تصمیم گیری غیرمتمرکز چیست: شاید تا به حال نام تصمیم گیری غیرمتمرکز به گوشتان نخورده است و نمی دانید این نوع تصمیم گیری به چه معناست با این حال ما قصد داریم در این مقاله این موضوع و مزایای آن را مورد بررسی قرار دهیم و تفاوت آن را با تصمیم گیری متمرکز و تأثیر آن بر سازمان ها را بیان کنیم .
تصمیم گیری متمرکز چیست؟
فرآیندهای تصمیم گیری شما می تواند پیشرفت شرکت شما را بهبود بخشد یا مانع آن شود. این موضوع می تواند کارمندان شما را توانمند کند و به آنها استقلال بیشتری بدهد یا دست آنها را با قوانین مختلف ببندد. همانطور که شرکت شما رشد می کند، این خطر می تواند دست و پا گیرتر و یا حتی بزرگ تر شود و با بازارهای همیشه در حال تغییر سازگاری کمتری داشته باشد. با این حال تصمیم گیری غیرمتمرکز دقیقاً به این معنی است که توانمندسازی کارکنان برای اتخاذ تصمیمات استراتژیک و عملیاتی به مدیران بالا دستی احتیاجی نداشته باشند.
با این حال ممکن است این موضوع اینگونه به نظر برسد که همه چیز از کنترل خارج میشود و این نگرانی به جا و منطقی است، اما اگر به درستی اجرا شود، درواقع می تواند یک شرکت یا سازمان را نسبت به مشتری های خود پاسخگوتر و چابک تر کند و باعث شود نیروی کار توانمند و با انگیزه بالا کارهای خود را انجام دهند.
این روش می تواند فرهنگ پویا بودن در محیط کار را به وجود آورد که کارمندان می توانند کسب و کار شما را به سطح بالاتری از رشد و پیشرفت برسانند. اما همچنین می تواند منجر به چالش های بزرگ رهبری و نا فرمانی هایی نیز شود که زیان های فاجعه بار را به دنبال داشته باشد.
با همه این تفاسیر این نوع تصمیم گیری جریان توسعه محصول و توان عملیاتی را بهبود میبخشد و بازخورد سریعتر و راهحلهای نوآورانهتر را تسهیل میکند و در نهایت سطوح بالاتری از توانمندسازی را برای سازمان ها به وجود می آورد .
بنابراین اگر تصمیم گیری غیر متمرکز به درستی انجام شود، می تواند قدرت زیادی برای یک سازمان ایجاد کند زیرا نکته کلیدی توانمندسازی کارکنان برای ایجاد استقلال در هنگام تصمیم گیری های تجاری است. با این حال، انجام این کار می تواند چالش هایی را برای رهبران و کارمندان ایجاد کند.
با این حال و بر خلاف تصور که وقتی با چالشهایی مواجه میشوید، باید زمان بیشتری را صرف توسعه تخصص یا افزایش مهارت و مدیریت در هر بخش از تجارت نکنید؛ زیرا تجربه نشان داده است، شما با تجزیه و تحلیل بیش از حد رویههای تجاری مختلف درگیر در شرکت خود، به موفقیت نخواهید رسید، بلکه با اطمینان از اتخاذ تصمیمات بهموقع و با کیفیت و درعینحال حفظ یک تیم با انگیزه، به موفقیت دست پیدا میکنید.
بسیاری از افراد با تمرکز بر ماهیت تاکتیکی حل یک مشکل خاص و عدم پذیرش قدرتی که در زمینه فعالیت هایی مانند فروش، حساب هایی که باید نقد شوند، موجودی کالا و غیره وجود دارد، چالش های پیش روی خود را برطرف می کنند.
پرداختن به این موضوعات بخش مهمی از راه حل است، اما پایه و اساس موفقیت نیست. بلکه تیم شما می تواند با کمک تصمیم گیری غیر متمرکز به موفقیت های فراوانی دست پیدا کند. یکی از استراتژی هایی که می توانید برای نشان دادن پتانسیل تصمیم گیری غیر متمرکز در کارکنان و رهبران سازمان خود ، استفاده کنید، پذیرش فرآیند تمرکززدایی با چهار مرحله کلیدی است.
کلیدهای موفقیت در تصمیم گیری غیرمتمرکز
1. کسب و حفظ دانش.
2. ایجاد کارایی در سراسر سازمان.
3. نشان دادن شایستگی افراد
4. توسعه تیم
کسب دانش
اولین قدم کسب و حفظ دانش است. برای انجام این کار، باید خودتان را آموزش دهید. در دنیای امروزی، از ما خواسته میشود که هنگام مدیریت نقشهایی که هر روز در حال تغییر هستند، را مورد بازبینی قرار دهیم و یا حتی خودمان آن نقش ها را بازی کنیم و کلاه آن ها را به سر خود بگذاریم.
با این حال آیا توجه کرده اید افرادی که ما آنها را تحسین می کنیم، لزوماً در هر موضوعی متخصص نیستند؟ بلکه آن ها می دانند پاسخ سؤالات مختلف کجاست. آنها مسیرهایی را که برای بازیابی سریع دانش باید طی کنند را درک می کنند.
سازمانها آنقدر داده جمعآوری میکنند و فرآیندها و استراتژیهای زیادی را پیادهسازی میکنند که متخصص بودن در همه چیز تقریباً غیرممکن شده است. رهبران یا کارشناسان، اغلب کسانی هستند که میدانند کجا میتوانند به منابعی مانند کاتالوگ، PDF، اسناد آموزشی، دادههای صنعت، آمار فنی و غیره دسترسی داشته باشند. وقتی کسی با آنها تماس میگیرد، به سرعت به اطلاعات دسترسی پیدا میکند و به سراغ منابع اصلی می روند . به همین خاطر کسب دانش در تصمیم گیری غیرمتمرکز یکی از کلیدی ترین موارد است.
ایجاد کارایی در سراسر سازمان
گام دوم در تصمیم گیری غیرمتمرکز ایجاد کارایی در سراسر سازمان است که در نهایت به توسعه سیستم ها کمک می کند. در مقابل سازمانی یا فرآیندهای ناکارآمد باعث کاهش بهره وری در کسب و کار می شوند. اگر محل کار و یا فرآیندهای شما مملو از زباله باشد، چگونه می توانید به صورت کارآمدتری عمل کنید؟
تمرکز بیش از حد سودآوری را از بین می برد و می تواند نگرش های منفی را پرورش دهد. ایجاد یک فرهنگ کاری برای کشف فرآیندهای جدید و استفاده از آنها برای یافتن کارایی به حذف ضایعات کمک می کند و به شما امکان می دهد هوشمندتر کار کنید، نه سخت تر، بنابراین می تواند به تصمیم گیری غیرمتمرکز بینجامد.
روی شایستگی ها تمرکز کنید
مرحله سوم افزایش مستمر فعالیت هایی است که شایستگی افراد را نشان می دهد. پس از کشف کارایی در کسب و کار، اساساً در زمان های زیادی ایجاد می شود. بنابراین 100٪ از آن زمان را به فعالیت هایی تبدیل کنید که بهره وری عملکردهای اصلی را افزایش می دهد و در نهایت باعث رشد کسب و کار شما می شود. کشف موفقیت با دو مرحله اول به شما این امکان را می دهد تا زمان هایی را صرف فعالیت هایی کنید که مستقیماً با موفقیت در نقش شما مرتبط هستند و در نهایت موفقیت شما و کسب و کارتان را افزایش دهید.
توسعه تیم
مرحله آخر در فرآیند تصمیم گیری غیرمتمرکز توسعه تیم خود است. بنابراین شما باید مهارت این را پیدا کنید با تقویت مثبت روابط، اقدامات و آزادی عمل را در کارمندان خود افزایش دهید. یک محیط کاری غیر متمرکز زمانی شکوفا می شود که دانش را بین کارمندان به اشتراک می گذارید. هرچه نیروی کار شما کارآمدتر شود، کسب و کار می تواند به وفقیت بیشتری دست پیدا کند.
بنابراین همانطور که تجارت رشد می کند، بسیار مهم است که همه اطلاعات را با همه افراد خود به اشتراک بگذارید، زیرا کسب و کارهای رو به رشد معمولاً نیروی کار بیشتری را نیاز دارند. بنابراین، بسیار مهم است که افراد تیم خود را طوری پرورش دهید که به خوبی شما یا بهتر از شما اقدامات لازم و یا تصمیمات درست را بگیرند و نیازهای شرکت را به راحتی برطرف کنند.
همه اعضای تیم باید دانشی را که در کسب و کار به دست می آورند با همه اعضای تیم به اشتراک بگذارند. این پیشرفت به تیم اجازه می دهد تا مهارت های خود را بهبود ببخشند. بنابراین می تواند این امکان را فراهم کند تا روند چهار مرحله به عادت تبدیل شود که در نهایت یک هم افزایی قدرتمند برای تیم شما به وجود آورد.
بنابراین، هنگامی که هرج و مرج کار شما را تهدید می کند، از خود بپرسید که آیا چهار کلید تصمیم گیری غیرمتمرکز را استفاده کرده اید یا خیر؟ با این حال زمانی را به عقب نشینی اختصاص دهید و این حوزه ها را به نقاط کانونی در نحوه برخورد خود با کسب و کار تبدیل کنید تا بتوانید به عنوان یک رهبر که محیط غیرمتمرکز را می پذیرد و به دیگران نیز در رسیدن به موفقیت می کند، لحن خود را طوری تنظیم کنید که برای شما آسیب زننده نباشد.
مزایای تصمیم گیری غیرمتمرکز چیست؟
• افزایش انگیزه کارکنان
• افزایش رشد
• تصمیم گیری سریع
• ارتباط کارآمد
• سهولت در انجام کار
• نظارت و کنترل بهتر
• ارضای نیازهای انسانی
• کمک به مدیران ارشد.
علاوه بر مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم ، تمرکززدایی در تصمیم گیری سه مزیت کلی دارد: (1) انگیزه و خلاقیت را تشویق می کند. (2) به ذهن افراد اجازه می دهد تا به طور همزمان روی یک مشکل کار کنند. (3) انعطاف پذیری و فردی شدن را در خود جای می دهد.
بزرگترین نعمت تصمیم گیری غیرمتمرکز
دستیابی به تحول سریع ، ارزش و نعمت بزرگی است که در تصمیم گیری غیرمتمرکز وجود دارد. این امر تأخیرها را کاهش میدهد، جریان توسعه محصول را بهبود میبخشد، بازخوردهای سریعتر را امکانپذیر و راهحلهای نوآورانهتری ایجاد میکند، که توسط افراد ایجاد می شود.
اهداف اصلی تصمیم گیری غیر متمرکز چیست؟
اهداف اصلی که یک سیستم غیرمتمرکز سازمانی به دنبال دستیابی به آنهاست به شرح زیر است:
• برای برداشتن بار از دوش رئیس اجرایی راه حل بسیار عالی است.
• باعث توسعه دانشکده های مدیریتی می شود
• برای ایجاد انگیزه در سطح پایین و تمام کارمندان بسیار سودمند است
تصمیم گیری غیرمتمرکز در یک سازمان چگونه عمل می کند؟
تصمیم گیری غیرمتمرکز به هر فرآیندی گفته می شود که در آن قدرت تصمیم گیری در اختیار افراد بیشتری قرار می گیرد. این موضوع همچنین به معنای اختیارات بالاتری است که به کارمندان، مدیران و کارگران سطوح پایینتر داده میشود تا بدون درگیر کردن سطوح بالای مدیریتی کار را پیش ببرند.بنابراین می تواند در هر سازمانی با هر اندازه ای چه دولتی و چه خصوصی مورد استفاده قرار بگیرد.
نمونه ای از سازمان هایی که تصمیم گیری غیرمتمرکز دارند
نمونه ای از یک سازمان غیرمتمرکز، یک زنجیره فرانچایز فست فود است. هر رستوران دارای امتیازاتی است که در زنجیره مسئولیت عملکرد خود آن را بر عهده دارد. بهطور کلی، شرکتها بهعنوان سازمانهای متمرکز شروع به کار میکنند و پس از بلوغ به سمت تمرکززدایی پیش میروند.
معایب یک سازمان با تصمیم گیری غیرمتمرکز
عیب اصلی یک سازمان که در آن تصمیم گیری غیرمتمرکز صورت می گیرد این است که کنترل بر فعالیت های روزانه شرکت خود را از دست می دهید. شاید “باختن” کلمه بسیار خوبی برای این موضوع باشد، اما شما در حال واگذاری اختیار به مدیران و کارمندان خود هستید، به این معنی که به غرایز، مهارت ها و استعدادهای آنها اعتماد دارید.
آیا تصمیم گیری غیر متمرکز اثرات مثبت بیشتری به وجود می آورد؟
بله، تمرکززدایی تأثیر مثبت بیشتری دارد زیرا کارکنان در پایین ترین سطح در انجام وظایف خود فعال تر می شوند و ممکن است به دلیل مشارکت در برنامه ریزی، طوفان فکری و سایر فعالیت ها احساس کنند که برای شرکت مهم هستند. به همین خاطر نتایج مطلوبی را ای سازمان شما به همراه دارد.
تفاوت بین تصمیم گیری غیر متمرکز و متمرکز چیست؟
تفاوت بین تصمیم گیری غیرمتمرکز و متمرکز در این است که تمرکز در یک سازمان مستلزم برنامه ریزی است و قدرت تصمیم گیری به طور کامل در اختیار مدیریت ارشد قرار می گیرد.در مقابل تمرکززدایی در یک سازمان شامل تفویض قدرت توسط مدیریت میانی به کارمندان است.
تصمیم گیری متمرکز چیست؟
تصمیم گیری متمرکز به مجموعه ای اشاره دارد که در آن قدرت تصمیم گیری در بالای ساختار سازمانی گرفته می شود و برای اجرا به مدیران رده پایین ابلاغ می شود.
داشتن یک سازمان با سیستم تصمیم گیری غیرمتمرکز به چه معناست؟
تمرکززدایی ساختار سازمانی را ارائه میکند که در آن تصمیمگیری به زیردستان میانی یا پایینتر از مدیریت عالی واگذار میشود. با انجام این کار، پایین ترین سطوح قدرت می توانند بدون نیاز به نگرانی در مورد سطوح بالای مدیریتی یا یک مرجع متمرکز تصمیمات لازم را بگیرند.
کلام آخر
تصمیم گیری غیر متمرکز یکی از مواردی است که چه در سازمان های دولتی و چه خصوصی قابل اجرا است و به تمام کارکنان اجازه می دهد بدون دریافت اجازه از بالا دستی های خود کارهای لازم را انجام دهند که در نهایت این موضوع باعث شکوفایی و رشد یک سازمان می شود با این حال این روش معایبی هم دارد .به طور مثال یک مدیر نمی فهمد کارکنان آن ها در حال چه کاری هستند و ممکن است هرج و مرج به وجود آید.
بنابراین با این توضیحاتی که در این مقاله به آن اشاره کردیم به نظر شما تصمیم گیری غیرمتمرکز چه مزایای دیگری می تواند داشته باشد؟
لطفاً نظر ارزشمند خود را با ما یعنی تیم ماهان تیموری در میان بگذارید.