10 روش طلایی برای آموزش مدیریت مالی به کودکان

سلام ماهانی عزیز. اگر می‌خوای از همین دوره کودکی به فرزندت یاد بدی که چطوری پول هاشو مدیریت کنه، این مقاله رو بخون تا با جدیدترین روش‌های علمی برای آموزش مدیریت مالی کودکان آشنا بشی.

مبحث مدیریت مالی، یکی از مهم ترین مسائلی هستش که تو همه جای دنیا از همون دوره‌ی کودکی به کودکان یاد داده میشه تا فرد از همون سال‌های اول تولدش، به این درک برسه که برای رسیدن به یک قدرت بسیار بالا در زمینه‌ی زندگی و کسب و کار باید اصول مدیریت مالی رو یاد بگیره.

اما نکته‌ی مهم اینجاست که در بسیاری از کشورها، روش‌های اصولی برای آموزش این مسئله وجود نداره. در کشور ما هم با اینکه بسیاری از خانواده‌ها از همون دوره‌ی کودکی شروع میکنن به آموزش دادن مسائل مالی به کودکانشون، اما روش‌های اصولی برای یاد دادن مدیریت مالی به کودکان وجود نداره.

ما سعی کردیم که تو این مقاله به شما به زبان ساده اصول اولیه مدیریت مالی کودکان رو یاد بدیم و این امکان رو در اختیار شما بزاریم که با استفاده از ساده ترین نکات و بدون هیچ ترسی، مسائل مالی رو به درست ترین شکل ممکن به کودکان یاد بدین و اصول مدیریت مالی کودکان رو وارد زندگی بچه هاتون کنید.

مدیریت مالی کودکان چیست؟

خیلی از والدین از این ترس دارند که کودکانشون از همون دوره کودکی با مفاهیم مالی آشنا بشه، چون معتقد هستند که این باعث میشه که بسیار مادی به بار بیاد و نتونه به خیلی از وجوه دیگه‌ی زندگیش برسه. اما باید به شما بگیم که این یه اشتباه بزرگه.

کودک از همون دوره کودکی باید با یکی از مهم ترین عناصر زندگی در دنیای مدرن، یعنی پول و مسائل مالی آشنا بشه و تمامی اصول مربوط به مدیریت مالی کودکان، بهش یاد داده بشه. این کار باعث میشه که در ذهنش از همون دوره کودکی که بهترین دوره برای یادگیری نکته‌های آموزشی هست، بشینه که پول ارزش بالایی داره و برای بدست آوردن و مدیریت کردنش باید زحمت بکشه.

خب این مسئله راه‌های مختلفی داره که تو این مقاله به شما میگیم، اما اگر بخوایم به طور کلی مسئله مدیریت مالی کودکان رو بررسی کنیم، میتونیم بگیم که بیشتر از اینکه این مبحث به پول بپردازه، به ارزش دارایی‌ها و همچنین مهارت‌های مالی میپردازه.

این که کودک شما بتونه از همون دوره کودکی، ارزش هر کالا رو بدونه. یا قدرت مقایسه کردن بین یه کالای گرون قیمت و ارزون قیمت رو بدونه، باعث میشه که به یک درک مالی برسه و این در آینده‌ای نزدیک رشد بسیاری روی توی زمینه شعور اجتماعی و بعدها در کسب و کار براش ایجاد میکنه.

 

پیشنهاد ما به شما : مخارج زندگی

10 روش طلایی برای آموزش مدیریت مالی کودکان

برای آموزش مدیریت مالی کودکان، راه‌های بسیاری تا به امروز توصیه شده است، ولی آخرین مقاله‌ای که مرکز آموزش‌های مالی به کودکان در این باره منتشر کرده، مربوط میشه به ده اصلی که همه‌ی اساتید مدیریت مالی کودکان اون رو تایید کردن و این ده روش رو روش‌های طلایی نام گذاشتن.

کودکان را درگیر مسائل مالی روزمره زندگی کنید

اولین اصلی که توی مدیریت مالی کودکان بهش اشاره شده و روش طلایی اساتید، محسوب میشه، این هستش که کودک از همون دوره کودکی باید یاد بگیره که تو مسائل مالی، نقش داشته باشه.  در واقع از نگاه این روش، کودک از همون روزهایی که میتونه به نوعی ارزش پول‌ها رو درک کنه، باید وارد سیستم مالی خانواده بشه.

برای این کار بهترین راه‌هایی که پیشنهاد شده اینه که وقتی پدر و مادر به خرید میرن، سعی کنن بچه‌ها رو هم با خودشون ببرن و سعی کنن که برای کارت کشیدن و یا پرداخت پول، از بچه‌ها بخوان که اینکارو انجام بده. وقتی که یک کودک، اینکارو انجام میده، خودشو راجع به کاری که میکنه، مسئول میبینه و این اولین گام برای مدیریت مالی کودکان هستش.

نکته‌ای که خیلی مهمه اینه که پدر و مادرها موظف هستن که مسئولیت رو به کودکشون یاد بدن و بهش اهمیت پول رو بگن، اهمیت کارت بانکی رو بگن و با این روش، سعی کنن اون‌ها رو با مقدماتی ترین مسائلی مالی آشنا کنن.

اما نکته‌ی دیگه‌ای که خیلی مهمه اینه که پدر و مادر به عنوان مثال در خریدهاشون به کودکشون یاد بدن که معنی گرون و ارزون چیه؟ و در خریدهای بعدی، بعضی وقت‌ها از کودکشون بخوان که مثلا ماست ارزون تر رو برداره. این باعث میشه که ارزش هر کالا وارد زندگی و فکر کودک بشه. اگر این وضعیت چند بار ادامه پیدا کنه میبیند که کودک نقش فعال میگیره و از شما میخواد که برید خرید و یا تو خریدها از شما میپرسه که گرون تر رو برداریم یا ارزون تر؟ یا ازتون میخاد که پرداخت رو اون انجام بده.

مقایسه کردن را به کودک یاد بدهید

تو مرحله اول به این نکته اشاره کردیم که شما باید به کودکانتون این رو یاد بدید که ارزون تر و گرون تر چیه و اون‌ها رو وارد پروسه‌ی مالی زندگی خودتون بکنید. اما توی گام دوم برای مدیریت مالی کودکان و آموزش اون به بچه‌ها، شما باید مقایسه کردن رو به کودک یاد بدید، اما با این تفاوت که دیگه به گرون بودن و ارزون بودن، اکتفا نکنید.

برای اینکه شما مقایسه کردن رو یاد بدید، باید برید سراغ مفاهیم دیگه. به عنوان مثال وقتی که به فروشگاه میرید و یا وقتی که می‌خواید چیزی رو از اینترنت خریداری کنید، بهش یاد بدید که به چه چیزهایی باید توجه کنه و چه چیزهایی میتونه تو قیمت وسایلی که میخره تاثیر داشته باشه.

بعنوان مثال یکبار ازش بخواید که بره برای خودش یه شکلات برداره و یکبار دیگه ازش بخواید که برای کل خونواده شکلات برداره. و اون موقع بهش بگید که هر کالا نسبت به مقدار و تعدادش، ارزشش بالا میره و گرون تر میشه. یا این نکته رو بهش بگید که مثلا اون مقدار شکلاتی که برداشته برای خونواده زیاده و اگر هر نفر یک دونه بخوره، سه چهار تا میتونه بس باشه. این‌ها باعث میشه که کودک با مقایسه کردن بزرگ بشه.

هدفی که اساتید مدیریت مالی کودکان دارن اینه که کودک به جایی برسه که در خریدها از پدر و مادرش سوال بپرسه. مثلا اگر یه پنیر بزرگ خریداری میشه، کودک بپرسه که مامان یا بابا، چرا این بزرگه رو برداشتی، این که گرون تره و جواب بشنوه و قدرت مقایسه کردن رو بر اساس بودجه‌ای که برای خرید هست و بر اساس نیازی که خانواده داره یاد بگیره.

به بچه هاتون قدرت خرید بدید.

یه کار بسیار عالی‌ای که در مدیریت مالی کودکان میتونه اتفاق بفته این هستش که پدر و مادر به کودک قدرت خرید بدن. یعنی چی؟ یعنی هر باری که کودک در فروشگاه با پدر و مادش حاضر میشه، یه مقدار بودجه محدودی بهش بدن و بگن که با این میتونی خوراکی هات رو بخری.

از اون گذشته میتونید یه پول تو جیبی ماهیانه یا هفتگی برای کودک قائل بشید که خودش مدیریت مالی خودش رو بر عهده بگیره و تو هفته هر چیزی که می‌خواد رو خریداری کنه. این باعث میشه که کودک بدونه که بیشتر از اون بودجه نمیتونه خرید کنه و باید برای خریداش، به قیمت و نیازش توجه کنه.

برنامه ریزی مالی رو به کودک یاد بدید.

گام بعدی برای آموزش مدیریت مالی کودکان این هستش که پدر و مادر برنامه ریزی مالی رو به کودک یاد بدن. در واقع این کار میتونه تاثیر بسزایی رو ذهن کودک نسبت به مفهوم برنامه ریزی مالی داشته باشی. خب حالا سوال اینجاست که چطوری ما برنامه ریزی مالی رو به کودک یاد بدیم.

پاسخ ساده است. کافیه به کودک خودمون بگیم که هر ماه با توجه به بودجه‌ای که برای کارهای مختلف در نظر گرفتیم، هر کدوم رو باید چطوری خرج کنیم و یا هر کدوم رو باید در کجا خرج کنیم. بعنوان مثال بهش بگید که این قدر از پول باید برای خریدهای هفتگی صرف بشه. یا اینقدر از پول باید برای ورزش و اینقدر دیگه از پول باید برای هزینه‌های حمل و نقل خرج بشه.

وقتی شما گزینه‌های مختلف رو پیش روی کودک میزارید، بهش یاد میدید که خرج‌ها ابعاد مختلفی دارن و اینطوری نیست که شما یه خرج خرید منزل فقط داشته باشین و این به کودک یاد میده که ذهن گسترده‌ای نسبت به مسائل مالی پیدا کنه.

قدرت نه گفتن در مسائل مالی را به کودکان یاد بدید.

توی مباحث مالی، خصوصا در همون روزهای اول، کودکان درکی از اینکه یه خرج داریم و یه دخل ندارن و فکر میکنن که پول همیشه هست و فقط برای خرج کردنه. شما بعنوان پدر و مادر این وظیفه ررو دارید که به کودکانتون این مسئله رو آموزش بدید و بهش بفهمونید که پول یه مقدار مشخصی داره و شما بر اساس اون بودجه‌ای که دارید خرج می‌کنید.

اما چیز مهم تری که توی این مسئله هست اینه که شما وقتی مفهوم بودجه بندی رو به کودکتون یاد میدید و بهش میگید که این پول تموم شدنیه، باید بهش این نکته رو هم یاد بدید که برای اینکه پولش زود تموم نشه و برای اینکه دچار گرفتاری‌های مالی نشه، باید به خیلی از چیزا نه بگه و هر چیزی که دید رو نخره.

شاید یه خرده این مسئله برای بچه‌ها سخت باشه، چون اون‌ها هنوز در مرحله یادگیری مدیریت مالی کودکان هستند و این طور نیست که ما انتظار زیادی داشته باشیم. اما میتونیم تو خریدهامون با گفتن جمله‌هایی مثل ” عزیزم، این رو الان نمیتونیم بخریم، چون تو برنامه خرج هامون نیست. “، اوضاع رو مدیریت کنید و به کودکتون این رو یاد بدید که مدیریت مالی مهم ترین چیزه و باید به خیلی چیزها نه بگن.

بگذارید کودکان تجربه بکنند.

یکی از اشتباهاتی که توی مسئله آموزش مدیریت مالی به کودکان اتفاق میفته اینه که پدر و مادر دلشون میسوزه و سعی میکنن خلاهای مالی کودکان رو جبران کنن. اما این اشتباهه. کارشناسانی که مدیریت مالی کودکان رو درس میدن، به این نتیجه رسیدن که تا یه جایی حمایت پدر و مادر و آموزش کافیه و بعدشو باید خود بچه‌ها تجربه کنند.

بعنوان مثال اگر کودک شما برای خرج هاش در خواست مقدار پول بیشتری کرد و یا وقتی که شما بهش یه بودجه مشخص دادید و اون توی فروشگاه بیشتر از اون بودجه خرید کرد، نیاز نیست که کسری اون بودجه رو شما حساب کنید، بلکه باید بهش این فرصت رو بدید که از خریدهاش کم کنه تا دفعه بعدی یاد بگیره که دیگه خرید اضافه نکنه.

ارزش پس انداز کردن رو بهش یاد بدید.

پس انداز کردن چیزیه که هر کودکی باید یاد بگیره و ارزشش رو درک کنه. اما برای این که شما کودک خودتون رو تشویق به پس انداز کنید، راه‌های مختلفی دارید. بعنوان مثال، بهش بگید که برای خرید مثلا یه دوچرخه، اونم باید تو شریک بشه و یه مقدار پول جمع کنه.

این باعث میشه که خیلی وقتا به خیلی چیزا نه بگه و پول جمع کنه برای اینکه سریع تر به دوچرخش برسه. اما این نکته رو هم باید بهش یاد بدید که خرید دوچرخه همه چیز زندگیش نیست و اینطوری نیست که بچه خرید نکنه، چیزی نخوره و یا یه وقتایی طمع کنه و فقط پول جمع کنه.  تو مبحث مدیریت مالی کودکان، تعادل رفتار کودکان هم خیلی مهمه.

تفکر سرمایه گذاری رو به کودک یاد بدید.

یادتون باشه که انسان‌های موفق، اولین درس موفقیت خودشون رو در خانواده یاد میگیرن. اگر میخاید تو مبحث مدیریت مالی کودکان، یه بازده عالی داشته باشید، حتما یه حساب سرمایه گذاری بلند مدت یا یه حساب مسکن برای بچه‌ها باز کنید و در مورد اون باهاش صحبت کنید.

بهش بگید که یه مقداری از پول‌هایی که باید بهش میدادید رو گذاشتید برای آینده تا که یه خونه و یه ماشین عالی بخره و بتونه باهاش خیلی پولدار بشه. وقتی بهش این انگیزه رو میدید، این باعث میشه که اون به درکی از آینده مالی هم برسه.

هیچ وقت استرس مالی نداشته باشید.

استرس مالی شما و یا صحبت از اینکه اوضاع مالی خیلی بده و این جور مسائل در خانواده به طور ناخودآگاه باعث میشه که کودک استرس بگیره و این استرس و این رفتار رو هم در دوران زندگی خودش و بزرگسالی خودش دوباره تجربه کنه.

شما باید سعی کنید در همه حال، شکرگزاری رو بهش یاد بدید و بهش بگید که در سخت ترین شرایط هم با یک مدیریت درست میشه از پس اوضاع براومد. اگر اینطوری ذهن کودکتون رو پرورش بدید، مطمئن باشید که به هیچ وجه به استرس‌های مالی دچار نمیشه.

و حرف آخر اینکه دهمین نکته رو شما به ما بگید.به ما بگید که چجوری کودکان خودتون رو با مسئله‌ی مدیریت مالی آشنا می‌کنید و ما رو در جریان کارهاتون و آموزش‌های مدیریت مالی کودکان خودتون بگذارید. منتظر نظرهای شما هستیم.

 

سوالات متداول:

اولین اصلی که توی مدیریت مالی کودکان بهش اشاره شده و روش طلایی اساتید، محسوب میشه، این هستش که کودک از همون دوره کودکی باید یاد بگیره که تو مسائل مالی، نقش داشته باشه.  در واقع از نگاه این روش، کودک از همون روزهایی که میتونه به نوعی ارزش پول‌ها رو درک کنه، باید وارد سیستم مالی خانواده بشه.

تو مرحله اول به این نکته اشاره کردیم که شما باید به کودکانتون این رو یاد بدید که ارزون تر و گرون تر چیه و اون‌ها رو وارد پروسه‌ی مالی زندگی خودتون بکنید. اما توی گام دوم برای مدیریت مالی کودکان و آموزش اون به بچه‌ها، شما باید مقایسه کردن رو به کودک یاد بدید، اما با این تفاوت که دیگه به گرون بودن و ارزون بودن، اکتفا نکنید.

گام بعدی برای آموزش مدیریت مالی کودکان این هستش که پدر و مادر برنامه ریزی مالی رو به کودک یاد بدن. در واقع این کار میتونه تاثیر بسزایی رو ذهن کودک نسبت به مفهوم برنامه ریزی مالی داشته باشی. خب حالا سوال اینجاست که چطوری ما برنامه ریزی مالی رو به کودک یاد بدیم.

پاسخ ساده است. کافیه به کودک خودمون بگیم که هر ماه با توجه به بودجه‌ای که برای کارهای مختلف در نظر گرفتیم، هر کدوم رو باید چطوری خرج کنیم و یا هر کدوم رو باید در کجا خرج کنیم. بعنوان مثال بهش بگید که این قدر از پول باید برای خریدهای هفتگی صرف بشه. یا اینقدر از پول باید برای ورزش و اینقدر دیگه از پول باید برای هزینه‌های حمل و نقل خرج بشه.

پس انداز کردن چیزیه که هر کودکی باید یاد بگیره و ارزشش رو درک کنه. اما برای این که شما کودک خودتون رو تشویق به پس انداز کنید، راه‌های مختلفی دارید. بعنوان مثال، بهش بگید که برای خرید مثلا یه دوچرخه، اونم باید تو شریک بشه و یه مقدار پول جمع کنه.

همین حالا شروع کن!

3 پاسخ

    1. سلام دوست من
      بهتون توصیه می کنم که مقاله آموزش مدیریت مالی به کودکان رو به شکل کامل بخونید تا به جواب سوالاتون برسید

دیدگاهتان را بنویسید