بوم دیجیتال مارکتینگ

 

بوم دیجیتال مارکتینگ به منظور مدیریت کردن سرمایه های در نظر گرفته شده در ارتباط با موضوع دیجیتال مارکتینگ استفاده می شود و به وسیله آن می توان برنامه های هدفمندی را برای ارتباط با مشتریان تنظیم نمود. در این مقاله قصد داریم آشنایی مختصری در ارتباط با بوم دیجیتال مارکتینگ ایجاد نماییم تا از طریق آن بتوان کسب و کار خود را به صورت اصولی تری پیش برد بوم بازاریابی دیجیتال صرفاً برای کسب و کارهای آنلاین مورد مصرف داشته و ما قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم

بوم دیجیتال مارکتینگ چیست؟

 

بوم دیجیتال مارکتینگ چیست

 

علاوه بر یک بوم مربوط به کسب و کار که به صورت جداگانه تهیه می شود برای فعالیت های مربوط به دیجیتال مارکتینگ برای هر کسب و کار نیز می توان یک بوم دیجیتال مارکتینگ ایجاد نمود با استفاده از این بوم به راحتی می توان استراتژی های کلان کسب و کار را در زمینه بازاریابی در فضای دیجیتال طراحی و اجرا نمود و احتمال موفقیت استراتژی های انتخاب شده را تا حد بسیار زیادی افزایش داد.

دیجیتال مارکتینگ تا حدی می ‌تواند برای هر کسب و کاری مفید باشد که حتی برای کسب کارهای خانگی نیز توصیه می شود که از این بوم استفاده شود تا از طریق آن بتوان با سرعت بیشتری کسب و کار خانگی را توسعه داد. اشخاصی که بوم دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارهای مختلف تهیه می کنند بر اساس تجربه فعالیت‌های خود در حوزه های مختلف و شناختی که از مشتریان و هر یک از این ذینفعان کسب و کار اینکار را انجام می‌دهند.

مزیت های تهیه بوم دیجیتال مارکتینگ

 

بوم دیجیتال مارکتینگ چیست

 

کسب و کارهایی که از بوم دیجیتال مارکتینگ در حوزه بازاریایی خود استفاده کرده اند از مزایای زیر بهره مند شده اند:

  • امکان تعریف کمپین‌های دیجیتال مارکتینگ بر اساس بوم دیجیتال مارکتینگ تهیه شده
  • تعیین جایگاه دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار مورد نظر
  • ایده پردازی در زمینه راه های مختلف برای توسعه کسب و کار
  • پیشگیری از بروز خطا در زمینه مدیریت بازاریابی
  • تعیین راحت‌تر استراتژی‌های بازاریابی در سطح کلان کسب و کار ۶
  • تعیین استراتژی های کسب و کار در زمینه حفظ مشتری

بررسی اجزای یک بوم دیجیتال مارکتینگ

 

بررسی اجزای یک بوم دیجیتال مارکتینگ

 

۱-ارزش پیشنهادی

ارزش پیشنهادی در واقع به مجموعه ویژگی‌های منحصر به فردی گفته می شود که می توان به مشتری ارائه نمود. بناابراین می‌توان ارزش پیشنهادی را نقطه متمایز کننده کسب و کار در مقایسه با رقبا دانست. از طریق مشخص کردن این قسمت می توان به این سوال پاسخ داد که چرا مشتری باید به سراغ کسب و کار ما بیاید و از کسب و کار رقبای ما خرید خود را انجام ندهد.

بنابراین کسب و کاری که تازه قرار است فعالیتش را شروع کند، باید در گام نخست کسب و کارهای رقیب را بررسی کند و سعی کند که نقاط متمایزی نسبت به آنها در کسب و کارش ایجاد کند. این نقاط متمایز باید در سطحی باشند که بتوانند مشتریان را نسبت به کسب و کارشان جذب کنند.

۲-کانال توزیع

در این مرحله باید راه هایی را که کسب و کار شما می‌تواند با مشتری در ارتباط باشد تعیین نمود. در شاخه‌ های دیجیتال مارکتینگ معمولاً راه هایی که کسب و کارها می‌توانند با مشتریان خود در ارتباط باشند شامل وب سایت اینستاگرام اپلیکیشن ها و یا سایر انواع شبکه های اجتماعی می تواند باشد بنابراین در این قسمت باید کسب و کار شما کانال بهینه برای برقراری ارتباط با مشتری را از نظر سرعت هزینه و اثربخشی های لازم بررسی نموده و بهترین گزینه ها را انتخاب نماید ذکر این نکته لازم است که لزوما هر کسب و کار نباید تنها یک مسیر ارتباطی با مشتری را انتخاب نماید بلکه متناسب با نوع مشتری و نحوه ارتباطی که با برقرار می شود می توان برای هر یک از انواع مشتریان کانال ارتباطی خاصی را مد نظر قرار داد

۳- بخش مشتریان

در این قسمت همانگونه که از نام آن مشخص می‌باشد باید تعیین نمود که چه گروهی از مخاطبان به صورت بالقوه می ‌توانند از محصولات و خدمات کسب و کار ما استفاده نمایند.

این دسته از مخاطبان که در واقع مشتریان بالقوه کسب و کار ما را تشکیل می‌دهند مخاطبان کانال های ارتباطی ما خواهند بود در این قسمت نیز می‌توان به صورت کلی برای کسب و کار مورد نظر مشتریان بالقوه را در چند دسته تقسیم بندی نمود تا بر اساس آن بتوان سیاست ها و استراتژی های خاص هر دسته از مشتریان بالقوه را تعیین نمود

۴- ارتباط با مشتری

در این قسمت باید تعیین نمود که مشتری از زمانی که با او ارتباط با برقرار می شود چگونه باید با محصول کسب و کار ما آشنا شده و از مزیت های آن مطلع می شود و نسبت به آن احساس علاقه مندی نموده و در نهایت با ترغیب مشتری به خرید در تصمیم گیری برای خرید به او کمک می شود.

یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که برای مشخص کردن نقشه سفر مشتری باید به آن توجه شود، مشخص کردن کانال های ارتباطی با مشتری است. شما باید مشخص کنید که مشتریان و مخاطبان هدف شما بیشتر از چه فضاهای ارتباطی استفاده می‌کنند و در نهایت سعی کنید که در آن فضاها ارتباطتان را با مشتری افزایش دهید.

در این قسمت باید با جزئیات کامل مشخص نمود که در هر گام از سفر مشتری در کسب و کار باید چه برنامه هایی وجود داشته باشد و برای هر دسته از مشتریان بالقوه چه فعالیت‌هایی را در هر مرحله از سفر مشتری انجام میدهد تا بتواند به خوبی او را به مرحله بعد منتقل نماید بنابراین به صورت پیشفرض برای هر دسته از مشتریان می توان تعیین نمود که در هر سفر مشتری چه فعالیت هایی به صورت کلی صورت می‌گیرد و برای هر مشتری در این سفر چه میزان باید هزینه انجام شود و به طور متوسط انجام این سفر به طور کامل چقدر برای کسب و کار هزینه خواهد داشت.

5- فعالیت‌های اصلی در بوم دیجیتال مارکتینگ

در هر کسب و کاری یکسری فعالیت اصلی وجود دارد که جریان درآمدی آن کسب وکار را تامین می‌کند. برای مثال در فعالیت اصلی که در بوم کسب و کار رستوران مشخص می شود، تهیه غذا و تامین مواد اولیه با کیفیت است.  در این قسمت شما باید فعالیت‌های اصلی کسب  و کارتان را مشخص کنید و پس از آن به صورت روزانه برای رشد کردن در آن قسمت‌ها هدف گذاری و برنامه ریزی کنید.

توصیه می شود که اهداف بر اساس ویژگی اسمارت تعیین شود تا از ویژگی های لازم برای یک هدف مناسب برخوردار باشند اما با این حال اهداف تعیین شده برای کسب و کار نباید پیچیدگی‌های بسیار زیادی داشته باشند اسمارت بودن اهداف به معنای آن است که اهداف تعیین شده باید از پنج ویژگی مشخص برخوردار باشند که در ادامه توضیحاتی در ارتباط با هر یک از این پنج ویژگی ارائه می شود

۱-مشخص بودن Specific

در این مرحله بیان می ‌شود که هدف باید کاملاً مشخص باشد به عنوان مثال ذکر اینکه فروش باید ۱۰ درصد افزایش پیدا کند کافی نیست بلکه باید به صورت مشخص تعیین نمود که هر یک از انواع محصولات به طور متوسط چند درصد باید افزایش فروش داشته باشند تا در مجموع رشد ۱۰ درصدی در کل فروش حاصل شود.

۲- قابلیت اندازه گیری Measurable

اهدافی که برای کسب و کار انتخاب می‌شود باید بر اساس اهداف تعیین شده ارقام قابلیت اندازه گیری داشته باشند بنابراین به عنوان مثال باید تعیین نمود که در کسب و کار در نظر داریم تعداد فالوور های صفحه اینستاگرام ما به عنوان مثال  به اندازه هزار نفر افزایش پیدا کند.

3- دست یافتنی باشد Achivable

اهدافی که برای این کسب و کار انتخاب می‌شود باید واقعی و قابل تحقق باشد بر اساس اطلاعات و عملکرد گذشته و مطالعه نمونه های مشابه می توان هدفی را که واقعاً دست یافتنی باشد برای کسب و کار در نظر گرفت. علاوه بر آن باید آن هدف بزرگ را به اهداف کوچک تری تقسیم نمود تا بتوان از تحقق پیدا کردن آن اطمینان پیدا کرد.

۴- مناسب و مرتبط باشد Real

مناسب و مرتبط بودن اهداف به معنای آن است که هدف تعیین شده باید با سایر اهداف سازمان مرتبط و متناسب با آنها باشد به عنوان مثال در صورتی که مشتریان بالقوه کسب و کار شما امکان دسترسی کمتری به شبکه تلگرام داشته باشند هدف گذاری در زمینه بازاریابی در تلگرام نمی‌ تواند در راستای سایر اهداف سازمان باشد

۵- زماندار باشند  Timed

اهدافی که برای کسب و کار انتخاب می شوند باید دارای زمان بندی خاصی باشد به این منظور باید تعیین نمود که افزایش تعداد فالوور های هزار نفری در شبکه اینستاگرام باید ظرف چه مدت زمانی محقق شود و باید تعیین نمود که سپری شدن چه مدت زمانی می ‌تواند برای کسب و کار زیان محسوب شود.

پیشنهاد ما به شما: هدف گذاری smart

6-منابع اصلی:

شما باید مشخص کنید که چه منابعی در اختیار دارید. برای مثال در کسب و کار دیجیتال مارکتینگ، تجهیزات تولید محتوا، دانش تبلیغات و تولید محتوا، نیروهای متخصص و… جز منابع اصلی هستند که باید سعی کنید که آنها را به خوبی تامین کنید.

7-شرکای کلیدی:

تمامی کسانی که به نوعی با دیجیتال مارکتینگ ما ارتباط دارند، جز شرکای کلیدی ما محسوب می‌شوند. برای مثال تولید کنندگان محتوا، سئوکاران، پیج های تبلغاتی و… همگی شرکای کلیدی کسب و کار ما هستند.

شما با مشخص کردن این شرکا، می‌توانید به راحتی برای ارتباط برقرار کردن با آنها و همچنین جلب رضایت آنها برنامه ریزی کنید.

 

8-جریان درآمدی

جریان درآمدی برای کسب و کارها مانند جریان خون برای بدن انسان است. بدون داشتن جریان درآمدی احتمال شکست خوردن کسب وکار چنیدن برابر می‌شود. شما باید سعی کنید که از طریق کانال‌های مختلف برای خودتان کانال های درآمدزایی ایجاد کنید.

9-ساختار هزینه‌ها:

یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بوم دیجیتال مارکتینگ، مشخص کردن هزینه‌های کسب و کارتان است. شما بامشخص کردن هزینه‌ها راحت‌تر می‌توانید جریان درآمدیتان را مدیریت کنید.

شاخص های کلیدی عملکرد یک کسب و کار

تعیین شاخص کلیدی عملکرد جز بوم کسب و کار نیست، ولی جزی مواردی است که می‌تواند تا حد زیادی به رشد کردن  کسب وکار کمک کند.

پس از آنکه اهداف با ویژگی های اسمارت برای کسب و کار تعیین شدند باید شاخص های کلیدی کسب و کار نیز تعیین شود به این معنا که باید تعیین نمود که عملکرد های کلی کسب و کار باید بر اساس چه معیارها و شاخص هایی مورد ارزیابی قرار گیرد تا تعیین شود که کسب و کار تا چه میزان در مدت زمان عملکرد خود به موفقیت رسیده است به عنوان مثال فروشگاه های آنلاین میزان فروش خود را از طریق سایت می توانند به عنوان یکی از مهمترین شاخص های کلیدی عملکردشان در نظر بگیرند همچنین تعداد اشخاصی که در سایت فروشگاه آنلاین ثبت نام نموده اند و عضو این سایت هستند به عنوان یکی دیگر از شاخص های کلیدی عملکرد در نظر گرفته می شوند.

پیشنهاد ما به شما:مدیریت چیست 

کلام آخر

بوم های کسب و کار ابزارهایی هستند که به منظور شناسایی بیشتر اجزای کسب و کار و تصمیم گیری سریع تر و راحت تر در مورد بخش های مختلف کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد دیجیتال مارکتینگ نیز یکی دیگر از موضوع های مهم قابل بررسی در این کسب و کار می باشد که به صورت تخصصی تر مجموعه فعالیت های لازم در زمینه دیجیتال مارکتینگ را مورد بررسی قرار می ‌دهد با توجه به اهمیت موضوع دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کار های مختلف تهیه بوم دیجیتال مارکتینگ می ‌تواند در موفقیت این کسب و کار ها اهمیت بسیار زیادی داشته باشد در این مقاله اجزای بوم دیجیتال مارکتینگ معرفی شد و تعاریف و مثال های کاربردی در مورد هریک از آنها ارائه شد. بنابر این توصیه می شود کسب و کارهای مختلف با مطالعه این مقاله و مقاله های مشابه به صورت کاملا حرفه ای اقدام به تهیه بوم دیجیتال مارکتینگ نمایند تا بتوانند از ظرفیت‌های فضای مجازی برای افزایش فروش کسب و کار خود به صورت حداکثری استفاده نمایند اجزای دیجیتال مارکتینگ نیاز به انجام تحقیقات و شناخت کافی در ارتباط با هر یک از موضوع های مرتبط با آنها داشته و تصمیم گیری نهایی در مورد فعالیت هایی که در ارتباط با آن قسمت باید انجام شود نیاز به بررسی های گسترده دارد. در سایت ماهان تیموری می‌توانید با نوشتن انواع بوم کسب و کار آشنا شوید.

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید