آموزش تحلیل تکنیکال بورس

سلام ماهانی عزیز. آیا تا به حال در مورد تحلیل تکنیکال چیزی شنیدی؟.من امروز میخوام رازی رو بهت بگم که تنها حرفه ای‌های بازار از اون آگاه هستن و اون چیزی نیست جز تحلیل تکنیکال. اگر شما هم میخواید مثل من و حرفه ای‌های بازار بورس، سرمایتون رو چند برابر کنید، حتما باید آموزش تحلیل تکنیکال رو دنبال کنید. من تو این مقاله بهتون میگم که :

 

یکی از ویژگی‌های درجه یک بازار بورس، که باعث شده من اون رو بعنوان بهترین سرمایه گذاری سال 99، انتخاب کنم، اینه که شما میتونید با مشاهده نمودار و بر اساس علم تحلیل تکنیکال، نقاط مناسب برای سرمایه گذاری رو پیدا کنید و پولتون رو چند برابر کنید.

چرا این ویژگی، به بازار بورس برتری میده، به این دلیل که وقتی که شما وارد معاملات طلا می‌شید، یا تصمیم می‌گیرید، دلار بخرید، هیچ نموداری که به شما روند صعودی و نزولی سهم رو نشون بده، در اختیار ندارید و تنها بر اساس گفته‌هایی که در بازار وجود داره و یا بر اساس هوشی که در زمینه‌ی خرید طلا و دلار دارید، باید وارد این معامله‌ها بشید.

اما در بازار بورس، شما یک نمودار دارید و این نمودار که بر اساس علم تحلیل تکنیکال، بررسی و آنالیز میشه، به شما این قدرت رو میده که بدون هیجان، یا فارغ از اینکه بازار در حال حاضر به کدوم سمت میره، تو هر زمانی، با توجه به استراتژی سرمایه گذاری خودتون یک معامله باز کنید و سود چند برابری بدست بیارید.

پیشنهاد ما به شما : برای سرمایه گذاری چی بخریم

چرا خیلی ها تو بورس ضرر میکنن؟

ولی این وسط یه سوال پیش میاد. اونم اینه که اگر میشه با تحلیل تکنیکال، کل بازار بورس رو تحلیل کرد و بهترین نقاط باز کردن و بستن یک معامله رو پیدا کرد،.چرا خیلی‌ها هنوز توی بورس ضرر می‌کنن؟ جوابش ساده است. به این دلیل که بیش از 60 درصد کسایی که تو بازار هستن، تحلیل تکنیکال رو درست بلد نیستن.

این روزها، بازار بورس، رونق زیادی داشته و این باعث شده که خیلیا به بازار بورس بیان و خیلیا تصمیم بگیرن که پولشون رو توی بورس سرمایه گذاری کنن. اما این افراد، با یک دید سنتی و یا بهتره بگیم، بدون هیچ اطلاعی وارد این بازار شدن و این باعث شده که یا سود کمی داشته باشن یا با ضرر از بازار خارج بشن.

دلیلشم خیلی ساده است. وقتی که شما وارد بازار سرمایه میشید، باید چند تا چیز رو در خودتون تقویت کنید. یک، هوش سرمایه گذاریدو، دانش و آگاهی و سه، صبر و هدف گذاری. در حالیکه بیش از نیمی از بازار ایران، هنوز به دید سنتی سرمایه گذاری میکنن، دانش بورسی ندارن. و از هدف گذاری و هوش مالی هم چیزی نمیدونن. این دلیل شکست افراد در بورس و بازارهای مالیه.

ما توی بازار سرمایه دو فرم اصلی توی تحلیل داریم. یک تکنیکال و یک فامندامنتال یا تحلیل بنیادی. حالا توی این مقاله شما میتونید با اصول اولیه‌ی تحلیل تکنیکال آشنا بشید و از این به بعد معاملات خودتون رو با توجه به علم تحلیل تکنیکال در بورس، پیش ببرید. البته این رو هم فراموش نکنید که یک تحلیل گر حرفه‌ای باید به همه‌ی اصول تحلیل‌ها آشنا باشه، که بهتون میگم چجوری میتونید یک تلحیلگر حرفه‌ای بشید.

تحلیل تکنیکال چیست؟

اولین سوالی که ما باید در حوزه‌ی تحلیل تکنیکال بهش جواب بدیم، اینه که اصولا تحلیل تکنیکال چیه؟ ببینید، تحلیل تکنیکال تعاریف متعددی داره که من همرو براتون میگم و دونستن اون هم بسیار واجبه. اما اگر بخوام بهتون یه تعریف ساده بگم:

“تحلیل تکنیکال، علم آنالیز و بررسی نمودارهای بورسی، با استفاده از ابزارهای تحلیل در بازارهای مالیه. “یعنی ما در بورس، یه نمودار یا چارتی داریم که با استفاده از یک سری ابزارها و با نکاتی که توی علم تحلیل تکنیکال هست، شروع می‌کنیم به تحلیل یک سهم یا کل بازار.

اما اگر بخوایم یه خرده دقیق‌تر تحلیل تکنیکال رو بررسی کنیم، نیاز داریم که تعاریف تحلیل تکنیکال رو بررسی کنیم. توی تحلیل تکنیکال، ما سه تا تعریف مرجع داریم که شما باید بدونید.

تعریف اول در تحلیل تکنیکال مربوط به نمودار زمان_قیمت است. در تعریف اول از تحلیل تکنیکال داریم که:”در هر نموداری که یک سوی آن زمان باشد، یک سوی آن قیمت، می‌توانیم رفتار سهم را تشخیص دهیم و بر اساس پارامترهایی که توی بازار سرمایه هست، برای آینده سهم تحلیل داشته باشیم.

تعریف دوم چی میشه؟

تعریف دوم از تحلیل تکنیکال میگه که: “فرآیند اصلی تحلیل تکنیکال در بازار بورس، به این صورت است که ما قیمت سهم و روند آن را در گذشته می‌بینیم، آن را با روند فعلی تطبیق می‌دهیم و سپس برای آینده‌ی آن تصمیم می‌گیریم. “به زبان ساده بخوام براتون بگم، تحلیل تکنیکال، یعنی بررسی گذشته و تصمیم گیری برای آینده یک سهم.

اما توی تعریف سوم داریم که:”تحلیل تکنیکال، روش استفاده از الگوهای ریاضی از پیش تعیین شده در بازارهای مالی است.” شما وقتی وارد میشید به حوزه‌ی تحلیل تکنیکال، یه سری از نکات و الگوهای هندسی و ریاضی مثل الگوی مثلث، یا مباحث فیبوناچی رو باید یاد بگیرید که بتونید یه تحلیل خوب داشته باشید.

اما حقیقتش رو بخوام بهتون بگم. خیلی‌ها مثل من، شاید از ریاضی زیاد سر در نیارن، یا به هندسه علاقمند نباشن اما تحلیلگر هستن. در واقع، قرار نیست ما برای تحلیل تکنیکال ریاضی‌دان باشیم، مهم اینه که هوش بورسی خودمون رو تقویت کنیم.

خب حالا سوال بعدی که پیش میاد اینه که “ما چطوری میتونیم تحلیل تکنیکال رو آموزش ببینیم؟ چطور میتونیم بر اساس تحلیل تکنیکال سهام بازارهای مالی رو تحلیل کنیم؟ آیا تحلیل تکنیکال، برای بازار بورس ایران سود ساز است؟ “

برای اینکه به این سوالا جواب بدیم، قبل هر چیزی باید اصول تحلیل تکنیکال رو بدونیم. بعد از یادگیری اصول، باید با اصطلاحات آشنا باشیم و بعد بریم سراغ مقدمات تحلیل تکنیکال و استفاده از ابزارهای معاملاتی.

اصول تحلیل تکنیکال در بازار بورس

برای شناخت اصول تحلیل تکنیکال هم نیاز داریم که یه سری از تعاریف از اصول اولیه تحلیل تکنیکال رو با هم مرور کنیم. این تعاریف، تعاریف اصولی‌ای هستند که  به ما میگن، ما چه دیدی باید از تحلیل تکنیکال داشته باشیم.

تعریف اول میگه که: “همه اطلاعات، توی قیمت یه سهم هست. “این یعنی شما اگر بتونید روی نمودار یک سهم، قیمتشو تحلیل کنید و بقولی یک تکنیکالیست باشید، دیگه نیاز ندارید که به سراغ روش‌های دیگه برید و یا بخواید بر اساس شنیده هاتون معامله کنید.

توی اولین تعریف تحلیل تکنیکال، ما به یک نکته‌ی مهم میرسیم و اون اینه که: “ما توی بازار‌های مالی، ما به هیچ وجه نیاز نداریم که به رانت دسترسی داشته باشیم و یا یه سری اطلاعات پنهان رو از یک سری سیگنال فروش‌ها دریافت کنیم. چرا؟.چون وقتی تکنیکال بلد باشیم، همه اتفاقات روی قیمت یک سهم رو میتونیم درک کنیم و همه چیز برای ما واضح هستش.  

بد نیست اینجا یک تکنیک هوش سرمایه گذاری هم به شما بگیم. وقتی که شما وارد بازار سرمایه میشید و آگاهی از این بازار ندارید، جذب افرادی میشید که با وعده‌های مختلف، قصد فریب شما رو دارن. چون بازار سرمایه همیشه جدال بین کلاهبردارها و تحلیلگرهاست. اگر شما خودتون تحلیل رو یاد نگیرید، مدام ازتون سو استفاده میشه و این باعث ضرر میشه. پس یکبار برای همیشه باید تحلیل تکنیکال رو یاد بگیرید و این یادگیری شما رو به سود میرسونه.

اما بریم سراغ تعریف دوم. توی تعریف دوم تحلیل تکنیکال داریم که: “آینده شبیه به گذشته است.”.بر اساس یک اصل ریاضی، تحلیل گرها معتقد برآیند که وقتی روندی برای چندین بار به شکل مشابه اتفاق می‌افتد، پس می‌توان این انتظار را داشت که دوباره اتفاق بیفتند.

در واقع تحلیل تکنیکال، به ما این قدرت رو میده که با نگاه به رفتارهایی که یک سهم در گذشته داشته، برای آینده‌ی سهم تصمیم بگیریم. این مورد، حتی برای کسانی که میخوان دلار و طلا هم بخرن خیلی خوبه. حداقل میتونه یک  دور نما رو بهشون بده.

تو این تعریف هم یک نکته‌ی مهم داریم اونم اینه که بازار یک اصول ثابت داره و کسی که تحلیل تکنیکال بلد باشه، به اصول بازار آشنایی پیدا کرده. اگر بخایم یه مثال ساده بزنیم، باید بگیم که وقتی کسی حل کردن یک معادله‌ی ریاضی رو به خوبی بلد باشه، هر معامله‌ای رو میتونه حل کنه و نیازی نیست که برای هر معادله یک تصمیم جداگانه بگیره.

بازار هم درست مثل یک معادله‌ی ریاضی میمونه و هر کسی که شیوه‌ی حل اصول بازار رو بدونه، میتونه با علم تحلیل تکنیکال، بازار رو تحلیل کنه و سودهای بسیار عالی از بازار بدست بیاره. البته یه فرقی هم وجود داره و اونم اینه که برای یادگیری تحلیل تکنیکال ما نیاز به یادگیری علم ریاضی نداریم و نیاز به این نداریم که خیلی سواد تحصیلی بالایی داشته باشیم.

یک روند کلی

اما تعریف سوم، که تعریف بسیار جامعی برای تحلیل تکینکاله، اینه که:”بازار همیشه یک روند دارد و معامله گران، بر اساس روند بازار معامله می‌کنند”.شاید شما هم اینو بارها شنیده باشید که میگن، مسکن صعودیه. یا مثلا الان نرخ سیمان نزولی شده. این صعودی و نزولی بودن، روند بازار توی نمودار تحلیل تکنیکال هر صنعت یا سهمه.

وقتی شما تحلیل تکنیکال بلد باشید، میتونید روند‌ها رو شناسایی کنید و به یک سود عالی دست پیدا کنید.

خب، حالا شما با تعریف علم تحلیل تکنیکال آشنا شدید و این دید رو پیدا کردید که بازار بورس، یا اصولا سرمایه گذاری، بر خلاف روش‌های دیگه‌ی سرمایه گذاری تو ایران، شانسی نیست. هیجانی نیست و یک اصول و قاعده‌ای داره که اگر کسی یاد بگیره، میتونه همیشه توی سود باشه.

حالا وقتشه که بریم سراغ اصطلاحات و یا نمادهایی که توی تحلیل تکنیکال باهاش برخورد می‌کنیم.

اصطلاحات و نمادهای تحلیل تکنیکال

ما توی تحلیل تکنیکال، یه سری اصطلاح داریم که باید با اونها آشنا باشیم. اما از اونجایی که قراره یه آموزشی داشته باشیم که همه ازش استفاده کنن. من همه‌ی این اصطلاحات تحلیل تکنیکال رو براتون ساده کردم و توی یه نمودار بهتون توضیح میدم.

نمودار: اولین چیزی که باید باهاش آشنا باشید، یک نموداره. نمودار یا چارت، مجموعه اطلاعاتیه که ما از یک سهم و یا یک نماد توی بازار، به دست می‌آریم. مثلا وقتی میخایم، روی یک سهم،.مثل سیمان تهران یا سایپا، تحلیل بزنیم، باید بریم و نماد ستران (سیمان تهران) و یا خساپا (خودروسازی سایپا) رو سرچ کنیم و اون رو تحلیل کنیم.

الگوی کف دوقلو

نموداری که ما در تمام دنیا، روی اون تحلیل انجام میدیم، نمودار قیمت _ زمان هستش. نمودار قیمت زمان، یعنی ما یه اطلاعاتی داریم که توی اون قیمت در طول زمان نشون داده میشه. باز هم به زبان ساده‌تر بخام بهتون بگم:”هر وقت یک نمودار بورسی دیدید، ردیف عمودی، قیمت هست و ردیف افقی زمان”یا باز هم ساده‌تر “عرض هر نمودار، قیمت هستش و طول هر نمودار، زمان.”

قیمت: وقتی به ردیف عمودی یک سهم نگاه می‌کنیم، میتونیم قیمتش رو ببینیم. قیمت، در بازار بورس، یعنی قیمت هر سهم. یعنی اگر قیمت سهم خساپا، 300 تومن باشه، یعنی شما برای خرید هر سهم خساپا باید سیصد تک تومن پول بدید و اگر بخاید ده تا سهم خساپا بخرید باید سه هزار تومن هزینه کنید.

زمان: وقتی به ردیف افقی نگاه می‌کنیم، زمان رو میبینیم. زمان برای ما یک عامل تعیین کننده توی تحلیل تکنیکال هست،.به این دلیل که ما میتونیم در زمان‌بندی های متفاوت، بفهمیم که روند یک سهم صعودی و یا نزولی است. یا تا کجا و تا کی قرار است صعودی شود و کی قرار است روند نزولی به خودش بگیرد.

تایم فریم!

یک اصطلاح دیگر هم ما در بحث زمان داریم که بیشتر برای افرادی که در بازار جهانی بورس، مثل فارکس فعالیت می‌کنند، مهمه، اما تو بازار بورس ایران هم میشه ازش استفاده کرد و اون چیزی نیست جز عبارت: ” تایم فریم “. و یا به زبان ساده‌تر یعنی بازه‌های زمانی..ما میتونیم بر اساس امکاناتی که روی یک نمودار هست، انتخاب کنیم که یه سهم رو میخوایم در چه بازه‌ی زمانی‌ای تحلیل کنیم. مثلا یکساعته، یک روزه، یک هفته‌ای، که البته در بازار ایران، به طور معمول روی نمودار روزانه تحلیل رو انجام میدیم.

و آخرین مبحثی که باید روی اصطلاحات یک نمودار یاد بگیرید، بحث کندل هاست. ما توی بازار‌های جهانی سه نوع نمودار داریم. نمودار کندلی، نمودار میله‌ای و نمودار خطی که اصولا تحلیل گرهای بازار، روی نمودار کندلی یا شمعی تحلیل هاشون رو انجام میدن.

توی نمودار شمعی، هر کندل، یا هر دونه شمعی که شما روی نمودار می‌بینید، نشون دهنده قیمت در تایم فریم انتخابی شماست. اگر شما تایم فریم خودتون رو، تغییر نداده باشید و مثل همه‌ی نمودارها روی دیلی یا روزانه گذاشته باشید، هر کندل یا هر شمعی که میبینید، نشون دهنده بازه‌ی تغییر قیمت تو یه روز هستش. اگر گذاشته باشید، 15 دقیقه‌ای، هر کندل نشون دهنده بازه تغییرات قیمت تو 15 دقیقس.

خب این اصطلاحاتی هستش که شما باید در گام اول یاد می‌گرفتید، حالا باید بریم سراغ اینکه ما چطوری میفهمیم که هر کدوم از این کندل‌ها، چه علامتی هستن و یا چطوری میفهمیم که یه سهم صعودیه یا نزولی.

اولین نقطه‌ای که همه‌ی تحلیل گرها ازش شروع می‌کنن، شناختن الگوهای صعودی و نزولی هستش. ما توی بازار بورس و توی تحلیل تکنیکال، باید یه سری از اصول هندسی رو بلد باشیم و با استفاده از اون‌ها بفهمیم که یه سهم بالا میره یا پایین میاد. درست؟ خب این اصول چی هستن؟

همچنین به شما پشنهاد می شود : بهترین سرمایه گذاری در ایران

الگوهای تحلیل تکنیکال

برای اینکه ما تحلیل تکنیکال و الگوهای تحلیل تکنیکال در بورس رو یاد بگیریم، دو تا پیش نیاز رو باید حسابی آموزش ببینیم. اولی بحث حمایت هاست و دومی بحث مقاومت‌ها. حالا این حمایت و مقاومت چیه و اصلا چجوری میشه ازشون استفاده کرد؟

حمایت‌ها و مقاومت ها

خیلی ساده است. وقتی میگیم کسی رو حمایت می‌کنیم، یعنی چکار می‌کنیم؟ یعنی کمک می‌کنیم که رشد کنه. خب حالا برعکسش، وقتی میگیم، کسی در برابر کاری مقاومت میکنه، یعنی چی؟ یعنی نمیخواد اون کار رو انجام بده و ازش دوری میکنه و جلوش رو میگیره.

توی بازارهای سرمایه و تو بورس ایران و هر نمودار بورسی در دنیا، ما یه سری حمایت داریم و یه سری مقاومت. حمایت یعنی جایی که سهامداران یا بازیگران یک سهم، دست به حمایت از سهم زده‌اند و باعث رشد سهم شده‌اند. و در مقابل، وقتی از مقاومت صحبت می‌کنیم، یعنی جایی که زور خریداران به پایان رسیده است و قیمت در برابر رشد کردن، مقاومت میکنه.

خب حالا ما چجوری میتونیم حمایت و مقاومت یک سهم رو بدست بیاریم و چجوری میتونیم ازش استفاده کنیم؟ اینجاست که باید از اصول تحلیل تکنیکال استفاده کنیم. ما تو اصول تحلیل تکنیکال به شما گفتیم که وقتی که قراره روی یک نمودار از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم، به گذشته سهم نگاه می‌کنیم، حال رو می‌سنجیم و برای آینده تصمیم می‌گیریم. درسته؟

خب حالا کافیه که یه سر به گذشته‌ی سهم بزنیم و ببینیم که تو چه قیمتی در طول تاریخ قیمت گذاری یک سهم، سهم حمایت شده و یا بقولی از رو یه قیمت خاصی برگشته و دوباره رشدشو شروع کرده. اگر بخام خیلی ساده بهتون بگم باید بگم که نگاه کنید ببینید کجا سهم مسیر صعودی خودشو شروع کرده. کجا سهم از ریختن دست کشیده.

یک تکنیک خفن

اگر بتونید حداقل دو تا نقطه، یعنی دو تا قیمت به هم نزدیک، روی نمودار سهم پیدا کنید.که از اونجا قیمت، برگشته و دوباره رشدشو شروع کرده، شما حمایت سهم رو پیدا کردید. یعنی تو اون نقطه‌ها، خریدارای سهم، از سهم حمایت کردن و دوباره پول تزریق کردن به سهم و سهم بالا رفته.

خب حالا برای مقاومت باید چکار کنیم؟ دوباره باید بریم گذشته‌ی سهم رو بررسی کنیم. اگر یه خرده دقیق بشیم، می‌بینیم که تو یه قیمت‌های خاصی، سهم دیگه زور بالا رفتن نداره. قیمت دیگه نتونسته رشد کنه و دوباره ریزش خودشو شروع کرده. اگر ما بتونیم دو نقطه و یا بیشتر از یک بازه قیمتی خاص پیدا کنیم که سهم دیگه اونجا زور بالا رفتن نداشته، ما مقاومت سهم رو پیدا کردیم.

بزارید براتون یه مثال بزنم. اگر ما یه سهمی پیدا کردیم که حداقل دوبار، یا بیش از دو بار رو محدوده قیمت بین 300 تک تومن تا 310 تومن یا یه خرده بیشتر یا یه خرده کمتر، حمایت شده و دوباره مسیر رشدشو شروع کرده، یعنی حمایت سهم رو محدوده 300 تومنه و ورود به سهم، رو محدوده 300 تومن، میتونه گزینه‌ی خوبی باشه که ما یه سود خوب از سهم بگیریم.

اما حالا اگر دیدیم که قیمت همیشه رو 500 تک تومن، حالا یه خرده بیشتر یا یه خرده کمتر، دیگه زور بالا رفتن نداشته و همیشه یه چند تا کندل منفی زده و یه خرده قیمتش ریخته، اونجا دیگه میشه مقاومت ما. البته اینم بگم که این مقدماتی‌ترین شیوه‌ی پیدا کردن حمایت و مقاومت هستش.

از سمت دیگه، باید بهتون بگم که یه سهم همیشه یه حمایت یا یه مقاومت نداره. هر حمایت، وقتی به سمت پایین شکسته بشه، خودش میشه یه مقاومت و هر مقاومت اگر به سمت بالا شکسته بشه، خودش میشه، یه حمایت.

بزارید یه مثال براتون بزنم…

فرض کنید که سهم شما حمایت محدوده 300 تومن را دارد و در یک روند نزولی هستش. یعنی سهمتون داره ضرر میده و یا داره مدام قیمتش پایین میاد. خب وقتی به محدوده 300 تومن میرسه، بر اساس تحلیل تکنیکال، شما به این نتیجه میرسید که الان سهمتون رو حمایتشه. اما اگر سیصد تومن شکسته بشه به سمت پایین، چه  اتفاقی میفته؟

اینجاست که سهم حمایت خودشو از دست داده. خب اینجا باید چکار کرد؟ اینجا باید حمایت بعدی سهم رو پیدا کرد. مثلا نگاه می‌کنید، می‌بینید که سهم حمایت بعدیش رو 270 تومن هستش. خب پس حمایت سهم شما میشه 270 تومن و بر اساس قوانین تحلیل تکنیکال در بورس، مقاومت شما میشه همون حمایت سیصد تومن که از دست رفت. یعنی حمایت 270 و مقاومت 300 تومن.

خب حالا رو مقاومتا چه اتفاقی می‌افته؟ باز هم ساده است. وقتی سهم شما مقاومتش 500 تومنه. وقتی این مقاومت رو بشکنه، میره به سمت مقاومت بعدیش که اونم به همون روش قبلی میشه تعیین کرد و این بار حمایتش میاد رو 500 تومن. یعنی مقاومت قبلی، حالا میشه یه حمایت جدید. این نکته رو هم بهتون بگم که برای پیدا کردن مقاومت و حمایت یه سهم، خطی که می‌کشید، کاملا افقیه. یعنی حمایت و مقاومت‌ها در یک راستا هستن.

خط روند و کانال‌های تکنیکال

خب وقتی نقاط حمایت و مقاومت رو یاد گرفتید، میتونید به سمت اولین الگوی تحلیل تکنیکال برید که یکی از درجه یک‌ترین و پر سود‌ترین الگوی تحلیل تکنیکال هستش. این الگو چیه؟ بهش میگن خط روند در تحلیل تکنیکال.

کانال تحلیل تکنیکال

خط روند چیه؟ در واقع خط روند به شما میگه که مسیر سهم شما صعودیه یا نزولی. وقتی که شما خط روند رسم می‌کنید، می‌فهمید که سهم شما در کجای مسیر قرار داره. آیا برای ورود به سهم و باز کردن یک معامله مناسبه؟ یا باید ازش خروج کنید؟

برای این که شما خط روند رو داشته باشید، نیاز دارید که این خط رو رسم کنید. این خط رو چطوری میشه رسم کرد؟ شما باید اول مشخص کنید که سهم داره میریزه یا داره رشد میکنه. یعنی داره قیمتش میاد پایین یا داره قیمتش میره بالا.

برای اینکه اینو بفهمید، باید خط روند مقاومت و حمایت رو رسم کنید. البته یه راه ساده‌تر هم هست. اونم اینه که اگر سهمتون برای چندین روز کندل‌های منفی زده، احتمالا سهمتون وارد روند اصلاحی شده که شما میتونید با کشیدن خط روند، بفهمید که اصلاح دارید یا ریزش  و اگر سهمتون مدام داره مثبت میخوره، با کشیدن خط روند، میتونید بفهمید که سهمتون رشد داره یا اینکه صرفا یه نوسان مثبت داره.

برای کشیدن خط روند باید یه کار مهم کنید. اونم اینه که در طول تاریخ سهم بگردید و حداقل دو نقطه یا بیشتر در روند سهم پیدا کنید. یادتون باشه که وقتی میخایم برای روند حمایت یا مقاومت پیدا کنیم، خطی که میکشیم افقی نیست. بر خلاف پیدا کردن حمایت نقطه و مقاومت نقطه‌ای، ما توی روند‌ها باید شیب مقاومت‌ها و حمایت‌ها رو پیدا کنیم.

مثلا اگر یه سهمی حمایت اولش 100 تومن بوده، بعد حمایت دومش 150 تومن شده، حمایت سومش 300 تومن بوده، یعنی شما یه خط روند تقریبا 45 درجه‌ای دارین که حمایت‌های سهم رو به شما نشون میده. حالا به عکس زیر نگاه کنید:

حمایت و مقاومت نمودار

وقتی این نقاط رو پیدا کردید، نوبت اینه که برید و این خط‌ها رو در یک روند نصب کنید. یادتون باشه که خطتون باید یک راستا داشته باشه و نباید زیگزاگ بشه. برای این که مسئله رو درک کنید، میتونید از تصویر زیر هم استفاده کنید:

آموزش تحلیل تکنیکال بورس

با پیدا کردن این خط روند، شما میتونید حمایت‌های بعدی سهم رو پیدا کنید و یا بفهمید که سهمتون رو حمایت هست یا نه؟ این بزرگترین کمکیه که تحلیل تکنیکال به شما میکنه. چون شما میتونید بفهمید که نقطه ورود هست یا نقطه خروج؟

برای مقاومت‌ها هم کافیه، سقف‌ها رو بهم وصل کنید. یعنی باز هم با یه خط شیب دار، برید و نقاط مقاومت سهم رو، یعنی بیشترین جاهایی که صعود داشته رو به هم وصل کنید. اینطوری میتونید بفهمید که سهمتون تا چه حدی میتونه رشد کنه و حدود تقریبیش رو به دست بیارید.

خب حالا به نظرم یه نگاه کلی به خط‌هایی که کشیدید بندازید. اگر دقت کنید، می‌بینید که یه کانال ایجاد شده. یعنی شما یه کانال از حمایت‌های سهم کشیدید و یه کانال از مقاومت‌های سهم. اگر این کانال رو ایجاد کرده باشید، میتونید با توجه به این اصل خریداری کنید.

چطوری؟ کافیه هر جا که به خط پایینی یعنی خط حمایت رسید، خرید کنید و هر جا که به خط بالایی رسید، بفروشید. عمدتا سهم‌ها، یه کانالی ایجاد می‌کنند و تو این کانال صعودی یا نزولی، شروع به نوسان می‌کنن.

خب حالا یه نکته طلایی هم بهتون بگیم که تو دوره هوش بورسی تیم ماهان تیموری هست. این یه نکته فوق طلایی برای تحلیلگرای آماتوره. وقتی که سهمتون کانالی که کشیدید به سمت بالا شکوند، یعنی سهم یه صعود عالی داره و اگر به سمت پایین شکوند، یعنی سهم ریزش داره. بهش توجه کنید.

الگوی کف دوقلو

یکی از دیگه از الگوهای بسیار پر کاربرد توی علم تحلیل تکنیکال، الگوی کف دوقلو هستش. کف دو قلو، در واقع یک الگوی صعودی برای رشد یک سهم محسوب میشه و تو همه مجموعه‌های آموزشی به عنوان یک الگوی کلاسیک شناخته میشه.

اما کف دو قلو چیه؟ یادتوته بهتون گفتم که هر سهمی یه روند صعودی داره، یه روند نزولی. خب حالا نیازه بهتون بگم که پایان هر روند نزولی، رو بهش میگیم یه دره و پایان هر روند صعودی رو هم بهش میگیم یه قله. البته این قضیه یه مقدار نیاز به شناخت بیشتر داره.

الگوی کف دوقلو

اما وقتی که دو تا دره متوالی تشکیل میشه و این دو تا دره این ویژگی‌ها رو داشته باشند که:”مجاور هم باشند، متوالی باشند، هم سطح باشند، مشابه باشند و هم اندازه باشند” اونوقته که میشه گفت کف دو قلو تشکیل شده و روند سهم صعودی خواهد شد.

البته این نکته رو در ذهنتون داشته باشید که اصولا کف دو قلو در پایان روند‌های نزولی ایجاد میشه و اینطوری هم نیست که همیشه موجبات صعود رو فراهم کنه. بلکه نیاز به تاییدیه ‌های بسیاری هست که برای یادگیریشون بهتون راه حل میدم. اما در اکثر مواقع میشه گفت که این الگو باعث رشد سهم میشه.

سقف دوقلو

یکی دیگه از الگوهای مهم در تحلیل تکنیکال که باز هم یکی از الگوهای کلاسیک در بازار بورس هست، الگوی سقف دوقلو هستش. الگوی سقف دوقلو، تمام ویژگی‌ها و خصوصیاتی رو که سقف دو قلو داره، در خودش داره، اما با یه فرق و اونم اینه که در پایان روند صعودی تشکیل میشه.

تصویر سقف دو قلو

وقتی که ما دو قله در روند صعودی داشته باشیم که هم سطح باشند، مشابه باشند، هم اندازه باشند و مجاور هم شکل گرفته باشند. میتونیم بگیم که ما یک الگوی سقف دوقلو داریم و این یعنی شروع ریزش یک سهم.

فقط این نکته رو یادتون باشه که الگوهای کلاسیک به ما کمک می‌کنند که معامله بهتری داشته باشیم و اینطور نیست که ما فکر کنیم، تمام راه رو میتونیم با یک الگوی کلاسیک طی کنیم. من تو دوره هوش بورسی بهتون گفتم که استراتژی شما برای معامله با الگوهای کلاسیک، باید چه جوری تنظیم بشه.

ما الگوهای بسیار دیگری هم داریم که میتونیم با اون‌ها معامله کنیم. مثلا الگوی مثلث، الگوی پرچم، الگوی سر و شانه و….که هر کدوم میتونن به ما سودهای بسیاری بدن، اما هر کدوم از اونها نیاز به پیش نیازهای ساده‌ای دارن که باید اون‌ها رو یاد بگیرید و در بازار سرمایه موفق بشید.

اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال

و آخرین مسئله‌ای که باید در باب تحلیل تکنیکال مقدماتی بدونید، اندیکاتور‌ها هستن. اندیکاتور‌ها مجموعه‌ای از محاسبات ریاضی هستند که برای بازارهای مالی کد نویسی شده‌اند و بصورت یک نمودار یا یک گراف در هر چارتی قابل مشاهده هستند.  

هر کدوم از اندیکاتور‌ها میتونن به نوعی به شما کمک کنن که مسیر و روند سهم رو تشخیص بدید و نقطه‌ی ورود و خروج رو پیدا کنید. بزارید یه مثال براتون بزنم که خیلی به شما کمک می‌کنه و شاید بارها شنیده باشین.

اگر به تحلیل‌های تحلیلگران نگاه کنید، بارها شنیدید که میگن اندیکاتورها، سیگنال ورود میدن و یا این سهم به زودی ریزش داره. یا حتی بهتون بعضی وقتا میگن که این سهم از همین نقطه تا کجا میتونه سود کنه.

یکی از خوبی‌های تحلیل تکنیکال اینه که ما ابزارهای مختلفی داریم که به ما کمک میکنه نقاط ورود و خروج یک سهم رو پیدا کنیم و بتونیم سودهای درجه یک بگیریم ازش. اندیکاتورها که تعدادشون یکی دو تا هم نیست، ابزارهایی هستن که ما میتونیم با استفاده از اون‌ها، یک ابزار دیگه کنار دستمون داشته باشیم که معاملاتمون رو هر روز بهتر کنیم. به عنوان مثال من میخام یه اندیکاتور بهتون یاد بدم که خیلی به شما کمک میکنه که سود دهی بالا داشته باشید.

اندیکاتور RSI

اندیکاتور آر اس آی، یک اندیکاتور به شدت کاربردی در تمام بازارهای جهانیه و اگر برید و کار تحلیلگرای بزرگ بازار رو ببینید، متوجه میشید که همشون به طور پیش فرض، یه آر اس آی رو نموداراشون گذاشتن و ازش استفاده می‌کنید.

تحلیل تکنیکال

اندیکاتور آر اس آی که بهش اندیکاتور شاخص قدرت نسبی هم میگن، اندیکاتوریه که به شما میگه ” وضعیت قدرت خریدارها و فروشنده‌ها به چه صورت هستش”. یعنی وقتی شما از اندیکاتور آر اس آی استفاده می‌کنید، یه شمای کلی از بازار دارید و میتونید بفهمید که الان تو این سهمی که میخواید سرمایه گذاری کنید، آیا قدرت خریدار بالاتره یا فروشنده.

برای این که اندیکاتور RSI رو راه بندازید، بهترین راه اینه که برید تو‌ بخش اندیکاتور‌ها در نمودار و اونجا واژه‌ی آر اس آی رو سرچ کنید و میبینید که زیر نمودارتون یک خطی هستش که از دامنه صفر تا صد رو شامل شده. این دامنه‌ی قدرت و نوسان این اندیکاتور هستش.

اما اگر یه خرده دقت کنید، می‌بینید که دو تا خط مهم تو این اندیکاتور کشیده شده. یکی از این خط‌ها رو عدد سی هست و یکی دیگه رو عدد هفتاد. اگر بخوام به زبان ساده بهتون توضیح بدم که این دو خط چه تاثیری توی معاملات شما دارن باید بگم که:

“در تحلیل تکنیکال با استفاده از اندیکاتور RSI، عدد سی، یک عدد حمایتیه.و عدد 70 یک عدد مقاومتی محسوب میشه”.به زبان ساده‌تر  هر وقت اون خطی که داره تو اندیکاتور نوسان میکنه، اومد خورد به سی یا اومد زیر سی، شما سیگنال خرید داری و هر وقت که از خط هفتاد عبور کرد و یا در خط هفتاد شما کندل نزولی دیدی، اونجاست که باید سهمتو بفروشی.

این اندیکاتور، یکی از اندیکاتورهای نوسان گیری توی بورس هست . 

سوالات متداول

به این دلیل که بیش از 60 درصد کسایی که تو بازار هستند، تحلیل تکنیکال رو درست بلد نیستند.

وقتی که شما وارد بازار سرمایه میشوید، باید چند مورد را در خودتان تقویت کنید. یک، هوش سرمایه گذاری، دو:دانش و آگاهی و سه، صبر و هدف گذاری. در حالیکه بیش از نیمی از بازار ایران، هنوز به دید سنتی سرمایه گذاری میکنند، دانش بورسی ندارند. و از هدف گذاری و هوش مالی هم چیزی نمیدونند. این دلیل شکست افراد در بورس و بازارهای مالی می باشد

وقتی شما تحلیل تکنیکال بلد باشید، می توانید روند‌ها رو شناسایی کنید و به یک سود عالی دست پیدا کنید.

 

 

همین حالا شروع کن!

9 پاسخ

  1. با سلام و احترام
    یه سوال داشتم: آیا دوره هوش بورسی حضوریه یا به صورت پکیج آموزشی هست؟ اگر به صورت پکیج آموزشیه چطور میتونم دوره هوش بورسی را تهیه کنم.؟
    لطفا جواب بدهید.با سپاس

    1. سلام دوره غیر حضوریه. برای اطلاعات بیشتر لطفا در صفحه ی اول بر روی ثبت نام کلیک کنید

  2. سلام وقت بخیر
    من تو اپ ثبت نام کرده بودم از خیلی وقت پیش و چندین بار تلاش کردم تو گوشی جدیدم لاگین کنم ولی نشد هی پیام دستگاه های مجاز شما بیش از حد مجاز هست میده
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    با تشکر

    1. سلام و درود
      امیدوارم عالی باشید
      با شماره زیر تماس بگیرید :
      ۰۲۱۴۳۰۰۰۲۰۳

    1. به صورت غیر حضوری هست مخصوصا در دوران کرونا میتونین در بخش ثبت نام هوش بورسی اطلاعات بیشتری در مورد دوره به دست بیارید

دیدگاهتان را بنویسید