هدف گذاری smart

سلام ماهانی عزیز. امروز می خواهیم دربار رسیدن به خواسته ها از روش هدف گذاری smart  با شما صحبت کنیم و با هم مزایا و معایب این روش هدف گذاری و برنامه ریزی را با هم دیگر بررسی کنیم.

 

بگذارید این مقاله را با یک مثال شروع کنیم خیلی از افراد تا همین چند سال پیش تصور می کردند که رفتن به دانشگاه می تواند شخصیت انسان را از این رو به آن رو کند و تغییرات زیادی در شخصیت او به وجود آورد، تضمین بیشتری برای پیدا کردن شغل مناسب در آینده وجود دارد. اما رفته رفته با مشاهده افرادی که به دانشگاه رفته بودند و مدرک تحصیلی هم داشتند، اما به شغل های دیگر و نا مرتبط مشغول بودند و یا اصلا بیکار بودند و همچنین با مشاهده افرادی که نقاط ضعف شخصیتی بسیاری از جمله عدم توانایی در کنترل احساسات و نداشتن هوش هیجانی مناسب، نداشتن قدرت تصمیم گیری و …، متوجه شدیم که دانشگاه رفتن مانند یک عصای جادویی نیست که بخواهد روند آینده زندگی ما را از این رو به آن رو کند بلکه مثل یک ابزار می ماند که خودمان تعیین می کنیم این ابزار چقدر به پیشرفت ما از لحاظ شخصیتی، مهارتی، قدرت ذهن و … کمک کند.

هدف گذاری به روش smart:

هدف گذاری به روش اسمارت هم دقیقاً مثل دانشگاه رفتن می ماند. شاید بسیاری از افراد مشهور در زمینه هدف گذاری مانند برایان تریسی، ‌آنتونی رابینز و … از این روش در صحبت های خودشان استفاده کرده اند و به آن بسیار تاکیید کرده اند و از هدف گذاری smart به عنوان یک راه بسیار موثر و معجزه گر برای رسیدن به اهداف یاد کرده اند. اما متاسفانه اینطور نیست و هدف گذاری smart ، آن روش موثری نیست که ما را به هدفمان برساند و فقط روشی است که به ما کمک می کند، تا بازدهی خودمان را افزایش دهیم و شاید کمی به زندگی خودمان جهت دهیم و اگر بخواهیم فقط با هدف گذاری smart به خواسته های خودمان برسیم، کمی کار سخت می شود.  در ادامه مقاله ابتدا هدف گذاری به روش smart را به شما توضیح می دهیم و پس از آن با هم بررسی می کنیم که چرا این مقاله نمی تواند به بهترین شکل به ما کمک کند.

اصول هدف گذاری smart:

اصول هدف گذاری اسمارت، از ۵ قسمت تشکیل شده است.

Specific (مشخص):

هدفی که برای خودتان مشخص می کنید باید شفاف باشد. یعنی این که شما باید برای خودتان شفاف و مشخص کنید که دقیقا به دنبال چه هستید. شفاف کردن هدف به شما این امکان را می دهد به صورت متمرکز در راستای رسیدن به هدفتان تلاش کنید. اگر شما ندانید که دقیقاً به دنبال چه هستید چه طور می توانید آن را پیدا کنید به همین خاطر شما باید  با افزایش تمرکز آن را به درستی مشخص کنید که واقعا به دنبال چه چیزی هستید.

Measurable (قابل اندازه گیری):

باید هدفی که برای خودتان تعیین می کنید قابل اندازه گیری باشد. به این معنا که شما بتوانید تشخیص دهید که چه زمانی به چه میزان از اهداف خودتان دست پیدا کرده اید. اگر هدف شما این ویژگی قابل اندازه گیری بودن را نداشته باشد، در واقع شما نمی توانید تشخیص دهید که چه روند شما در راستای رسیدن به هدف چگونه بوده است.

 

Achievable  (قابل دسترسی):

هدف‌تان باید دسترس و واقع گرایانه هم باشد. به عبارت دیگر، باید توانایی‌های شما را بسط دهد ولی همچنان امکان‌پذیر نیز بماند. وقتی هدفی قابل دست‌یابی تعیین می‌کنید، شاید بتوانید فرصت‌ها یا منابع نادیده گرفته‌ شده‌ی پیشین را نیز که می‌توانند شما را به آن هدف نزدیکتر کنند، شناسایی کنید. یک هدف باید مخصوص به شما باشد و بستگی به دغدغه های شما داشته باشد. همچنین باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که با سایر اهداف های شما هم مرتبط باشد و باعث رشد فردی شما نیز می شود.

 

زمان دار

یکی از مهم ترین و اصولی ترین قسمت های هدف گذاری اسمارت این است که شما تلاش کنید تا اهدافتان را در بازه های زمانی تقسیم بندی کنید. پس از گذر مدت زمانی باید به این موضوع توجه داشته باشید تا خودتان را رشد دهید. زمان دار بودن هدف احتمال رسیدن به این هدف را چندین برابر افزایش می دهد. به این علت که اگر شما برای هدفتان زمان مشخص نکنید این احتمال وجود دارد که اگر شما می توانستید هدفتان را در مدت زمان ۶ ماه انجام دهید، تا یکسال طولش دهید و یکی از باارزش ترین دارایی ها مثل زمان را از دست دهید. با این حال شما به کمک مدیریت زمان می توانید سرعت رسیدن به خواسته خود را افزایش دهید.

 

معایب هدف گذاری smart:

همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم هدف گذاری smart روش بی نقصی نیست و اگر ما به ایرادات آن توجه نکنیم نخواهیم توانست که به بهترین شکل به سمت هدف های خودمان حرکت کنیم. این در حالی است که اگر این موارد را در هنگام هدفگذاری خودمان رعایت کنیم و به مدل هدف گذاری smart اضافه کنیم، می توانیم این روش را بهبود ببخشیم و بیشترین بازدهی را از آن دریافت کنیم.

چرا:

یکی از اشکلاتی که در هدف گذاری smart وجود دارد، این است که شما دقیقا برای خودتان مشخص نکرده اید که هدفتان را برای چه می خواهید. همین مسئله باعث به وجود آمدن بی انگیزگی در راستای رسیدن به هدف می کند و در نهایت نمی دانید چگونه شاد زندگی کنید. برای مثال شما تصور کنید که برای خودتان مشخص می کنید که هر شب سالاد بخورید و ظهر ها هم فقط ۱۰ قاشق برنج بخورید. تا زمانی که ندانید دقیقا برای چه می خواهید این کار را انجام دهید و هدف شما چیست اینکار فایده ای ندارد. شاید با خودتان بگویید که من این کار را انجام می دهم که لاغر شوم. ولی وقتی برای خودتان مشخص نکرده اید که دلیل لاغر شدن شما چیست و چقدر قصد دارید که لاغر شوید پس از دو تا سه هفته که دو تا سه کیلو لاغر شدید خوشحال می شوید و پس از آن رژیم را ترک می کنید.

مرتبط بودن:

یکی از معایبی که در هدف گذاری smart وجود دارد این است که در این سیستم شما می بایست اهداف خودتان را به صورت مرتبط با هم انتخاب کنید. این در صورتی است که زندگی ما فقط یک جنبه ندارد که بخواهیم فقط آن را رشد دهیم. زندگی ما از جنبه های مختلفی تشکیل شده است. ما باید برای سلامتی خودمان، کسب وکار خودمان، ارتباطات و جنبه های مختلف زندگیمان هدف گذاری کنیم. پس صرفاً نباید در یک جنبه هدف گذاری کنیم و این احتمال وجود دارد که اهدافی که برای خودمان در مسیرهای مختلفی انتخاب می کنیم با هم دیگر مغایرت داشته باشد.

 

چه مهارت هایی دارید:

هرچه بیشتر روی خودتان شناخت داشته باشید احتمال بیشتری وجود دارد که هدف گذاری خودتان را بهتر انجام دهید. یکی از جنبه هایی که باید به آن توجه کنید این است که شما چه مهارت هایی دارید که احساس می کنید شما را در راستای رسیدن به خواسته هایتان کمک می کنند. تمامی مهارت هایی که دارید را بنویسید و ببینید که هر کدام از این روش ها از چه طریق به شما کمک می کنند تا به هدف های خودتان برسید.

پیشنهاد ما به شما : نمونه برنامه ریزی استراتژیک

دست یافتنی بودن یکی دیگر از اشتباهات هدف گذاری smart :

یکی دیگر از مهم ترین مواردی که در هدف گذاری smart باید به آن توجه کنیم این است که اگر بخواهیم هدفمان را خیلی راحت در نظر بگیریم که برای ما دست یافتنی باشد، دیگر راهی نخواهد بود که خودمان را رشد دهیم. باید سعی کنیم که اهدافمان را بیشتر از توانمندی های خودمان در نظربگیریم.

به طور مثال سعید محمدی یکی از صاحبان دیجی کالا به ما ثابت کرد که ما باید همیشه اهداف بزرگی را در نظر بگیریم.

نمونه هدف گذاری اسمارت:

بگذارید یک مثال بزنیم تا به وسیله آن هدف گذاری اسمارت را بهتر درک کنیم. شما رضا را که یک جوان ۲۴ ساله است را در نظر بگیرید. رضا می خواهد از بستر اینستاگرام استفاده کند و برای خودش کسب  وکار راه بیاندازد. رضا در زبان تخصص دارد و قصد دارد پکیج های آموزشی زبان را تولید کند و در اینستاگرام به فروش برساند.

مشخص:

در ابتدا باید برای خودش مشخص کند که دقیقاً می خواهد به چه میزان فروش برسد. آيا یک پکیج جامع خواهد داشت و یا هر مسئله را در یک پکیج جدا می خواهد آموزش بدهد؟ همچنین باید مشخص کند که از چه کسانی می تواند کمک بگیرد؟ تولید محتوای پیج به چه صورت قرار است که انجام شود، صوتی، عکس نوشت، ویدیو و…

قصد دارد لوکیشن بیشتر ویدیو هایش در کجا باشد و…

برای مثال رضا می گوید که من قصد دارم که به فروش ۵۰ میلیون از طریق فروش پکیج های متنوع آموزش زبان برسم. قصد دارم که بیشتر محتواهای رایگان که برای مخاطبین تولید می کنم به صورت ویدیویی در اتاقم ضبط شود.

پیشنهاد ما به شما : برندسازی در اینستاگرام

قابل اندازه گیری:

همانطور که گفتیم قابل اندازه گیری بودن یکی از اصول مهم هدف گذاریsmart  می باشد. رضا در این قسمت باید سعی کند تا هدفش را قابل اندازه گیری کند. یعنی مشخص کند که دقیقاً می خواهد به چه میزان فالوور برسد، برای رسیدن به این میزان در روز باید چند نفر را فالو و آنفالو کند و… وقتی که به هدفش عدد اضافه می کند، در واقع برای خودش معیارهایی را مشخص می کند. اگر به این اعداد رسید یعنی در مسیر رسیدن به اهدافش حرکت می کند. در غیر این صورت باید سعی کند نیم نگاهی به عملکرد خودش بیاندازد.

دست یافتنی:

مطلبی که درباب هدف گذاری smart باید به آن توجه کنیم این است که تلاش کنیم تا هدفمان را به صورت دست یافتنی در نظر بگیریم. البته با توجه به موضوعی که کمی قبل درباره آن صحبت کردیم باید از توانایی های خودمان بیشتر باشد. برای مثال اگر ما می توانیم در یک ماه ۱۵۰۰ نفر از طریق فالو کردن به پیج اضافه کنیم، کمی این عدد را بیشتر کنیم و به ۲۰۰۰ برسانم.

مرتبط:

اولین چیزی که باید به آن توجه کنیم این است که تلاش کنیم تا هدفمان به طور کامل مطابق میل رضا باشد. برای مثال اگر دوست رضا پیشنهاد فروش کتاب زبان درکنار آموزش تندخوانی انگلیسی را داد اگر مطابق میل و خواسته اصلی رضا نباشد نباید آن را بپذیرد.

زمان دار:

رضا باید مشخص کند که می خواهد تا مدت زمان مشخص شده دقیقاً چند مورد را انجام دهد. بهتر است که در هدف گذاری smart، اهداف خودمان را به سه قسمت تقسیم کند و برای خودش اهداف کوتاه مدت، بلند مدت و میان مدت در نظر بگیرید.

اگر رضا مواردی که در اشتباهات هدف گذاری smart به آن اشاره کردیم را رعایت کند، می تواند نتیجه بهتری هم بگیرد.

کلام آخر

یکی از مهم ترین نکاتی که در هدف گذاریsmart  باید به آن توجه کنید داشتن انگیزه کافی می باشد. انگیزه توسط علاقه داشتن به هدف تقویت می شود و توسط اقدامات اشتباهی که برای رسیدن به اهدافمان در نظر میگیریم کاهش پیدا می کند. باید سعی کنیم که اقدامات هوشمندانه برای رسیدن به هدف برای خودمان در نظر بگیریم تا در نهایت به جای اینکه خودمان را مدام سرزنش کنیم، از درون به خودمان افتخار کنیم همان طور که ما در تیم ماهان تیموری  به خاطر همراهیتان به شما افتخار می کنیم.

همین حالا شروع کن!

2 پاسخ

    1. سلام دوست عزیز ممنون از لطفتون
      امیدوارم که در دوره شرکت کنید و بتونید حداکثر استفاده رو ببرید
      اگر سوال یا ابهامی بود من در خدمتتون هستم

دیدگاهتان را بنویسید