راه‌های افزایش مهارت‌های کلامی

راه‌های افزایش مهارت‌های کلامی

برقراری ارتباط با افرادی که به موفقیت هایی در زندگیشان رسیده اند و کیفیت این ارتباط می تواند در موفقیت در کار  و زندگی نیز تاثیر بگذارد. یکی از بهترین روش‌ها جهت برقراری ارتباط با دیگران، ارتباط کلامی است. افراد موفق از ارتباط کلامی خوبی با دیگران برخوردارند. در واقع، ارتباط کلامی با دیگران چنان می‌تواند مفید باشد که نام مهارت را بر آن نهاده‌اند. مهارت کلامی، نه آن که امری ذاتی و فطری باشد، بلکه امری اکتسابی و تجربی است. در واقع، که بهتر است بگوییم مهارت‌های کلامی امری پیشینی نیست و می‌توان از طریق آموزش با آن آشنا شد.

راه‌های افزایش مهارت‌های کلامی

ما در اینجا ۱۰ روش کارآمد جهت بهبود مهارت‌های کلامی معرفی می‌کنیم و این امید را داریم که شما با به کارگیری این روش‌ها بتوانید مهارت‌های کلامی خود را افزایش داده و از آن‌ها جهت رسیدن به موفقیت و پیشرفت  در زندگی استفاده کنید.

راه‌های افزایش مهارت‌های کلامی:

1- از بیان کلمات غیر ضروری در مکالمات خود اجتناب کنید:

اگر به سخنان اطرافیان خود دقت کنید، درمی‌یابید که حین سخن گفتن از کلمات غیر ضروری زیادی استفاده می‌کنند. مثلاً کلمات «به اصطلاح»، «میگم…»، «خب..»، «به قول معروف…» و … از جمله کلماتی هستند که یک جمله بدون آن‌ها می‌تواند واضح‌تر، کاربردی‌تر و کوتاه‌تر شود. استفاده از این‌گونه کلمات نشان از آن دارد که فرد پیش از گفتن جمله‌ی خود چندان به آن فکر نکرده است. پس بهتر است از اینگونه کلمات استفاده نکنید. بهترین روشی که می‌توانید با آن از اینگونه کلمات دوری کنید، تمرین مداوم است. عملکرد نیمکره های مغز شما به مرور زمان و با تمرین زیاد عادت می‌کند که از این‌ کلمات استفاده نکند.

2- شنونده‌ی خود را مدنظر داشته باشید:

یکی از بهترین مهارت‌های کلامی، این است که شما بدانید برای چه کس یا کسانی صحبت می‌کنید. جایگاه مخاطب، هوش، سن، نسبت مخاطب با شما و موارد از این قبیل باید نقش زیادی در نحوه‌ی صحبت کردن شما داشته باشند. به عبارت ساده‌تر، باید صحبت کردن شما با مدیرعامل شرکت تفاوت بسیاری با صحبت شما با مادرتان داشته باشد. این دو ممکن است از لحاظ سطح آگاهی، سن، نسبت و سایر موارد با یکدیگر تفاوت‌های اساسی داشته باشند. پس اگر شما از مهارت‌های کلامی خوبی برخوردار باشید، باید بدانید با هر یک از آن‌ها چگونه صحبت کنید. منظور از چگونه صحبت کردن، این است که باید بدانید از چه واژگانی استفاده کنید، با چه لحنی صحبت کنید و تا چه حد جمله‌ها را کوتاه یا بلند ادا نمایید.

شنونده‌ی خوبی

پیشنهاد ما به شما : یادداشت برداری در سخنرانی

3- شنونده‌ی خوبی باشید:

یکی از بهترین کارها جهت شنونده کردن دیگران این است که خود شما شنونده‌ی خوبی باشید. در اغلب موارد اگر شما به سخنان مخاطب خود خوب گوش دهید و این احساس را به او القا کنید که شنونده‌ی خوبی برای سخنان او هستید و تمامی حواستان به محتوای سخنان او جمع شده، او را خواه ناخواه ملزم کرده‌اید که همین کار را در قبال سخن گفتن شما انجام دهد. در واقع شنونده‌ی خوبی بودن بیش از آن‌که برای مخاطب شما سود داشته باشد، برای شما سود خواهد داشت.

4- با خود مهربان باشید:

تعداد افرادی که پیش از سخن گفتن در یک جمع، دستپاچه می‌شوند کم نیست. این افراد در اغلب موارد در ذهن خود رفتار دیگران را هنگام سخن گفتن مجسم می‌کنند و به این ترتیب دچار اضطراب و دستپاچگی می‌شوند که این موضوع قدرت ذهن را نشان می دهد. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، بهتر است بدانید که در اکثر قریب به اتفاق موارد، دیگران شما را با آن سختگیری‌ ای که شما نسبت به خودتان دارید، نمی‌نگرند. در واقع، معیارهای شما برای خود شما بسیار سختگیرانه است و دیگران با چنین نگاهی به شما و طرز صحبت شما نگاه نمی‌کنند.

5- بنویسید:

نوشتن نقش بسیاری زیادی در طریقه‌ی سخن گفتنمان دارد. البته که هر انسانی، خصوصاً در این عصر، پیامک، ایمیل، مسیج و … می‌نویسد. اما منظور از نوشتن، در اینجا نوشتن پیامک و … نیست. منظور این است که یک متن را روی کاغذ بیاورید و پس از آن به اصلاح و ویرایش آن بپردازید.

برای این کار، یک متن طولانی بنویسید و پس از آن متن را مطالعه کنید. سپس ببینید آیا توانایی خلاصه کردن آن متن را دارید؟ ببینید آیا آن متن منظور شما را به طرزی رسا و بی ابهام می‌رساند؟ ببینید آیا آن متن می‌تواند مخاطب شما را قانع سازد؟ پس از این به دنبال حذف لغات غیر ضروری، استفاده از واژگان بهتر، بهره بردن از جملات قانع کننده‌تر و … باشید.

با تمرین مداوم و مکرر می‌توانید از این روش جهت بهبود مهارت‌های کلامی خود بهره ببرید.

بنویسید

6- مطالعه داشته باشید:

مطالعه نقش زیادی در افزایش مهارت‌های کلامی دارد. یک فایده‌ی غیرقابل انکار مطالعه، آشنا شدن با لغات جدید است. هر متن ممکن است لغات جدیدی برای شما به همراه داشته باشد.

بنابراین مطالعه‌ی روزنامه‌ها، مجلات، شعر، رمان، کتاب‌های روانشناسی و …، به روش تندخوانی می‌توانند در بهبود مهارت‌های کلامی شما نقش زیادی داشته باشند.

اگر با دوست خود همزمان مطالعه داشته باشید و هر دوی شما هر بخش را در مدت زمانی مشخص با صدای بلند بخوانید، می‌توانید در بهبود مهارت‌های کلامی خود گام بزرگی بردارید. دقت کنید که وجود یک انسانِ دیگر در برابر شما هنگام تمرین مهارت‌های کلامی بسیار مثمر ثمر است. حال اگر این انسانِ دیگر یک دوست خوب و صمیمی باشد می‌توان گفت نتیجه دوچندان خواهد بود.علاوه بر آن داشتن مطالعه یکی از راه های افزایش مهارت های کلامی می باشد.

مطالعه داشته باشید

7- لغت‌نامه داشته باشید:

داشتن یک لغت‌نامه و مطالعه‌ی آن یعنی آشنا شدن با کلمات گوناگون به همراه مترادف و متضاد آن‌ها. اگر دایره‌ی واژگان شما وسیع‌تر باشد، به هنگام صحبت کردن اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. کلمات، ابزار صحبت کردن هستند و بدیهی است که هر چه ابزار بیشتری در اختیار داشته باشید، محصول بهتری نیز خواهید داشت. بنابراین در اغلب موارد کسانی که دایره‌ی واژگان وسیع‌تری دارند، بهتر از دیگران صحبت می‌کنند و سریع‌تر می‌توانند مخاطب یا مخاطبان خود را قانع سازند.

8- حوصله سر بر نباشید:

هنگام صحبت کردن باید بدانید که از کدام واژگان، کدام لحن و به چه اندازه باید سخن بگویید. این یک امر بدیهی است که به قول معروف روده درازی کردن می‌تواند باعث سر رفتن حوصله‌ی مخاطب شود. باید تا می‌توانید مختصر و در عین حال مفید صحبت کنید. باید شنونده را پای صحبت‌های خود میخکوب کنید و نه آن‌ که کاری کنید شنونده در ذهن خود خواهان پایان یافتنِ سخن گفتن شما باشد برای این کار شما باید بتواند با افزایش تمرکز و قدرت ذهن خود این کار را انجام دهید.

9- با خود صحبت کنید:

از این تیتر تعجب نکنید. صحبت کردن با خود یکی از بهترین راه‌ها جهت رفع نقایص شما هنگام صحبت کردن است. شما می‌توانید همزمان هم نقش گوینده را ایفا کنید و هم شنونده؛ برای این کار می‌توانید رو به روی آینه بایستید و با خود صحبت کنید. گمان کنید فردِ درونِ آینه فرد دیگری است. او را به عنوان یک انسانِ عینی در نظر بگیرید و با رعایت مهارت‌های کلامی با او صحبت کنید. شما می‌توانید از این طریق نه تنها به نوع صحبت کردن خود، بلکه به میمیک صورت خود هنگام صحبت نیز دقت کنید و آن را بهبود بخشید.

راهی دیگر که برای این کار وجود دارد، ضبط کردن صدا و گوش دادن به آن است. شما می‌توانید صدای خود را ضبط کنید و بارها و بارها سخنان ضبط شده‌ی خود را گوش دهید تا بتوانید نقاط ضعف آن‌ها را برطرف کنید. پس در نتیجه با خود صحبت کردن یکی از راه های افزایش مهارتهای کلامی می باشد.

پیشنهاد ما به شما : تلقین اعتماد به نفس

 

با خود صحبت کنید

10- استرس نداشته باشید:

ممکن است شما با بسیاری از مهارت‌های کلامی آشنا باشید ولی نتوانید از آن‌ها استفاده کنید. مهم‌ترین علت این امر، داشتن استرس است. هنگام صحبت کردن اگر مضطرب و نگران باشید، بسیاری از مهارت‌های خود را از دست می‌دهید و نمی‌توانید بر روی سخنان خود آن‌چنان که باید و شاید تمرکز، کنترل و تسلط داشته باشید. سعی کنید هنگام صحبت کردن در لحظه‌ی حال باشید و به گذشته یا آینده فکر نکنید اما بهتر است قبل از آن عوامل استرس خود را مورد بررسی قرار دهید.

دیگران را رقبای سرسخت خود نپندارید. اگر پیش از سخن گفتن، سخنان خود را بارها در ذهن مرور کنید احتمالاً تسلط بیشتری هنگام سخن گفتن روی کلمات و جملات خود خواهید داشت. همچنین همواره به خود احساس مثبت بدهید. از کلمات و جملاتی که بار مثبت دارند استفاده کنید. یک «باید»  دیگر برای شما بالا بردن اعتماد به نفستان است. دستپاچگی و استرس حین سخن گفتن، از ویژگی‌های افرادی است که اعتماد به نفس کافی ندارند. اما شما می‌توانید با افزایش اعتماد به نفس، دستپاچگی و استرس را از خود دور کنید تا در حین سخن گفتن به جملات، کلمات و نحوه‌ی ادای آن‌ها کنترل و تسلط بیشتری داشته باشید.

علاوه بر این موارد، می‌توانید از روش‌های زیر جهت کاهش استرس هنگام صحبت کردن استفاده کنید:

پیش از سخن گفتن،آب بنوشید.

از تمرینات آرام سازی ذهن استفاده کنید.

سه بار نفس عمیق بکشید.

پیشنهاد ما به شما : آموزش قدرت ذهن

 

استرس نداشته باشید

 

 

کلام آخر

با توجه به آن چه که گفته شد، می‌توان نتیجه گرفت که صحبت کردن شما اگر با مهارت‌های کلامی همراه باشد می‌تواند نقش بسیاری زیادی در موفقیت شما ایفا کند. انسانی که از مهارت‌های کلامی برخوردار است بهتر از دیگران می‌تواند با مردم، همکاران، مدیران و … ارتباط برقرار کند و از این طریق، مسیر موفقیت خود را هموارتر سازد. عدم استفاده از کلمات غیر ضروری، نداشتن استرس و اضطراب حین سخن گفتن، با خود صحبت کردن، شنونده‌ی خوبی بودن و همچنین مخاطب خود را شناختن از جمله مهم‌ترین مواردی هستند که می‌تواند به شما در داشتن یک سخنرانی خوب کمک کنند.

 به نظر شما چه راه های دیگری برای کسب مهارت های کلامی وجود دارد؟

لطفا نظر ارزشمند خود را با تیم ماهان تیموری در میانم بگذارید؟

همین حالا شروع کن!

دیدگاهتان را بنویسید