سلام ماهانی های عزیز، وقتتون بخیر .امیدوارم که حالتان عالی باشد.
همیشه مطالعه تاریخچه برندها می تواند برای هر شخصی جذاب باشد. زیرا با مطالعه ی آن می توانیم تمامی فراز و فرود های آن برند را متوجه شویم و بدانیم که این اگر امروزه به موفقیت چشم گیری رسیده است ،چه مسیری را طی کرده تا توانسته به این جایگاه برسد. سپس می توانیم خودمان سرگذشته آنها را الگو خود قرار دهیم و در بیزینس و در کسب و کارمان از تجربه ها آنها استفاده کنیم.
امروز می خواهیم با هم برند آدیداس را به صورت کامل بررسی و تحلیل کنیم. شاید کمتر کسی در جهان باشد که برند آدیداس را نشناسد؛ آدیداس یک شرکت پوشاک آلمانی می باشد که مقر اصلی آن در شهر هرتسوگن اوراخ در ایالت بایرن است.
شرکت آدیداس در زمینه طراحی، تولید و توزیع انواع کفش، کفش ورزشی، پوشاک ورزشی ، عینک و … فعالیت می کند و یک شرکت هلدینگی می باشد که برندهایی مانند ریبوک، شرکت لوازم گلف تیلورمید و شرکت راک پورت زیر مجموعه این برند و این شرکت محسوب می شوند.
تاریخچه برند آدیداس
صنعت: پوشاک، لوازم جانبی
تأسیس: سال ۱۹۲۴
مؤسس: آدولف داسلر
درآمد: ۴۹/۱۴ میلیارد یورو
سود ناخالص: ۲۰۲/۱ میلیارد یورو
سود: ۷۸۷ میلیون یورو
کل دارایی: ۵۹/۱۱ میلیارد یورو
دارائی خالص کل: ۴۸۹/۵ میلیارد یورو
تعداد کارکنان: ۵۰۷۲۸
شرکت آدیداس در سال ۱۹۴۸ توسط آدولف داسلر تاسیس شد. آدولف داسلر با کمک برادرش رودولف در سال ۱۹۲۴ کار تولید کفشهای ورزشی شروع کردند اما در ادامه مسیر به خاطر اختلافاتی که بینشان به وجود آمد رودولف از این شرکت جدا شد و شرکت و برند پوما را تاسیس کرد.
برادران داسلر
پدر آدولف داسلر یک کارگر تولیدی کفش در 20 کیلومتری شهر نورنبرگ بود و مادرش در یک خشک شویی کار می کرد، آدولف پس از اتمام مدرسه اش در کنار پدر خود در کارگاه تولیدی کفش مشغول به فعالیت شد اما پس از مدتی مجبور به شرکت در جنگ جهانی اول شد. او پس از بازگشت از جنگ مدیر یک شرکت تولید چینی شد و بعدها توانست وارد بازار چرم شود.
سپس آدولف برای اولین بار در سال 1920 شروع به تولید کفش های ورزشی در خشک شویی مادرش کرد. در واقع اولین کارگاهی که آدولف برای خودش به وجود آورد تا در آن کار تولیدی را انجام دهد، خشک شویی مادرش بود. سپس برادرش رودولف در سال 1924 از جنگ جهانی اول بازگشت و تصمیم گرفت که به آدولف بپیوندد و مشغول به تولید کفش های ورزشی شود.
از آنجایی که اطرافیان آدولف او را آدی صدا می کردند او تصمیم گرفت که برند خود را بهره گیری از اسم مستعار خود ، آدیداس انتخاب کند و این چنین شد که برند آدیداس در سال 1924 ثبت شد.
در سال 1936 آدولف با یک ساک پر از کفش های ورزشی به محل برگزاری المپیک رفت تا بتواند جسی اونز که یکی از قهرمانان المپیک بود را متقاعد کند تا از کفش های برای شرکت در مسابقه استفاده کند. در واقع این اولین بار بود که آدولف و شرکت آدیداس تصمیم گرفته بود که نقش اسپانسری به خود بگیرد. بالاخره بعد از مذاکرات فراوان جسی اونز قبول کرد که از کفش های آدیداس برای شرکت در مسابقات استفاده کند.
او در آن المپیک توانست که 4 مدال طلا کسب کند که موفقیت بسیار بزرگی بود.او دلیل موفقیت خود را استفاده از کفش های آدیداس معرفی کرد و این چنین بود که شرکت آدیداس با استقبال بی سابقه ای روبرو شد. پس از این واقعه از سراسر دنیا ورزشکاران نامه هایی برای شرکت آدیداس ارسال می کردند و خواستار خرید کفش های این شرکت بودند. سفارشات و فروش آدیداس به گونه ای بود که تا قبل از شروع جنگ جهانی دوم، این شرکت 200هزار جفت در هر سال کفش می فروخت.
داستان کارخانه برند آدیداس
با شروع جنگ جهانی دوم هر دو برادر به حزب نازی پیوستند ، اما رادولف توانست که خود را به سران جنگ نزدیک کند و سمتی بگیرید. در این حین آدولف بسیار مخالف کارهای برادرش بود و اصلا علاقه ای نداشت که خیلی در مسائل جنگ ورود کند و دقیقا از همین جا اختلافات این دو برادر شروع شد.
در سال 1943 با حمله متفقین به آلمان اختلافات این دو برادر به اوج رسید و بعدها رادولف به بازداشت نیروهای آمریکایی درامد به او خبر رساندند که برادرت تو را معرفی کرده و در اصل او تو را فروخته است.
در حین جنگ جهانی دوم کارخانه آدیداس تبدیل به کارخانه تولید لوازم جنگی و نگهداری اسلحه شده بود ، البته با حمله آمریکایی ها و در سال 1945 تقریبا این کارخانه ویران شد . در این سال آدولف به همراه همسرش کیت توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شدند اما پس از اینکه اعتراف کردند که در این کارخانه قصدشان تولید کفش های ورزشی بوده، بخشیده شدند و حتی بعد از آن خود مسئولین و نیروهای آمریکایی نیز مشتری کفش های ورزشی آدیداس شدند.
در سال 1947 برادرها به صورت کاملا رسمی از یکدیگر جدا شدند و رادولف شرکتی را به نام رودا تاسیس کرد که بعدها به پوما تغییر نام داد و به همین نام نیز مشهور شد.
رقابت با پوما
این دو برادر پس از جدایی ، وارد رقابت شدیدی با یکدیگر شدند. در واقع دو شرکت پوما و آدیداس شهر هرتسوگن را به دو قطب تقسیم بندی کرده بودند. عده ای که طرفدار آدیداس بودند و عده ای که طرفدار پوما. این رقبت به قدری شدید بود که حتی تیم های ورزشی را نیز تحت تاثیر خودش قرار داده بود.
به گونه ای که یک تیم فوتبال شهر از کفش های پوما استفاده می کرد و تیم دیگر شهر از کفش های آدیداس.
این رقابت حتی در بین مردم شهر هم رسوخ کرده بود، آنها همیشه علاقه داشتند تا ببینند که خارجی هایی که به شهرشان می آیند چه کفشی به پا دارند؟ تا آنها هم از همان برند استفاده کنند.
این دو برادر در مسیر رقابت، از هیچ ترفندی برای نابودی یکدیگر دریغ نکردند به گونه ای که یکبار رادولف اعلام کرد که هر کس که ساکن هرتسوگن هست می تواند یک جفت کفش پوما رایگان تحویل بگیرد.
اختلافات بین این دو برادر روز به روز در حال گسترش بود ، و آنها اصلا علاقه ای نداشتند که بخواهند دوباره با یکدیگر کار کنند.
در سال 1948 در اولین مسابقه تیم فوتبال آلمان غربی اکثر بازیکنان آن ، کفش پوما بر پا داشتند. چهر سال بعد و در المپیک 1952 جوزی بارتل اولین مدال طلا خود را در رشته دو و میدانی با کفش پوما به دست آورد و این یک افتخار برای پوما محسوب می شد.
در سال 1960 پوما به آرمین هری دونده دو 100 متر پیشنهاد داد که با کفش های پوما به رقابت بپردازد، هری چون با آدیداس قرار داد داشت در ابتدا نپذیرفت و به آدیداس پیشنهاد داد که یا به او مبلغی پرداخت می کند و یا او دیگر با آدیداس همکاری نخواهد کرد و کفش های پوما را می پوشد. آدیداس هم این مطلب را نپذیرفت و هری در المپیک 1960 با کفش های پوما پا به عرصه رقابت گذاشت و توانست مدال طلا را از آن خود کند اما در لحظه ی اهدای مدالها با کفش های آدیداس به سکو رفت.
این حرکت سبب شد تا هر دو برادر از این اتفاق شوکه شوند. هری به خیال اینکه با این حرکت می تواند از آدیداس هم پول دریافت کند با کفش های آدیداس بالا سکو رفت اما سبب شد که پوما از او شکایت کند و آدیداس هم المپیک را تحریم کند.
اوج گیری برند آدیداس
در سال ۱۹۹۷شرکت آدیداس، توانست شرکت سالامون که متخصص در تولید لوازم اسکی بودرا خریداری کند.پس از این اتفاق بود که نام رسمی شرکت آدیداس تبدیل به آدیداس-سالامون شد. حال که آدیداس مالک سالامون شده بود به خودی خود مالک شرکت های گلف تیلورمید و ماکس فلی نیز شد. از تجمیع این شرکت ها آدیداس قدرتی گرفت که دیگر می توانست با نایک که یکی از رقیبان سرسخت به شمار می رفت،رقابت کند..
در سال 1998 آدیداس از انجمن ملی ورزش کالج به دلیل محدودیت هایی که به وجود آورده بود ، شکایت کرد. این انجمن تصویب کرده بود که آدیداس تنها می تواند از لوگو خود در لباس های ورزشی استفاده کند و نمی تواند نام برند خود را در پایین لوگو چاپ نماید.
در سال 2003 آدیداس علیه سازمان جهانی بدن سازی در دادگاهی در انگلستان شکایت کرد. زیرا این سازمان در لوگو خود از دو خط موازی شبیه به لوگو آدیداس استفاده کرده بود که آدیداس آن را تخلف و کپی از برند می دانست.
در سال 2005 آدیداس اعلام کرد که می خواهد شرکت سالامون که از زیرمجموعه های خود می باشد را به قیمت 485 میلیون دلار به آمراسپورت بفروش برساند. دقیقا سه ماه بعد از این فروش ، آدیداس اعلام کرد که می خواهد کمپانی بریتانیایی ریباک را به قیمت 8/3 میلیارد دلار خریداری کند. این خرید تا یک سال بعد یعنی تا سال 2006 به طول انجامید ، اما پس از این انتقال آدیداس تبدیل به یکی از جدی ترین رقیبان شرکت نایک که در زمینه تولید کفش های ورزشی حرف اول را می زد، شد. و دیگر مطمئن بود که می تواند با نایک رقابت نزدیکی داشته باشد و نایک نیز متوجه شد که زین پس سایه آدیداس همیشه در کنار اوست.
در سال 2006 آدیداس خبر از عقد قراردادی 11 ساله با لیگ برتر بسکتبال آمریکا(NBA) داد. طبق این قرار داد این لیگ به مدت 11 سال از برند آدیداس استفاده میکرد و این قرارداد در واقع در ادامه قرار داد10 ساله با ریباک بود که در سال 2001 بسته شده بود.
در کنار این قراردادهای مطرح ، آدیداس همیشه برای تبلیغات برند خود از ورزشکاران مطرح و معروفی استفاده می کند تا در ذهن مخاطب این امر تلقی شود که موفقیت های این ورزشکاران به دلیل استفاده از وسایل این برند است. از جمله این ورزشکاران می توان به لیونل مسی ، سوآرز و … اشاره کرد.
سخن پایانی
از اینکه تا انتها این مقاله همراه من بودید از شما سپاس گزارم در این مقاله سعی کردیم که برند آدیداس را برایتان سرگذشتش و اتفاقاتی که در طول مسیر برایش رخ داده را به طور کامل توضیح دهیم.
اگر در خصوص مقاله برند آدیداس نظر و یا صحبتی دارید ، می توانید در بخش نظرات برایمان بنویسید و مطمئن باشید که کارشناسان مجموعه ماهان تیموری با اشتیاق پاسخگو شما خواهند بود.