطوری؟ ببینید، زمانی شما میتونید در مجموعهی خودتون یک رشد مالی رو تجربه کنید که مدیریت مالی مجموعهی شما به همهی وظایف خودش آگاه باشه و از سمتی دیگه بتونه بر اساس روشهای مدیریتی شما رو در هر برههای از زمان، در بهترین وضعیت مالی قرار بده.
برای یک مدیر مالی، تفاوتی نمیکنه که مجموعه در بدترین شرایط اقتصادی قرار داره یا اینکه در بهترین حالت خودش، چیزی که برای مدیریت مالی یک مجموعه مهمه اینه که چطور با استفاده از همون شرایطی که مجموعه در اون قرار داره، بهترین بازده رو برای مجموعه با توجه به چشم اندازهای مالی، فراهم کنه.
تو این آموزش من سعی کردم این بار وظایف مدیریت مالی یک مجموعه رو بهتون بگم و سعی کنم با استفاده از مثالهایی که میزنم، بحث تاثیرگذاری مدیر مالی، در روند رو به رشد یک مجموعه رو براتون کامل توضیح بدم. این وظایف رو من به دو بخش تقسیم کردم. یک وظایف مدیریتی و دو وظایف استراتژیک.
پیشنهاد ما به شما : آموزش بورس
وظایف مدیریتی مدیریت مالی
یک مدیر مالی در حالت کلی باید به وظایف زیر به عنوان وظایف مدیریتی خودش آگاه باشه:
تجمیع نقدینگی و بودجه
توی هر مجموعهای، تصمیم گیری در باب چشم اندازها، تدوین چشم اندازها و عملی کردن برنامههای مجموعه، همه به میزان نقدینگی و سرمایههای شرکت بستگی داره. و کنترل این میزان دست کسی نیست جز مدیریت مالی مجموعه.
اگر شما مدیر مالی یک مجموعه هستید باید به این توجه کنید که نوع نگاه شما به تک تک اجزای مالی یک مجموعه، میتونه ضامن رشد برنامهها و به ثمر نشستن تمام اهداف مجموعه باشه. پس شما این وظیفه رو دارید که بر روی همه منابع مالی کنترل داشته باشید.
اما کنترل شما بر روی منابع مالی باید به چه صورت باشه؟ بهترین روشی که مرکز راهنمای مطالعات مدیریتی به مدیران مالی پیشنهاد میکنه اینه که مدیران به جای کسر کردن از هزینهها، به فکر تجمیع نقدینگی و بودجه باشن.
از وظایف مدیریت مالی اینه که توی همهی شرایط به این فکر کنه که چطور میتونه با کمترین میزان هزینه، بشترین جمع آوری نقدینگی رو توی مجموعه داشته باشه. حالا این جا بستگی به نوع نگاه یک مدیر مالی داره که با توازن توی دستمزدها اینکار رو کنه یا اینکه منابع سرمایه گذاری مجموعه رو درگیر این مسئله کنه.
چیزی که مهمه اینه که در یک مجموعه تحت هیچ شرایطی، آشفتگی مالی یا چیزی که بازاریها بهش میگن پرتی مالی، وجود نداشته باشه و مدیریت مالی بتونه در عین حال بر روی همهی منابع مالی محسوس و غیر محسوس تمرکز کنه.
تدوین برنامه سود دهی
یک بخش مهم دیگه از وظایف مدیریت مالی اینه که مدیر مالی برای هر مجموعه تدوین برنامههای سود دهی رو انجام بده. هر مجموعهای برای رشد اقتصادی و مالی خودش باید سوددهی مناسب داشته باشه. سود آوری میتونه بقای شرکت و زمینهی برنامه ریزی برای مجموعهها رو فراهم کنه.
یک مدیر مالی این رو به خوبی میدونه که سود در هر مجموعهای به چند تا عامل بستگی داره. قیمت گذاری، رقابت در صنعت، وضعیت اقتصادی، مکانیزم عرضه و تقاضا و هزینهها و بازدهها از جمله عوامل اصلی سود سازی برای یک مجموعه محسوب میشه.
وظایف مدیریت مالی در بحث سود سازی، اینه که ترکیب درستی از تمامی عوامل ثابت و متغیرهای تولید و گزینههای بالا رو در قالب یک استراتژی تدوین کنه و اون رو به مدیران ارشد برای بازدهی بالاتر مجموعه ارائه کنه.
نکته مهم در این بخش از وظایف مدیریت مالی، اینه که مدیر مالی تمام هزینهها رو با استفاده از پرتی هزینهها و هزینههای فرعی محاسبه کنه و به ناخالصیهای مالی هم اشاره داشته باشه. چون در بسیاری از مجموعهها مدیر مالی تنها بر روی این مسئله تمرکز داره که هزینههای خالص رو ثبت کنه و این در بلند مدت و در یک مقیاس بزرگ باعث نوسانات شدیدی تو بخش مالی یک مجموعه میشه.
درک بازارهای سرمایه
مجموعههای مالی، باید در بازار سرمایه فعالیت کنند. فعالیت مجموعههای تجاری، در بازارهای سرمایه عمدتا به دو شکل صورت میگیره. یا اینکه خود سهام شرکت دربازارهای سرمایه قابل معامله است و در حال معامله شدنه و یا اینکه مجموعه به عنوان یک کد حقوقی، در بازار سرمایه خرید سهم شرکتهای دیگه رو انجام میده.
یکی از وظایف مدیریت مالی، که بسیار هم در یک مجموعه تجاری مهمه اینه که مسئولیت سرمایه گذاری شرکت در بورس و یا عرضه سهام شرکت در بورس رو بر عهده بگیره. این مسئله نیاز به درک و دانش بسیاری داره و مدیر مالی باید به اصول سرمایه گذاری در بازار سرمایه هم آگاه باشه.
اما چیزی که خیلی مهم تره اینه که مدیر مالی یک مجموعه، باید بر اساس مازاد درآمد مجموعه، ریسک سرمایه گذاری در بورس را به عهده بگیره. اگر سری به تاریخ شرکتهای ورشکسته مالی بزنید، میبینید که مجموعههایی که بدون دانش بورسی و بدون مدیریت ریسک به بورس وارد شدهاند، ضررهای بسیاری را متحمل شدهاند.
استراتژیک ترین وظایف مدیریت مالی
هر مدیر مالی علاوه بر وظایف مدیریتی خودش، یک سری از وظایف استراتژیک هم در فضای کارش داره که اونها بخش مهمی از وظایف مدیریت مالی محسوب میشن. وظایف استراتژیک میتونه بر روی روند کار و به خصوص آیندهی یک مجموعه خیلی تاثیر گذار باشه.
پیشنهاد ما به شما : اپلیکیشن ماهان تیموری
ارائه گزارشهای مالی
هر مدیر مالی وظیفه داره که تمام صورت حسابها و گزارشهای مالی رو در خدمت مدیران ارشد بگذاره. اما نکتهای که این بین بسیار مهمه اینه که این از وظایف مدیریت مالی هستش که باید تحلیل گزارشهای مالی رو هم انجام بده.
خیلی از مدیران مالی فکر میکنند که ارائه دادن گزارشهای مالی کفایت میکنه اما اینطور نیست. اگر میخواید با یک مدیریت مالی درست، مجموعه رو در مسیر توسعه قرار بدین، بهترین راه اینه که علاوه بر گزارشهای مالی، تحلیل خودتون رو همراه با تخمینها و پیش بینیها به مدیران ارشد ارائه بدین.
این رو هم یادتون نره که یکی از اصلی ترین گزینهها در لیست وظایف مدیریت مالی، اینه که مدیر مالی حتما با استفاده از گزارشهای مالی، برنامهای برای شرکت تدوین کنه و مسیر رشد و پیشرفت رو برای شرکت هموار تر کنه.
مشاوره در باب سرمایه گذاری
مدیر مالی، صرفا حسابرس یا حسابدار نیست. وقتی ما از وظایف مدیریت مالی صحبت میکنیم، به طور مستقیم در مورد مباحث سرمایه گذاری هم صحبت میکنیم. سرمایه گذاری در هر مجموعهای بر عهده مدیریت مالی اون مجموعه است.
پس این رو در ذهنتون داشته باشید که اگر مجموعهای دارید یا خودتون یک مدیر مالی هستید، باید روی مباحث سرمایه گذاری به طور ویژه کار کنید و تمام تمرکز خودتون رو هم بگذارید بر روی اینکه چطور با استفاده از مشاورههای مالی، بهترین سهامها و بهترین منابع رو برای سرمایه گذاری انتخاب میکنید.
یکی از برنامههای استراتژیک یک مدیر مالی اینه که هر ماه گزارشی از سرمایههای مجموعه در اختیار مدیر کل و مدیران بالا دستی یک مجموعه قرار بده. در واقع برآیند میزان سود و ضرر مدیر مالی در سرمایه گذاریها چیزیه که از وظایف مدیریت مالی ما استخراج میکنیم.
ضمنا این نکته رو هم فراموش نکنید که اگر در بازار بورس و یا در هر صنعت و بنگاه اقتصادی دیگری سرمایه گذاری کردید، بعنوان یک مدیر مالی وظیفه دارید که شرح سرمایه گذاری و دلایل اینکه چرا اون سرمایه گذاری رو انتخاب کردید هم به مدیران ارائه بدید.
حفظ سلامت مالی
فساد مالی برای هر برندی چه کوچک، چه بزرگ، یک آفت محسوب میشه و اگر کسی نتونه جلوشو بگیره، خیلی زود، اون برند و اون مجموعه از هم میپاشه. اما به نظر شما چه کسی باید جلوی فساد مالی رو بگیره؟ بله درسته، این از وظایف مدیریت مالی در مجموعه است که جلوی فساد رو بگیره.
برای این کار، اولین وظیفهای که یه مدیر مالی داره اینه که تا میتونه شفافیت رو در نقل و انتقالات مالی و داد و ستدهای تجاری مجموعه بالا ببره. از سمت دیگه حتما نظارتی بر تمام بخشهای حساس مالی که امکان بروز فساد در اونها وجود داره، مثل مدیریت خرید، اعمال بکنه تا جلوی هر گونه فساد مالی گرفته بشه.
این رو هم حتما یادتون بمونه که مشاهده یک فساد مالی در مجموعه، اول از همه برای خود شما بد خواهد شد. چرا؟ به این دلیل که وقتی که خاطی شناخته شد و از مجموعه بیرون رفت، یک لکهی ننگ در کارنامهی شما بعنوان مدیر مالی ایجاد میشه که پاک کردنش بسیار سخته.
و آخرین مسئله این که یک مدیر مالی وظیفه داره برای مبارزه با فساد مالی، حتی داد و ستدهای تجاری روسا و مدیران ارشد رو هم کنترل بکنه و در صورت مشاهده هر گونه تخلف، اون رو به واحدهای مربوطه گزارش بده.
مکاتبات مالی
تا حالا واژهی مجموعه مالی بسته به گوشتون خورده؟ یکی از اصطلاحاتی که توی علم مدرن مدیریت مالی به گوش میخوره، اصطلاحیه به نام مدیریت مالی بسته. در واقع شرکتها و یا سازمانهایی که هیچ ارتباط دو جانبه مالیای با سایر مجموعهها ندارن، یک مجموعه مالی بسته محسوب میشن که کاملا تقصیرش بر گردن مدیریت مالی مجموعه هست.
هر مدیر مالیای در هر جای دنیا وظیفه مکاتبات مالی با سایر برندها، مجموعهها، شرکتها وسازمانها رو بر عهده داره تا بتونه بهترین بازدهی مالی رو برای مجموعه فراهم کنه. البته ناگفته نمونه که این اتفاق باید با هماهنگی مدیریت کل اتفاق بیفته اما وظیفه پیشنهاد و برنامه ریزی اون به عهده مدیر مالی هستش.
یه مثال براتون بزنم. وقتی که یک مجموعهای کالایی رو تولید میکنه و یا خدماتی رو عرضه میکنه و فقط روی فروشش در بین مردم و در مارکت حساب باز کرده، طبیعتا یک مجموعه مالی بسته قلمداد میشه. چون هیچ راهی برای تامین درآمد جز از طریق مارکت نداره.
در حالی که یک مجموعه مدام باید در حال مکاتبه کردن با سایر سازمانها و برندها برای فروش بیشتر یا همکاریهای تجاری باشه. مثلا یه مدیر مالی باید همیشه فراخوانها و مزایدهها رو دنبال کنه و مسئولیت مکاتبات مالی رو برعهده بگیره تا بتونه بیشترین میزان سود دهی رو برای مجموعه خودش فراهم کنه.
ویژگیهای مدیر مالی موفق
برای تبدیل به یک مدیر مالی موفق و کسب بهترین نتیجه از انجام وظایف مدیریت مالی، باید یک سری از نکات رو مورد توجه قرار بدیم. البته این رو از این جهت بهتون میگم که بسیاری از کسانی که این مقاله رو میخونن مدیرانی هستن که دنبال جذب یک مدیر مالی خوب هستند. این نکات میتونه یه چک لیست خوب برای مدیران باشه.
- از مدیرانی استفاده کنید که فارغ التحصیل رشتههای مالی از دانشگاه باشند و در این حوزه تخصص از خوبی برخوردار باشند. معدل، دانشگاه محل تحصیل، مقالات، فعالیتهای دانشجویی و همچنین فعالیتها و تجربیات کاری میتونه گزینهی خوبی برای ارزیابی باشه.
- مدیر مالی باید سابقه کار داشته باشد. بعضیها فکر میکنند که اگر از یک کسی که تجربه مدیریت مالی نداشته استفاده کنند میتونن خیلی کمتر حقوق بدن و این به نفعشونه اما اینطوری نیست و این باعث میشه در بلند مدت ضررهای جبران ناپذیری داشته باشید. سعی کنید برای مدیریت مالی، حتما یک نیروی با تجربه استخدام کنید.
- مدیر مالی نباید به هیچ وجه تک بعدی باشد. سعی کنید از مدیرانی استفاده کنید که هم از اقتصاد میدونند، هم از بورس میدونند و هم اینکه بازار رو به خوبی میشناسند. این برای استراتژیهای شما بسیار کارسازه.
- مدیر مالی باید شخصیت قویای داشته باشه. اگر مدیر مالی هستید حتما یکبار به روانشناس سر بزنید و شخصیت خودتان را بشناسید و برای رشدش هدف گذاری کنید. و اگر مدیر هستید حتما یه تست شخصیت در ابتدای کار از کسی که میخواید استخدامش کنید بگیرید.
- مدیر مالی باید به روز باشه و در جریان تمام خبرها، تصمیمات دولتی و اتفاقات منطقهای باشه. شاید این به طور مستقیم در کار مدیر مالی تاثیر نگذاره، اما میتونه دیدی بهش بده که کارشو قوی تر و با برنامه تر انجام بده.
اگر شما هم به این فکر افتادید که وارد حوزهی مدیریت مالی بشید، باید بهتون بگم که انتخاب درستی کردید، چون برای وارد شدن به این رشته راه سختی ندارید و میتونید درآمد بسیار خوبی هم کسب کنید. اگر دوست دارید از بازار کار رشتهی مدیریت مالی بیشتر بدونید، کافیه سری به محتوا هوش مالی پلاس بزنید ما بزنید و همه زیر و بم رشتهی مدیریت مالی و به همراه دستمزد مدیر مالی، وظایف مدیر مالی و… اونجا بخونید.
سوالات متداول :
[sp_easyaccordion id=”116095″]